Anno 2205 gids en beginner tips

Anno 2205 gids en beginner tips: optimaal stadsplan, verschillende sectoren, handelsroutes, meer geld verdienen, Crisis Missions.

Anno 2205 is vandaag uit voor PC. In dit nieuwste deel van de populaire city builder serie is je doel om een kolonie op de maan te stichten. Voor nieuwkomers is dit echter een indrukwekkende taak. Daarom hebben we even enkele handige Anno 2205 beginner tips op een rijtje gezet.

Op de eerste pagina van deze Anno 2205 gids krijg je eerst enkele basistips. Daarna gaan we dieper in op hoe je in de verschillende sectoren een optimaal stadsplan uittekent. Hoe je een efficiënte handelsroute opzet. Hoe je de economie en je bankrekening balanceert. En tenslotte hoe je het maximale uit de Crisis Missions zijmissies haalt.

De tweede pagina is volledig aan Anno 2205 upgrade modules en keyboard shortcuts gewijd.

8 Anno 2205 beginner tips

Doorheen je reis naar de maan leer je alle fundamenten van een goede onderneming kennen, maar om je enkele kostelijke misstappen te besparen hebben we toch enkele handige beginners tips op een rij gezet.

 • Hou altijd je Credit balans in het oog en kijk altijd eerst naar de onderhoudskosten van een gebouw voor je het bouwt.
 • Hou de noden van je werknemers in de gaten en raadpleeg regelmatig je opslagruimte.
 • Pauzeer gebouwen van een onafgewerkte productieketting. Dit bespaart je heel wat Credits.
 • Vermijd overproductie.
 • Verzamel de kisten die willekeurig over de eiland verspreid liggen. Deze bevatten Credits en bouwmaterialen.
 • Koop bouwmaterialen in de handelspost in je sector om productie te versnellen.
 • Een tip voor wanneer je dringend geld nodig hebt: The Global Union geeft je geld telkens wanneer je in level stijgt. Soms heb je slechts nog een paar woningen nodig om genoeg bevolking te hebben om je level te doen stijgen.
 • Wanneer je op de maan komt, let de extra op je Credit balans. Hier kosten zelfs woningen tonnen Credits.

Optimale stadsplanning voor de verschillende sectoren

Bij het bouwen van een nederzetting komt heel wat kijken. Je moet plaats voorzien voor productie, woonwijken, energiebronnen en zo verder. Voor je de eerste steen legt is het dus cruciaal dat je een plan in het achterhoofd hebt. Hier zijn enkele tips om een efficiënte infrastructuur te ontwerpen.

 • Probeer vooruit te plannen. Hou rekening met de de grootte van de verschillende gebouwen.
 • Draai je gebouwen in alle hoeken en zoek de optimale lay-out.
 • Hoe verder een huis van een publiek gebouw staat, des te meer het consumeert. Plaats je publieke gebouwen dus centraal met een bereik in alle richtingen. Dit is een voorbeeld van hoe je de Infodrome perfect in een nieuwe stad inplant.
1
 • In de Arctic sector moet je de woningen van hitte voorzien. Dit betekent dat je industrie en woonwijken moet combineren. Een goede tip is hier om je voordeel te halen uit modules die geen straatverbinding nodig hebben
 • Geothermal Turbines en Gas Power Stations geven het meeste hitte af.
 • Op de maan is het belangrijk om een effectief schild te bouwen. Shield Generators komen in twee groottes en kosten extra vaste kosten. Probeer overlappingen te minimaliseren om de kosten te drukken.
2
 • Zoals altijd in een Anno-game: als je ergens een gaatje hebt, probeer dan te zoeken wat erin past.

Efficiënte handelsroutes

Een groter voertuig is niet altijd beter dan twee kleine. 40 ton met twee kleine voertuigen transporteren, is altijd goedkoper dan met één grote. Je moet een goede balans tussen prijs en comfort vinden. Je kan makkelijk je transportkosten berekenen. Hier is een voorbeeld om uit te rekenen hoe 100 ton tussen twee Temperate sectors kost:

 • 5 x 20t routes kosten 5*50 credits/minuut = 250 credits/minuut
 • 1 x 150t route kost 300 credits/minuut
 • 5 routes met 20t is de meest profitabele optie
 • 1 route met 100t is de meest comfortabele optie om te beheren

Op een gegeven moment wordt de meest comfortabele optie ook de meest effectieve. Tel bijvoorbeeld 20 ton bij het bovenstaande voorbeeld en de kosten worden gelijk. Check dus geregeld je handelsroutes en bekijk hoe je ze kan optimaliseren.

Hoe meer geld verdienen en je economie balanceren

Net zoals in het echt doet ook geld de Anno wereld draaien. Een goede balans tussen in- en uitgaven is dus cruciaal om je bedrijf te kunnen uitbreiden.

 • Balanceer je economie door productie en consumptie te balanceren. Een nul balans is perfect, want dit betekent dat je gehele productie geconsumeerd wordt. Een kleine onderproductie is beter dan een grote overproductie die er voor zorgt dat je opslagruimte vol zit. Wanneer je opslagruimte vol zit, gaat de overproductie simpelweg verloren. Als je van plan bent om je werknemers te upgraden, is een lichte overproductie wel wenselijk.
 • Vervul oude noden voor je aan nieuwe denkt, want de nieuwe kosten waarschijnlijk veel meer in het begin. Dit gebeurt wanneer een faciliteit veel meer produceert dan je werknemers nodig hebben.
 • Om meer geld te verdienen, upgrade en breid je je stad uit. Als je echter te snel uitbreidt zonder te upgraden, kan je in een situatie komen dat je het volgende stuk land niet met een brug kan bereiken. Je hebt namelijk een zeker aantal van specifieke werknemers nodig. Heb je deze niet dan kan de brug niet gebouwd worden. Je moet dan misschien delen van je stad terug afbreken. Zonde.
 • Een laatste tip voor de uitbreiding van je steden is om op voorhand al te kijken welke gebieden je met een brug of Warehouse kan bereiken. Later in de game open je via de Strategic Map nieuwe sectoren van je concurrenten innemen.
3

Tips voor de Crisis Missions

Tijdens zeeslagen in Anno 2205 neem je de leiding over een kleine vloot schepen. Hier zijn enkele tips om de beloningen van deze zijmissies te maximaliseren.

 • Upgrade je schepen als je het kan betalen. Ze gaan langer mee en doen meer schade, waardoor je sneller doorheen de vijand klieft.
 • Doe de zijmissies. Elke map heeft er drie en ze geven extra Rare resources als beloning.
 • Mijnvelden kan je ook in jouw voordeel gebruiken. Lok de vijand erin en schiet op de mijnen.
 • Als je overrompeld wordt, probeer dan te vluchten. Je schepen zijn snel en vijand geeft uiteindelijk zijn achtervolging op.
 • De verschillende Enemy classes laten verschillende Special Actions vallen: Bombarders & Bomb Drones laten Nukes vallen, Hunters & Drone Carriers laten Support Fleets vallen, and Defenders & Maintainers laten EMPs vallen. Captain Units laten alle Actions vallen.
 • De EMP is ideaal om de Drone Carriers te stoppen of om te voorkomen dat Harbors meer vijanden oproept terwijl je ze uitschakelt.
 • Ook al ben je klaar met je hoofddoel, zoek op de rest van de map vijanden die je vergeten bent. Kijk vooral uit naar Rare Materials.
 • Als je een hogere moeilijkheidsgraad vrijspeelt, upgrade dan eerst je vloot voor je ze probeert. De gevechten zijn moeilijker en duren langer, maar de beloningen ook groter.
 • Tijdens de hogere moeilijkheidsgraden speel je het best zo offensief mogelijk. Benader zo snel mogelijk vijandige schepen, want je hebt hun Fuel en Actions nodig om het einde te bereiken.
 • Bekijk altijd goed de objectieven. Tijdens sommige missies moet je bijvoorbeeld de Eradicators tegenhouden terwijl je tijdens een andere strategische punten moet innemen.
 • Hou altijd rekening de gevechtsrol van je verschillende schepen. De Flare bijvoorbeeld is een fragiel artillerie die zwak is tegen andere schepen, maar uitmuntende tegen de lastige Fortified Towers.
4

- Lees op de volgende pagina alles over Anno 2205 upgrade modules en keyboard shortcuts.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Redactie

Redactie

medewerker

Dit artikel is tot stand gebracht door verschillende Eurogamer Benelux-redacteurs. Teamwork!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread