Een goede gaming muis vinden is een uitdaging aangezien er elk jaar een dozijn nieuwe modellen worden uitgebracht door veel verschillende merken. Wij hebben echter de laatste innovaties de voorbije jaren gevolgd en hebben een lijst opgesteld met gaming muis aanbevelingen. Er is echter zoveel variatie op de markt, en zoveel verschillende toepassingen voor muizen, dat we verschillende modellen aanraden afhankelijk van je favoriete games, handgrootte en andere factoren.

Ook moet gezegd worden dat, in tegenstelling tot een grafische kaart kopen bijvoorbeeld, een muis kopen een subjectieve ervaring is die afhangt van veel verschillende factoren. We hebben rekening gehouden met recensies (zowel professionele als van gebruikers) bij het maken van onze selectie maar het blijft een startpunt in plaats van een definitieve ranking. Geen zorgen als jouw favoriete muis niet in de lijst staat. De kans is groot dat we erover nagedacht hebben maar uiteindelijk toch voor een andere optie gingen.

Om het gemakkelijk te maken, hebben we links gemaakt naar onze zes verschillende keuzes. Elke gaming muis wordt bijgestaan door een gedetailleerde beschrijving en uitleg waarom we deze muis gekozen hebben. Ook hebben we onderaan deze pagina nog handige tips geschreven,, zoals hoe je je hand moet moeten, of draadloze muizen de moeite zijn, en andere populaire vragen. Klik door naar het onderwerp dat jou interesseert of lees het volledige artikel!

Heb je wat aan deze gids gehad? Bekijk dan ook eens onze andere koopgidsen zoals onze aanraders voor beste gaming muizen, beste gaming headsets en beste draadloze earphones. Heb je een Nintendo Switch, dan weet je vast graag wat de beste Nintendo Switch accessoires en deals zijn. En is je pc aan een upgrade toe? Dan vind je deze lijst met beste SSD's voor gaming in 2018 vast nuttig. Als je meer opslag wil op je Nintendo Switch, dan is nu een goed moment want SD-kaarten dalen steeds sterker in prijs. Daarom hebben we ook een lijst met de beste SD-kaarten.

Beste gaming muis

SteelSeries Rival 600

rival600

De Rival 600 is een uitstekende muis die past bij het grootste deel van de bevolking dankzij een gebalanceerd design voor medium tot grote rechterhanden (131mm lang, 62mm breed). De muis gebruikt een uniek dual sensor design waarbij een uitstekende no-acceleration optische sensor gecombineerd wordt met een aparte sensor die kijkt of de muis opgetild wordt. Dit elimineert onopzettelijke bewegingen wanneer je de muis optilt en terug neerzet in het heetst van de strijd. Dit gecombineerd met het lage gewicht van 96 gram (en de optie om er nog 32 gram bij te doen als dat je voorkeur is), maakt de Rival 600 zeer comfortabel en accuraat tijdens het spelen van games als Counter-Strike. De knoppen reageren vlot en geven goede feedback en het scrollwheel balanceert netjes tussen smooth scrolling en aparte 'stapjes'. Als dat nog niet genoeg is, is de muis ook uitgerust met RGB belichting en software om macro's in te stellen of de zeven knoppen van de Rival 600 in te stellen. Voor dit hele pakket heeft de Rival 600 ook een correcte prijs. Als je medium tot grote handen hebt en een bedrade muis wil,, dan is de Rival 600 zeker een muis om in de gaten te houden.

SteelSeries Rival 600 kopen op Amazon

SteelSeries Rival 600 kopen op Bol

Beste goedkope gaming muis

Logitech G403 Prodigy RGB

g403_new

Deze muis weegt amper 90 gram en heeft een uitstekende Pixart 3366 optische sensor, een ideale combinatie voor zijn lage prijsklasse. De G403 Prodigy komt ook met leuke, maar subtiele RGB belichting op het scrollwheel en de body, wat het een gamer-uiterlijk geeft zonder over de grens te gaan. De ergonomie van de muis is één van zijn beste punten, met een design dat aan beide zijden groeven heeft om de muis snel en gemakkelijk vast te grijpen. Iets dat erg belangrijk is als je speelt met lage sensitivity. De G403 is beschikbaar in een wired versie en een wireless versie. Maar aangezien de wireless G403 bijna dubbel zoveel kost, is dat geen optie voor wie met een budget werkt.

Logitech G403 Prodigy RGB kopen op Amazon

Logitech G403 Prodigy RGB kopen op Bol

Beste wireless gaming muis

Logitech G Pro Wireless

gprowireless

De G Pro Wireless is waarschijnlijk de beste gaming muis op de markt, maar de hoge kostprijs hield ons tegen deze muis als onze topaanrader aan te duiden. Wireless gaming muizen hebben een slechte reputatie, maar na weken van gebruik en het uitvoeren van verschillende input latency tests kunnen we zeggen dat de G Pro Wireless even vlot reageert en even betrouwbaar is als een bedrade muis. Hij is ook erg licht, met een gewicht van amper 80 grap. De batterij gaat 48 uur mee als je de RGB lichten aan houdt, en als je ze uitzet, verdubbelt de levensduur van de batterij. Dit kan dankzij het lage verbruik van de optische sensor die desondanks extreem goede resultaten oplevert. Deze precisie, gecombineerd met de gestroomlijnde vorm, lage gewicht en gebrek aan kabels, maakt dat de GO Pro Wireless een absoluut plezier is om te gebruiken in zelfs de meest veeleisende games zoals Rainbox Six: Siege, PUBG en Fortnite. We raden deze aan aan de meeste gamers dankzij zijn medium grootte (125mm lang, 63mm breed). Zelfs als je nooit eerder nagedacht hebt over een wireless muis, is de Go Pro Wireless goed genoeg om er toch nog even bij stil te staan.

Logitech G Pro Wireless kopen op Amazon

Logitech G Pro Wireless kopen op Bol

Beste gaming muis voor kleine handen

BenQ Zowie FK2

fk2

De Zowie FK2 is de ideale muis als je niet weet of je kleine of medium handen hebt, dankzij het low profile design, kleine afmetingen (124mm lang, 58mm breed) en lage gewicht (84 gram). Er zijn knoppen aan beide kanten van de volledig symmetrische muis, wat deze muis ook passend maakt voor rechts- als linkshandigen. De Pixart 3310 optische sensor is niet meer de beste op de markt maar blijft een goede optie dankzij de accurate 1:1 tracking. In games als Starcraft 2 en Call of Duty: Black Ops4 vonden we deze muis een goede optie met uitstekende precisie en comfort. Als je van een simpel design houdt, zonder extra lichten, software of extra features,, dan is de FK2 een goede keuze.

BenQ Zowie FK2 kopen op Amazon

BenQ Zowie FK2 kopen op Bol

Beste gaming muis voor grote handen

SteelSeries Rival 310

rival310

De Rival 310 is iets breder (62mm) en langer (128mm) dan de Rival 600, waardoor het een iets betere optie is voor wie grote handen heeft. Het ergnomische design is geschikt voor rechtshandigen, met rubberen grips aan beide kanten van de muis. De optische sensor is dezelfde als die van de Rival 600, maar heeft niet de extra sensor die meet of je de muis optilt. Desondanks levert de muis uitstekende prestaties, vooral in Counter-Strike waar het gemakkelijk was om de noodzakelijke snelle bewegingen te maken dankzij het lage gewicht van de muis. Net zoals de Rival 600 komt de Rival 310 met RGB-lichten en de software van SteelSeries, wat mooie extra's zijn. Als je medium tot grote handen hebt, dan is deze muis een sterke aanrader.

SteelSeries Rival 310 kopen op Amazon

SteelSeries Rival 310 kopen op Bol

Beste MMO muis

Razer Naga Trinity

nagatrinity

Als je graag games speelt waarin je veel verschillende knoppen nodig hebt voor al je spells en abilities, dan is een muis met veel knoppen aan de zijkant een goede optie. De Razer Naga Trinity is onze keuze voor een MMO-muis, dankzij zijn unieke design waarbij je zelf kan kiezen wat de layout is van de zijkant van de muis. Je hebt een cirkel van zeven knoppen met een grip in het midden, een number-pad design met twaalf knoppen en een meer dagelijks design met twee knoppen voor shooters. De muis is ongeveer even lang (119mm) als onze andere aanraders, maar wel breder (74mm) en zwaarder (120 gram). Dat maakt de muis comfortabel, maar minder geschikt voor kleine precisiebewegingen. Dankzij de straffe PixArt 3389 optische sensor en goede knoppen met sterke feedback blijft deze muis echter uitstekend voor de meeste genres. De software van Razer hoort ook bij de meest uitgebreide in de business, wat goed nieuws is voor wie macro's of RGB-belichting wil instellen. Wat ons betreft is de Naga Trinity de beste optie voor MMO gamers.

Razer Naga Trinity kopen op Amazon

Razer Naga Trinity kopen op Bol

Hoe de perfecte gaming muis vinden

De eerste stap is nadenken over welke games je het vaakst speelt. De meeste genres zijn perfect speelbaar met elk type muis, maar competitieve games zoals PUBG, Counter-Strike, DotA 2, StarCraft 2 en Fortnite vragen dat je muis erg precies is, waardoor muizen met goede optische sensoren en een laag gewicht nuttiger zijn. MMO's zoals World of Warcraft halen dan weer sterk voordeel uit een hoger aantal knoppen, zodat je snelle toegang hebt tot je spells en abilities. De eerste vier gaming muizen die we hierboven aanbevelen zijn allemaal geschikt voor FPS en MOBA-games, terwijl de laatste speciaal ontworpen is voor MMO's en andere games die een groot aantal hotkeys nodig hebben. Als je games speelt buiten deze genres, dan volstaat eender welke muis op de lijst voor je.

De grootte van je handen spelen ook een rol in hoe comfortabel een muis voor je is. De meeste mensen zijn blij met een muis van medium grootte, zoals onze eerste twee suggesties, terwijl mensen met kleine handen of grote handen best kijken naar onze gespecialiseerde suggesties. Om je handgrootte te meten, houd je je vingers bij elkaar en meet je van de top van je langste vinger tot aan je pols.

  • Kleine handen: minder dan 170mm
  • Medium handen: Tussen 170 en 195mm (6.7" - 7.7")
  • Grote handen: Meer dan 195mm (7.7")

Je kan de breedte van je hand meten door een meetlat te leggen langs je vingerknokels en je duim. De ideale muis voor je handen heeft afmetingen die ongeveer 60 percent zijn van je handafmetingen.

Als voorbeeld, mijn hand is 200mm x 100mm, dus mijn persoonlijke ideale muisgrootte is ongeveer 120mm x 60mm. Verschillende stijlen van muis vasthouden kan dit resultaat beďnvloeden. Een muis vasthouden met een klauwhand of enkel je vingertoppen blijft bij 60 percent, maar een muis die je handpalm vereist zijn wat platter. Bij dat soort muizen is 70 percent van je handafmetingen beter.

Met een game type en je handafmetingen zal het gemakkelijker zijn om het aantal potentiële opties omlaag te krijgen. We kunnen muizen aanraden met optische sensoren zoals de Pixart 3310 of beter, met een laag gewicht (95 gram of minder), een goede pasvorm voor je hand en op z'n minst twee knoppen aan de zijkant. Als het op merken neerkomt, zijn BenQ Zowie, Logitech en SteelSeries bij de meest betrouwbare merken, maar ook muizen van Corsair, Finalmouse en Razer zijn populair en aanraders.

Vervolgens zijn er nog specs en features die relatief onbelangrijk zijn maar in een laatste stadium nog het verschil kunnen maken bij het kiezen van een muis. Ik zou factoren zoals maximum DPI instellingen, RGB belichting en goede software in deze categorie zetten van 'nice to have'. Extreem hoge DPI opties (zoals 3200 of hoger) is niet noodzakelijk bewijs van een goede sensor, RGB belichting wordt meestal toch bedekt door je hand en de meeste software heeft dezelfde functionaliteit

Een goede gaming muis vinden kan een lang proces zijn, maar het is je voornaamste apparaat bij het gebruik van je pc en een goede muis gaat vele jaren mee. Het is dus een erg belangrijke aankoop. We hopen dat deze gids je alvast een goed startpunt gegeven heeft. Veel succes!

Heb je wat aan deze gids gehad? Bekijk dan ook eens onze andere koopgidsen zoals onze aanraders voor beste gaming muizen, beste gaming headsets en beste draadloze earphones. Heb je een Nintendo Switch, dan weet je vast graag wat de beste Nintendo Switch accessoires en deals zijn. En is je pc aan een upgrade toe? Dan vind je deze lijst met beste SSD's voor gaming in 2018 vast nuttig. Als je meer opslag wil op je Nintendo Switch, dan is nu een goed moment want SD-kaarten dalen steeds sterker in prijs. Daarom hebben we ook een lijst met de beste SD-kaarten.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Redactie

Redactie

Contributor

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Meer artikels van Redactie

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread

Gerelateerde content