Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Sony kondigt Virtual Reality-headset Project Morpheus aan

Met ondersteuning voor PlayStation 4-games.

Sony werkt aan een Virtual Reality-headset die vooralsnog als prototype bekend staat onder de naam Project Morpheus. Sony Computer Entertainment Worldwide Studios-baas Shuhei Yoshida onthult de bril tijdens een presentatie op de Game Developers Conference, die momenteel aan de gang is in San Francisco.

Morpheus is een Virtual Reality-bril die vergelijkbaar is met de Oculus Rift-bril. Deze werkt samen met de PlayStation Eye-camera om PlayStation 4-games speelbaar te maken in Virtual Reality. Via de PlayStation Move-controller is er vervolgens ook de mogelijkheid armbewegingen (zoals een zwaardslag) mee te nemen, zodat het lijkt alsof je echt tegen vijanden vecht.

De technische specificaties van het prototype zien er als volgt uit:

  • Componenten: 'Processor unit', 'head-mounted unit'
  • Display-type: LCD
  • Schermgrootte: 5 inch
  • Schermresolutie: 1920×RGB×1080 (960×RGB×1080 per oog)
  • Blikveld (Field of View): 90 graden
  • Sensoren: Versnellingsmeter, Gyroscoop
  • Connectie-interface: HDMI + USB
  • Functies: 3D audio, 'Social Screen'

Via de 3D-audio hoor je in-game geluiden via de bril van voor, achter, links en rechts. Volgens Yoshida is de directie van het geluid belangrijk, om de sfeer tijdens het spelen niet te verbreken. "We willen PlayStation de beste plaats maken voor Virtual Reality, zowel om ermee te spelen als ervoor te ontwikkelen," aldus Yoshida.

De Social Screen-functie slaat op de mogelijkheid de beelden die je ziet te projecteren op het televisiescherm, zodat anderen kunnen zien wat jij door de bril ziet. Ook kan een andere speler zo de wereld manipuleren van degene met Project Morpheus op het hoofd. Volgens Sony is Virtual Reality namelijk een 'sociale beleving.'

De reden dat Sony de Virtual Reality-bril op de Game Developers Conference bekendmaakt, is omdat Sony graag feedback ontvangt van de ontwikkelaars die daar nu zijn. Bezoekers kunnen de bril daar zelf testen. Eerder ging het gerucht dat Sony Project Morpheus zou onthullen op de Gamescom van 2013, maar dat het bedrijf daar op het laatste moment toch vanaf zag.

Tijdens de presentatie is onder andere Eidos Montreals Thief getoond in een Virtual Reality-omgeving, en in de prototype-game The Deep zie je de oceaan van dichtbij. En vanuit een haaienkooi.

Wanneer Project Morpheus op de markt komt is nog niet zeker en ook een prijs is nog niet bekend. Wel hoopt Sony de prijs zo laag mogelijk te houden, en het is de bedoeling dat de bril uitkomt in het PlayStation 4-traject. Eventuele ondersteuning voor pc-games laat Sony nog in het midden, maar mogelijkheden met de PlayStation Vita worden met zekerheid onderzocht. Uiteindelijk is het tevens de bedoeling dat de bril draadloos wordt.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Related topics
PS4
Over de auteur
Randolf Bouwma avatar

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Reacties