Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Belgische Kansspelcommissie ziet lootboxes FIFA 18, Overwatch en CS:GO als gokken

Lootbox van Pandora gaat open.

De Belgische Kansspelcommissie heeft geconstateerd dat FIFA 18, Overwatch en Counter-Strike: Global Offensive aan de voorwaarden van een kansspel voldoen. Dat blijkt uit onderzoek van de commissie.

Ingenieurs, juristen en IT-specialisten van de toezichthouder hebben van een viertal games geanalyseerd of lootboxes en andere in-game elementen aan de definitie van een kansspel voldoen. FIFA 18, Overwatch en Counter-Strike: Global Offensive overtreden daarbij de wet. Star Wars Battlefront 2 is ook onderzocht, maar kan door de verwijdering van betaalde lootboxes na de release niet meer als kansspel aangeduid worden.

Kansspelcommissie-directeur Peter Naessens zegt dat betalende lootboxes geen onschuldig onderdeel van games zijn. Spelers, met in het bijzonder kinderen en gokverslaafden, worden volgens hem 'verleid en misleid'. Naessens noemt de praktijken dan ook 'verontrustend' en roept uitgevers, ontwikkelaars, licentieverstrekkers en andere betrokkenen op dit een halt toe te roepen.

De Belgische minister van Justitie Koen Geens heeft in het verleden lootboxes veroordeeld en pleit daarom voor dialoog tussen alle partijen. Bij overtreding van de wet kunnen volgens De Standaard boetes tot 800.000 euro en vijf jaar gevangenisstraf opgelegd worden. Wanneer minderjarigen benadeeld worden, kunnen die straffen zelfs verdubbelen.

Eerder bracht de Nederlandse Kansspelautoriteit soortgelijk nieuws over lootboxes naar buiten. Volgens de organisatie overtreden FIFA 18, Dota 2, Rocket League en PlayerUnknown's Battlegrounds de Nederlandse gokregels.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article

Counter-Strike: Global Offensive

PS3, Xbox 360, PC, Mac

FIFA 18

PS4, Xbox One, PS3, Xbox 360, PC, Nintendo Switch

See 2 more

Overwatch

PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Star Wars Battlefront II

PS2, Xbox, PSP, PC

Related topics
Over de auteur
Yvo Kieviet avatar

Yvo Kieviet

Taalfirtuoos

Overdag kantoorslaaf, 's nachts superheld. En tussendoor ook nog eens fervent gamer. Heeft overigens een bloedhekel aan bakfietsen.

Reacties