GTA 6 - Release, gameplay, setting, map en andere geruchten

Update: eerste trailer op komst?

Grand Theft Auto 6 (GTA 6) komt eraan! Dat hoeft niet te verbazen, want de gangsterreeks van ontwikkelaar Rockstar staat garant voor recordcijfers bij elk nieuw deel. Grand Theft Auto 5 sleepte zelfs de titel van meest winstgevende entertainmentproduct ooit in de wacht. Het is dan ook een understatement om te zeggen dat de games een waar cultureel fenomeen zijn. Meer dan reden genoeg om alle informatie over Grand Theft Auto 6 op een rijtje te zetten.

Let echter wel goed op: dit artikel probeert je zoveel mogelijk feitenmateriaal voor te schotelen, maar aangezien Rockstar nog steeds geen officiële informatie heeft losgelaten over de game is het vaak koffiedik kijken. Af en toe moeten we gewoonweg speculeren, maar je kunt erop rekenen dat we het duidelijk vermelden wanneer dat het geval is.

En terwijl je wacht om aan de slag te gaan met GTA 6, kan je natuurlijk nog steeds terecht bij onze GTA 5 cheats voor PS4, Xbox en PC om het meeste te halen uit je tijd in Los Santos.

Inhoud:

GTA 6 setting - GTA 6 Vice City?

De setting van een GTA-game is alles. De stad en tijdsgeest dragen namelijk net zoveel bij tot de eigenheid van elke game als de personages en gameplaymogelijkheden. De pastelkleuren van GTA: Vice City in de jaren '80, de urban feel van Los Santos in de jaren 90 van GTA: San Andreas, en de grauwe straten van het hedendaagse Liberty City in GTA 4... Nog meer dan het verhaal ben je geneigd om je de setting van een GTA-game te herinneren.

Wat dat betreft biedt de setting van GTA 6 veel voer voor speculatie. Er tekent zich namelijk een duidelijk patroon af binnen de reeks. Sinds de allereerste Grand Theft Auto (Grand Theft Auto London en Grand Theft Auto 2 daar even buiten gerekend) zijn het namelijk steeds dezelfde vijf steden die hun opwachting maken: Liberty City (New York), Vice City (Miami), en de drie steden in de staat San Andreas: Los Santos (Los Angeles), San Fierro (San Francisco) en Las Venturas (Las Vegas).

gta4
Liberty City in GTA 4.

Grand Theft Auto 3 en 4 keerden al terug naar Liberty City, terwijl Vice City opnieuw opdook in Grand Theft Auto: Vice City en San Andreas terugkwam in Grand Theft Auto: San Andreas. Grand Theft Auto 5 koos er dan weer voor om enkel Los Santos en de natuur errond te tonen. De kans is dan ook groot dat GTA 6 voor een van de klassieke locaties gaat die nog niet opnieuw aan bod zijn gekomen. Er zijn dan nog drie steden over: Vice City, San Fierro en Las Venturas.

Na de gigantische, epische map van Red Dead Redemption 2 deden er stilaan ook geruchten de ronde dat Rockstar enorm ambitieus zou zijn en een volledige staat of streek van de VS zou willen nabootsen. Als het The Crew achterna zou gaan, dan is zelfs een miniatuurversie van de hele Verenigde Staten een mogelijkheid. Dat laatste lijkt ons vooral 'wishful thinking', maar het nabouwen van een volledige staat of regio lijkt zeker een mogelijkheid. Andere geruchten claimen dan weer dat Grand Theft Auto 6 in Vice City plaatsvindt en periodieke uitstapjes naar Zuid-Amerika zou bevatten. De game zou zo ook op het succes van drugseries als Narcos inspelen. Fantheorieën wijzen ook in die richting, met als bekendste voorbeeld een analyse van een racetrack van de GTA 5 Open Wheel-DLC die volgens de fans in kwestie de geografie van Mexico en de staat Michigan nabootste. Juist ja, 'vergezocht' is het woord waar je naar zoekt.

Nieuwe info spreekt dat soort speculatie trouwens lijnrecht tegen. Volgens een verslag van journalist Jason Schreier, die zich specialiseert in de arbeidsomstandigheden binnen ontwikkelingsstudio's, vond er een grote structurele omwenteling plaats binnen Rockstar. Na de release van Red Dead Redemption 2 kwamen er namelijk talloze getuigenissen van (ex-)werknemers naar buiten die de draconische arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf aankaarten, zoals maandenlange werkweken van 60 uur en intimidatie op de werkvloer.

Als gevolg daarvan zou Rockstar nu zijn interne cultuur grondig willen veranderen. Games moeten beter vooraf gepland worden, en lastminutewijzigingen die werknemers verplichten tot nachtelijk werk moeten afgeschaft worden. Grand Theft Auto 6 zou het eerste resultaat moeten zijn van die positieve stappen. Volgens de bronnen heeft dat als resultaat dat GTA 6 een kleinere game is dan GTA 5 en Red Dead Redemption 2. Via daaropvolgende updates zou de grootte van de game dan uitgebreid worden, gelijkaardig aan hoe GTA Online door constante updates uiteindelijk een gigantisch aanbod aan content kreeg. Het lijkt zeker aan te sluiten bij de moderne manier waarop games nu worden ontwikkeld, als 'live service' diensten die via updates meer content krijgen.

Wat de setting ook moge zijn, het is interessant om te vermelden dat Rockstar ooit overwoog om Grand Theft Auto: Tokyo te maken. De ontwikkelaar heeft dat plan uiteindelijk om twee redenen niet uitgevoerd. Eerst en vooral leent Tokyo zich niet tot rondscheuren met wagens door de moeilijke verkeerssituatie in de stad. Ten tweede draait Grand Theft Auto voor een groot deel rond het parodiëren van de Amerikaanse cultuur. Een Japanse versie is minder herkenbaar voor een westers publiek en zou ook de kern van de reeks voor een groot deel missen.

r2
GTA 6 setting - Een van de stukken art die plots op de website van Rockstar opdook.

Eveneens vermeldenswaardig zijn enkele nieuwe stukken art die in februari 2020 plots opdoken op de website van Rockstar. Eentje ervan toont een retro-futuristische vrouwelijke robot die het logo van het bedrijf vastgrijpt, terwijl een andere een meer algemene afbeelding van het Rockstar-logo is. Er vallen ook enkele stukken tekst te bespeuren, zoals "killing dreams" en "bullying the weak". Het is echter volledig onduidelijk of dat een referentie is naar een nieuwe GTA. Het lijkt zelfs logischer dat dit gewoon algemene art is om de site van het bedrijf mee op te smukken.

Tot slot kunnen we ook qua tijdsperiode niet veel meer dan doen speculeren. Toch willen we een berekende gok uitbrengen en zeggen dat GTA 6 zich in het heden afspeelt. Grand Theft Auto 3, 4 en 5 speelden zich allemaal af in het (respectievelijke) heden, terwijl enkel Vice City en San Andreas periodeschetsen waren. Het lijkt dan ook logisch dat deel zes die lijn doortrekt.

gta6-1
GTA 6 setting - GTA 6 speelt zich waarschijnlijk in het heden af.

GTA 6 verhaal - Een drugsimperium bouwen?

Grand Theft Auto draait traditioneel om de criminele onderwereld en hoe je hoofdpersonage zich daar als een worm in een appel door wringt. Met Grand Theft Auto 5 kreeg de reeks voor de allereerste keer meerdere speelbare hoofdpersonages tegelijk. Het valt nog af te wachten of Rockstar dat concept in deel zes doortrekt. Red Dead Redemption 2 legde in het verhaal immers nog steeds een zware nadruk op een grote cast aan interessante personages, maar koos toch voor een enkel speelbaar personage. Wie weet mag je eindelijk zelf een personage maken, zoals in GTA Online. De tijd zal het uitwijzen!

Op een bepaald moment doen er geruchten de ronde dat filmsterren Ryan Gosling en Eva Mendes stemmen voor de game zouden opnemen. Daar is ondertussen echter niks meer van vernomen, waardoor we dat gerucht met een flinke korrel zout nemen. Het is echter niet ondenkbaar dat celebrities worden gebruikt om bepaalde stemmen te vertolken, want GTA heeft een rijke traditie aan goed gecaste topacteurs. Denk maar aan Samuel L. Jackson als Tenpenny in Grand Theft Auto: San Andreas of Michael Madsen als Toni Cipriani in Grand Theft Auto 3. Voor de hoofdrollen kiest Rockstar traditiegetrouw echter onbekende acteurs.

Nog een gerucht dat een tijdje rondging maar waar we nu niks meer van horen is dat Grand Theft Auto 6 een vrouwelijk hoofdpersonage zou hebben. Dat gerucht werd ondersteund door de wensen van Grand Theft Auto-schrijver Dan Houser, die eerder aangaf dat hij graag een game wil maken met een vrouwelijk hoofdpersonage. Aangezien hij ondertussen vertrokken is bij het bedrijf (zie hieronder) is het maar de vraag of dat plan nog doorgaat.

De meest concrete aanwijzing die we tot nu toe hebben, is een screenshot van het cv van acteur Jorge Consejo. Volgens die afbeelding deed de acteur het stemmenwerk voor een personage genaamd 'The Mexican' in GTA 6. Hij zou ook motion capture hebben verricht voor de game in 2018. Neem dat voorlopig echter met een korreltje zout. .

gta6-2
GTA 6 verhaal - Neemt Eva Mendes een stem op?

GTA 6 gameplay - Rondrijden en ... skaten?

Op vlak van gameplay moet je geen wereldschokkende veranderingen verwachten van Grand Theft Auto 6. De Grand Theft Auto-reeks heeft altijd al voertuigen en intense shootouts als de twee basispijlers gehad. Naarmate de reeks vorderde, kwamen er steeds meer voertuigen bij. Zo was het in GTA 5 de normaalste zaak van de wereld om ook met vliegtuigen en kleine onderzeeërs aan de slag te gaan. Het wordt interessant om te zien of GTA 6 je nog meer mogelijkheden tot mobiliteit geeft en bijvoorbeeld openwereldrivalen als Just Cause achterna gaat met grappling hooks of dergelijke. Sommige geruchten zeiden dat deel zes skateboards zou toevoegen aan de reeks, maar neem dat maar met een serieuze korrel zout.

Sinds de release van GTA 4 gaan er ook stemmen op om de geliefde aanpasbaarheid uit San Andreas terug te brengen naar de reeks. Hoofdpersonage CJ kon je daar namelijk tot in detail omvormen qua kledij, tattoos, kapsels en zelfs fysiek: door veel te eten of net veel te sporten kan hij extreem dik of mager en gespierd worden. Deel vijf bracht dat soort customization deels terug, maar het ging zeker niet zo ver als San Andreas.

gta6-3
GTA 6 gameplay - Naarmate de reeks vorderde, kwamen er steeds meer voertuigen bij.

Dat geldt ook voor het aankopen van eigendom. Het aantal zaken en gebouwen dat je in deel vijf kon kopen was zeer beperkt in vergelijking met Vice City en San Andreas, en de feature voelde heel halfbakken aan. Wij hopen alvast dat deel zes harder inzet op dat aspect, want de aandelenbeurs van deel vijf was wel een zeer geslaagd element.

Ook moet de opkomst van virtual reality kort vermeld worden. Nu VR steeds toegankelijker wordt voor het grote publiek en vele games een virtualrealityversie krijgen (denk maar aan Alien: Isolation of Project Cars), is het niet ondenkbaar dat ook Grand Theft Auto meegaat met de virtualrealitybeweging. Zusterreeks L.A. Noire kreeg nota bene een VR-spin-off genaamd LA Noire: The VR Case Files. Aangezien Rockstar graag technologie van zijprojecten hergebruikt in GTA, is het niet ondenkbaar dat GTA 6 ook een VR-aspect heeft. Getalenteerde modders hebben wat dat betreft al getoond dat GTA 5 volledig in VR speelbaar kan zijn.

GTA 6 ontwikkeling - Turbulentie achter de schermen

Sinds de release van GTA 5 is er een zeer turbulente periode aan de gang binnen Rockstar Games. Een eerste grote incident was het vertrek van Leslie Benzies, die jarenlang de producent van de Grand Theft Auto-games was. Hij was dus financieel verantwoordelijk voor de ontwikkeling, maar uit gelekte e-mails bleek dat hij ook belangrijk was voor de creatieve richting van de games in kwestie. Zo fluisteren geruchten dat hij de ontwikkeling van Red Dead Redemption tot een goed einde heeft gebracht nadat het project lange tijd in moeilijkheden zat.

Benzies stapte echter niet uit eigen wil op, maar werd volgens bronnen ontslagen vanwege een financieel dispuut tussen hem en de Houser-broers (zie hieronder meer info). Benzies klaagde Take-Two vervolgens aan wegens onbetaalde royalties. In februari 2019 werd het juridische geschil echter via een minnelijke schikking geregeld. Het is niet bekendgemaakt welke afspraken er zijn gemaakt.

Rockstar kwam zoals eerder vermeld dus ook zwaar onder vuur te liggen als gevolg van de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf. Na de release van Red Dead Redemption 2 getuigen verschillende werknemers dat ze werden verplicht om maandenlang 60 uur per week te werken. Bovendien werden teams geleid door tirannieke managers en was er ook sprake van (seksuele) intimidatie op de werkvloer.

Die controverse leidde ook tot de exit van een van de belangrijkste personen binnen de videogamewereld - al is de kans groot dat je er niks over hebt gehoord. Begin 2020 werd namelijk aangekondigd dat Dan Houser zou vertrekken bij Rockstar. Samen met zijn broer Sam richtte hij Rockstar op. Bovendien was hij jarenlang de drijvende creatieve kracht en scenarioschrijver voor de games van het bedrijf. Zijn scherpe pen ten spijt wezen veel werknemers in zijn richting wat betreft excessief overwerken en een giftige bedrijfscultuur. .

gta6-4
GTA 6 ontwikkeling - Leslie Benzies werd volgens bronnen ontslagen.

GTA 6 release - Wanneer kun je aan de slag met dit nieuwste epos?

En dan nu de cruciale vraag: wanneer kun je GTA 6 spelen? Dat is wellicht de vraag die het meeste uitnodigt tot speculatie. Grand Theft Auto 5 kwam net uit voor de PlayStation 4 en Xbox One het daglicht zagen, en kreeg redelijk snel een Remastered-versie. Sindsdien heeft Rockstar echter enkel Red Dead Redemption 2 afgeleverd. Het is dus moeilijk om uit te rekenen hoe lang Rockstar er tegenwoordig over doet om een game te maken.

Uiteraard zitten we op dit moment in een gelijkaardige situatie. De PlayStation 5 en Xbox Series X komen eind 2020 uit, waardoor Rockstar dus in theorie opnieuw een normale en een 'remastered'-versie van GTA 6 zou kunnen uitbrengen. Dan moet het bedrijf zich echter flink haasten om nog snel de promocampagnes rond GTA 6 op poten te zetten. Het lijkt dan ook onwaarschijnlijk dat GTA 6 nog voor de PS4 en Xbox One uitkomt. Rockstar zal wellicht ook liever de extra paardenkracht van de nieuwste consoles gebruiken om een game neer te zetten die technisch gezien nieuwe hoogtes bereikt.

Rockstar lanceerde recent wel de Rockstar Games Launcher, een applicatie voor de pc om de games van het bedrijf te draaien. Op die manier hoeft Rockstar niet langer andere platformen als Steam te gebruiken om zijn games aan pc-spelers aan te bieden. Dat zou een teken kunnen zijn dat Rockstar een infrastructuur uitbouwt voor GTA 6, en dat de game dus niet heel lang meer op zich laat wachten. Uiteraard is dat opnieuw speculatie.

gta6-5
GTA 6 release - Wanneer kun je GTA 6 spelen?

In februari 2021 kwam er plots een groot gerucht: er zou binnenkort de eerste GTA 6 trailer komen. Uitgever Rockstar postte namelijk een vacature voor een persoon om "cinematische gameplay op te nemen om via online kanalen en op tv te vertonen".

Op het moment van schrijven (ongeveer een maand later) was er echter nog steeds geen trailer. Het lijkt er dus op dat het gewoon bij geruchten blijft. De turbulentie die binnen het bedrijf al voordien werd besproken, zal uiteraard niet helpen om de game efficiënt uit de deur te krijgen. Het is al langer bekend dat planning binnen Rockstar een pijnpunt is.

vacature

Bovendien is er een andere reden waarom deel zes langer dan verwacht op zich laat wachten: GTA Online. Die modus deed het zo ontzettend veel beter dan verwacht dat Rockstar nog steeds updates ervoor uitbrengt en recordbedragen aan opbrengsten eruit haalt. Er is dus weinig financiële druk voor Rockstar om een nieuwe Grand Theft Auto te maken. Al is er wel een kanttekening: Rockstar heeft namelijk al gezegd dat GTA Online niet blijft bestaan.

Hoe het ook zij: onlangs werd het domein gtavi.com voorzien van een update, die een nieuw soort foutmelding geeft vergeleken met vroeger. Reden genoeg voor fans om te redeneren dat Rockstar eindelijk in maart 2020 een aankondiging over een nieuwe game zou plaatsen. Dat bleek echter niet het geval. Men kan speculeren dat de COVID-19-pandemie roet in de plannen van Rockstar heeft gegooid en dat er misschien inderdaad een aankondiging op til stond. Net als met de meeste info moeten we het voorlopig echter houden op speculatie. Wel gaf Take-Two CEO Strauss Zelnick in november 2020 een interessant nieuwtje mee: de prijs van GTA 6 zal waarschijnlijk meer dan 60 euro bedragen.

Advertentie

Ga naar comments (2)

Over de auteur

Carl Vander Maelen

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (2)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread