Met onder meer aangespoelde potvissen, mysterieuze baby's en desolate landschappen houdt Death Stranding de gemoederen flink bezig. Elke trailer levert voorlopig meer vragen dan antwoorden op. Toch belooft Kojima's nieuwste project grensverleggend te worden. Hier lees je alles wat we tot nu toe over de game weten.

Inhoud

Death Stranding release

De Death Stranding release is voorlopig nog een even groot mysterie als de game zelf. Zelfs een indicatie van het releasejaar is nog onduidelijk. Kojima vergeleek de ontwikkeling van de game eerder met het beginnen van een restaurant: de 'tafelindeling' en de 'menukaart' werden op dat moment ontwikkeld.

Death Stranding op PS4

Death Stranding komt exclusief voor de PlayStation 4 (Pro) uit. Kojima onderhoudt al jaren goede banden met Sony, maar die zijn sinds zijn gestrande huwelijk met Konami alleen maar sterker geworden. De excentrieke Japanner werkt daarnaast nauw samen met Guerrilla Games, een dochteronderneming van Sony. Hij bezocht meerdere studio's en vond in de Nederlandse ontwikkelaar de ideale partner voor de engine van zijn game. Voor Death Stranding gebruikt de studio de Decima Engine, die de drijvende kracht achter Horizon Zero Dawn en Killzone: Shadow Fall vormt.

Death Stranding verhaal en setting

Death Stranding speelt zich vermoedelijk in de nabije toekomst af. Het gaat om een post-apocalyptische wereld die op het eerste gezicht veel van het ruige landschap van IJsland wegheeft. Dieren en planten zijn nagenoeg uitgestorven, maar ook de mensheid is schaars vertegenwoordigd. Over de oorzaak daarvan circuleren op diverse fora de nodige theorieën. In een van de trailers wordt gesproken over "een laatste gigantische explosie". Of het om een meteorietinslag gaat of een door de mensheid zelf gecreëerde explosie, is vooralsnog onduidelijk.

Uit een interview van IGN met Kojima blijkt dat leven en dood het centrale thema vormen. Wanneer je in Death Stranding doodgaat, is het niet gelijk 'game over', maar kom je in een soort vagevuur terecht. Daarnaast speelt 'Timefall' een prominente rol in het verhaal. Bij contact met deze mysterieuze regen veroudert alles wat leeft in rap tempo. Het ziet er dus naar uit dat er in Death Stranding meer tussen hemel en aarde is.

De hoofdpersoon van Death Stranding is Sam, gespeeld door Norman Reedus. Er is echter nog niet veel over hem bekend. Wat is het zogenaamde Corpse Disposal Team 6 waar hij onderdeel van is? Wat betekenen de wiskundige formules op Sams ketting? Suggereren de littekens en handboeien dat er met hem gerommeld is en hij daarna ontsnapt is? Het is vooralsnog koffiedik kijken.

Sam krijgt heel wat te verduren. In de trailers duiken enkele keren nagenoeg onzichtbare gedaantes op die een spoor van handafdrukken in de grond achterlaten. Wanneer Sam of andere overlevenden niet hun hand voor de mond houden, slaan de schimmen genadeloos toe en sleuren ze hem in een olieachtige substantie. Daarnaast is er de door Mad Mikkelsen gespeelde slechterik met bovennatuurlijke krachten. Ook over de achtergrond van de mysterieuze wezens is tot nu toe nog weinig bekend.

Een andere opvallend verschijnsel in de trailers is de knipogende baby. Diverse personages dragen de zuigeling in een stolp met sterk water bij zich. Volgens Kojima is de de pasgeboren baby van groot belang voor zowel de game mechanics als het gehele verhaal. Het kind lijkt hoe dan ook cruciaal te zijn om de mechanische arm op Sams rugzak te activeren, waarmee de mysterieuze gedaantes onthuld kunnen worden.

Kortom, het is op dit moment nog niet echt duidelijk waar Kojima met de game precies naartoe wil. Met ambivalente tweets en vage trailers boordevol symboliek is het namelijk louter gissen. Wat wel vaststaat, is dat Kojima als vanouds de hype rondom zijn nieuwste game al volop in gang heeft gezet.

Death Stranding gameplay

Er zijn nog niet veel over de Death Stranding gameplay uit de doeken gedaan. Wat vaststaat, is dat Death Stranding een openwereldgame is waarin vrijheid en intuďtie centraal staan. In de meest recente trailer lijkt exploratie waarbij je door een ruig landschap moet manoeuvreren een belangrijk onderdeel van de gameplay te zijn. Ook glipt Sam langs de mysterieuze wezens, dus stealth is onderdeel van de gameplay.

Hoe zit het dan met actie? Kojima spreekt zelf over een 'quasi-action game met verschillende elementen'. Eerder gaf de Japanner een vage omschrijving met de objecten 'stok' en 'touw' als metafoor, refererend naar zijn favoriete auteur Kobo Abe. Stokken gebruik je als wapen om jezelf tegen andere dingen te beschermen, terwijl je touwen juist gebruikt om je met andere dingen te verbinden. De Japanse ontwikkelaar wil ook de gamers zelf via stokken én touw met elkaar verbinden. Bedoelt hij hiermee co-op of online multiplayer? Er is geen touw aan vast te knopen.

Death Stranding acteurs

Kojima steekt zijn liefde voor films niet bepaald onder banken en stoelen. De Metal Gear Solid-games bieden van oudsher genoeg cutscenes om een film mee te vullen. Zoals het ernaar uitziet wordt Death Stranding geen uitzondering op die regel. De Japanse ontwikkelaar heeft voor zijn nieuwste project een blik met gerenommeerde acteurs en actrices opengetrokken.

De hoofdpersoon wordt vertolkt door The Walking Dead-acteur Norman Reedus. Hij werkte eerder al met Kojima samen in het gecancelde Silent Hills. Daarnaast is er een rol als slechterik voor Mads Mikkelsen weggelegd. De Deense acteur is onder meer bekend van zijn vertolking van Hannibal Lecter in Hannibal, Galen Erso in Rogue One: A Star Wars Story, en Le Chiffre in Casino Royale. Inmiddels is bekend dat actrices Léa Seydoux (Spectre, Inglourious Basterds) en Lindsay Wagner (The Bionic Woman) ook een rol spelen in het verhaal.

Ook bekendheden binnen de gamesector maken hun opwachting. Troy Baker en Emily O' Brien - respectievelijk bekend van hun rollen als Joel in The Last of Us en Camille in League of Legends - hebben een rol in de game. Tevens doen geruchten de ronde dat het Nederlandse model Stefanie Joosten ook in de game voorkomt. Zij is vooral bekend als Quiet in Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain.

Een opvallende verschijning in een van de trailers van Death Stranding is die van Guillermo del Toro. De Mexicaanse filmregisseur is onder meer bekend van Pan's Labyrinth en The Shape of Water. Ook Del Toro werkte eerder samen met Kojima aan Silent Hills (waar te proeven van viel bij de gratis speelbare teaser P.T.), totdat Konami de stekker uit het project trok. Bij zijn fameuze tweet "fuck Konami" is dan ook geen woord Spaans te vinden. Del Toro heeft echter te kennen gegeven dat hij niet creatief bij de productie betrokken is en dat hij slechts een personage in de game is.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Yvo Kieviet

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Meer artikels van Yvo Kieviet