Scribblenauts Mega Pack review - Verft zichzelf in een hoekje

Tomeloze creativiteit, verwaarloosd.

Simplistische puzzels en chaotische gameplay staan de oeverloze vrijheid en creatieve mogelijkheden van Scribblenauts in de weg.

In de Scribblenauts Mega Pack review ruilt Sander zijn laptop in voor een magisch notitieboek, om zo een leesbare, kritische review uit het niets te toveren.

Scribblenauts is terug en pakt groots uit door Scribblenauts Unlimited en Unmasked samen te voegen tot één Mega Pack. In deze puzzelgames speel je als Maxwell, een jongen met een magisch notitieblok dat voorwerpen tevoorschijn tovert. Je wordt uitgedaagd om je creatieve geest te gebruiken, om zo op de meest knotsgekke manieren puzzels op te lossen. En hoewel dat een geweldige premisse voor een puzzelgame is, staat de Scribblenauts Mega Pack zichzelf op verschillende fronten mega in de weg.

Scribblenauts geeft je de ruimte om heerlijk creatief te zijn. In de game zijn de meest uiteenlopende puzzels op te lossen, zoals een jongen helpen met zijn eerste date of het testen van een brandalarm. Je hebt ongeveer twintigduizend woorden tot je beschikking om deze puzzels op te lossen, van simpele tafels tot de allesverwoestende Cthulhu. Die woorden kun je vervolgens ook nog met adjectieven aanpassen. Moet je een voorwerp uit de lucht plukken? Geef jezelf vleugels of spring bovenop een reusachtige verende tafel. Hoe je de puzzels ook wilt oplossen, je eigen creativiteit is de enige beperking. Het concept van Scribblenauts is solide en blinkt uit in zowel eenvoud als complexiteit.

De creativiteit van Scribblenauts Unlimited wordt echter ondermijnd door precies dezelfde vrijheid: je kunt woorden namelijk eindeloos hergebruiken. Je grijpt al gauw terug naar een handjevol eenvoudige oplossingen, omdat je een puzzel makkelijker oplost met vleugels of een trampoline dan met iets ludieks en bijzonders. De puzzels zijn ook nog eens enorm makkelijk, waardoor je nooit totaal wordt geprikkeld. Je moet je eigen plezier zoeken, en daardoor ruimt creativiteit al gauw plaats voor de drang om simpelweg klusjes te klaren.

scribble2
(Scribblenauts Mega Pack review) Hoe je dit aanpakt, is helemaal aan jou.

Scribblenauts Unmasked probeert je weliswaar enigszins uit te dagen door je score te halveren als je een woord opnieuw gebruikt. Een nobel streven om verder te kijken dan je neus lang is, maar het is ook gemakkelijk te omzeilen. De game geeft je namelijk de mogelijkheid om een level te resetten, met behoud van je voortgang. Word je dus afgestraft omdat je per ongeluk twee keer 'hamer' hebt gebruikt, dan reset je het level en gebruik je alsnog die oplossing. Beide games in de Scribblenauts Mega Pack hebben zo hun eigen gebreken waardoor het geweldige concept in de praktijk nooit helemaal tot zijn uiting komt.

Scribblenauts Unmasked is bovendien enorm chaotisch, omdat je te pas en te onpas wordt aangevallen door superschurken uit het DC-universum. Jezelf beschermen door jezelf onoverwinnelijk te maken snijdt ook in je score, en je bent niet sterk genoeg om te vechten. Je kunt daarom een DC-superheld oproepen om de schurk te lijf te gaan. Gevechten escaleren, burgers rennen uit angst weg en de enige manier om de status quo te herstellen, is door het level te resetten. Althans, tot de volgende chaotische uitspatting, waar het liedje weer van voor af aan begint. Aangezien de burgers Maxwell opdrachten geven, verandert Scribblenauts Unlimited van een doordachte puzzelgame in een constante lus van 'puzzel oplossen, chaos, reset' die het plezier volledig verziekt.

scribble1
(Scribblenauts Mega Pack review) Lijkt chaotisch? Klopt.

De besturing is ook niet geslaagd op de PlayStation 4. Je typt woorden door een groep van vier letters met de linker stick te selecteren en vervolgens de corresponderende actieknop in te drukken. Het is niet helemaal intuïtief, en daardoor is het gemis van een volledig toetsenbord of de stylusbesturing van de Nintendo 3DS is voelbaar. Het uitschrijven van voorwerpen is bovendien in tweeën gehakt. Waar je voorheen van tevoren adjectieven kon typen om in één keer het voorwerp te maken dat je wilt, moet je nu eerst het voorwerp bedenken en dan pas toevoegingen maken. Het typen kost daardoor nog meer tijd. Je kunt wel gemakkelijk de laatste drie voorwerpen opnieuw selecteren, maar dat verleidt je alleen maar meer om vorige oplossingen te hergebruiken. De belangrijkste mechanic van Scribblenauts is lamgeslagen door slechte controls, en de game is daardoor klungeliger en langzamer dan de voorgaande versies.

De Scribblenauts Mega Pack kan zijn draai niet vinden. De initiële belofte van creativiteit en vrijheid werkt, maar omdat puzzels zo eenvoudig zijn, word je nauwelijks geprikkeld om die vrijheid te benutten. Bovendien is de methode van typen omslachtig en traag, waardoor de zin om creatief te zijn snel wegebt. Scribblenauts Unlimited lijdt vooral onder de lage moeilijkheidsgraad, terwijl Scribblenauts Unmasked te kampen heeft met chaotische situaties die nauwelijks afnemen. Beide games zijn daardoor te gebrekkig om echt van te genieten en dat maakt deze bundel helemaal niet zo mega.

Voor de Scribblenauts Mega Pack review speelde Sander op de PlayStation 4.

Advertentie

Waarom zie je hier geen score?

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Sander van Leth

Sander van Leth

Retrogamesnob  |  Lethsrock

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread