Far Cry 4: Escape From Durgesh Prison DLC review

Flirten met permadeath.

In Kyrat kan je gaan en staan waar je wilt, maar bij Escape From Durgesh Prison begin je altijd op dezelfde manier: op de top van een klokkentoren, terwijl sneeuwvlokken vredig naar beneden dwarrelen en Pagan Min je met sneren belaagt. Omdat zijn mannen niet doen wat hij ze opdraagt, belooft hij om je te belonen voor elke manier waarop je ze saboteert. En dan begint het. Op je kaart staat de helikopter aangeduid waar je naartoe moet en bovenaan je scherm tikt een klok langzaam af. Er is geen tijd te verliezen. Je springt van de toren en probeert met je wingsuit direct zo dicht mogelijk bij een missie te landen.

Maak je geen zorgen. Je moet het hoofdverhaal van Far Cry 4 niet hebben uitgespeeld om aan Escape From Durgesh Prison te beginnen. De modus is gewoon in het hoofdmenu beschikbaar en bevat geen spoilers over de rest van het verhaal. Wat niet wil zeggen dat enige ervaring met het hoofdverhaal overbodig is.

Escape From Durgesh Prison onderscheidt zich volgens Ubisoft namelijk van alle andere spelmodi in Far Cry 4 omdat er hier permadeath aanwezig is en de moeilijkheidsgraad dus hoger ligt. Sterf je of is je tijd op, dan moet je helemaal opnieuw beginnen. Maar toch is dit niet helemaal het geval; de modus onthoudt in bepaalde mate je vorige prestaties, zoals de wapens en skill points die je in een vorige speelbeurt verzamelde. Waag je daarna opnieuw een poging, dan kan je dus aan de slag met die verzamelde hulpmiddelen.

Dat er niet helemaal van permadeath sprake is, wil echter niet zeggen dat Escape From Durgesh Prison niet uitdagend is. Integendeel, verschillende zijmissies duiken ook opnieuw op, zoals de Eye For An Eye-quests waarbij je vijandelijke commandanten moet doden. Hier hebben ze echter een hogere moeilijkheidsgraad omdat Min vaak hoge eisen stelt, zoals enkel moorden met een boog. En omdat deze modus zich in de noordelijke helft van Kyrat afspeelt, heb je met de moeilijkste outposts te maken, bemand met zwaarbewapende vijanden en met meerdere alarmen uitgerust. Daardoor weeg je constant de risico's tegen de voordelen af vooraleer je een vijandelijk kamp bestormt.

Toch moet het er ooit eens van komen, want kampen veroveren en missies voltooien geven je belangrijke voordelen. Je start namelijk zonder skillpoints of geüpgradede uitrusting, zodat de modus in het begin wat als recente survival-simulators zoals Rust aanvoelt. Dat gevoel ebt weg naarmate je meer speelt en meer wapens en upgrades verzamelt. Maar via een optie in het menu kan je al die eigenschappen weer resetten.

Ook leiden de missies en kampen tot extra voordelen tijdens het laatste gevecht bij de helikopter. Denk maar aan explosieve tonnen, kooien met wilde dieren erin en beter wapentuig. En die upgrades heb je nodig, want de game gooit hier elk type vijand naar je terwijl je het tien minuten lang moet zien uit te houden.

FC4

Deze downloadbare modus is dus pittig, maar met een co-op partner erbij kan je je kansen gevoelig verhogen. Met z'n tweeën vanop een heuvel een kamp bespieden en plannen hoe je de alarmen gaat uitschakelen, wekt een fantastisch gevoel van samenwerking op. De aftellende klok verhoogt de spanning nog verder.

Al moet die tijdsdruk wel gerelativeerd worden. Bijna elke voltooide opdracht geeft je bonustijd en ook kleinere gebeurtenissen zoals Karma-situaties (die vaak onderweg naar je volgende opdracht opduiken) geven je extra seconden. Toen ik voor de eerste keer de helikopter bereikte, had ik dan ook 25 minuten over.

En dat is niet het enige aspect van deze downloadbare uitbreiding dat te wensen overlaat. Ubisoft vraagt tien euro voor een modus waarbij je alle wapens, missies en kampen al in de hoofdgame hebt ervaren. Het enige echt nieuwe zijn de extra, losgeslagen speeches van Pagan Min en het verdedigen van de helikopter op het einde van de modus. Heb je 'm eenmaal uitgespeeld, dan is er ook weinig reden om het nog eens te doen. Behalve als je op een hogere score wilt jagen.

Escape From Durgesh Prison biedt dus een pittige uitdaging voor ervaren Far Cry 4-rotten die hun vaardigheden tot het uiterste willen testen. Daarbij vormt het een goed excuus om nog eens met een co-op partner in Kyrat rond te trekken. Maar uiteindelijk biedt de uitbreiding zo weinig relevante nieuwe content dat het prijskaartje van tien euro wel heel hoog ligt.

6 /10

Escape From Durgesh Prison is nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Je moet over Far Cry 4 beschikken om de modus te spelen.

Advertentie

Waarom zie je hier geen score?

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Carl Vander Maelen

Carl Vander Maelen

Muggenzifter

Gepassioneerde gitarist die games zoveel als mogelijk in zijn doctoraat in het Recht probeert te betrekken.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread