Het kiezen van een 4K-tv voor gamen kan behoorlijk moeilijk zijn, vooral als je op zoek bent naar fatsoenlijke HDR-effecten. Verschillen in de maximale helderheid, het kleurgebruik en backlight dimming hebben allemaal een dramatische impact op de kwaliteit. Bovendien is het vinden van een goed scherm met een aantrekkelijk prijskaartje een mijnenveld van slechte keuzes. Je moet namelijk niet alleen rekening houden met de kwaliteit van het beeld, want input lag heeft ook een gigantische impact op je game-ervaring. Op de tv's van vorig jaar was input lag een fiks probleem en hoewel de gamemodus de lag verminderde, offerde je wel vaak je HDR op. Zelfs het correct instellen van HDR was vaak een hele opgave.

Het goede nieuws is dat HDR bij de meeste tv's van 2017 wel beschikbaar is in de low-latency-modus. Nu fabrikanten de technologie beter begrijpen, zien we ook een verbetering in de beeldkwaliteit en de kleurenruimte. Dus, mocht je in 2016 nog de kat uit de boom hebben gekeken is het dan nu toch een goed moment om een 4K-tv aan te schaffen. HDR is nog niet gestandaardiseerd, maar de belangrijkste punten liggen wel al vast. Hieronder vallen onder andere HLG (Hybrid Log Gamma) voor tv-uitzendingen en de introductie van Dolby Vision voor UHD Blu-ray. De komst van HDMI 2.1 brengt dan nog meer verbeteringen met zich mee, waaronder Variable Refresh Rate (VRR), ondersteuning voor nog hogere frame rates (zoals 4K 120Hz) en dynamische tone-mapping voor HDR10. Dus, op een gegeven ogenblik zul je nogmaals moeten investeren als je van die mogelijkheden wilt gebruikmaken.

Als we kijken naar het hier en nu is het wel duidelijk dat fabrikanten HDR beter onder de knie hebben. De implementatie ervan is verbeterd en je kunt in tv's uit 2017 nu standaard HDR in low-latency-modi verwachten. Het belangrijkste is nog wel dat de ervaring met de huidige standaard echt geweldig is. Uiteraard moet je voor de beste resultaten wel naar de midden- en topklasse kijken, die vaak de UHD Premium standaard behalen. Toestellen in de lage klasse missen vaak backlight dimming en hebben een nauwere kleurenruimte. Het zijn dan wel goede schermen voor 4K-resoluties, maar de kwaliteit van de HDR krijgt een klap. Wil je de meest natuurgetrouwe HDR-ervaring, dan kijk je al snel naar schermen van rond de 1000 euro, waar een brede kleurenruimte en de benodigde dimming standaard beschikbaar is. Goedkopere 4K-tv's geven nog altijd een geweldige SDR-ervaring maar dan mis je wel het volledige UHD-plaatje, net nu HDR echt van start gaat.

Ben je nu van plan om een 4K-scherm te kopen, dan zijn dit onze aanbevelingen voor de beste UHD-schermen van 2017 met een nadruk op HDR. We kijken naar de top- en middenklassers, alsook naar de beste HDR- en SDR-toestellen voor degenen met een krapper budget.

Beste 4K-TV's in 2017 - Inhoudsopgave

Sony XE90 - De beste middenklasser voor HDR-gaming

4k_tv_sony_xe90
De Sony XE90 is een geweldige allrounder voor zowel 4K-games als -films, en bevat alle kernelementen voor een uitstekende SDR- en HDR-ervaring.

Hoewel de topklasse altijd de beste prestaties levert, kan niet iedereen het zich veroorloven om even 3000 euro aan een 4K-scherm te spenderen. In het prijsklassement tussen de 1000 en 2000 euro is er echter nog meer dan genoeg keus, en de Sony XE90 is daarin onze aanbeveling voor een goede verhouding van prijs en kwaliteit. In tegenstelling tot andere schermen biedt de XE90 LED local dimming in plaats van de edge lighting die je normaal gezien in deze prijsklasse tegenkomt. De local dimming mag dan wel op slechts 48 zones werken, maar het resultaat is vele malen beter dan dat van een edge-lit-display. Meerdere gebieden op het scherm kunnen tegelijkertijd gedimd worden, waardoor je een preciezer en natuurgetrouw resultaat krijgt. Combineer dat met een maximale helderheid van 936 nits en een brede kleurenruimte (97 procent DCI P3), en je merkt dat de XE90 uitstekende HDR-prestaties levert voor het geld dat je eraan kwijt bent.

Het lage niveau aan input lag bij het gebruik van een 4K-signaal is evengoed geweldig. In gamemodus (SDR én HDR) levert het scherm 31ms vertraging, een snelle responstijd die geschikt is voor de meeste gamers. De kwaliteit van de HDR is ook een stap boven de meeste middenklassers. Op hoge helderheid zorgt de strakke tone-mapping voor gedetailleerde highlights die meer dan voldoende impact hebben. Het is wel zo dat het lage aantal dimming zones voor artefacten en blooming zorgt, wat je afleidt als je in donkere omgevingen kijkt. Er is ook geen Color Management System (CMS), waardoor de accuratesse van de kleuren beter kan. Compromissen moet je verwachten in deze prijsklasse, maar over het algemeen raden we met liefde de Sony XE90 aan voor degenen die naar topprestaties zoeken met een net prijskaartje.

Samsung Q7F - Lage input lag en uitstekende contrastratio

4k_tv_samsung_q7f
Samsungs QLED-displays vervangen de KS-serie van vorig jaar en bieden bredere kijkhoeken. Het is een goede tv, maar we denken toch dat de Sony XE90 de betere aanschaf is als je op zoek bent naar een middenklasser.

De Samsung Q7F neemt dit jaar de plek in van de KS7000 dankzij een verbeterd LCD-paneel met een bredere inkijkhoek. Hoewel het toestel het QLED-stempel draagt, is de Q7F een LCD-display met 'edge-lit pseudo local dimming' en dus geen 'self emissive' OLED-technologie. Zonder ware local dimming kan de Q7F dus niet opboksen tegen de Sony XE90 als het gaat om het simultaan weergeven van felle en donkere afbeeldingen. De Q7F heeft dan wel een iets hogere maximale helderheid en een bredere kleurenruimte (99 procent DCI P3) waardoor felle scènes meer in het oog springen. HDR is net als bij de KS7000 eveneens indrukwekkend.

De bredere kijkhoeken zorgen voor betere prestaties (als je niet recht voor het scherm zit) dan bij de meeste LCD's en bovendien krijg je daar ook een lage input lag van 24ms bij. Games voelen dus uiterst responsief aan. Diepe zwartwaardes, uitstekende videoverwerking en uitgebreide kalibratiemogelijkheden vormen het kwalitatieve totaalplaatje van de Q7F.

Het is wel een stap achteruit dat de Q7F niet in staat is om de edge dimming uit te zetten, en de nieuwe sub-pixelstructuur kan voor aliasing op felle objecten zorgen. Evengoed is de Q7F dankzij de instapprijs van 1799 euro voor een scherm van 49 inch toch een aanrader als alternatief voor de Sony XE90, ook al is de kwaliteit van de HDR niet van hetzelfde niveau.

LG B7 OLED - De beste allrounder voor SDR- en HDR-gaming

4k_tv_lg_b7
De LG B7 biedt de meest gedetailleerde HDR in de highlights, en ondersteunt Dolby Vision.

Met de B6 van vorig jaar kreeg je echt waar voor je geld, vooral toen de prijs begon te dalen. Het is een geweldige tv en de B7 van dit jaar verbetert een aantal punten, waaronder betere HDR tone-mapping, betere zwartwaardes en een bredere kijkhoek. De input lag is ook verlaagd naar slechts 21ms in zowel SDR- als HDR-modi. Door de zelfoplichtende kwaliteiten van OLED-schermen ziet ook SDR-inhoud er fantastisch uit, vooral vanwege de weergave van puur zwart.

Een van de beste verbeteringen is hoe de B7 omgaat met HDR. Er wordt meer detail in de felle highlights weergeven: 4000 nits op de B7 versus 1000 nits op de B6. Dat betekent dat games die gebouwd zijn op die hogere felheid, accurater worden weergegeven. Het nadeel is wel dat de HDR doffer wordt weergegeven, waardoor de impact ten opzichte van de B6 toch iets verminderd wordt. De Panasonic EZ952 is gebalanceerder maar de B7 geeft meer detail in de highlights weer.

Als je al een B6 hebt, is het niet de moeite waard om te upgraden. Maar als je nog helemaal geen 4K-tv hebt is het wel een mooi alternatief ten opzichte van de Panasonic EZ952, vanwege de ondersteuning voor Dolby Vision en gedetailleerdere HDR-weergave. Bovendien is de SDR-weergave voor games en video uitmuntend.

Sony ZD9 - Uitblinkende HDR-prestaties voor een LCD-TV

4k_tv_sony_zd9
De Sony ZD9 biedt de meest intense HDR-beelden van dit moment. Maar met minimaal 65 inch is het scherm voor de meesten wellicht te groot.

Sony is een van de weinige fabrikanten die hun hoogwaardige UHD-tv's voorzien van volwaardige local dimming, en de ZD9 is het vlaggenschip. Simpel gezegd: zoek niet verder als je op zoek bent naar de beste LCD voor zowel SDR- als HDR-weergave. De local dimming geeft een diep zwart weer zonder aureooleffecten of blooming, en dat betekent effectieve HDR-weergave en een uitstekend contrast voor SDR.

De maximale helderheid van 1800 nits geeft beïnvloedt zwaar de HDR-gaming, en de details in de felle highlights blijven behouden. Scènes met gemengde helderheid komen goed naar voren vanwege de goed geïmplementeerde local dimming, en de brede kleurenruimte (95 procent DCI P3) behoudt de kleurenreproductie in HDR.

De ZD9 houdt zich ook aan de belangrijke HDR-standaarden: HDR10, HLG en Dolby Vision (via firmware update). De input lag in 4K is een acceptabele 42ms in SDR en 45ms in HDR, dus snelle games aan 60 frames per seconde voelen goed aan als je niet te gevoelig bent voor input lag. Het is niet het meest responsieve scherm op de markt maar het moet voor de gemiddelde gamer niet in de weg staan.

Het VA-paneel betekent dat de inkijkhoek minder wijd is, en dat je een grijze waas in donkere scènes ziet. Kleine, heldere objecten kunnen door de limieten van local dimming minder fel weergegeven worden als je het vergelijkt met de per-pixelaccuratesse van een OLED-paneel. Maar als je je zorgen maakt over de limieten van OLED-schermen of je bent op zoek naar de beste HDR-weergave, dan is de Sony ZD9 een geweldig alternatief ten opzichte van de LG B7 en de Panasonic EZ952 OLEDs.

Samsung MU8000 - Lage input lag en uitstekende contrastratio

4k_tv_samsung_mu8000
Als je je geen Samsung QLED kunt veroorloven is de MU8000 een fatsoenlijk alternatief. HDR is niet zo sprekend, maar door lage input lag en goede videoverwerking is het scherm toch het overwegen waard.

De Samsung MU8000 is een alternatief voor de Q7F uit dezelfde prijsklasse. Hoewel je in sommige gebieden er op achteruit gaat geeft de MU8000 alsnog een fatsoenlijke HDR-weergave voor de evengoed fatsoenlijke prijs. Met maar 24ms aan input lag voelen games rap aan in zowel 1080p als 4K. Moet een bredere kleurenruimte en redelijke maximale helderheid (600 nits) moet je acceptabele HDR-weergave krijgen, al dan niet van hetzelfde niveau als de Q7F.

Het ontbreekt de MU8000 namelijk aan quantum dot technologie, en heeft een nauwere kleurenruimte en lagere maximale helderheid dan de Q7F. Wil je een Samsung-toestel dat wel voldoet aan de UHD Premium-standaard, kijk je al gauw naar de QLED-modellen die vanaf 1499 euro te koop zijn.

Dat gezegd hebbende zorgen de diepe zwarten en de sterke videoverwerking dat de MU8000 toch een noemenswaardig 4K-scherm is. Als alternatief kun je ook naar de MU7000 kijken, die vergelijkbare prestaties levert voor minder geld.

Samsung MU6400 - Uitstekende SDR prestaties voor 4K-gaming

4k_tv_samsung_mu6400
Als je zoekt naar een geweldig SDR-scherm met uitmuntend lage input lag, kunnen we de Samsung MU6400 van harte aanbevelen.

Zonder backlight dimming of een brede kleurenruimte is de MU6400 niet in staat om een echte HDR-ervaring te bieden, ook al accepteert de tv het wel. Voor een SDR-toestel is de MU6400 erg goed, met diepe zwartwaardes, lage input lag (21 ms) en uitgebreide kalibratieopties. Je kunt dan wel niet van HDR genieten, maar als het je voornamelijk om 4K en SDR gaat, presteert de MU6400 prima.

HDR in 2017 - Hoe ver zijn we?

Vorig jaar was het nog lastig om een 4K-tv te vinden die kwalitatief goed en snel functioneerde in SDR- en HDR-modi. Dat is dit jaar wel anders, want alle fabrikanten bieden allemaal low-latency-opties die op meerdere invoerbronnen en resoluties werken. De meeste toestellen van dit jaar bieden minder dan 30ms input lag, of je nu kijkt naar een instapmodel of een tv uit de topklasse.

Er is voor elke gamer wel iets te vinden, hoewel het wel duidelijk is dat de kwaliteit van HDR tussen de toestellen behoorlijk afwijkt. Instapmodellen kunnen er net mee door, vanaf de middenklasse ga je de voordelen van HDR echt zien en de topklasse schittert in authenticiteit. Uiteraard voel je dat het meest in je portemonnee.

Helaas moeten de geavanceerde functies uit de topklasse nog neerdalen naar de goedkopere toestellen. De allerbeste HDR-ervaring is dus toch alleen beschikbaar op de grotere en duurdere schermen, en dat moet in de loop der jaren toch echt verbeteren.

4k_tv_samsung_mu7000
Samsungs MU7000 is ook een goede keuze. Het biedt een redelijke HDR-ervaring voor een lagere prijs. De lage helderheid betekent wel dat de impact verloren gaat, maar het is alsnog een degelijk scherm voor een mix van SDR- en HDR-gaming.

OLED-schermen vind je alleen nog maar in de vlaggenschepen van 55 inch en groter. De meeste LED LCD-schermen onder de 2000 euro bevatten edge-lit-panelen zonder echte local dimming, waardoor HDR-prestaties verminderd worden. De Sony XE90 is daar wel een uitblinker, aangezien dat toestel zoals geen andere middenklasser presteert. Met echte local dimming, uitstekende tone-mapping en lage input lag is dat onze HDR-held van 2017. Het enige echte nadeel is dat het scherm niet kleiner dan 49 inch verkrijgbaar is. Immers wil niet iedereen een tv die hun gehele kamer overneemt.

Onder de 1000 euro en kleiner dan 49 inch zijn er maar weinig gedegen opties voor kwalitatieve HDR. De Samsung MU6400 is maar matig vanwege het gebrek aan local dimming, terwijl de Panasonic EX700 niet fel genoeg is om de specular highlights voldoende impact te geven. Edge-lit dimming en een bredere kleurenruimte verbeteren de kwaliteit wel, maar het kan zich nog lang niet aan de echte UHD Premium-ervaring meten. Beide toestellen zijn wel uitstekende keuzes voor 4K-gaming in SDR en bieden goede prestaties voor de prijs.

Uiteindelijk komt de beste HDR-ervaring van de toestellen uit de topklasse, waar OLED domineert dankzij waarheidsgetrouwe zwartwaardes en uitstekende contrastratios. Felle scènes zijn misschien minder impactvol dan de heldere LCD-schermen, maar de prestaties op andere vlakken maakt dit goed. Betere scherpte bij beweging en de precieze verwerking van licht en donker zorgt voor verbluffende beelden waar geen ander scherm aan kan tippen. Hier bevelen we de Panasonic EZ952 en LG B7 aan als je op zoek bent naar de meest authentieke HDR-ervaring en ongeëvenaarde SDR-kwaliteit.

Over de auteur

Redactie

Redactie

Contributor

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Meer artikels van Redactie

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Threading

Gerelateerde content

Advertentie