Days Gone is een open-world survival game die door Sony first-party studio Sony Bend wordt ontwikkeld. Met een horde ge´nfecteerden achter je broek aan probeer je te overleven in een wereld vol geweld en gruwel. Je speelt als Deacon St. John en moet als rebelse biker in een post-apocalyptische wereld zien te overleven.

Deze pagina vertelt je alles wat je over Days Gone moet weten. Zoals wanneer de game uitkomt, hoe de trailers er uitzien en hoe de game speelt:

Wat is Days Gone?

Days Gone is een third-person survival-horror game die zich in een post-apocalyptische wereld afspeelt. De game is bij Sony's Bend Studio in ontwikkeling. De ontwikkelaar behoort sinds 2000 tot de stal van Sony Interactive Entertainment en is vooral bekend van de Syphon Filter-games. Daarnaast werkte Bend Studio in het verleden aan diverse games voor de PlayStation Portable en PlayStation Vita, zoals Uncharted: Golden Abyss. De laatste game van de ontwikkelaar is Uncharted: Fight for Fortune uit 2012.

Met Days Gone maakt de studio zijn comeback op de consoles. Sony heeft grootste plannen met de PlayStation 4-exclusieve game, die van de Unreal Engine 4 gebruik maakt. Zo is het aantal werknemers die aan deze game werkt in een jaar tijd verdubbeld en zijn er inmiddels meer dan honderd mensen bij de ontwikkeling betrokken. John Garvin is de creative director die tevens het verhaal voor zijn rekening neemt, terwijl Jeff Ross (niet te verwarren met de stand-up comedian) de rol van regisseur waarneemt.

Days Gone releasedatum - Wanneer komt het uit?

Het is tot nu toe onduidelijk wanneer de Days Gone release precies is. Wat wel vaststaat, is dat de game exclusief voor de PlayStation 4 uitkomt.

Je kunt de game nu al pre-orderen, zodat je zeker bent van een exemplaar op dag van de launch:

Days Gone trailers - Hoe ziet het eruit?

De game werd voor het eerst tijdens E3 2016 getoond. De nieuwste Days Gone trailers dateren van E3 2017:

Daarnaast werd tijdens E3 2017 ook een alternatieve playthrough van deze Days Gone gameplay trailer getoont:

Days Gone verhaal - Waar gaat het over?

In Days Gone kruip je in de huid van Deacon St. John. Je bent een voormalige premiejager die op zijn motor een zwervend bestaan leidt, en daarbij vooral probeert om in een postapocalyptische wereld te overleven. Twee jaar eerder is er namelijk een pandemie uitgebroken die wereldwijd mensen in zombieachtige wezens genaamd Freakers verandert. De meeste overlevenden verbergen zich sinds de uitbraak in veilige kampen, maar dat geldt niet voor een drifter als jij. Days Gone vertelt uiteindelijk het persoonlijke verhaal van Deacon.

Freakers zijn overigens geen zombies, maar ge´nfecteerde mensen die in primitieve woestelingen veranderen. Door het virus worden mensen sterker, sneller en behendiger, maar de keerzijde van de medaille is een onlosmakelijke honger naar vers mensenvlees. In de game zitten er verschillende soorten Freakers. Newts zijn ge´nfecteerde kinderen die vooral vanuit het niets toeslaan. Daarnaast word je ook door ge´nfecteerde volwassenen genaamd Nudes op de hielen gezeten, die vooral in grote groepen de omgeving onveilig maken.

daysgone1
(Days Gone) - Protagonist Deacon St. John in actie.

De game speelt zich in het noordwesten van de Verenigde Staten af, in de staten Oregon en Washington. In de eerste trailer is er vooral een bosrijk gebied met bergen op de achtergrond te zien, maar er zijn ook installaties zoals een houtzagerij, en de nodige woestijnen en grotten om te verkennen. Of de game zich ook in steden zoals Portland of Seattle afspeelt, is nog onduidelijk. Wel staat vast dat je met de wind door je haar op je motor van plek naar plek trekt.

De invloeden op de game zijn onmiskenbaar. Met zijn identiteit als stoere motorrijder lijkt Deacon wel weggelopen uit de tv-reeks Sons of Anarchy, terwijl de grimmige toon en post-apocalyptische sfeer duidelijk be´nvloed zijn door The Walking Dead en Sony's eigen The Last of Us. Of Days Gone zijn eigen stempel weet af te leveren of simpelweg aanleunt bij deze befaamde en succesvolle reeksen valt nog af te wachten.

Days Gone gameplay - Hoe speelt het?

Days Gone is een action-adventure game met open wereld die je vanuit derdepersoonsperspectief speelt. Er zijn diverse manieren om vijanden aan te pakken. Je kunt zo ver mogelijk uit hun buurt blijven of ze op slinkse wijze besluipen. Daarbij kun je gebruikmaken van een speciale visiemodus om de omgeving beter te scannen, vergelijkbaar met de Detective modus uit de Batman: Arkham-reeks of je Witcher-senses in The Witcher 3: Wild Hunt.

Komen de Freakers je toch op het spoor, dan is een directe confrontatie onvermijdelijk. Je hebt daarom de nodige wapens tot je beschikking zoals hakbijlen, molotovcocktails, pistolen en machinegeweren. Ook is het mogelijk om van de omgeving gebruik te maken; denk daarbij aan het opblazen van explosieve tonnen, tot het lossnijden van een touw dat houtstronken bundelt. De tweede trailer van de game toont dat je Freakers ook in berenvallen kunt lokken. Om demassale hordes Freakers van je af te houden, zul je hier optimaal gebruik van moeten maken. Improvisatie en snel nadenken zijn de sleutelwoorden bij uitstek. En als niks lijkt te helpen om de horde van je af te houden, neem je simpelweg de benen.

daysgone2
(Days Gone) - Een van de vele manieren om met de hordes zombies af te rekenen.

Je lijkt het niet alleen tegen menselijke ge´nfecteerden op te nemen, want we kregen ook een glimps te zien van een ge´nfecteerde beer die gemutileerd was door prikkeldraad en glasscherven. Of je deze intimiderende vijand verslaat met je gewone wapens of simpelweg via Quicktime Events, valt nog af te wachten.

Voor een stoere biker als Deacon is zijn motor uiteraard onmisbaar. Het is niet alleen je vervoersmiddel om je door het enorme en bloedmooie landschap te verplaatsen, maar tevens je inventaris. Onderweg verzamel je wapens, medkits en andere voorwerpen die later mogelijk van pas komen. Craften speelt dus een belangrijke rol in de game, al is het nog niet duidelijk welke speciale voorwerpen je zelf in elkaar kunt timmeren. Wel zeer uniek is dat je ook je motor naar wens kunt aanpassen. Denk daarbij aan meer vermogen, meer opslagruimte voor materiaal of extra bepantsering. Wij hopen alvast op enkele stickers om op onze stoere bike te kleven, en wat chroom voor de uitlaat.

Sony heeft al aangekondigd dat Days Gone de PlayStation 4 Pro volledig ondersteunt. Dat vertaalt zich ongetwijfeld in de optie om HDR te gebruiken en een mogelijke resolutie van 4K voor wie een UHD televisie bezit, maar het is niet bekend of er nog bijkomende voordelen zijn voor Pro-gebruikers.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Bruce Vandeweyer

Bruce Vandeweyer

Moraalfilosoof

Begon in de kleuterschool met gamen en is sindsdien nooit gestopt. Ontwikkelde de afgelopen jaren een bijna ongezonde Dark Souls obsessie, waarvan hij vandaag probeert af te kicken door zich toe te leggen op adventure en indie games.

Meer artikels van Bruce Vandeweyer

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread

Gerelateerde content