Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Google Pixel review - De iPhone van Google?

De iPhone van Google?

Toen Google in 2010 de Nexus One aankondigde, was het een belangrijk keerpunt voor het Android-besturingssysteem. De visie van Google is altijd al anders geweest dan die van Apple, met een focus op een besturingssysteem dat door andere hardwaremakers ondersteund kan worden, vergelijkbaar met Windows op computers. Maar Android had nog een duidelijk paradepaardje nodig: een smartphone die als 'pure' versie van het OS kan dienen en een benchmark kan vormen. Nexus was daarvoor bedoeld. Google werkte samen met HTC, Samsung, LG, Motorola en Huawei om elke twaalf maanden een nieuwe Nexus te ontwikkelen, die voor andere smartphones Android-updates kreeg. Nexus werd dan ook snel populair door de gestroomlijnde user interface en het duidelijke aanbod aan software.

Eind 2016 besloot Google om de Nexus te begraven. Het lijkt een extreme zet, maar de Pixel en de grotere Pixel XL zijn eigenlijk Nexus-apparaten in alles behalve de naam. De aanpak van Google is echter gewijzigd. Google heeft de Pixel zelf van de grond af ontworpen, met HTC als producent. Het HTC-logo is echter nergens te bespeuren. Alleen een grote G brengt de boodschap duidelijk over: dit is een Google-product.

Er is nog een reden voor de nieuwe Pixel-lijn. Google wil losbreken uit de middenklasse van de Nexus, en met de duurdere iPhone- en Galaxy S-modellen concurreren. Dat betekent sterke specificaties, premium materialen en een prijskaartje van rond de 800 euro. Het doel is duidelijk: een smartphone met het prestige van een iPhone ontwikkelen. En daar slaagt de Pixel voortreffelijk in.

Op het eerste gezicht heeft Google wel heel letterlijk het succes van de iPhone proberen overnemen. De afgeronde zijkanten en de 2.5D-geronde schermhoeken lijken op die van de iPhone 6. Er zijn echter ook verschillen. Zo is de achterkant in twee opgedeeld. De onderste kant is van metaal, terwijl de bovenkant een glazen paneel bevat met de camera erachter en een vingerafdrukscanner. Er is bovenaan ook een 3.5 mm-verbinding voor koptelefoons mogelijk, en onderaan een USB Type-C poort en een enkele luidspreker. De aan-uitknop en volumeregelaar zitten rechts, en de Nano SIM-poort aan de linkerkant. De Pixel voelt dan ook als een premium smartphone. Alleen het gebrek aan waterbestendigheid is zeer teleurstellend, aangezien Sony en Samsung dat al heel lang aanbieden en ook Apple het principe eindelijk heeft omarmd.

Zoals de Nexus 5X en 6P is de vingerafdrukscanner aan de achterkant gemonteerd. Het is uiteindelijk je eigen voorkeur of je dat makkelijker vindt dan een scanner aan de voorkant of niet. Als de smartphone neerligt, kun je hem op deze wijze in elk geval niet unlocken. De scanner is in elk geval zeer snel en accuraat - meer dan die van de iPhone 7. Zelfs door een lichte aanraking reageert de scanner al.

De voorkant van de smartphone springt tot leven zodra je het toestel unlockt, met een prachtig full HD AMOLED-scherm: extreem scherp, helder en met een duidelijk contrast. Dit scherm is het absolute hoogtepunt van de Pixel. Er is ook de Ambient Display-feature van Android waarbij je de tijd, datum en notificaties kunt zien zonder de smartphone zelf te wekken. Het grote voordeel is dat er zo geen stroom wordt verbruikt.

Google Pixel iPhone 7 iPhone 7 Plus Galaxy S7 Xiaomi Mi5 LG G5 Nexus 5S
Geekbench Single-Core 1687 3000 3306 2171 1918 2077 1263
Geekbench Multi-Core 4187 5330 5345 6465 4616 4135 3436
3DMark Graphics 31766 63668 62595 32404 27463 31787 22074
3DMark Physics 18641 15267 15231 17730 18913 21268 12641
3DMark IceStorm Unlimited 27468 37352 37015 27370 26639 28639 18934
GFXBench T-Rex 93.0 120.1 122.4 87.0 72.0 86.0 38.0
GFXBench Manhattan 49.0 62.3 63.2 29.0 25.0 31.0 16.2

Intern is de Pixel een ware krachtpatser met een Qualcomm MSM8996 Snapdragon 821, een quad-core-chipset bestaande uit 2.15GHz Kryo en 1.GHz Kryo cores die in paren werken, terwijl de Adreno 530 graphics processor de visuele kant voor zijn rekening neemt en 4GB RAM alles vlot doet draaien. De 821 is een kleine update tegenover de 820 - die in de Galaxy S7, Xiaomi Mi5 en LG G5 zit - maar werkt toch heel wat sneller. Ook de traditionele lag die Android-apparaten hebben bij te veel programma's die tegelijk draaien, is haast helemaal afwezig.

De Pixel krijgt net als andere Google-smartphones als eerste Android-updates. Android Nougat maakte hier zijn debuut, en is nu versie 7.1.1. De visuele veranderingen zijn zowat overal zichtbaar, en Nougat vormt daardoor een merkbare evolutie van Googles mobiele OS.

Swipe je van links naar rechts, dan vind je nu het Google landing scherm (voorheen Google Now). De Personal Assistant van Google heeft deze keer een flinke boost gekregen. Je kunt haast menselijke gesprekken voeren, en de antwoorden refereren soms zelf naar vorige vragen. Vraag je eerst naar het weer en vervolgens "Hoe zit het dit weekend?", dan volgt er automatisch een antwoord. Hoe meer je de Assistant gebruikt, hoe meer het ook over je leert en hoe gerichter het leert zoeken. Over de ethische kant van dit soort datavergaring kun je je natuurlijk vragen stellen.

De user interface is in het algemeen veel verbeterd. Het icoontje met de 'lade' voor apps is weg. Om geïnstalleerde applicaties te zien, schuif je nu van onder naar boven. De wallpapers werken bovendien met 'Live Earth' beelden, die een vol 3D-beeld voor je scherm genereren. Het perspectief verandert bij veranderingen aan je basisscherm. Het Pantheon in Rome is gewoon verbluffend. Hopelijk blijft Google meer van dit soort wallpapers toevoegen.

Gamen op de Pixel is vlot en genietbaar. Complexe 3D-titels zoals Real Racing 3, Asphalt 8: Airborne en Warhammer 40K: Freeblade draaien allemaal heel vlot, en zien er goed uit op het prachtige AMOLED-scherm. Enkel de mono speaker is slecht geplaatst: je zult er al gauw per ongeluk met je hand over zitten. De kwaliteit is echter wel heel hoog.

Pixel is ook de eerste smartphone die Daydream ondersteunt, de nieuwe virtual reality-standaard van Google. Dat hebben we niet kunnen testen, maar de methode lijkt overgenomen van die van de Gear VR van Samsung, waarbij de smartphone wordt gebruikt als het 'lichaam' van een VR-headset. De toekomst ziet er in elk geval rooskleurig uit als Google dat blijft ondersteunen.

Qua fotografie had de Nexus-lijn geen al te beste reputatie. Software had vaak weinig features, en de snelheid was triest in vergelijking met Apple en Samsung. Dat is helemaal anders bij de Pixel: deze smartphone heeft zowat de beste camera van alle Android-apparaten.

De camera-app heeft soms enkele seconden nodig om te starten, maar de focustijd is opmerkelijk snel en de kwaliteit van de beelden is verbluffend. Zeker bij lage belichting presteert de Pixel waanzinnig goed. De 12.3 megapixel-camera wordt ondersteund door Googles gebruik van HDR dat het nemen van beelden nooit vertraagt. HDR wordt in de plaats in de achtergrond gebruikt, zodat je foto's kunt trekken zonder wachten. HDR+ is ook aanwezig, maar hier moet je wel even op wachten voor het in effect treedt. Opnemen van videobeelden gaat tot 4K aan 30 frames per seconde, en de kwaliteit is eveneens top. Dit is de beste camera die Google ooit heeft afgeleverd, en kan vlot concurreren met de iPhone 7 en Galaxy S7.

Geen uitblinker is de 2770 mAh batterij, die gewoon een degelijke batterijduur levert. Naar alle waarschijnlijkheid moet je de smartphone elke dag opladen. Positief is wel dat de USB Type-C-verbinding ervoor zorgt dat de laadtijden extreem snel zijn, in vergelijking met de USB naar USB Type-C leading die vele producenten nog gebruiken. Negatief is dan weer dat er geen mogelijkheid is om het geheugen uit te breiden. De optie tussen de 32GB en 128GB modellen is dus je enige vorm van keuze.

De Nexus-apparaten waren uitstekend: een combinatie van indrukwekkende technologie, met fantastische Android-ondersteuning. Ze hadden echter vaak enkele tekortkomingen op andere vlakken, zoals bijvoorbeeld de camera en de gebruikte materialen. Met Pixel heeft Google echter een nieuw vlaggenschip dat zijn mannetje staat tussen de Galaxy S7 en iPhone 7. De gidsende hand van Google is in alles merkbaar, en leidt tot een fantastisch product. Enkel het gebrek aan waterproofing en uitbreidbaar geheugen is teleurstellend. Voorts is dit de beste Android-smartphone ooit gemaakt.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Redactie avatar

Redactie

Teamwork!

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Reacties