Let op! Dit artikel bevat spoilers als je The Last of Us (Remastered) nog niet gespeeld hebt.

Dat The Last of Us: Part 2 eraan komt, hoeft niet te verrassen. Hoewel het verhaal van Joel en Ellie afgerond was, leverde Naughty Dog met de eerste The Last of Us een commercieel en kritisch succesverhaal af. Bovendien heeft de studio meer tijd vrij nu de Uncharted-serie met de release van Uncharted 4 en Uncharted: The Lost Legacy zo goed als afgerond is. Er is nog niet veel over The Last of Us: Part 2 bekend, maar net dat vormt genoeg reden om alle beetjes informatie bij elkaar te schrapen.

The Last of Us: Part 2 release

Op dit moment is er nog geen duidelijkheid over de The Last of Us: Part 2 releasedatum. Gezien het vroege stadium waarin de game zich momenteel bevindt, lijkt 2017 vooralsnog onwaarschijnlijk. Indien de game nog in 2018 uitkomt, dan is het waarschijnlijk in het najaar.

Je kunt nu al een The Last of Us - Part 2 pre-order plaatsen, zodat je zeker bent van een exemplaar van de game op de dag van de release.

The Last of Us: Part 2 verhaal en setting

The Last of Us wordt door velen als een van de beste games ooit gezien. Niet alleen zijn de hoofdpersonages Joel en Ellie erg geloofwaardig neergezet, de game verkent ook regelmatig hun menselijkheid. The Last of Us begint met de uitbraak van een parasitaire schimmelinfectie die de hersenen aantast en mensen in een soort van zombies (Cordyceps) verandert. In de proloog zie je hoe Joel zijn dochter verliest. De Verenigde Staten zijn in een politiestaat veranderd waarin overlevenden hun levens in quarantaine doorbrengen.

De game zelf start twintig jaar later in Boston, wanneer de verbitterde smokkelaar Joel de opdracht krijgt om de jonge Ellie heelhuids naar de Fireflies te escorteren. Die paramilitaire groep gelooft dat Ellie de sleutel is tot een medicijn om de mensheid te redden. Ze is namelijk gebeten, maar nooit in een zombie veranderd. In hun zoektocht naar de Fireflies worden Joel en Ellie niet alleen door The Infected bedreigd, maar ook door overlevenden met kwade bedoelingen.

Na een lange en gevaarlijke reis door de Verenigde Staten komen beide hoofdpersonages in Salt Lake City aan. Daar worden ze door een patrouille van de Fireflies gevangengenomen. Ellie ligt uiteindelijk op de operatietafel waar dokters op het punt staan een deel van haar besmette hersenen weg te nemen. Uit angst om ook zijn surrogaatdochter te verliezen, vermoordt Joel de dokters. Dat is volledig tegen Ellie's wil in, want ze berust in haar lot. Wanneer Ellie later ontwaakt, liegt Joel door haar te zeggen dat er meer mensen immuun zijn en beweert hij dat de Fireflies de zoektocht naar de remedie hebben opgegeven. Hoewel dat een leugen is, zweert Joel dat hij de waarheid spreekt.

The Last of Us: Part 2 speelt zich vijf jaar na de gebeurtenissen van de eerste game af. En focust opnieuw op Ellie en Joel. "Uiteindelijk draait The Last of Us om Joel en Ellie", zo verklaart creative director Neil Druckmann. Vandaar dat er ook gekozen is voor 'Part 2' in de titel. Waar je in de eerste game als Joel speelde en maar kort Ellie bestuurde (haar hoofdrol in de Left Behind DLC even daarbuiten gelaten), kruip je voor het tweede deel volledig in de huid van Ellie.

Dat is niet het enige grote contrast tussen de twee games. Volgens Naughty Dog draaide het eerste deel om de liefde tussen de twee personages, maar draait het vervolg om haat. Zoals het bloedbad in de eerste trailer van Part 2 duidelijk maakt, is de inmiddels negentienjarige Ellie uit op wraak en ze zal ze, in haar eigen woorden, 'niet rusten totdat ze iedereen gevonden en vermoord heeft'.

Waarom ze op het oorlogspad is, is nog niet bekend. In de trailer hoor je Joel terwijl je echter niet meer ziet dan zijn silhouet. Dat doet veel fans vermoeden dat Joel eigenlijk dood is en hij alleen nog maar in Ellie'sverbeelding bestaat. Haar wraak zou zich dan op de moordenaars van Joel richten. Gezien het einde van The Last of Us is het aannemelijk dat het om de Fireflies gaat. Uiteraard hebben we het hier puur over een theorie.

In de eerste game legde je een lange tocht af, dwars doorheen de VS. Je tocht begint in Boston, spendeert een groot deel in Pittsburgh, maakt een omweg in Wyoming, en eindigt ten slotte in Salt Lake City. Seizoenen veranderen, en de weersomstandigheden spelen per hoofdstuk soms een grote rol.

De locatie van Part 2 is nog niet bekend, maar enkele ijverige fans hebben wel al aanwijzingen opgespoord. Door beelden uit de trailers te matchen met echte gebouwen op Google Street View, lijkt het erop dat minstens een hoofdstuk uit de game plaats zal vinden in Seattle, in de staat Washington. De aanwezigheid van een roestig "I-5 Highway" bord in de tweede trailer, leek die theorie verder te bevestigen. Zit er een West Coast tripje aan te komen, die je van Washington, door Oregon, en uiteindelijk naar CaliforniŰ leidt?

Naast Joel en Ellie, introduceerde de tweede trailer nog vier personages die volgens Naughty Dog "integraal zijn voor het verhaal": Yara, Lev, Emily, en een nog naamloos personage. Wat de rol is van deze vier personen is nog compleet onduidelijk.

2

The Last of Us: Part 2 gameplay

Naughty Dog heeft nog met geen woord over de gameplay van The Last of Us - Part 2 gerept. Op de concept art zie je dat de beschaving nog steeds een puinhoop is en dat de natuur de wereld langzaamaan verder opeist. Het is dan ook meer dan aannemelijk dat de lijn van de eerste game wordt voorgezet. Je verdedigt jezelf en je kompanen met je knuisten en ge´mproviseerde wapens zoals bakstenen en flessen, en craft eigen wapens. Daarnaast moet je af en toe voorbij vijanden sluipen, zeker wanneer je in de minderheid bent tegenover The Infected.

Gezien de eerste game niet eindigde met een remedie tegen hen, moet je namelijk voor die gemuteerde mensen blijven uitkijken. De weinige 'normale' mensen die overblijven in de ru´nes, zijn nu overgegaan tot roven en moorden om in leven te blijven en vormen zo ook een flinke dreigend. Daarnaast zul je nu moeten afrekenen met de Fireflies-organisatie. Na de moorddadige capriolen van Joel aan het einde van de eerste game, zijn die ongetwijfeld uit op vergelding. Bovendien hebben ze Ellie nog steeds nodig om onderzoek te doen.

The Last of Us: Part 2 achter de schermen

Schrijver en regisseur Neil Druckmann gaf in 2014 al aan pas over een vervolg te willen nadenken als Naughty Dog een verhaal had gevonden dat "de moeite waard is om te vertellen". Hij hoeft het vervolg in ieder geval niet alleen te schrijven. Naughty Dog heeft Halley Gross ingehuurd om Druckmann te helpen. Gross heeft onlangs nog meerdere afleveringen van de serie Westworld geschreven.

Gross is niet de enige Westworld-alum. Actrice Shannon Woodward, die in de HBO-reeks Elsie Hughes vertolkt, heeft immers ook een rol in Part 2. Het is nog niet bekend welk personage zij vertolkt.

Druckmann moet het dit keer wel zonder Bruce Straley doen, zijn co-regisseur voor het eerste deel, Uncharted 4 en Uncharted: The Lost Legacy. Hij verliet Naughty Dog eind 2017 definitief. Er wordt echter niet van onmin gesproken; Straley zei simpelweg dat hij het graag kalmer aan zou doen. Daardoor wordt Neil Druckmann waarschijnlijk de enige directeur voor The Last of Us - Part 2.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Redactie

Redactie

Contributor

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Meer artikels van Redactie

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread

Gerelateerde content