GTA 6 - Release, gameplay, setting, map en andere geruchten

Update: nieuwe geruchten.

Officieel is er nog niks aangekondigd, maar het staat als een paal boven water: Rockstar werkt druk aan Grand Theft Auto 6. De gangsterreeks staat garant voor recordcijfers bij elk nieuw deel. Zo haalde Grand Theft Auto 5 in drie dagen al een miljard dollar omzet binnen. De games zijn ondertussen dan ook een waar cultureel fenomeen. Wij verzamelen voor jou de sappigste geruchten en verhalen over Grand Theft Auto 6. Let dus goed op: dit zijn slechts geruchten. De info in dit artikel is nog niet officieel bevestigd.

GTA 6 Setting - GTA 6 Vice City?

Qua setting zijn de mogelijkheden voor Rockstar schier eindeloos, maar er lijkt zich toch een patroon af te tekenen binnen de reeks. Sinds de allereerste Grand Theft Auto (Grand Theft Auto London en Grand Theft Auto 2 er even buiten geteld) zijn het namelijk steeds dezelfde vijf steden die hun opwachting maken. Dat zijn Liberty City (New York), Vice City (Miami), en de drie steden in de staat San Andreas: Los Santos (Los Angeles), San Fierro (San Francisco) en Las Venturas (Las Vegas).

Grand Theft Auto 3 en 4 keerden al terug naar Liberty City, terwijl Vice City opnieuw opdook in Grand Theft Auto: Vice City en San Andreas zijn opwachting opnieuw maakte in Grand Theft Auto: San Andreas. Grand Theft Auto 5 koos er dan weer voor om enkel Los Santos en de natuur er rond te tonen.

De kans is dan ook groot dat GTA 6 voor een van de klassieke locaties gaat die nog niet opnieuw aan bod is gekomen. Er schieten dan nog drie steden over: Vice City, San Fierro en Las Venturas. Of wie weet ziet Rockstar het enorm ambitieus en besluit het The Crew achterna te gaan door een miniatuurversie van de gehele Verenigde Staten te creŽren. Er zijn in elk geval enorm veel mogelijkheden en het wordt reikhalzend uitkijken naar de keuze van Rockstar.

Volgens een recent gerucht speelt Grand Theft Auto 6 in Vice City af, met periodieke uitstapjes naar Zuid Amerika. Mocht dat zo zijn, is het niet ondenkbaar dat drugs en het smokkelen daarvan een grote rol in het verhaal spelen.

gta6-1

Opvallend is dat Rockstar ooit overwoog om Grand Theft Auto: Tokyo te maken. De ontwikkelaar heeft dat plan uiteindelijk niet uitgevoerd om twee redenen. Eerst en vooral leent Tokyo zich niet tot rondscheuren met wagens, door de moeilijke verkeerssituatie in de stad. Ten tweede draait Grand Theft Auto voor een groot deel rond het parodiŽren van de Amerikaanse cultuur. Een Japanse versie is minder herkenbaar en zou ook de geest van de reeks voor een deel verraden.

Qua periode lijkt het nagenoeg zeker dat GTA 6 zich in het heden gaat afspelen. Grand Theft Auto: Vice City en San Andreas waren allebei periodeschetsen (van de jaren '80 en '90 respectievelijk) maar Grand Theft Auto 4 en 5 kozen resoluut voor de moderne tijden. Het lijkt dan ook logisch dat deel zes die lijn doortrekt.

GTA 6 Verhaal

Grand Theft Auto draait traditioneel om de criminele onderwereld en hoe je hoofdpersonage zich daar als een worm in een appel door wringt. Met Grand Theft Auto 5 kreeg de reeks voor de allereerste keer meerdere speelbare hoofdpersonages tegelijk. Naar alle waarschijnlijkheid zal Rockstar dat concept in deel zes nog verder doortrekken. Meer dan drie hoofdrolspelers? Of misschien maar twee? Of wie weet mag je helemaal naar eigen keuze een personage maken, zoals dat kan in GTA Online. Wie zal het zeggen!

Wel gaan er hardnekkige geruchten de ronde dat Ryan Gosling en Eva Mendes stemmen voor de game opnemen. Of zij de hoofdrolspelers vertolken, valt nog maar af te wachten. Rockstar kiest traditiegetrouw immers onbekende acteurs voor de hoofdrollen. Zijrollen worden echter wel vaak waargenomen door bekende acteurs. Denk maar aan Samuel L. Jackson als Tenpenny of Michael Madsen als Toni Cipriani.

Een insider heeft laten weten dat Grand Theft Auto 6 een vrouwelijk hoofdpersonage heeft. Dat gerucht wordt ondersteund door de wensen van Grand Theft Auto-schrijver Dan Houser, die eerder aangaf dat hij graag een game wil maken met een vrouwelijk hoofdpersonage.

gta6-2

GTA 6 Gameplay

Op vlak van gameplay moet je geen wereldschokkende veranderingen verwachten. De Grand Theft Auto-reeks heeft rijden, wandelen en schieten als drie basispilaren. Wel is het mogelijk dat er in deel zes opnieuw meerdere hoofdpersonages zijn waartussen je kunt wisselen.

Er gaan ook stemmen op die vragen om de geliefde aanpasbaarheid uit San Andreas terug te brengen naar de reeks. Het hoofdpersonage CJ kun je namelijk tot in detail omvormen qua kledij, tattoos, kapsels en zelfs fysiek: door veel te eten of net veel te sporten, kan hij extreem dik of extreem mager en gespierd worden.

Grand Theft Auto 5 bracht opnieuw vliegtuigen en fietsen naar de reeks. Volgens enkele geruchten zou deel zes nog verder gaan door ook skateboards en rollerblades toe te voegen. Neem dat echter met een serieuze korrel zout.

Ook terug van weggeweest in deel vijf: de mogelijkheid om eigendom aan te kopen. De mogelijkheden waren echter minder uitgebreid dan in Vice City en San Andreas, waardoor het hele systeem wat halfbakken aanvoelde. Misschien zet deel zes weer harder in op dat aspect en kun je opnieuw een vastgoedgigant worden.

Ook moet de opkomst van virtual reality kort vermeld worden. Nu VR steeds toegankelijker wordt voor het grote publiek en vele games een virtual reality-versie krijgen (denk maar aan Alien: Isolation of Project Cars), is het niet ondenkbaar dat ook Grand Theft Auto meegaat met de virtual reality-beweging. Omdat de Remastered-versie van Grand Theft Auto 5 over een heel gedetailleerd first-person gezichtspunt beschikt, is het niet ondenkbaar dat deel zes zwaar inzet op compatibiliteit met virtual reality-headsets.

gta6-3

Achter de schermen

Binnen Rockstar Games zelf is het op dit moment een turbulente periode, en dat vanwege ťťn feit: het vertrek van Leslie Benzies. Benzies was jarenlang de producent van de Grand Theft Auto-games. Dat betekent dat hij financieel verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de games. Uit gelekte interne e-mails blijkt echter dat hij ook een grote impact had op de creatieve richting die Rockstar games namen. Zo heeft hij er voor een groot deel voor gezorgd dat de ontwikkeling van Red Dead Redemption tot een goed einde kwam, nadat het project lange tijd in moeilijkheden zat.

Benzies werd echter plotseling ontslagen bij Rockstar. Volgens bronnen ligt een financieel dispuut aan de basis: de Houser-broertjes (die Rockstar indertijd hebben gesticht) wouden bepaalde royalties niet langer uitbetalen aan Benzies nadat die een sabbatjaar had genomen.

Op moment van schrijven is er een heftig juridisch dispuut aan de gang tussen Rockstar Games en Benzies. Het valt nog af te wachten welke partij aan het langste eind trekt en wat de gevolgen van de beslissing zullen zijn voor de Grand Theft Auto-reeks. Eťn ding is alvast zeker: Benzies was een belangrijk figuur voor de reeks en zijn leiding was essentieel tijdens de ontwikkeling van elk deel.

gta6-4

GTA 6 Releasedatum

Over een releasedatum is er nog absoluut niks bekend. Wel heeft een bron binnen Rockstar Games aangegeven dat de Grand Theft Auto 6 nu in productie is. Maar ook dat zegt uiteraard niks over een releasedatum. Momenteel is Rockstar bijna klaar met zijn nieuwste titel: Red Dead Redemption 2.

Als we kijken naar de ontwikkelingsperiodes van de vorige Grand Theft Auto-games, ligt er sinds de nieuwere generatie consoles een kloof van enkele jaren tussen nieuwe delen. Tussen Grand Theft Auto: San Andreas en Grand Theft Auto 4 zat er bijvoorbeeld vijf jaar. Tussen Grand Theft Auto 4 en Grand Theft Auto 5 zat er vijf jaar. Als we deze redenering doortrekken naar deel zes, dan komt GTA 6 waarschijnlijk in 2022 uit.

Het is belangrijk om op te merken dat Grand Theft Auto 5 uitkwam net voor de nieuwe generatie consoles het daglicht zag: de PlayStation 4 en Xbox One. Een tijdje later kwam er dan een Remastered-versie van de game voor die nieuwe consoles. Rockstar heeft door het remaster-proces ongetwijfeld veel geleerd over die consoles. Dat is kennis die handig van pas kan komen voor deel zes.

gta6-5

Met de recente onthullingen van de PlayStation 4K en Xbox Scorpio lijkt het erop dat een volledig nieuwe generatie consoles nog een tijdje op zich zal laten wachten. Rockstar zal zich dus niet haasten om Grand Theft Auto 6 snel uit de deur te krijgen. Nog een andere reden waarom deel zes een tijdje op zich zal laten wachten, is het succes van Grand Theft Auto Online. Die online-component van deel vijf deed het veel beter dan Rockstar had verwacht.

Door de microtransacties alleen al werd er 500 miljoen dollar winst geboekt. Rockstar blijft GTA Online dan ook updaten om spelers geÔnteresseerd te houden (weliswaar krijgt GTA 5 op de PS3 en Xbox 360 niet langer updates). Deze bestaande modus blijven updaten, kost minder dan een volledig nieuwe game te maken. Er is dus weinig financiŽle druk voor Rockstar om een nieuwe Grand Theft Auto te maken. Al is er wel een kanttekening: Rockstar heeft namelijk al gezegd dat GTA Online niet blijft bestaan.

Of de beloofde downloadbare uitbreidingen voor Grand Theft Auto 5 ooit nog het daglicht zien, is nog maar de vraag. Vanwege de grote focus die Rockstar op GTA Online legt, lijkt dat echter onwaarschijnlijk. Om nog maar te bedenken dat de basisgame ondertussen al drie jaar oud is. Wie weet worden de ongebruikte ideeŽn echter gerecycleerd voor deel zes.

ADVERTENTIE

Ga naar comments (2)

Over de auteur

Carl Vander Maelen

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Gerelateerde content

Microsoft kondigt 50+ nieuwe games voor Xbox Game Pass aan

Final Fantasy, The Witcher 3, Minecraft Dungeons en meer.

Death Stranding komt volgend jaar naar de pc

Norman Reedus bewonderen in een nog hogere resolutie.

Verder op de site...

Reacties (2)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread