Football Manager 2019 review - Maakt een mooie hattrick

Succesvolle manager.

In de Football Manager 2019 review analyseert Nathan de vernieuwde training- en tactiekmodules die hun steentje bijdragen aan een uitermate vlotte voetbalsimulator.

Deze review bespreekt de bètaversie van Football Manager 2019.

November komt eraan, dus ook een nieuwe Football Manager. Sports Interactive ging vorig jaar de revolutionaire kant op met de introductie van de compleet nieuwe Dynamics-feature, maar wil in Football Manager 2019 vooral bestaande elementen opwaarderen. De systemen van training en tactiek worden namelijk verbouwd zodat je meer grip krijgt op hun uitwerking. Al gauw blijkt dat de ene aanpassing niet essentieel is voor je managerscarrière, terwijl de andere net een broodnodige boost aan de reeks geeft. Samen dragen ze in ieder geval wel bij tot een editie die een van de vlotste voetbalmanager-ervaringen in jaren biedt.

Die eerste wijziging zorgt ervoor dat de trainingskalender er dit jaar helemaal anders uitziet. Elke dag omvat twee verplichte en één optionele trainingssessie die je naar hartenlust kunt invullen, zoals met 'aanvallen', 'tactiek' of 'standaardsituaties'. Elke sessie heeft een impact op de attributen van je spelers en de tactische vertrouwdheid. Daarnaast zie je dat pakweg de conditie en het samenspel verbeteren, terwijl het blessurerisico oploopt. Vervolgens berekent de kalender de fysieke intensiteit per dag, waardoor je gemakkelijk een balans in de week vindt. Je kunt dat echter laten voor wat het is: ofwel vult je assistent automatisch al de week met generische sessies op, ofwel kies je uit een lijst met voorgemaakte schema's. De game biedt je dus de kans om zoals nooit tevoren het detailniveau van de training vast te leggen, maar ook de vrijheid om je daarover niet te bekommeren. Aangezien de training grotendeels je tactische successen beïnvloedt, is dat een geslaagde, zij het optionele aanpassing die ook voor diepgang in het managen zorgt.

De uitdieping van de trainingsmodule brengt tevens uitgebreide trainingsrapporten met zich mee. Daarin staat kort samengevat welke focus er in de aanloop naar de volgende match geweest is, alsook wat een bepaalde sessie voor de afgelopen match betekend heeft. Daarnaast krijgen de spelers een trainingsbeoordeling voor de afgelopen week. Alleen als enkele spelers hun ongenoegen uiten over bijvoorbeeld een teveel aan krachttraining, dan tast je in het duister, want je hebt geen idee over welke periode het gaat. Toch krijg je de indruk dat je beslissingen een effect hebben, aangezien de game je overwegend correcte feedback geeft. Op die manier brengt de ontwikkelaar een geslaagde wijziging in de trainingsmodule aan.

fm1
(Football Manager 2019 review) - De trainingskalender geeft je een eindeloos aantal opties, maar je kunt ze ook aan je assistent overlaten.

De tactieksectie heeft eveneens een facelift gekregen. Als basis voor je strategie kies je uit een lijst met voorgemaakte, bekende stijlen zoals 'Tiki-taka', 'Gegenpresse' of zelfs 'Catenaccio' die je wijzigt zoveel als je wilt. Sinds het verdwijnen van de sliders in Football Manager was tactiek veelal nattevingerwerk, maar dat is nu verholpen dankzij de opdeling 'in balbezit', 'uit balbezit' en 'in transitie'. Die eerste legt je de totnogtoe meest herkenbare opties voor en die tweede laat je het verdedigingswerk werkelijk aanpassen. De laatste zorgt voor duidelijke nuance tussen de twee situaties, want je bepaalt onder andere het druk zetten en de snelheid waarmee je weer opbouwt. Ten slotte geeft de match engine heel helder de uitwerking van je strategische keuzes weer. Sports Interactive heeft dus een belangrijke en logische verandering teweeggebracht die jou eindelijk een uniek gevoel van controle schenkt.

Die tendens zet zich verder in het scouting- & transfergedeelte. Je kunt nu komaf maken met nietszeggende en eindeloze scoutingrapporten in je inbox en kiest zelf welke spelers een makelaar mag aanbieden, zoals jonge talenten of vrije spelers. Bovendien regel je hoe vaak je binnen of buiten de transferperiode aanbevelingen krijgt. Als je naar de onderhandelingen overgaat, dan geeft een makelaar je feedback over de interesse van je potentiële aanwinst. Overigens voorziet je assistent eventueel een klad van een contractaanbod, wat je meer houvast geeft. Die aanpassingen zijn klein maar doeltreffend: scouting en transfers werken efficiënter dan ooit, waardoor je meer tijd overhoudt voor andere zaken.

fm2
(Football Manager 2019 review) - Het vernieuwde tactiekscherm geeft je de controle over alle situaties in een wedstrijd.

Football Manager staat ervoor bekend mee te gaan met zijn tijd, en dat is in deze editie niet anders. De doellijntechnologie en de Video Assistant Referee (VAR) zijn aanwezig in die competities waar je ze in het echte leven ook vindt. De scheidsrechter maakt de bekende gebaren wanneer hij de VAR raadpleegt en loopt naar het gevreesde scherm in de dug-out. Via enkele herhalingen merk je dat de VAR vooralsnog correcte beslissingen maakt. Het voegt een extra laag realisme, herkenbaarheid en spanning toe en zorgt ervoor dat Football Manager een relevante voetbalgame is.

Sports Interactive zet net niet de kers op de taart, want de persconferenties en dialogen hebben niet genoeg nieuwe opties gekregen om de herhaling van de oude tegen te gaan, wat die aspecten enigszins vervelend maakt. Daarnaast kamp je al in de voorbereiding iets te snel met een pak blessures, waardoor je het seizoen in mineur begint. En hoewel de game sneller opstart en vlotter draait, stoot je mogelijk op enkele crashes net voor of na een wedstrijd. Als de ontwikkelaar echter de belangrijkste problemen wegwerkt, dan mogen nieuwe en oude spelers de kleinste minpunten door de vingers zien, en rechtvaardigt deze editie zijn volle aankoopprijs.

Ondanks enkele schoonheidsfoutjes is Football Manager 2019 de vlotste voetbalsimulator in jaren. Sports Interactive slaagt erin om training, tactiek en transfers in die mate te veranderen dat het de hele ervaring ten goede komt. Je bent niet verplicht om je training tot in detail aan te passen, maar je hebt wel een zee van mogelijkheden die ook een effect uitoefenen. Meer dan ooit bepaal je de strategie van je team, want de tactische diversiteit is groot en je controleert elke situatie in een wedstrijd. Daarnaast ga je vlotter door je scouting, vorder je sneller in transferzaken en geniet je van de hedendaagse VAR-perikelen. Football Manager 2019 geeft de voorzet, nu is het nog aan jou om de bal binnen te koppen.

Voor deze Football Manager 2019 review speelde Nathan op de pc.

Advertentie

Waarom zie je hier geen score?

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Nathan Van Coillie

Nathan Van Coillie

Biersommelier

Van achter zijn toetsenbord beoordeelt Nathan games, literatuur, films en muziek, plant hij afrekeningen tegen taalbarbaren en geeft hij commentaar op snookerwedstrijden... aan zichzelf.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread