Is het een kogel, is het een vliegtuig? Ja, dat kan het zijn. Volgens een hele reeks bronnen en rapporten maakt Battlefield 5 namelijk eind 2018 zijn opwachting. De reeks heeft ondertussen al heel wat verschillende settings doorlopen, maar net als rivaal Call of Duty zou de nieuwste Battlefield terugkeren naar de Tweede Wereldoorlog. Wat moet je nog weten over het vervolg op Battlefield 1? Wij zetten alles voor jou op een rijtje!

Battlefield 5 release

Battlefield 5 komt zo goed als zeker uit in oktober 2018. Hoe kunnen we dat met zoveel zekerheid zeggen? Omdat de genummerde Battlefield-games nu eenmaal altijd in die belangrijke periode uitkomen. Battlefield 3 kwam uit op 28 oktober 2011, Battlefield 4 op 29 oktober 2013 en Battlefield 1 op 21 oktober 2016.

Er komt sowieso Battlefield 5 gameplay tijdens EA Play 2018, waar Battlefield 5 naar verwachting ook zal worden onthuld. EA Play wordt vlak voor de E3-beurs gehouden, van 9 tot 11 juni.

Battlefield 5 verhaal en setting

Volgens bronnen die 'bekend zijn met de plannen van Electronic Arts' is Battlefield 5 een WOII-shooter. Zo keert de reeks terug naar zijn oorsprong: de allereerste game in de reeks was immers Battlefield 1942 uit 2002. Het is echter ook een manier om aan de wensen van de fans om een historische setting tegemoet te komen, en op die manier het succes van Battlefield 1 te evenaren. Ten slotte is die terugkeer de ideale manier om de concurrentie aan te gaan met rivaal Call of Duty, dat met Call of Duty: WW2 ook een succesvolle terugkeer naar de roots beleefde.

Battlefield 5 stond intern bekend als Battlefield 2, als een direct vervolg op Battlefield 1. De uiteindelijke titel blijkt nu echter Battlefield 5 te zijn. Dat is bevestigd aan de hand van een gelekte screenshot van het titelscherm. Op die manier wordt verwarring vermeden met Battlefield 2 uit 2005. De V in de titel zou trouwens zowel refereren naar het vijfde deel in de reeks als naar het bekende V-symbool van Winston Churchill.

Battlefield 5 gameplay

Battlefield 1 plaatste een grotere nadruk op infanteriegevechten. Tijdens Wereldoorlog 1 waren voertuigen immers nog niet zo geavanceerd, en bovendien zeer kostelijk om massaal in te zetten. Dat kon echter wel op kritiek rekenen van trouwe fans van de reeks, die de strategische inzet van jeeps met turrets en helikopters misten.

Helikopters zullen niet aan bod komen in de Wereldoorlog 2-setting van Battlefield 5, maar een grotere nadruk op tanks en vliegtuigen is gezien de tijdsperiode onvermijdelijk. Kunnen we echter wel de overpowered paarden uit Battlefield 1 op de een of andere manier houden? Alsjeblieft?

Voor de rest zou de gameplay van de reeks identiek blijven, met teams opgedeeld in squads, en elke speler die voor een bepaalde klasse van soldaat kiest, zoals Medic, Support, enzovoort. Je zult nog steeds XP verdienen om nieuw materiaal voor je klasse naar keuze vrij te spelen.

Wel een interessant nieuwtje volgens de geruchten is dat je nu niet enkel op je buik kunt liggen ('prone' gaan) maar ook op je rug. Op die manier heb je een tactisch voordeel wanneer je om hoekjes kijkt.

bf2

Battlefield 5 loot boxes

Je leest het goed: volgens de bronnen die aanleiding gaven tot alle geruchten bevat Battlefield 5 loot boxes. DICE en EA kregen vorig jaar bakken kritiek over zich heen naar aanleiding van de loot boxes in Star Wars Battlefront 2, waarbij veel spelers de game ervan beschuldigden om 'pay to win' te zijn.

Battlefield 5 zou die kritiek counteren door deze keer enkel cosmetische items aan te bieden die geen echte impact op de gameplay zouden hebben. Op die manier liggen ze dichter in de buurt van de Supply Drops in Call of Duty: WW2.

Battlefield 5 singleplayer

De singleplayermodus van Battlefield 5 zal dezelfde structuur hanteren als die in Battlefield 1. Je volgt verschillende soldaten die uiteenlopende rollen hebben in unieke oorlogsgebieden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wij zetten er alvast geld op in dat je opnieuw bijzondere hoofdstukken voorgeschoteld krijgt waarbij de nadruk hevig ligt op voertuigen, zoals tanks en dogfights.

Stiekem hopen we er ook op om de aanval op Pearl Harbor eindelijk nog eens virtueel te beleven, nadat Medal of Honor: Rising Sun het zo overtuigend bracht in 2003.

bf1
Screenshot van Battlefield 1943

Battlefield 5 multiplayer

Er is nog geen info bekendgemaakt over de competitieve multiplayer van Battlefield 5, maar de afgelopen games hebben al enkele duidelijke trends getoond in het design van DICE.

De Conquest-modus blijft de evergreen binnen de Battlefield-reeks. Op grote maps vecht je te land, ter zee en in de lucht om vlaggen te veroveren. Hoe meer vlaggen je hebt, hoe sneller je kunt winnen, en omgekeerd. Andere modi zoals Domination en Team Deathmatch zijn ongetwijfeld ook weer van de partij.

In Battlefield 1 werden de Operations zeer warm onthaald door spelers. Daarbij moet een team een doel aanvallen, en het andere team datzelfde doel verdedigen. Indien een doel succesvol wordt veroverd, schuift de map op naar een nieuw speelveld. Naar alle waarschijnlijkheid duiken de Operations opnieuw op in Battlefield 5, deze keer in een WO II-jasje.

Battlefield 5 co-op

Er komt een Battlefield 5 co-op-modus waarbij spelers in 'willekeurig gegenereerde Conquest-missies' gegooid worden. Er zouden verschillende co-op-modi beschikbaar zijn, en bovendien is er een splitscreenmodus voor lokale multiplayer. Heerlijk!

Battlefield 5 special editions

Er is nog geen info bekendgemaakt over speciale edities voor Battlefield 5.

Battlefield 5 DLC en Battlefield 5 Premium

Het is onvermijdelijk dat Battlefield 5 DLC krijgt. Alle Battlefield-games sinds Battlefield 3 hebben minstens vier downloadbare uitbreidingen gekregen, die nieuwe maps, wapens en voertuigen aan de basisgame toevoegen.

Net zo onvermijdelijk is de bijbehorende Premium Pass. Met Battlefield 5 Premium krijg je enkele weken eerder dan andere spelers toegang tot de uitbreidingen van Battlefield 5, zonder extra kosten.

Over de auteur

Carl Vander Maelen

Carl Vander Maelen

Hoofd reviews

Gepassioneerd gitarist, gamer, schrijver en seriekijker. Zou heel graag een reis boeken naar Lordran of Skellige.

Meer artikels van Carl Vander Maelen

Comments (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Threading

Gerelateerde content

Fortnite Battle Royale tips en tricks, tips om te bouwen, en verschillen met PUBG

Of je nu nieuw bent bij Battle Royale games, of een veteraan bent.

Fortnite - Bullseye locaties uitgelegd

Hier moet je op de Bullseyes landen in Fortnite.

Fortnite - De Llama, Fox en Crab locaties uitgelegd

Hier vind je de mysterieuze Llama, Fox en Crab in Fortnite.

Fortnite - Forbidden dance locaties uitgelegd

Hier zijn de vele 'forbidden places' waar je kunt dansen in Fortnite.

Fortnite Season 3 Battle Pass beloningen, skins en items uitgelegd

Alles dat je kan unlocken in het laatste seizoen van Fortnite

Meest recente

Fortnite Battle Royale tips en tricks, tips om te bouwen, en verschillen met PUBG

Of je nu nieuw bent bij Battle Royale games, of een veteraan bent.

Fortnite - Bullseye locaties uitgelegd

Hier moet je op de Bullseyes landen in Fortnite.

Fortnite - De Llama, Fox en Crab locaties uitgelegd

Hier vind je de mysterieuze Llama, Fox en Crab in Fortnite.

Fortnite - Forbidden dance locaties uitgelegd

Hier zijn de vele 'forbidden places' waar je kunt dansen in Fortnite.

Fortnite Season 3 Battle Pass beloningen, skins en items uitgelegd

Alles dat je kan unlocken in het laatste seizoen van Fortnite

Advertentie