Hacken in Watch Dogs: realistischer dan je denkt

Hack je echt zo gemakkelijk een stoplicht?

Een computervirus de wereld in brengen en gegevens van miljoenen mensen buitmaken. We kennen allemaal de verhalen van hackers die miljoenen dollars en grote hoeveelheden data buitmaken. Sommige hackers doen het voor het geld, anderen doen dit gewoon voor de 'lol.'

Ubisoft brengt binnenkort Watch Dogs uit, een open wereld-game waarin hacken centraal staat. In diverse trailers zie je hoe het hoofdpersonage Aiden Pearce diverse pinautomaten en stoplichten hackt. Met zijn smartphone verzamelt hij grote hoeveelheden persoonlijke data van onbewuste burgers. Hoe waarheidsgetrouw is dit?

Het is ten eerste goed te weten dat er verschillende typen hackers zijn, die niet per se kwaadwillend zijn. 'White hat hackers' zijn hackers zonder kwaadaardige doeleinden. Ze testen systemen om te kijken of er zwakheden zijn, vaak in opdracht van een bedrijf. Een 'black hat hacker' is iemand die juist wel hackt met kwaadaardige redenen. Deze komt daardoor vaak in het nieuws. Grey hat hackers zijn een combinatie van de twee. Ze hacken illegaal, maar willen vaak alsnog met goede bedoelingen een systeem testen op lekken.

dogs1

Aiden Pearce is zo'n hacker die in dat schemergebied zit. Hij heeft een crimineel verleden en een obsessie voor surveillance en veiligheid. Toch is hij ook paranoïde. Nadat zijn nichtje Lena wordt vermoord, neemt hij het heft in eigen handen en gaat hij op zoek naar zijn vijanden. Hierbij gebruikt hij zijn talent voor hacken in combinatie met verschillende vechttechnieken.

Pearce vormt daarop een partnerschap met Clara Lille. Lille is mogelijk een lid van de hackersgroepering DedSec. Deze groep is gebaseerd op LulSec en Anonymous, twee bekende hackgroepen uit de echte wereld. DedSec wil duidelijk maken dat ctOS niet veilig is, het systeem dat de elektronische infrastructuur van Chicago regelt. Tot zover de premisse van Watch Dogs, maar kun je in theorie de technieken nadoen die Pearce tot zijn beschikking heeft?

Stoplichten, pinautomaten en persoonsgegevens

Volgens de Amerikaanse website Wired.com is het in ieder geval mogelijk om stoplichten te hacken. De hacker hackt daarbij niet direct het stoplicht zelf, maar juist de sensoren. Hij regelt zodoende ook niet het verkeer zelf, maar hij laat het systeem denken dat de overige straten leeg zijn. Zo claimt de Argentijnse veiligheidsonderzoeker Cesar Cerruda dat hij de verkeerslichten in New York kan bedienen.

Het schijnt daarnaast steeds makkelijker te worden om pinautomaten te hacken. In Mexico sturen hackers een sms'je naar een automaat en krijgen vervolgens toegang tot de software. Andere hackers gebruiken CD-ROMS of een usb-stick waar een hackprogramma op staat. Veel automaten draaien nog steeds op Windows XP en zijn dus niet meer zo veilig als vroeger. Op nieuwswebsites vind je hier talloze voorbeelden van.

Tegenwoordig is bijna iedere telefoon wel verbonden met het internet. Zodra je verbonden bent met een openbaar netwerk is het voor derden kinderlijk eenvoudig om via een laptop of een draadloos apparaatje je gegevens in te zien. Veel mensen hebben helemaal niet door hoeveel data er voor anderen zichtbaar is, vooral wanneer ze hun smartphone automatisch laten verbinden met netwerken waarvoor geen wachtwoord nodig is. Een overzicht van gemakkelijk te stelen data lees je op de website van De Correspondent.

Notoire hackers

Maar het kan nog veel meer bizar, zoals de volgende hackers in het verleden aantoonden. Zo wordt de Amerikaanse Kevin Mitnick gezien als de meest bekende hacker. Het Amerikaans departement voor gerechtigheid beschrijft Mitnick als 'de meest gezochte computercrimineel aller tijden.' Mitnick heeft in 2,5 jaar zoveel verschillende systemen gehackt dat hij miljoenen dollars aan gegevens heeft verzameld. Bedrijven als IBM, Nokia, Motorola, Fuijitsu en zelfs het Amerikaanse Nationale veiligheidscentrum zelf zijn daar het slachtoffer van. Uiteindelijk is Mitnick alsnog opgepakt.

In 2002 verschijnt er een bijzonder bericht op een computer scherm van het Amerikaanse leger: "Jullie systeem is slecht. Ik werk alleen en ik ga door tot op het hoogste niveau." Het blijkt afkomstig van een Schotse hacker: Gary McKinnon. Hij is verantwoordelijk voor de grootste aanval op de Amerikaanse overheid ooit. Hij kraakt 97 computers en zorgt voor $700.000 aan schade. Het motief voor zijn hack? McKinnon is opzoek naar informatie over UFO's.

dogs2

Het blijkt dat het motief van McKinnon niet uniek is. UFO's zijn ook de reden dat de Britse hacker Mathew Bevan aan zijn hackercarrière is begonnen. Bevan is verantwoordelijk voor het bemachtigen van data van het Amerikaanse Griffiss Air Force onderzoekslaboratorium in New York. Zijn partner Richard Pryce kraakte een onderzoekscentrum in Korea. Dit blijkt later Zuid-Korea te zijn. Als het Noord-Korea was geweest, dan had het voor behoorlijk wat internationale spanningen kunnen zorgen. Het incident vond immers net na de Koude Oorlog plaats.

Gezellig samen hacken

In de afgelopen dertig jaar zijn er niet alleen individuen bezig, maar ook hackersgroeperingen steken telkens meer de kop op. Zo is de groep Anonymous de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest doordat er aanvallen zijn gepleegd op het Pentagon. Ook heeft de groep gedreigd om Facebook te hacken en is de oorlog verklaard aan de Scientology-kerk.

Op 3 juni 1998 heeft de hackersgroep Milw0rm de computers van de grootse nucleaire fabriek in India aangevallen, de Bhabha Atomic Research Center. Zo verkreeg de groep data over diverse nucleaire tests. Tevens heeft de groep diverse bestanden van servers verwijderd en is deze verantwoordelijk voor diverse anti-nucleaire berichten op de website van het onderzoekscentrum.

dogs3

De laatste jaren is de groep LulzSec ook veel in het nieuws geweest. LulzSecs moto is daarbij 'Je beveiliging uitlachen sinds 2011.' De groep is vooral bekend voor het hacken van websites zoals Fox.com, X-factor, de CIA, de FBI en natuurlijk het PlayStation Netwerk. Deze lag maanden plat en Sony ging diep door het stof door zich publiekelijk te verontschuldigen op het E3-podium.

LulzSec is tevens verantwoordelijk voor schade die oploopt tot in de miljard. De groep heeft net zoals Anonymous een politieke boodschap, waardoor de leden van deze groep ook wel 'hacktivists' worden genoemd. Ze tonen aan hoe lek de systemen en bedrijven zijn waarin je zoveel vertrouwen legt. Een boodschap die ook zeker terug te zien is in Watch Dogs.

Met Watch Dogs brengt Ubisoft een interessant onderwerp naar voren. Het is wel degelijk duidelijk dat hackers tot veel instaat zijn. Veel individuen hebben voor veel schade gezorgd en diverse groepen protesteren tegen diverse problemen die er telkens meer zijn, omdat telkens meer gedigitaliseerd is. Pearce is een hacker met een missie. Hij doet het niet voor de lol of om rijk te worden. Hij wil gerechtigheid. Hoe hij dit gaat bereiken is nog even afwachten. De game komt op 27 mei uit voor de pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Vera Lakmaker

Vera Lakmaker

Redacteur

Geschiedenis nerd, informatie nerd en game nerd. Heel veel nerd dus. Vera combineert graag haar passie voor geschiedenis, schrijven en games. Haar favoriete game? Candy Crus... eeuh Beyond Good and Evil, Mario games en op dit moment TitanFall

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread