Game releases van 2016 om in de gaten te houden

Het belooft een mooi gamejaar te worden!

Nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe game releases. De periode van goede voornemens inlossen, is dan ook aangebroken. Als geld opzij zetten een daarvan is, wordt 2016 het jaar waarin je discipline flink op de proef wordt gesteld. Hoewel er nog tal van games in de pijplijn zitten, zijn er namelijk al de nodige aangekondigd. Het komende jaar belooft een mooi jaar met veel potentiële toppers te worden. Hoogtijd om de 25 meest belovende, reeds aangekondigde games van 2016 voor je op een rijtje te zetten.

Op zoek naar een volledige overzicht van games die in 2016 uitkomen? Raadpleeg dan onze lijst met game release dates van 2016.

XCOM 2

Releasedatum: 2 februari 2016
Platform(s): pc, Mac

Wat: De mensen zijn onderworpen en de buitenaardse wezens heersen over de aarde. Tijd om bij het verzet aan te sluiten.

Waarom wel: XCOM 2 vecht tegen voorspelbaarheid door levels willekeurig te genereren.

Waarom niet: Ontwikkelaar Firaxis heeft al drie uitbreidingen aangekondigd. De Reinforcement Pack lijkt nu al verplichte kost en verhoogt het prijskaartje met 19,99 euro.

Street Fighter 5

Releasedatum: 16 februari 2016
Platform(s): pc, PlayStation 4

Wat: Ryu, Chun-Li en co keren terug in het vijfde hoofdstuk van de Street Fighter-reeks.

Waarom wel: Eindelijk kun je aan de slag met de nieuwe personages Necalli, Rashid, F.A.N.G. en Laura.

Waarom niet: Capcom heeft tijdens de bèta veel serverproblemen ondervonden. Die zijn vooral voor de gameplay van een fighting game funest.

Far Cry Primal

Releasedatum: 23 februari 2016
Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One

Wat: Wees één met de natuur en tem wilde dieren in een prehistorische setting.

Waarom wel: Ubisoft probeert de vertrouwde Far Cry-formule aan te passen en tot nu toe zijn er maar weinig games die zich in de prehistorie afspelen.

Waarom niet: Is een Far Cry zonder pistolen, automatische geweren en explosieven nog wel Far Cry?

The Division

Releasedatum: 8 maart 2016
Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One

Wat: Een online co-op ervaring waarin je de oorzaak van een pandemie onderzoekt en de orde moet herstellen.

Waarom wel: Player vs. Player-omgevingen en de mogelijkheid om je personage uit te bouwen bieden mogelijk urenlang speelplezier.

Waarom niet: De zoveelste Tom Clancy-game. The Division is meerdere keren uitgesteld en sindsdien van de radar verdwenen.

Quantum Break

Releasedatum: 5 april
Platform(s): Xbox One

Wat: De studio achter Max Payne en Alan Wake komt met een nieuwe third-person shooter waarin tijdmanipulatie centraal staat. Het verhaal wordt zowel in de game als in een live-action tv-serie verteld.

Waarom wel: Shawn Ashmore (X-Men), Dominic Monaghan (The Lord of the Rings), Aidan Gillen (Game of Thrones), Lance Reddick (The Wire)... Aan de cast ligt het in ieder geval niet.

Waarom niet: Er wordt veel tijd, geld en energie in filmpjes gestoken. Gaat dit echter niet ten koste van de gameplay?

Uncharted 4: A Thief's End

Releasedatum: 27 april
Platform(s): PlayStation 4

Wat: Naughty Dog komt met het vierde en laatste deel van de roemruchte Uncharted-serie. De action-adventuregame is het vervolg op het derde deel en brengt je dit keer naar Madagaskar.

Waarom wel: Nathan Drake komt exclusief naar de PlayStation 4. De console is een stuk krachtiger dan zijn voorganger, dus dat komt het spektakelgedeelte van de game alleen maar ten goede.

Waarom niet: Het is onrustig achter de schermen waarbij verschillende bekende gezichten de laan zijn uitgestuurd of zelf zijn opgestapt.

Star Fox Zero

Releasedatum: 22 april 2016
Platform(s): Wii U

Wat: Fox Mcloud, Falco, Peppy en Slippy keren terug als je trouwe Arwing-piloten. Volgens Miyamoto is de game geen remake of prequel.

Waarom wel: Het is alweer jaren geleden dat je met Fox McCloud in een Arwing mocht vliegen. Daarnaast is er nu ook de Gyrowing om het luchtruim mee te verkennen.

Waarom niet: Star Fox Zero is al een keer uitgesteld en de Wii U zit mogelijk aan het einde van zijn levensduur.

Total War: Warhammer

Releasedatum: 28 april 2016
Platform(s): pc, Mac

Wat: Na de nodige historische veldslagen op diverse continenten gaat Creative Assembly dit keer aan de slag met de Warhammer-licentie.

Waarom wel: The Empire, Greenskins, Dwarfs en Vampire Counts zorgen ieder voor unieke gameplay-elementen. Waaaagh!

Waarom niet: Op papier zijn Total War en Warhammer de ideale combinatie, maar Creative Assembly heeft in het verleden niet altijd gepolijste Total War-games afgeleverd.

Hitman

Releasedatum: 11 april 2016
Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One

Wat: De iconische kale huurmoordenaar is terug voor alweer het zesde officiële deel in de serie.

Waarom wel: Als Agent 47 krijg je meer vrijheid dan ooit tevoren om de namen op je lijst om te brengen. Daarnaast heeft ontwikkelaar IO Interactive enkele irritaties uit Hitman: Absolution weggewerkt.

Waarom niet: De game lanceert niet direct met alle content. Er is een kans dat het spelen repetitief wordt voordat je met de langverwachte nieuwe missies, personages en locaties aan de slag kunt.

Dark Souls 3

Releasedatum: 12 april 2016
Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One

Wat: Masochisten kunnen hun borst nat maken voor het derde deel in de Dark Souls-reeks.

Waarom wel: Volgens ontwikkelaar Miyazaki is het de laatste game in de serie. Dus dit is wellicht de laatste keer dat je je wilskracht kunt testen.

Waarom niet: Omdat je liever niet gekleineerd wilt worden.

Mirror's Edge Catalyst

Releasedatum: 26 mei 2016
Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One

Wat: In de reboot van Mirror's Edge maakt parkourlegende Faith Connors weer haar opwachting om te klimmen en klauteren in een betonnen jungle.

Waarom wel: De gehele open wereld is een speeltuin waarin je Faith haar kunsten op de proef kunt stellen.

Waarom niet: Schrijfster Rhianna Pratchett heeft het verhaal niet geschreven, dus het is maar afwachten of het verhaal interessant genoeg is.

No Man's Sky

Releasedatum: juni 2016
Platform(s): pc, PlayStation 4

Wat: No Man's Sky is een buitenaardse ervaring waarin je een gigantisch universum verkent. Elke planeet wordt door een gecompliceerd algoritme gegenereerd en kent zijn eigen ecosystemen, weersomstandigheden, flora en fauna.

Waarom wel: Met alleen al het verkennen van het universum ben je honderden uren zoet.

Waarom niet: De beloften klinken bijna te goed om waar te zijn. Daarnaast is er voorlopig nog weinig over de gameplay bekendgemaakt.

Deus Ex: Mankind Divided

Releasedatum: 23 augustus 2016
Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One

Wat: Mankind Divided speelt zich twee jaar na de gebeurtenissen van Human Revolution af. De wereld is geen fan van geaugmenteerde mensen en wordt zodanig lastiggevallen door terroristen.

Waarom wel: De serie staat bekend om veel vrijheid in de gameplay en een ijzersterk verhaal met de nodige complottheorieën.

Waarom niet: Confrontaties met bazen kun je niet uit de weg gaan. Het is maar afwachten of de verschillende manieren waarmee je een baas kunt verslaan wel zo bijzonder zijn.

Doom

Releasedatum: begin 2016
Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One

Wat: Na twaalf lange jaren maakt een nieuwe Doom zijn opwachting.

Waarom wel: Demonen, guns en gore. 'Nuff said.

Waarom niet: Doom kent een turbulent ontwikkelingstraject. De game is meerdere malen terug naar de tekentafel gestuurd.

Rollercoaster Tycoon World

Releasedatum: begin 2016
Platform(s): pc, Mac

Wat: Bètatesters voelen momenteel de digitale attracties flink aan de tand. De enige echte pretparksimulator maakt na meer dan een decennium zijn rentree op de pc en Mac.

Waarom wel: Je eigen pretpark bouwen verveelt natuurlijk nooit. Vooral een levensgevaarlijke achtbaan met dodelijke afloop niet. Boys will be boys.

Waarom niet: Het is maar de vraag of de serie de tand des tijds heeft doorstaan. Daarnaast vielen RollerCoaster Tycoon 3D en RollerCoaster Tycoon 4 Mobile ook vies tegen.

Horizon: Zero Dawn

Releasedatum: 2016
Platform(s): PlayStation 4

Wat: Horizon is een action role-playing game van Nederlandse bodem waarin je in de huid van jager Aloy kruipt.

Waarom wel: Het is een nieuwe game met een originele setting van een getalenteerde ontwikkelaar die na ruim tien jaar Killzone echt wat anders wilt doen.

Waarom niet: Nieuwe games vormen een groot risico en een flink budget garandeert geen succes. Kijk maar naar The Order: 1886.

Dishonored 2

Releasedatum: 2016
Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One

Wat: Keizerin Emily Kaldwin en Corvo Attano trekken ten strijde tegen een buitenaardse macht om de Empire of the Isles te redden.

Waarom wel: Je kunt nu met twee verschillende personages spelen, die ieder hun eigen krachten hebben. Daarnaast is het gehele skill-systeem aangepast.

Waarom niet: Dishonored 2 draait op een andere engine dan zijn voorganger, waardoor de game compleet anders kan aanvoelen.

The Last Guardian

Releasedatum: 2016
Platform(s): PlayStation 4

Wat: In de nieuwe game van de makers van ICO en Shadow of the Colossus speel je als een jongetje dat samen met een draak (in de vorm van een hond/vogel) uit gevangenschap moet ontsnappen.

Waarom wel: Fumito Ueda leverde met zijn vorige twee games cultklassiekers af. Ook The Last Guardian barst weer van de originaliteit en ambiance.

Waarom niet: De game is al bijna tien jaar in ontwikkeling, eerst voor de PlayStation 3 en nu toch voor de PlayStation 4. Development hell dus. Als dat maar goed gaat.

Mafia 3

Releasedatum: 2016
Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One

Wat: Mafia 3 speelt zich af in New Orleans gedurende het einde van de jaren zestig. Je speelt als Vietnam-veteraan Lincoln Clay. Zijn vrienden zijn door de maffia vermoord en Clay is nu uit op wraak.

Waarom wel: Voor het eerst in de serie wordt er een bestaande locatie gebruikt. Daarnaast is het interessante tijdsperiode en heeft de game met een focus op de zwarte maffia een originele invalshoek.

Waarom niet: De markt wordt momenteel overspoeld met open wereld games. Het is een flinke uitdaging voor de ontwikkelaars om hier op een positieve manier tussen uit te springen en geen wereld gevuld met mini-games aan te bieden.

The Legend of Zelda

Releasedatum: 2016
Platform(s): Wii U

Wat: Het nieuwe deel in de langlopende The Legend of Zelda-serie heeft nog geen subtitel, maar speelt zich voor het eerst in lange tijd weer eens in een open spelwereld af.

Waarom wel: In de eerste Zelda-game en recenter nog in A Link Between Worlds is al gebleken dat een open wereld het avonturiersgevoel enkel versterkt. Plus: Epona!

Waarom niet: De game zou eigenlijk in 2015 uitkomen, maar werd uitgesteld naar het jaar dat naar verwachting ook de opvolger van de Wii U (de NX) lanceert. Gaat Zelda daaronder lijden?

Final Fantasy 15

Releasedatum: 2016
Platform(s): PlayStation 4, Xbox One

Wat: Final Fantasy 15 komt hopelijk dit jaar ein-de-lijk uit en vertelt het verhaal van Noctis, een prins met magische krachten die op de vlucht slaat voor het kwaadaardige Niflheim-rijk.

Waarom wel: Een nieuwe Final Fantasy-game is altijd iets om naar uit te kijken, zeker nu er voor het eerst is gekozen voor een open world. Op grafisch vlak mag je ook vuurwerk verwachten.

Waarom niet: We wachten inmiddels al zo lang op de game dat de verwachtingen erg hoog gespannen zijn. Te hoog? De demo toonde in elk geval dat er met name op technisch vlak nog werk aan de winkel is.

Nier: Automata

Releasedatum: 2016
Platform(s): PlayStation 4

Wat: Het vervolg op de ondergewaardeerde cultklassieker Nier is in ontwikkeling bij PlatinumGames, de makers van onder andere Bayonetta.

Waarom wel: Voor Nier-spelers is 'het is een nieuwe Nier' voldoende argumentatie; voor nieuwkomers die de vorige game hebben gemist, is dit een mooie kans om dit speciale universum alsnog te ontdekken. Inclusief meeslepende soundtrack.

Waarom niet: PlatinumGames maakt spectaculaire actiegames, maar kan het ook de nuance aanbrengen die tevens in een Nier-game thuishoort?

EITR

Releasedatum: 2016
Platform(s): pc, Mac, PlayStation 4

Wat: Een action-RPG dat zich afspeelt in een mythologische Noorse wereld. Als Shield Maiden neem je het op tegen de Noorse god Loki.

Waarom wel: Het isometrische perspectief en het pixelstijltje zorgen alleen al voor koude rillingen. Volgens de ontwikkelaar leent EITR veel elementen van de Diablo- en de Dark Souls-reeks.

Waarom niet: EITR wordt door twee personen gemaakt. Is een project van deze omvang wel te realiseren door een duo?

Overwatch

Releasedatum: 2016
Platform(s): pc, PlayStation 4, Xbox One

Wat: De allereerste first-person shooter van Blizzard met iconische personages die unieke vaardigheden hebben.

Waarom wel: Blizzard weet heel goed hoe je overtuigende en interessante personages ontwikkelt. Daarnaast is de ontwikkelaar heer en meester in perfectionisme.

Waarom niet: Blizzard is nog altijd onduidelijk over verdienmodellen. Overwatch gaat in ieder geval geld kosten, maar is er in de toekomst voor nieuwe personages ook sprake van microtransacties?

Fire Emblem Fates

Releasedatum: 2016
Platform(s): 3DS

Wat: Alweer de veertiende game binnen de Fire Emblem-reeks. Het is de eerste game waarin je een kasteel kunt beheren, waarin winkels staan die allerlei wapens en andere items verkopen.

Waarom wel: Voorganger Fire Emblem Awakening is een ijzersterke game, dus de basis ligt er al. Daarnaast zijn er weinig games die op Fire Emblem lijken.

Waarom niet: Fire Emblem Fates bestaat uit drie verschillende versies met drie verschillende verhaallijnen. De kans is groot dat je alle drie de games moet spelen om het gehele verhaal te snappen.

Advertentie

Ga naar comments (3)

Over de auteur

Redactie

Redactie

medewerker

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (3)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread