Overschakelen van een mechanische harde schijf naar een solid state drive (SSD) is één van de meest belangrijke upgrades die je kan maken in je gaming pc. Met de release van enkele nieuwe drives dit jaar en prijzen die eindelijk sterk beginnen te dalen, is nu het perfecte moment om een nieuwe SSD te kopen.

Voordat we starten met het aanraden van specifieke modellen, is het misschien goed dat we een simpele vraag beantwoorden: waarom zijn SSD's hun hogere prijs waard in vergelijking met de traditionele harde schijven?

Er zijn verschillende goede redenen, maar de meest belangrijke voor gamers is dat met een SSD, de laadtijden van games sterk inkorten. Bij het testen van vijf verschillende SSD's hebben we gemerkt dat je al snel 60% minder laadtijden hebt in vergelijking met de snelste harde schijven. Voor games die vaak nieuwe gebieden moeten inladen, zoals Skyrim en Fallout 4, of games die bij het opstarten lang laden zoals Grand Theft Auto 5, is een SSD een geschenk uit de hemel dat je een hoop tijd bespaart en je niet meer uit de game haalt. Ook als je merkt dat je games vaak haperen als je nieuwe locaties betreedt, dan is dat een probleem dat opgelost kan worden door een snellere SSD te installeren.

Er zijn natuurlijk nog meer voordelen aan solid state drives. Je zal al snel merken dat Windows en je meest gebruikte programma's op je pc plots veel sneller opstarten. SSD's zijn ook volledig stil en beter bestend tegen schade van magneten of vochtdruppels. Met al deze voordelen is het niet moeilijk te zien waarom solid state drives de nieuwe standaard geworden zijn voor zowel gamers als normale pc gebruikers.

Tijd voor de aanbevelingen! We starten bij onze keuze voor een beperkt budget en gaan dan verder tot de allersnelste drives die momenteel op de markt zijn. Je kan via de inhoudsopgave hieronder ook rechtstreeks naar het segment gaan dat jou het meeste interesseert.

Heb je wat aan deze gids gehad? Bekijk dan ook eens onze andere koopgidsen zoals onze aanraders voor beste gaming muizen, beste gaming headsets en beste draadloze earphones. Heb je een Nintendo Switch, dan weet je vast graag wat de beste Nintendo Switch accessoires en deals zijn. En is je pc aan een upgrade toe? Dan vind je deze lijst met beste SSD's voor gaming in 2018 vast nuttig. Als je meer opslag wil op je Nintendo Switch, dan is nu een goed moment want SD-kaarten dalen steeds sterker in prijs. Daarom hebben we ook een lijst met de beste SD-kaarten.

Beste budget SSD voor gaming op PC en console: Crucial MX500

mx500_new
Type: 2.5-inch or M.2 SATA SSD | Capacities: 250GB, 500GB, 1TB, 2TB | Sequential speeds: up to 560MB/s reads, up to 510MB/s writes

Deze drive van Crucial is één van de beste opties die momenteel op de markt te vinden is, met uitstekende prestaties voor een SATA-drive aan een deftige prijs. De BX500-serie van hetzelfde bedrijf zijn nog goedkoper maar de MX500 kan sneller data vinden, lezen, en schrijven. Ook zou de MX500 wat langer moeten meegaan, dus het is dat extra geld meer dan waard. De 500GB SSD die we aanraden voor de meeste gebruikers is meestal te koop voor 70 à 80 euro en is beschikbaar in twee vormen: een kleine M.2-versie of de standaard 2.5 inch-versie.

De 2.5-inch Crucial MX500 is ook perfect om de laadtijden op je PS4 of Xbox One te verbeteren. Op de PS4 en PS4 Pro kan je de originele interne harde schijf gemakkelijk vervangen met de MX500. Op de Xbox One en Xbox One X moet je de MX500 extern verbinden met een USB 3.0 SATA behuizing.

Koop de Crucial MX500 op Amazon

Koop de Crucial MX500 op Bol

Beste NVMe SSD voor de meeste mensen: Samsung 970 Evo

970_evo
Type: M.2 NVMe SSD | Capacities: 250GB, 500GB, 1TB, 2TB | Sequential speeds: up to 3200MB/s reads, up to 1700MB/s writes

De Samsung 970 Evo is een sterke aanrader voor gamers en creatievelingen. De drive levert 90% van de prestaties van Samsung's 970 Pro, één van de snelste SSD's op de markt, voor ongeveer 75% van de prijs. De Evo is beschikbaar in een waaier aan groottes, van 250 GB tot 2TB. De 500 GB die we aanraden aan de meeste mensen is vaak te vinden voor ongeveer 140 euro. Er zijn andere NVMe drives die te vinden zijn tegen een lagere prijs maar de fantastische prestaties van de 970 Evo maakt het één van de populairste drives op de markt.

Koop de Samsung 970 Evo op Amazon

Koop de Samsung 970 Evo op Bol

Beste NVMe SSD voor zijn geld: Adata XPG SX8200

xpg
Type: M.2 NVMe SSD | Capacities: 240GB, 480GB, 960GB | Sequential speeds: up to 3200MB/s reads, up to 1700MB/s writes

Deze NVMe drive biedt gelijkaardige prestaties als de Samsung 970 Evo aan een dramatisch lagere prijs. Het aanbevolen 480GB model kost maar 120 euro. Deze SSD heeft uitstekende random read en write snelheden in vergelijking met andere laaggeprijsde SSD's. De sequential write speed is wel niet zo snel als die van de Samsung Evo970, wat het verschil in prijs toch verklaart.

Koop de Adata XPG SX8200 op Amazon

Koop de Adata XPG SX8200 op Bol

Snelste SSD dat nu te koop is: Samsung 970 Pro

970_pro
Type: M.2 NVMe SSD | Capacities: 500GB, 1TB | Sequential speeds: up to 3500MB/s reads, up to 2700MB/s writes

Als je de snelste drive voor consumenten op de markt wil, dan is de Samsung 970 Pro wat je nodig hebt. Deze steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit met zowat de hoogste sequential read en write snelheden op de markt en ook zeer indrukwekkende random snelheden. Intel's Optane 900P en 905P SSD's doen het nog steeds een tikje beter (6% snellere laadtijden gemiddeld in games), maar ze zijn wel dubbel zo duur. De Samsung 970 Pro is dus de beste keuze, met een aanbevolen 512GB model dat te vinden is voor 170 euro.

Koop de Samsung 970 Pro op Amazon

Koop de Samsung 970 Pro op Bol

Veelgebruikte termen

SATA: De ondertussen verouderde interface die oorspronkelijk ontwikkeld werd om CD-ROM drives en mechanische HDD's te verbinden met het moederbord van je pc. Naarmate SSD's steeds sneller werden, begonnen ze tegen de limieten van de SATA III interface te lopen. Deze heeft een maximale sequential read en write snelheden van ongeveer 550-600 MB/s. Om deze bottleneck te overkomen, werd een nieuwe interface gemaakt: NVMe.

NVMe: Deze moderne interface werd ontwikkeld speciaal voor SSD's en gebruikt dezelfde PCIe standaard als grafische kaarten, netwerkkaarten en andere kaarten. De grotere bandbreedte verwijdert de interface bottleneck en laat de snellere SSD's om hun volle potentieel te bereiken.

2.5-inch: Dit is het formaat dat je voor je ziet als je denkt aan een SSD: een simpele metalen rechthoek van afmetingen van 70x100mm met data- en voedingskabels. De grote meerderheid van 2.5-inch drives kan enkel verbinden via de relatief trage SATA interface.

M.2: Dit erg platte formaat neemt een veel kleiner volume in dan de standaard 2.5-inch SSD waardoor ze rechtstreeks op het moederbord van een desktop pc kunnen geïnstalleerd worden of in een dunne laptop. Verwarrend genoeg kan een M.2 drive zowel traag (via SATA) of snel (via NVMe) zijn, dus let goed op wat je koopt. De meeste moederborden met een M.2 slot ondersteunen beide opties, maar sommigen laten enkel SATA-toe dus let ook op wat voor moederbord je in huis hebt. Het M.2-formaat heeft één connector dat voor zowel data als electriciteit gebruikt wordt, en aangezien ze rechtstreeks in het moederbord gaan, zijn er ook geen kabels nodig.

PCIe: Indien je een extra PCIe x4 of x16 slot op je moederbord vrij hebt, dan kan je er een NVMe SSD insteken. Daarvoor kan je ofwel een M.2 NVMe SSD gebruiken in combinatie met een PCIe adaptor card of rechtstreeks verbinden met een PCI NVMe add-in card.

Reads vs writes: Reads refereert naar het overbrengen van data vanuit de opslagruimte (SSD) naar de processor (CPU) om te gebruiken. Writes zijn het omgekeerde, waarbij data van de CPU naar de SSD wordt gebracht om later te kunnen opvragen. Reading wordt vaker gedaan dan writen dus read speeds liggen meestal hoger dan write speeds.

Sequential vs random: Dit refereert naar het verschil wanneer er data gelezen wordt die gegroepeerd staat in een rij, of verspreid staat over de SSD. Een voorbeeld van een sequential read is een video afspelen waarbij één bestand wordt geopend en gelezen. Een random read is het spelen van een game, waarbij er tijdens het spelen constant nieuwe bestanden worden ingeladen, vaak tegelijkertijd. Dit is een simplificatie want de meeste games gebruiken zowel sequential als random reads om te laden. Algemeen gesproken is sequential data gemakkelijker te lezen en schrijven dan random data.

Vaak gestelde vragen

Welke type SSD is het beste voor mij - NVMe of SATA?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst kijken waar je de drive voor zal gebruiken. Ga je games spelen en andere dagelijkse activiteiten uitvoeren zoals web browsen, of doe je meer intensieve operaties zoals 4K video monteren of grote wetenschappelijke datasets bewerken?

Voor computers die vooral gebruikt worden om games te spelen, merken we dat je maar minimale verbeteringen zult zien bij je laadtijden als je een standaard SATA SSD vervangt door een duurdere SSD met een NVMe-connectie, zelfs al heeft die tweede sterk hogere read en write speed. Uitgezonderd situaties waarin je pc al perfect up to date is, zal je een veel grotere verbetering zien door je grafische kaart te upgraden dan door je SSD te vervangen.

Daarom raden we je in dat geval door om in onze bovenstaande aanbevelingen te kijken naar de beste SSD die je momenteel kunt kopen, ook al zijn ze niet altijd van de meest bekende merken. Deze drives gebruiken voornamelijk SATA-connecties, waardoor ze misschien niet het volste potentieel van SSD's behalen qua snelheid, maar ze wel stukken goedkoper zijn. Alle moderne moederborden ondersteunen ook SATA dus dat is al een zorg minder.

Er kan natuurlijk ook een punt gemaakt worden voor de snellere NVMe drives. Gamers die bijvoorbeeld willen dat hun SSD future-proof is, of professionals in de creatieve sector die het allerbeste nodig hebben om hun werk te doen. Vergeet echter niet dat niet alle moederborden noodzakelijk NVMe drives ondersteunen. Je hebt ofwel een M.2 slot nodig dat NVMe ondersteunt, of een beschikbaar PCIe slot.

Welke grootte van SSD heb ik nodig?

Dankzij de recente daling van flash opslaggeheugen worden solid state drives steeds goedkoper, ook al zijn ze nog steeds een stuk duurder per gigabyte dan mechanische HDD's. Net zoals de meeste dingen zijn er afwegingen die je moet maken wanneer je beslist hoe groot je drive zal zijn. Hoe kleiner de drive, hoe voorzichtiger je moet zijn met de beschikbare ruimte die je hebt, zoals games die je niet meer speelt uninstallen en video's en downloads verplaatsen naar je andere, mechanische drive.

Dat managen van data kan snel vervelend worden, dus sparen voor een grotere drive is dan een oplossing. Grotere drives zijn ook iets sneller, voornamelijk met hun write speeds. Een grotere drive zal ook langer meegaan; Games krijgen alsmaar textures van hogere resolutie en 4K video wordt ook steeds populairder. De grootte van bestanden wordt hierdoor alsmaar groter. Grotere drives betekent dus ook iets meer zekerheid voor de toekomst.

Momenteel is een drive van 240GB een goed startpunt voor de meeste mensen. Dit geeft je genoeg ruimte om Windows te installeren, samen met enkele grote games, HD downloads en zo verder. Als je graag veel games tegelijk geïnstalleerd houdt en een grote media collectie hebt, dan is de keuze voor een 480GB drive beter. Gelukkig zijn 480GB SSD's op dit moment ook zeer schappelijk geprijsd dus als je de mogelijkheden hebt, kan je er helemaal voor gaan. Ten laatste zijn 1TB SSD's zowat de grootste SSD's die je kan kopen voordat de prijzen de pan uit swingen. Als je dus een SSD wil die lange tijd mee zal gaan, dan is een 1TB SSD de perfecte keuze.

Kan ik een SSD installeren in mijn PS4 of Xbox One om de laadtijden te verbeteren?

Zeker weten! Op de PS4 en PS4 Pro kan je de interne drive vervangen met een SSD, terwijl je op de Xbox One een externe SSD kan verbinden via USB 3.0. Voor de PS4 en PS4 Pro raden we een budget 2.5-inch SSD aan zoals de Crucial MX500 waar we hierboven over schrijven. Voor de Xbox One en Xbox One X heb je ook een USB 3.0 SATA behuizing nodig.

Heb je wat aan deze gids gehad? Bekijk dan ook eens onze andere koopgidsen zoals onze aanraders voor beste gaming muizen, beste gaming headsets en beste draadloze earphones. Heb je een Nintendo Switch, dan weet je vast graag wat de beste Nintendo Switch accessoires en deals zijn. En is je pc aan een upgrade toe? Dan vind je deze lijst met beste SSD's voor gaming in 2018 vast nuttig. Als je meer opslag wil op je Nintendo Switch, dan is nu een goed moment want SD-kaarten dalen steeds sterker in prijs. Daarom hebben we ook een lijst met de beste SD-kaarten.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Redactie

Redactie

Contributor

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Meer artikels van Redactie

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread

Gerelateerde content