GTA 6 - Release, gameplay, setting, map en andere geruchten

Update: release in 2025? Fortnite-achtige map?

Grand Theft Auto 6 (GTA 6) komt eraan! Dat hoeft niet te verbazen, want de gangsterreeks van ontwikkelaar Rockstar staat garant voor recordcijfers bij elk nieuw deel. Het is een understatement om te zeggen dat de games een waar cultureel fenomeen zijn; Grand Theft Auto 5 sleepte zelfs de titel van meest winstgevende entertainmentproduct ooit in de wacht! Meer dan reden genoeg om alle informatie over Grand Theft Auto 6 op een rijtje te zetten.

Let goed op: dit artikel probeert je zoveel mogelijk feitenmateriaal voor te schotelen, maar aangezien Rockstar nog steeds geen officiële informatie heeft losgelaten over de game is het vaak koffiedik kijken. De meeste informatie in dit artikel komt dan ook uit geruchten en gelekte informatie (die al dan niet accuraat blijken te zijn). We vermelden het echter steeds duidelijk wanneer iets feit of gerucht is, zodat jij zeker de juiste informatie hebt.

En terwijl je wacht om aan de slag te gaan met GTA 6, kan je natuurlijk nog steeds terecht bij onze GTA 5 cheats voor PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X | S en pc om het meeste te halen uit je tijd in Los Santos. Veel plezier!

Inhoud:

GTA 6 setting - GTA 6 Vice City?

Nieuwe geruchten laten er geen gras over groeien: GTA 6 heeft Vice City als setting en er is een Fortnite-achtige map. Het zijn en blijven geruchten, maar wij gaan er vanuit dat beide kloppen. Laten we even uitleggen waarom.

Er tekent zich een duidelijk patroon af binnen de Grand Theft Auto-reeks. Sinds de allereerste Grand Theft Auto zijn het namelijk steeds dezelfde vijf steden die hun opwachting maken: Liberty City (New York), Vice City (Miami), en de drie steden in de staat San Andreas: Los Santos (Los Angeles), San Fierro (San Francisco) en Las Venturas (Las Vegas). Enkel Grand Theft Auto London en Grand Theft Auto 2 vallen uit de boot - die laatste heeft zelfs een volledig fictieve setting. Maar sinds GTA 3 is de formule onmiskenbaar.

De setting van een GTA-game is immers alles. De stad en tijdsgeest dragen net zoveel bij tot de eigenheid van elke game als de personages en gameplaymogelijkheden. De pastelkleuren van GTA: Vice City in de jaren '80, de urban feel van Los Santos in de jaren 90 van GTA: San Andreas, en de grauwe straten van het hedendaagse Liberty City in GTA 4... Nog meer dan het verhaal ben je geneigd om je de setting van een GTA-game te herinneren.

Het Vice City van GTA 6 zou zich in het heden situeren. Net als GTA 4 en GTA 5 dus. Dit spreekt eerdere geruchten tegen dat GTA 6 zich in de jaren '80 zou afspelen. Wij neigen er ook naar om te zeggen dat GTA 6 zich in het heden afspeelt. Voor de GTA Online modus zal Rockstar namelijk zoveel mogelijk content willen maken, en het is handig om te kunnen steunen op de nieuwe technologie die er vandaag de dag beschikbaar is.

Voor de duidelijkheid: het is nog steeds niet officieel bevestigd of GTA 6 zich effectief in Vice City zal afspelen. Begin juli 2021 'lekte' er bijvoorbeeld een wazige video die de map van GTA 6 zou tonen. Die map bevatte naar eigen zeggen icoontjes met zij-activiteiten en locaties, die erop zouden moeten wijzen dat de game zich effectief in Vice City afspeelt. Deze video is vals. Wees dus goed op je hoede wanneer je zogenaamde 'lekken' tegenkomt.

Na de gigantische, epische map van Red Dead Redemption 2 deden er ook geruchten de ronde dat Rockstar enorm ambitieus zou zijn en een volledige staat of streek van de VS zou willen nabootsen. Als het The Crew achterna zou gaan, dan is zelfs een miniatuurversie van de hele Verenigde Staten een mogelijkheid. Dat laatste lijkt ons vooral 'wishful thinking', maar het lijkt zeker een mogelijkheid dat Rockstar niet enkel Vice City maar ook de natuur errond beschikbaar maakt. Een virtuele versie van de Everglades? Klinkt gruwelijk cool.

Andere geruchten claimen dat GTA 6 periodieke uitstapjes naar Zuid-Amerika zou bevatten. De game zou zo ook op het succes van drugseries als Narcos inspelen. Fantheorieën wijzen ook in die richting, met als bekendste voorbeeld een analyse van een racetrack van de GTA 5 Open Wheel-DLC die volgens de fans in kwestie de geografie van Mexico en de staat Michigan nabootste. Juist ja, 'vergezocht' is het woord waar je naar zoekt.

Nieuwe info spreekt dat soort speculatie trouwens lijnrecht tegen. Volgens een verslag van journalist Jason Schreier, die zich specialiseert in de arbeidsomstandigheden binnen ontwikkelingsstudio's, vond er een grote structurele omwenteling plaats binnen Rockstar. Na de release van Red Dead Redemption 2 kwamen er namelijk talloze getuigenissen van (ex-)werknemers naar buiten die de draconische arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf aankaarten, zoals maandenlange werkweken van 60 uur en intimidatie op de werkvloer.

Als gevolg daarvan zou Rockstar nu zijn interne cultuur grondig willen veranderen. Games moeten beter vooraf gepland worden, en lastminutewijzigingen die werknemers verplichten tot nachtelijk werk moeten afgeschaft worden. Grand Theft Auto 6 zou het eerste resultaat moeten zijn van die positieve stappen. Volgens de bronnen heeft dat als resultaat dat GTA 6 een kleinere game is dan GTA 5 en Red Dead Redemption 2. Via daaropvolgende updates zou de grootte van de game dan veranderd en uitgebreid worden, gelijkaardig aan de maps van Fortnite en Call of Duty: Warzone. Het lijkt zeker aan te sluiten bij de moderne manier waarop games nu worden ontwikkeld, als 'live service' diensten die via updates meer content krijgen.

Wat de setting ook moge zijn, het is interessant om te vermelden dat Rockstar ooit overwoog om Grand Theft Auto: Tokyo te maken. De ontwikkelaar heeft dat plan uiteindelijk om twee redenen niet uitgevoerd. Eerst en vooral leent Tokyo zich niet tot rondscheuren met wagens door de moeilijke verkeerssituatie in de stad. Ten tweede draait Grand Theft Auto voor een groot deel rond het parodiëren van de Amerikaanse cultuur. Een Japanse versie is minder herkenbaar voor een westers publiek en zou ook de kern van de reeks voor een groot deel missen.

r2
GTA 6 - Release, gameplay, setting, map en andere geruchten. Een van de stukken art die plots op de website van Rockstar opdook.

Eveneens vermeldenswaardig zijn enkele nieuwe stukken art die in februari 2020 plots opdoken op de website van Rockstar. Eentje ervan toont een retro-futuristische vrouwelijke robot die het logo van het bedrijf vastgrijpt, terwijl een andere een meer algemene afbeelding van het Rockstar-logo is. Er vallen ook enkele stukken tekst te bespeuren, zoals "killing dreams" en "bullying the weak". Het is echter volledig onduidelijk of dat een referentie is naar een nieuwe GTA. Het lijkt zelfs logischer dat dit gewoon algemene art is om de site van het bedrijf mee op te smukken.

gta6-1
GTA 6 - Release, gameplay, setting, map en andere geruchten. GTA 6 speelt zich waarschijnlijk in het heden af.

GTA 6 verhaal - Een drugsimperium bouwen?

Grand Theft Auto draait traditioneel om de criminele onderwereld en hoe je hoofdpersonage zich daar als een worm in een appel door wringt. Met Grand Theft Auto 5 kreeg de reeks voor de allereerste keer meerdere speelbare hoofdpersonages tegelijk. Het valt nog af te wachten of Rockstar dat concept in deel zes doortrekt; recente geruchten zeggen van wel. Red Dead Redemption 2 legde in het verhaal een zware nadruk op een grote cast aan interessante personages, maar koos toch voor een enkel speelbaar personage. Wie weet mag je eindelijk zelf een personage maken, zoals in GTA Online. De tijd zal het uitwijzen!

Op een bepaald moment doen er geruchten de ronde dat filmsterren Ryan Gosling en Eva Mendes stemmen voor de game zouden opnemen. Daar is ondertussen echter niks meer van vernomen, waardoor dit gerucht waarschijnlijk vals was. Het is echter niet ondenkbaar dat beroemde acteurs worden gebruikt om bepaalde stemmen te vertolken, want GTA heeft een rijke traditie aan goed gecaste topacteurs. Denk maar aan Samuel L. Jackson als Officer Tenpenny in Grand Theft Auto: San Andreas of Michael Madsen als Toni Cipriani in Grand Theft Auto 3. Voor de hoofdrollen kiest Rockstar traditiegetrouw echter onbekende acteurs.

Nog een gerucht dat een tijdje rondging maar waar we nu niks meer van horen is dat Grand Theft Auto 6 een vrouwelijk hoofdpersonage zou hebben. Dat gerucht werd ondersteund door de wensen van Grand Theft Auto-schrijver Dan Houser, die eerder aangaf dat hij graag een game wil maken met een vrouwelijk hoofdpersonage. Aangezien hij ondertussen vertrokken is bij het bedrijf (zie hieronder) is het maar de vraag of dat plan nog doorgaat.

De meest concrete aanwijzing die we tot nu toe hebben, is een screenshot van het cv van acteur Jorge Consejo. Volgens die afbeelding deed de acteur het stemmenwerk voor een personage genaamd 'The Mexican' in GTA 6. Hij zou ook motion capture hebben verricht voor de game in 2018. Neem dat voorlopig echter met een korreltje zout; het lijkt eerder om een promostunt te gaan.

gta6-2
GTA 6 - Release, gameplay, setting, map en andere geruchten. Neemt Eva Mendes een stem op?

GTA 6 online - GTA 6 multiplayer?

Krijgt GTA 6 een online modus, waarmee je GTA 6 in multiplayer kunt spelen? Ja, daar moet je niet over twijfelen. GTA Online is een van de grootste financiële successen ooit in de gamewereld. GTA Online levert elke maand miljoenen aan inkomsten op via de vele microtransacties die de modus rijk is. Doordat voorwerpen zo duur zijn, laten veel spelers zich immers verleiden om in de PlayStation Store of via de Xbox Store virtueel geld te kopen.

2020 was zelfs een recordjaar voor de succesvolle online modus. Volgens uitgever Take-Two speelden er elke maand in 2020 meer mensen GTA Online dan tijdens eender welke maand sinds de lancering van de modus. Rockstar Games blijft dan ook updates uitbrengen. In de zomer van 2021 komt er een grote GTA Online update. Deze moet je voorbereiden op de PS5 en Xbox Series X en S versies van GTA 5 (zie hieronder voor meer info).

Hopelijk lanceert de GTA 6 online modus toch iets technisch stabieler dan GTA Online, want het duurde tot maart 2021 wanneer bekend werd dat GTA Online kortere laadtijden krijgt. En zelfs dan: de GTA Online kortere laadtijden zijn niet voor alle platformen.

In elk geval lijkt het erop dat GTA Online voor GTA 6 helemaal opnieuw begint. Rockstar heeft namelijk al gezegd dat GTA Online niet blijft bestaan. Waarschijnlijk verdwijnen de Los Santos en Blaine County maps dus, en kun je in de plaats spelen in de setting van GTA 6. Wat dat ook moge zijn. Hopelijk kun je toch iets van je zuurverdiende progressie overdragen!

GTA 6 gameplay - Rondrijden, skaten, en bitcoin?

Op vlak van gameplay moet je geen wereldschokkende veranderingen verwachten van Grand Theft Auto 6. De Grand Theft Auto-reeks heeft altijd al rondrijden en intense shootouts als de twee basispijlers gehad. Naarmate de reeks vorderde, kwamen er steeds meer voertuigen bij. Zo was het in GTA 5 de normaalste zaak van de wereld om ook met vliegtuigen en kleine onderzeeërs aan de slag te gaan. Het wordt interessant om te zien of GTA 6 je nog meer mogelijkheden tot mobiliteit geeft en bijvoorbeeld openwereldrivalen als Just Cause achterna gaat met grappling hooks of dergelijke. Sommige geruchten zeiden dat deel zes skateboards zou toevoegen aan de reeks, maar neem dat maar met een serieuze korrel zout.

Sinds de release van GTA 4 gaan er ook stemmen op om de geliefde aanpasbaarheid uit San Andreas terug te brengen naar de reeks. Hoofdpersonage CJ kon je daar namelijk tot in detail omvormen qua kledij, tattoos, kapsels en zelfs fysiek: door veel te eten of net veel te sporten kan hij extreem dik of mager en gespierd worden. Deel vijf bracht dat soort customization deels terug, maar het ging zeker niet zo ver als San Andreas.

gta6-3
GTA 6 - Release, gameplay, setting, map en andere geruchten. Naarmate de reeks vordert, komen er steeds meer voertuigen bij.

Dat geldt ook voor het aankopen van eigendom. Het aantal zaken en gebouwen dat je in deel vijf kon kopen was zeer beperkt in vergelijking met Vice City en San Andreas, en de feature voelde heel halfbakken aan. Wij hopen alvast dat deel zes harder inzet op dat aspect, want de aandelenbeurs van deel vijf was wel een zeer geslaagd element.

Volgens geruchten die in juni 2021 begonnen te circuleren, zou er ook in GTA 6 een aandelenbeurs zijn waarop je grote winsten kunt boeken. Nog opvallender is dat er volgens die geruchten ook cryptocurrencies in GTA 6 zouden zitten! Je kent ongetwijfeld Bitoin of Ethereum, en dus ook GTA 6 zou enkele fictieve cryptocurrencies bedenken wiens wisselkoers drastisch kan wijzigen. Gezien cryptos in het echte leven populair zijn bij criminelen om grote sommen geld op een haast ontraceerbare manier te versluizen, is dit zeker geen vergezocht gerucht.

Ook moet de opkomst van virtual reality (VR) kort vermeld worden. Nu VR steeds toegankelijker wordt voor het grote publiek en vele games een virtualrealityversie krijgen (denk maar aan Alien: Isolation of Project Cars), is het niet ondenkbaar dat ook Grand Theft Auto meegaat met de virtualrealitybeweging. Zusterreeks L.A. Noire kreeg nota bene een VR-spin-off genaamd LA Noire: The VR Case Files. Aangezien Rockstar graag technologie van zijprojecten hergebruikt in GTA, is het niet ondenkbaar dat GTA 6 ook een VR-aspect heeft. Getalenteerde modders hebben wat dat betreft al getoond dat GTA 5 volledig in VR speelbaar kan zijn.

GTA 6 ontwikkeling - Turbulentie achter de schermen

Sinds de release van GTA 5 is er een zeer turbulente periode aan de gang binnen ontwikkelaar Rockstar Games. Een eerste grote incident was het vertrek van Leslie Benzies, die jarenlang de producent van de Grand Theft Auto-games was. Hij was dus financieel verantwoordelijk voor de ontwikkeling, maar uit gelekte e-mails bleek dat hij ook belangrijk was voor de creatieve richting van de games in kwestie. Zo fluisteren geruchten dat hij de ontwikkeling van Red Dead Redemption tot een goed einde heeft gebracht nadat het project lange tijd in moeilijkheden zat.

Benzies stapte echter niet uit eigen wil op, maar werd volgens bronnen ontslagen vanwege een financieel dispuut tussen hem en de Houser-broers (zie hieronder meer info). Benzies klaagde Take-Two vervolgens aan wegens onbetaalde royalties. In februari 2019 werd het juridische geschil echter via een minnelijke schikking geregeld. Het is niet bekendgemaakt welke afspraken er zijn gemaakt.

Rockstar kwam zoals eerder vermeld dus ook zwaar onder vuur te liggen als gevolg van de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf. Na de release van Red Dead Redemption 2 getuigen verschillende werknemers dat ze werden verplicht om maandenlang 60 uur per week te werken. Bovendien werden teams geleid door tirannieke managers en was er ook sprake van (seksuele) intimidatie op de werkvloer.

Die controverse leidde ook tot de exit van een van de belangrijkste personen binnen de videogamewereld - al is de kans groot dat je er niks over hebt gehoord. Begin 2020 werd namelijk aangekondigd dat Dan Houser zou vertrekken bij Rockstar. Samen met zijn broer Sam richtte hij Rockstar op. Bovendien was hij jarenlang de drijvende creatieve kracht en scenarioschrijver voor de games van het bedrijf. Zijn scherpe pen ten spijt wezen veel werknemers in zijn richting wat betreft excessief overwerken en een giftige bedrijfscultuur.

gta6-4
GTA 6 - Release, gameplay, setting, map en andere geruchten. Leslie Benzies werd volgens bronnen ontslagen.

GTA 6 release - Wanneer kun je aan de slag met dit nieuwste epos?

En dan nu de cruciale vraag: wanneer kun je GTA 6 spelen? Dat is wellicht de vraag die het meeste uitnodigt tot speculatie. Grand Theft Auto 5 kwam nog op de PlayStation 3 en Xbox 360 uit, maar al heel snel daarna zagen de PlayStation 4 en Xbox One het daglicht. Logischerwijs kreeg Grand Theft Auto 5 dus een remastered versie. Tijdens de rest van de PS4 en Xbox One generatie bracht Rockstar echter enkel Red Dead Redemption 2 uit. En daarna werd bekend dat er een GTA 5 release op PS5 en Xbox Series X en S komt. GTA 5 zal dus in totaal beschikbaar zijn op drie verschillende generaties consoles. Wel leuk nieuws: GTA 5 zou op de PS5 en Xbox Series X | S schijnbaar aan 4K en 60fps draaien. Als dat klopt, wordt het ongetwijfeld de fijnste manier om de games te spelen.

In vergelijking: op de PlayStation 2 kon je met maar liefst vijf Grand Theft Auto-titels aan de slag (3, Vice City, San Andreas, en ports van de PSP-games Liberty City Stories en Vice City Stories), en op de PlayStation 3 en Xbox 360 waren er twee (Grand Theft Auto 4 en diens twee grote stukken DLC, alsook GTA 5). Het is dus moeilijk om uit te rekenen hoe lang Rockstar er tegenwoordig over doet om een game te maken.

Eind juni 2021 begon een gerucht te circuleren dat de GTA 6 release in 2025 ligt. Dat is serieus slikken, want dat betekent dat er maar liefst twaalf jaar tussen GTA 5 en GTA 6 zit. Is het echter mogelijk? Ja, absoluut. Gelet op de turbulentie achter de schermen (zie eerder in dit artikel), het feit dat GTA 5 en specifiek GTA Online nog steeds elke maand miljoenen in het laatje brengen, en de wijziging in arbeidsomstandigheden bij Rockstar Games is het zeker mogelijk. Nog veel geduld nodig, dus.

De infrastructuur is er in elk geval. Rockstar lanceerde in september 2019 de Rockstar Games Launcher, een applicatie voor de pc om de games van het bedrijf te draaien. Op die manier hoeft Rockstar niet langer andere platformen als Steam te gebruiken om zijn games aan pc-spelers aan te bieden. Dat zou een teken kunnen zijn dat Rockstar een infrastructuur uitbouwt voor GTA 6, en dat de game dus niet heel lang meer op zich laat wachten. Uiteraard is dat opnieuw speculatie.

gta6-5
GTA 6 - Release, gameplay, setting, map en andere geruchten. Wanneer kun je GTA 6 spelen?

Sommige geruchten blijken namelijk volledig vals. In februari 2021 kwam er bijvoorbeeld een groot gerucht: er zou binnenkort de eerste GTA 6 trailer komen. Uitgever Rockstar postte namelijk een vacature voor een persoon om "cinematische gameplay op te nemen om via online kanalen en op tv te vertonen". Maanden later was er echter nog steeds geen trailer, en het is zelfs mogelijk dat deze persoon werd ingehuurd om trailers te maken voor GTA Online of de PS5- en Xbox Series X|S-versie van GTA 5.

vacature

Onderschat vooral niet de belangrijkste reden waarom deel zes langer dan verwacht op zich laat wachten: GTA Online. Zoals we al eerder hebben besproken doet de modus het zo ontzettend goed dat Rockstar nog steeds updates uitbrengt en recordbedragen aan opbrengsten haalt. Er is dus weinig financiële druk voor Rockstar om een nieuwe Grand Theft Auto te maken.

Hoe het ook zij: onlangs werd het domein gtavi.com voorzien van een update, die een nieuw soort foutmelding geeft vergeleken met vroeger. Reden genoeg voor fans om te redeneren dat Rockstar eindelijk in maart 2020 een aankondiging over een nieuwe game zou plaatsen. Dat bleek echter niet het geval. Je kunt speculeren dat de COVID-19-pandemie roet in de plannen van Rockstar heeft gegooid en dat er misschien inderdaad een aankondiging op til stond. Net als met de meeste info moeten we het voorlopig echter houden op speculatie. Wel gaf Take-Two CEO Strauss Zelnick in november 2020 een interessant nieuwtje mee: de prijs van GTA 6 zal waarschijnlijk meer dan 60 euro bedragen. Dat doet pijn aan de portemonnee.

Rockstar blijkt zich in elk geval druk bezig te houden. Nadat in augustus bekend raakte dat uitgever Take-Two aan drie onaangekondigde remasters / remakes werkt, verspreidde zich plotseling een gerucht dat er GTA 3, GTA: Vice City en GTA: San Andreas remasters onderweg waren. Bronnen bij website Kotaku zouden dit bevestigd hebben en gezien er kort voordien verschillende mods offline werden gehaald die in essentie de oude games probeerden te moderniseren, lijkt het erop dat dit gerucht zou kunnen kloppen. Spannende tijden voor de GTA-reeks!

Advertentie

Ga naar comments (2)

Over de auteur

Carl Vander Maelen

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (2)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread