Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Total War: Warhammer - Een droomhuwelijk op het slagveld

Johnny in gesprek met Creative Assembly.

Sega heeft grootse plannen met de Warhammer-licentie. Dat blijkt meteen uit de aankondiging dat Total War: Warhammer het eerste deel van een trilogie is. Daarnaast krijgt ieder deel twee grote uitbreidingen met nieuwe gebieden, rassen, items en quests. En tussendoor kun je ook de nodige betaalde en gratis content packs verwachten. De rijke Warhammer-geschiedenis leent zich daar immers perfect voor.

Op papier zijn Total War en Warhammer de ideale combinatie. Beide draaien namelijk om grote veldslagen met verschillende legers. Dat is echter geen garantie tot succes. Ik vraag Communications Manager Al Bickham daarom naar de samenwerking met Games Workshop en hoe het team trouw blijft aan de originele designs. "Toen we aan de game begonnen stuurde Games Workshop ons twee exemplaren van ieder model. Één voor onze designers om in 3D na te maken, de andere om zelf mee te spelen. Dit helpt ons te begrijpen hoe de verschillende rassen in elkaar zitten en hoe ze vechten. We hebben ook veel Warhammer-fans in het team waaronder onze lead character artist Matt Davis. De kracht van zijn kennis over Warhammer is iets waar het hele team van profiteert."

Bekijk op YouTube

In de hands-off demonstratie die ik bijwoon, ligt de nadruk op de campaign. Het eerste wat opvalt is de indrukwekkende campaign-map in 3D. De wereld van Warhammer wordt op imposante wijze weergegeven. Terwijl grote vuurhaarden de omgeving verlichten, zie je overal rook opstijgen. Tussen de bergen hangt een verhullende mist. In het koude Noorden dwarrelt de sneeuw langzaam naar beneden en ondertussen lopen je Lords heen en weer. De sfeer druipt ervan af en daarnaast verandert de omgeving, afhankelijk van wie het gebied in handen heeft.

In Total War: Warhammer vervangen die Lords de generaals uit eerdere Total War-games. Iedere Lord kun je op je eigen manier uitbouwen en van uitrusting voorzien. Er zijn ongeveer twee à drie unieke Legendary Lords per ras. Zij komen direct uit de Warhammer-lore en kunnen niet doodgaan. Ze raken wel gewond, waardoor je ze meerdere beurten moet missen. Normale Lords kunnen wel sterven. De game is echter zo opgezet dat je dat absoluut niet wilt. Er wordt namelijk van een uitgebreid RPG-systeem gebruik gemaakt. Iedere Lord kan tot level dertig stijgen. Daarnaast hebben ze allemaal unieke voordelen en bonussen. De dood van een Lord kan een flinke tegenslag zijn en je kunt daardoor ook zijn items voorgoed verliezen.

De grote hoeveelheid aan mogelijkheden om je leger uit te bouwen zou overweldigend kunnen zijn. Daarom legt Game Designer Marc Sinclair uit hoe de studio aan de noden van spelers tegemoetkomt. Naast volledig nieuwe spelers hebben ook bestaande Total War-spelers baat bij uitleg over de vele nieuwe systemen. "We hebben voor ieder ras een grote hoeveelheid gescripte tutorials. Maar we proberen vooral alles in de game zelf veel duidelijker te maken. We maken gebruik van heldere iconen en zogenoemde unit cards. We geven bij ieder scherm niet alleen een overzicht, maar ook de nodige uitleg. Zo zie je in één oogopslag wat je kunt vrijspelen, wat je daarvoor nodig hebt en wat het oplevert. Dat moet iedere speler in staat stellen snel in te kunnen stappen."

Er zijn drie basis-skills voor ieder ras. Campagne voeren levert geld op, met Battle Skills verbeter je eenheden en dankzij Character Skills bepaal je gevechtsvaardigheden. Door middel van Quests speel je magie in de vorm van Death Spells vrij. Ze leveren daarnaast ook ervaringspunten en uitrusting op. De invulling van deze skills zijn voor ieder ras compleet anders. Er zijn wel elementen die overlappen. Zo is er na een overwinning altijd de keuze of je een nederzetting bezet of vernietigd. Ook zijn er verschillende bouwopties en moet je de orde in je nederzettingen handhaven. Maar buiten dat heeft ieder ras een eigen karakter.

Zo geven de Greenskins helemaal niets om economie of uitgebreide bouwopties. Hun speelstijl is op maar één ding afgestemd, en dat is vechten. Dat wordt Fightiness genoemd en staat eigenlijk voor het moreel van je troepen. Indien dat te laag is, dan gaan je manschappen onderling vechten en verlies je units. Dat kun je dan weer tegengaan door een Raiding Camp te starten. Vanuit hier gaan je troepen erop uit om te plunderen, wat weer extra inkomen oplevert. Daarnaast kun je ook versterkingen oproepen. Je bent dan niet aan een stad verbonden en kunt daardoor overal op de map je wonden likken. Het is een unieke eigenschap van de Greenskins. Andere rassen moeten huiswaarts keren om te herstellen, maar Orcs vluchten in ieder geval niet.

Als je Fightiness hoog genoeg is, speel je 'Waaagh!' vrij. Je Greenskins worden in dat geval extra bloeddorstig en trekken daardoor een nieuw computergestuurd leger aan. Ik vraag aan Bickham hoe dat precies in zijn werk gaat. "Dat nieuwe leger kun je beperkt orders geven. Zo laat je ze bijvoorbeeld een nederzetting aanvallen. Hieraan is wel een nadeel verbonden. Als ze winnen, krijg je namelijk geen items en kun je ook niet kiezen wat er met de nederzetting gebeurt. Zolang je Fightiness hoog genoeg is, blijft het computergestuurde leger bij je. Wanneer je Fightiness echter te ver daalt, krijg je een pop-up dat je er weer alleen voor staat." Het loont dus om bij de Greenskins zo agressief mogelijk te spelen.

Dat neemt niet weg dat het soms toch te heet onder je voeten kan worden. In Total War: Warhammer kies je er dan voor om via de Underway te vluchten. Dat zijn uitgebreide grottenstelsels die zich overal op de map bevinden. Er schuilt wel een addertje onder het gras. Zo is er namelijk een kans dat je gezien wordt waardoor de vijand je kan onderscheppen. Hierdoor start automatisch een Ambush Battle waarbij je zwaar in het nadeel bent. Met Character Skills verklein je wel de kans om betrapt te worden, maar omgekeerd kan ook. In dat geval heb je zelf een grotere kans de vijand te betrappen indien ze proberen te vluchten.

Op de campaign-map vind je ook de eerder aangehaalde Quests terug. Die zijn volledig optioneel en blijven altijd beschikbaar, zelfs als je poging faalt. Bij iedere Quest-marker krijg je uitleg over het doel ervan, welke beloning je krijgt en zelfs wat je aan tegenstand kunt verwachten. Uiteindelijk heeft ieder ras heeft zijn eigen Quests, waarmee het verhaal wordt verteld. Je gaat aan de slag met Empire (mensen), Dwarfs (dwergen), Greenskins (allerlei Orcs en Goblins) en de Vampire Counts (vampieren en ondoden). Ook is het mogelijk om allianties aan te gaan, maar hierbij wordt er wel rekening gehouden met de Warhammer-lore. Greenskins doen samenwerken met hun aartsrivalen Dwarfs is wel mogelijk, maar extreem moeilijk te bewerkstelligen.

Tot dusver is er nog weinig over de rol van magie in de game bekend. Na wat aandringen vertellen beide heren van Creative Assembly er wat meer over. "Je begint klein, met slechts één spreuk. Naarmate de game vordert, speel je meer vrij en kun je de rol van magie in de skilltree verder uitbouwen. Magie kost mana en maakt gebruik van The Winds of Magic. Beide hebben een cooldown. Je kunt dus niet de hele tijd spreuken blijven gebruiken. Bij erg krachtige spreuken kan het wel tot bijna twee minuten duren voordat ze weer beschikbaar zijn. Het gebruik is dus gelimiteerd en we doen er alles aan om de game te balanceren zodat magie niet overheerst. Naarmate je het einde van wat zich in de Chaos Wastes afspeelt nadert, komt er meer nadruk op magie te liggen. Hier zijn The Winds of Magic erg sterk. Je kunt vaker magie gebruiken, dus loont het om je beste spellcasters mee te nemen."

Ter afsluiting van het interview ben ik nog naar één ding nieuwsgierig. Op de campaign map zag ik Barak Varr liggen. Dat is een havenstad van de Dwarfs. Zodra ik erover begin, schieten beide heren in de lach, want ze weten welke vraag er komt. Ik hoef de vraag niet eens te stellen om een antwoord te krijgen. "Nee, er zijn geen zeegevechten. Het is wel een belangrijk onderdeel van de game en de wereld. Je kunt schepen bouwen en die hebben ook de nodige statistieken. Zeegevechten worden dan automatisch uitgevochten. Je kunt ook de schepen gebruiken om je troepen te vervoeren en zo de kustlijn van een vijand aanvallen. Maar het heeft niet de diepte en uitwerking van de gevechten op land. Die willen we eerst goed doen en daar ligt sowieso de nadruk op bij Warhammer," aldus Bickham.

Total War: Warhammer ziet er veelbelovend uit. De ontwikkelaars behandelen het bronmateriaal met respect en lijken er zo trouw mogelijk aan te blijven. Daarnaast heb je alle vrijheid om je leger zoals je zelf wilt uit te bouwen. Met zoveel verschillende rassen die ieder hun eigen speelstijl hebben, belooft het een enorm diepgaande ervaring te worden die de beste elementen van twee reeksen wil combineren. Dit is niet Total War zoals we het kennen. Dit is Total Warhammer.

Total War: Warhammer komt op 28 april 2016 uit voor de pc.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

In this article
Related topics
Over de auteur
Johnny van Spronsen avatar

Johnny van Spronsen

Barbaar

Johnny is killer dan het staal dat zijn tegenstanders doorklieft. Hij verplettert vijanden, drijft de overlevenden lachend voor zich uit en luistert met plezier naar de klaagzang van de verliezers.
Reacties