Misschien is de grootste uitdaging in Pokémon Go wel het voltooien van de Pokédex. Iedereen die deze taak wil voltooien moet namelijk een Unown vangen, en dat is een stuk lastiger dan je denkt. Er is geen Pokémon zo zeldzaam als dit alfabetwezen.

Unown komt uit de tweede generatie Pokémon. Al vanaf Pokémon Gold, Silver en Crystal konden ambitieuze Trainers alle 28 Unown in de Alphruďnes vangen.

In Pokémon Go hoef je gelukkig niet door vervallen gebouwen te kruipen. De kans dat je echter een volledige collectie Unown vangt is significant lager dan 15 jaar geleden op de Game Boy Color.

Terug naar Pokémon Go - Pokémon vangen en uitbroeden, zo maak je je pokédex compleet

Terug naar Pokémon Go tips en tricks - de grote gids

Het geheim van het Unown alfabet

Het bijzondere aan een Unown is de vorm. Hoewel andere Pokémon juist exact op elkaar lijken (Shiny Pokémon niet meegerekend), zijn er 28 verschillende soorten Unown te vinden. Dat getal komt omdat elke Unown gebaseerd is op een letter in het alfabet, en de laatste twee als vraagteken en uitroepteken zijn bedoeld.

Het is daarom dus niet voldoende om één zo'n beestje in een Pokéball te proppen. In werkelijkheid moet je dit 28 keer doen, en waarschijnlijk nog veel vaker. Het probleem, echter? Überhaupt een Unown in het wild vinden is als een naald in een hooiberg zoeken.

Unown vangen: Alle 28 varianten krijgen is nagenoeg onmogelijk

Nadat de tweede generatie Pokémon door ontwikkelaar Niantic in Pokémon Go waren gestopt, twijfelden spelers of Unown wel tussen de tachtig nieuwkomers zat. Deze Pokémon heeft namelijk zo'n lage spawn rate, dat je hem bijna nooit ziet.

De site Pokémon Go Hub kwam ook tot die conclusie. Na een verbazingwekkende hoeveelheid data verwerkt te hebben (zes miljoen datapunten!) was het resultaat duidelijk: Tussen de 6,084,759 verschenen Pokémon zat er maar één Unown tussen! Zelfs de legendarische Tyranitar verscheen vaker.

Dit maakt ook gelijk duidelijk hoe onmogelijk groot de taak is om alle 28 Unown in je collectie te hebben. Om het erger te maken lijkt deze Pokémon ook de regels niet te volgen. Psychic Pokémon moeten in steden verschijnen en hoewel het beest op locaties als Berlijn, Sydney en Milwaukee is gesignaleerd, is het niet zeker of hier wat uit te ontlenen is.

Een ander probleem, volgens Redditor RobbieD85 ligt in een rekenkundig feit: Elke nieuwe variatie in je Pokédex vergroot de kans dat je een Unown vangt die al in je collectie zit. Volgens zijn berekeningen moet je meer dan honderd Unown vangen voordat je een volledige collectie hebt. Veel plezier daarmee.

Focus je maar niet op het verzamelen van een volledige Unown-collectie. Pas als Niantic eindelijk de ruilfunctie in de game stopt, is deze taak ietsje beter te doen.

Beloningen: Unown Medals vrijspelen

Icognito_Medaille

Nu zeggen we net dat je je geen zorgen hoeft te maken over een volledige Unown-collectie, kun je ook nog eens drie Medals verdienen met het verzamelen van de Pokémon. Heel snood, Niantic. Dit zijn de Medals en wat je er voor moet doen.

  1. Bronze medal: Drie verschillende Unown vangen
  2. Silver medal: Tien verschillende Unown vangen
  3. Gold medal: Alle Unown vangen

Let op dat het echt verschillende Unown moeten zijn. Het volstaat niet om er 'slechts' drie te vangen, het moeten verschillende letters zijn.

Wist je al dat je er nu ook Pokémon Go Trading bestaat, waarmee je Pokémon met vrienden kunt ruilen? Of heb je nog meer Pokémon Go tips en tricks nodig? Zoals de nieuwe Pokémon Go Research Quests om de Pokémon Go Mew te vangen. Weet je alles al over Pokémon Go Raids en Pokémon Go Gyms? Denk er ook steeds aan dat je Pokémon Go Eggs kunt uitbroeden, of een Pokémon Go Map kunt gebruiken om de Pokémon Go Legendary Pokémon en Pokémon Go Gen 3 Pokémon van alle verschillende Pokémon Go Types te vangen.

Unown nest, eieren en wat we nog meer weten

De volgende details zijn nog interessant:

  • Unown behoort niet in één van de ei-categorieën. Verwacht dus niet dat het kereltje ineens uit een 10km ei komt zetten.
  • Net als met andere zeldzame Pokémon, er is geen Unown nest te vinden.
  • Je krijgt geen extra beloningen voor het vrijspelen van de Medals die te maken hebben met het vangen van Unown (zie hierboven).
  • Volgens bevindingen op Reddit worden Unown wel aangetrokken door Lures. Ze blijven hoe dan ook wel zeldzaam dus verwacht niet dat ze ineens massaal op je af komen.
  • Mocht er een Unown verschijnen, kan iedereen hem vangen. Iedereen krijgt dan een Unown van dezelfde vorm, maar kan wel afwijken in CP of afmetingen.
  • De Pokémon is volledig nutteloos in gevechten. Hij heeft lage statistieken en met moves als 'Hidden Power' en 'Struggle' kom je niet ver.
  • Unown kan niet evolueren.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Sander van Leth

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. De trotse aanvoerder van #teamkansloos is geregeld op YouTube te zien. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Meer artikels van Sander van Leth