Cyberpunk 2077 - Release, gameplay, trailers en alles wat we weten

Update: eerste gameplaytrailer en nieuwe details.

Cyberpunk 2077 is dan eindelijk tijdens de E3 2018 officieel onthuld. Toegegeven, het project is al sinds 2012 bij CD Projekt Red in ontwikkeling. In 2013 kregen we reeds een eerste teaser te zien, die overigens binnen een week maar liefst twaalf miljoen keer werd bekeken. Maar dankzij een nieuwe trailer en een uitgebreide demo achter gesloten deuren is er heel wat informatie naar buiten gekomen. Hier lees je alvast alles wat je over de game moet weten.

Inhoud

Wat is Cyberpunk 2077?

De game is gebaseerd op het Cyberpunk 2020-tabletopspel van Mike Pondsmith. Zoals de titel al aangeeft, speelt de game zich 57 jaar later in hetzelfde universum af. De wereld van Cyberpunk is een retro-futuristische nachtmerrie, waarin de lijn tussen mens en machines dankzij cybernetische modificaties volledig is vervaagd. Door aanhoudend economisch verval, opstanden en een langdurige staat van beleg hebben de Verenigde Staten van Amerika de macht uit handen gegeven aan megacorporaties. De rijken leven omringd door hoge muren en worden permanent bewaakt door een leger aan beveiliging. Buiten die muren heerst er complete chaos. Het is een dystopische samenleving waarin het ieder voor zich is en de restanten van de politie mankracht tekort komt om alle facties in het gareel te houden.

cyberpunk1
(Cyberpunk 2077) - Zo te zien een legale zakelijke ontmoeting.

Cyberpunk 2077 release - Wanneer komt het uit?

CD Projekt Red heeft duidelijk aangegeven dat de recente E3-demo een pre-alpha versie van de game is, waarvan slechts een gedeelte speciaal is opgepoetst om het aan de pers te laten zien. De game is nog aan veel verandering onderhevig en weerspiegelt niet de uiteindelijke kwaliteit die de ontwikkelaar nastreeft. Oftewel, de release laat minimaal nog een paar jaar op zich wachten. De game komt uit op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Volgens CD Projekt Red CEO Marcin Iwiński moet de game er op de huidige generatie consoles goed uitzien, maar is er extra aandacht voor de meer krachtige PlayStation 4 Pro en Xbox One X. Daarnaast verwacht Iwiński dat Cyberpunk 2077 in de voetsporen van Grand Theft Auto: V treedt en ook op twee consolegeneraties uitkomt.

Onlangs is echter wel een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van de game gehaald. Volgens CD Projekt Red is Cyberpunk 2077 intern bij de studio vanaf het begin tot het einde te spelen. Dat stelt de ontwikkelaar in staat de volledige verhaallijn te beoordelen. Dat betekent echter niet dat game al bijna klaar is. Inhoudelijk moet namelijk alles nog worden afgewerkt en daarna is er nog een uitgebreide kwaliteitscontrole om alle bugs te verhelpen.

Cyberpunk 2077 trailers - Hoe ziet het eruit?

De eerste teaser uit 2013 schetst direct een grimmige en serieuze toon. De politie arriveert op een bloederige plaats delict en treft daar een dame aan met bionische armen en een gepantserde huid die kogels doet afketsen.

De recente E3 2018 trailer is een stuk kleurrijker en doet op momenten wat denken aan een Grand Theft Auto-game met een sci-fi setting. Je ziet een grote stad die overduidelijk centraal staat, heel wat voertuigen en NPC's, wilde achtervolgingen en vooral veel geweld. De stijl heeft wat weg van een cyberpunk-toekomst zoals die in de jaren tachtig werd voorgesteld. Nog steeds grimmig, maar een stuk luchtiger.

Inmiddels heeft ontwikkelaar ook een zeer uitgebreide gameplaytrailer online gezet - maar liefst 48 minuten met gameplaybeelden. De onthulling vond eerst plaats op Twitch, waar de game al snel 288.000 kijkers trok. Met restreams steeg dat aantal naar 459.000 waardoor Cyberpunk 2077 zelfs het populaire Fortnite ruimschoots voorbij streefde. Op het officiŽle YouTube-kanaal van de game nadert de video op het moment van schrijven 10 miljoen views. Er is dus overduidelijk veel belangstelling en hype voor Cyberpunk 2077.

Cyberpunk 2077 verhaal - Waar gaat het over?

Tot dusver houdt CD Projekt Red de lippen stijf op elkaar over het verhaal van Cyberpunk 2077. Het enige dat we weten is dat je als V speelt, een huurling die in Night City op jacht is naar het grote geld. De stad is in het hedendaagse CaliforniŽ gelegen en biedt een open wereld die in zes districten is opgedeeld. City Center is de thuisbasis van de megacorporaties. In Watson leven de immigranten, terwijl de rijken zich in het luxueuze Westbrook vermaken. Heywood bestaat uit buitenwijken en Pacifica is waar de bendes de dienst uitmaken. Tot slot is er nog het industriŽle Santo Domingo. Je zult met ieder district en iedere factie in aanraking komen in je zoektocht naar rijkdom. Je street credit is daarbij minstens even belangrijk. In de wereld van Cyberpunk geldt de regel 'stijl over inhoud'. Het gaat er niet alleen om wat je allemaal doet, maar vooral hoe cool je eruitziet. Reputatie is alles en levert je ook de nodige bonussen op.

cyberpunk2
(Cyberpunk 2077) - Gepantserde huid of niet, dat wordt hoofdpijn de volgende dag.

Uitstraling speelt ook in de stad een belangrijke rol. De wereld zit boordevol details waardoor niet alleen districten, maar ook de gemeenschappen die erin leven er anders uit zien. Night City is immers een smeltpot van verschillende culturen waardoor je allerlei soorten mensen tegenkomt. De NPC's hebben allen hun eigen routine. Een gedeelte van de stad is overdag bijvoorbeeld erg druk, terwijl je er in de avond rustig kunt rondlopen. NPC's doen boodschappen, staan met mensen te bellen of gaan naar afspraken toe. Night City heeft daardoor zijn eigen ritme en het doel is om een geloofwaardige stad neer te zetten. Cyberpunk 2077 is dan wel een RPG, het ontwerp van de stad lijkt meer op een interactieve simulatie.

Tot slot schuwt CD Projekt Red de politieke aard van het Cyberpunk 2077 niet. De maatschappelijke ongelijkheid is inherent aan het genre en de ontwikkelaar neemt dat ter harte. Volgens ontwerper Patrick Mills is 'Cyberpunk 2077 een game over mensen met macht en de mensen zonder macht. Dat verschil kan door geld, hiŽrarchie, technologie of geweld komen'. Mills vergelijkt het met de opzet van The Witcher-serie waarin schrijver Andrzej Sapkowski indirect kritiek geeft op de wereld waarin hij leeft. De ontwikkelaar doet precies hetzelfde met de visie van bedenker Mike Pondsmith voor Cyberpunk 2077.

Cyberpunk 2077 gameplay - Hoe speelt het?

Ondanks de enorme complexiteit bevat de wereld van Cyberpunk 2077 geen laadschermen. Je kunt naadloos tussen de verschillende omgevingen wisselen. In principe is dat te vergelijken met The Witcher 3, maar nu zijn er geen aparte kaarten zoals Velen en Skellige die alsnog ingeladen moeten worden. Cyberpunk 2077 speelt zich volledig in Night City af. Hoewel de stad is onderverdeeld in zes regio's, worden die dus niet apart ingeladen. Daarnaast zijn de meeste gebouwen in de game te betreden en die zijn erg verticaal van opzet. Sterker nog, er zijn enorme wolkenkrabbers die een miniwereld op zichzelf vormen en het best te vergelijken zijn met de Mega-Blocks uit de Judge Dredd-serie. De stad is dus een personage op zich en om de schaal duidelijk te laten zien, is er bewust voor een first-person perspectief gekozen.

Het is niet mogelijk om de vliegende auto's die je in de trailer ziet zelf te besturen. Bepaalde missies spelen zich wel in de lucht af, maar voor je eigen vervoer ben afhankelijk van auto's en motors. De game bevat nu al honderden verschillende voertuigen en CD Projekt Red zegt dat als je iets in de game ziet, je het ook kunt besturen. In sommige gevallen neemt de computer de besturing van je over zodat jij je op het schieten kunt richten. Afhankelijk van het voertuig schakelt het perspectief automatisch naar third-person en als je wilt kun je voetgangers aanrijden. Uiteraard moet je zelf ook opletten waar je loopt of rent. Daarnaast is er ook een duidelijke kaart van de metro te zien waar je ongetwijfeld gebruik van kunt maken.

Over de verschillende progressiesystemen is nog geen woord gerept. Vrijheid staat echter centraal en je zit niet aan een bepaalde rol vast. Er zijn drie verschillende klassen om uit te kiezen: Netrunner, Techie en Solo. Die drie klassen zijn ook op allerlei manieren met elkaar te combineren. Je kunt je speelstijl dus volledig zelf bepalen. Punten verdeel je over de statistieken Strength, Constitution, Intelligence, Reflex, Tech en Cool. Bij een Ripper Doc koop je nieuwe vaardigheden. Zo kun je je oog door een implantaat vervangen, waardoor je de mogelijkheid krijgt om in te zoomen en kwetsbaarheden in kaart te brengen. Heb je echt te veel geld op zak, dan kun je nog een stapje verder gaan door op de zwarte markt illegale militaire verbeteringen aan te schaffen.

cyberpunk3
(Cyberpunk 2077) - Redden wat er te redden valt.

Met al die vaardigheden moet ook rekening gehouden worden in de quests die je te doen krijgt. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden en Cyberpunk 2077 gaat daar nog een stapje verder in. In plaats van bepaalde punten op een andere manier laten verlopen kun je een quest op een compleet andere manier spelen. Indien je bijvoorbeeld iets moet vinden, verschijnt dat niet ineens in de wereld op het moment dat de quest start. Als jij die locatie al bezocht heb, is de kans groot dat je het voorwerp reeds in je bezit hebt. Als je een bepaalde aanpak kunt bedenken, dan moet het ook mogelijk zijn volgens de ontwikkelaar. Je hebt dus niet alleen vrijheid in je dialoogkeuzes, maar ook in de gameplay zelf. Het leveldesign van de game houdt daar ook rekening mee. Locaties worden niet alleen ontworpen zodat je er kunt sluipen en vechten, maar het moet ook realistisch en dus als een echte locatie overkomen waarin geleefd wordt.

Cyberpunk 2077 combat - Hoe vecht je?

De game lijkt aanvankelijk als een shooter te spelen, maar er zijn heel wat onderliggende RPG-systemen die de uitkomst van een gevecht bepalen. Net zoals in Destiny wordt de schade die je aan vijanden toebrengt in cijfers uitgedrukt en heeft de uitrusting die je vindt een andere kleur, naargelang de zeldzaamheid. Iedere situatie vereist een andere aanpak die beÔnvloed wordt door zowel je eigen statistieken en vaardigheden als die van je tegenstanders. Je gebruikt onder andere vuurwapens om vijanden te verslaan. Verder zijn er zware Power Weapons, geavanceerde Tech Weapons en Smart Weapons die je vijanden volgen. Tot slot kun je ook op individuele lichaamsdelen mikken zodat je bijvoorbeeld met een zwaard een arm of been afhakt.

Cyberpunk 2077 relaties - Hoe ga je met NPC's om?

De game maakt gebruik van cutscenes om niet alleen zijn verhaal te vertellen, maar ook om interacties met andere NPC's te hebben. Dat werkt echter anders dan je gewend bent. CD Projekt Red heeft namelijk een nieuw systeem ontworpen waarin cinematics met gameplay worden gemengd. Om je zoveel mogelijk in de wereld te betrekken, wordt niet alleen het first-person perspectief gebruikt, maar heb je ook daadwerkelijk invloed op wat er in een cutscene gebeurt. Normaliter moet je simpelweg naar een NPC luisteren, maar nu kun je ook midden in het gesprek besluiten om je pistool te trekken en in iemands gezicht te duwen. Het geeft een heel andere dynamiek aan hoe je een cutscene beleeft. Daarnaast hebben je acties uiteraard ook gevolgen, waardoor de ervaring een stuk interactiever is.

Relaties spelen overigens een belangrijke rol in de game. Volgens ontwikkelaar CD Projekt Red was de vrijheid in The Witcher-serie beperkt doordat Geralt zijn geaardheid reeds in de boeken was gedefinieerd. In Cyberpunk 2077 heb je dat probleem niet omdat je zelf je personage V samenstelt. Zo bepaal je of V een man of een vrouw is. Verder kun je je uiterlijk, achtergrondverhaal en seksuele voorkeur instellen. NPC's kunnen hetero-, homo- of biseksueel zijn en daardoor wel of niet in jouw personage geÔnteresseerd zijn. Relaties variŽren van simpele onenightstands tot serieuze romances die zich door de game heen ontspinnen. Je appartement is onder andere te gebruiken om die intimiteit verder uit te diepen. Maar je thuisbasis fungeert ook als kledingkast voor je garderobe, een opslagplaats voor je spullen en simpelweg als plek om wat plezier te hebben.

cyberpunk4
(Cyberpunk 2077) - Ja, dat zijn vliegende oogballen.

Cyberpunk 2077 rating - Hoe zit het met expliciete naaktscŤnes?

Net als in The Witcher-games komt er in Cyberpunk 2077 veel bloot voor. Zo is er een opdracht waarin jij een ontvoerde vrouw moet opsporen. Uiteindelijk vind je haar naakt in een badkuip vol met ijs terug. Het blijkt dat de ontvoerders haar cybernetische modificaties op de zwarte markt willen verkopen. Op dat moment haar geslachtsdelen censureren ondermijnt de serieuze toon van de scŤne. Er zit echter een grotere betekenis achter al dat bloot in de game. Als je bijvoorbeeld je personage zelf ontwerpt, krijg je ook gewoon alles te zien. In de wereld van Cyberpunk 2077 passen mensen namelijk voortdurend hun lichaam aan, waardoor het niet langer als iets heiligs wordt bestempeld. Het taboe dat wij nog kennen, is volledig doorbroken en die kille kijk op vlees wijst op de connectie die mensen met hun eigen lichaam zijn kwijtgeraakt.

Cyberpunk 2077 multiplayer - Speel je alleen of ook met anderen?

CD Projekt Red maakt bekend dat Cyberpunk 2077 een singleplayergame is, maar sluit multiplayer in de toekomst niet uit. De nadruk ligt eerst volledig op het lanceren van een singleplayer RPG-ervaring. Pas als dat in orde is, wordt er verder gekeken. Momenteel is er binnen de studio wel al een afdeling bezig met het testen van verschillende multiplayerconcepten, voor zowel Cyberpunk 2077 als voor andere projecten. Mocht daar iets uitkomen, dan kan dat post-launch worden toegevoegd.

ADVERTENTIE

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Johnny van Spronsen

Johnny van Spronsen

Barbaar

Johnny is killer dan het staal dat zijn tegenstanders doorklieft. Hij verplettert vijanden, drijft de overlevenden lachend voor zich uit en luistert met plezier naar de klaagzang van de verliezers.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread