The Elder Scrolls V: Skyrim Dragonborn Review

Junior versus Senior.

Dragonborn, de derde uitbreiding voor The Elder Scrolls V: Skyrim, is direct de grootste expansie van het spel. Voorgangers Dawnguard en Hearthfire voegden weinig nieuwe plekken toe aan het spel en waren tevens ook niet van een erg hoog niveau. Is deze Dragonborn de eerste echte uitbreiding voor Skyrim? Jawel, hoor!

In Dragonborn trek je weg uit Skyrim en begin je een nieuw avontuur op het eiland Solstheim. Solstheim ligt tussen Skyrim en Morrowind in en dat is te zien aan het klimaat ervan. Langs de ene kant zijn er de besneeuwde heuvels die we kennen uit Skyrim, langs de andere kant kan je de door vulkaanas bedekte landschappen van Morrowind ontdekken. Het nieuwe gebied is qua grootte ongeveer een vijfde van Skyrim, maar kent heel wat variatie. Bethesda heeft er duidelijk heel wat tijd en werk ingestopt en dat heeft een uitstekend resultaat opgeleverd.

Je Dovahkiin trekt natuurlijk niet zomaar naar Solstheim. Het draait in deze uitbreiding allemaal om Miraak, de eerste persoon die ooit tot Dragonborn werd omgedoopt. Die is goed op weg om het hele eiland over te nemen en tussen die plannen mag jij natuurlijk een stokje of Fus-ro-da'tje steken. Maar natuurlijk liggen er op het eiland nog talloze andere taken op de jongste Dragonborn te wachten en de volgorde waarop je ze voltooit is helemaal aan jou.

Wie met een krachtig genoeg personage voet op het eiland zet en meteen de hoofdqueeste van deze uitbreiding wil afwerken, kan dat op zo'n vijf uur doen. Voor alle overige quests heb je nog zo'n 15 à 20 uur nodig. Maar naast de quests vallen er nog genoeg andere fijne dingen te beleven op Solstheim. Op zoek gaan naar de nieuwe grondstof Stahlrim om de ultieme uitrusting in elkaar te knutselen of ronddwalen in het surrealistische rijk van de Daedra Hermaeus Mora om er enkele unieke en krachtige perks en stat boosts te verzamelen, bijvoorbeeld.

Bethesda voegde niet gewoon een nieuw gebied met wat quests toe. Zo zijn er tal van nieuwe vijanden zoals de zwevende kwalachtige Netch die we nog kennen uit de derde Elder Scrolls, de grote Lurker en het Chtulhu meets Gandalf creatuur, de Watcher, of de goblinachtige Rieklings. Ook zijn er veel nieuwe en speciale uitrustingen en wapens te verzamelen. Of je maakt ze zelf, met één van de nieuwe grondstoffen zoals Bonemold, Chitin of het eerder aangehaalde Stahlrim. Kortom, genoeg te doen in een nieuwe wereld die je echt wílt verkennen.

Valt er dan niets aan te merken op Dragonborn? Er zijn natuurlijk nog de crashes, bugs en glitches die alle games van Bethesda kenmerken, maar geen van hen verstoort het spelplezier heel erg. Het vliegen op een draak blijkt niet zo spectaculair gedacht ( en gehoopt), en er zijn niet genoeg kapitaalkrachtige handelaars om al je loot aan kwijt te geraken. Maar die kleine minpuntjes kunnen de pret echt niet drukken.

Dragonborn is de eerste uitbreiding die je écht moet hebben als je Skyrim ook maar een beetje leuk vond. Bethesda levert met deze DLC urenlang gevarieerd plezier op een schitterende nieuwe locatie. Het pakket haalt dan wel net niet het niveau van The Shivering Isles of één van de Morrowind expansions, maar de moeite waard is hij zeker. Een aanrader!

Heb je het gevoel dat je nog steeds niet alles uit Skyrim gehaald hebt? Of wil je de grenzen verkennen van je personage? Neem dan eens een kijkje naar onze Skyrim cheats. Daar staan een hoop handige dingen in die je ongetwijfeld kunt gebruiken.

9 /10

De review van The Elder Scrolls V: Skyrim Dragonborn doorgenomen, en je hebt wel zin om het spel in huis te halen? Dat kan want de game is nu verkrijgbaar op XBLA en zal begin 2013 (hopelijk) beschikbaar zijn op PSN en PC!

Advertentie

Waarom zie je hier geen score?

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Niels Jani

Niels Jani

Tekstspuier

Niels heeft een ongezonde obsessie voor alles wat met gamen te maken heeft. Zijn therapeut raadde hem dan ook aan om voor Eurogamer te beginnen schrijven.

Gerelateerde content

Verder op de site...

The Last of Us 2 walkthrough en gids met collectables en item locaties

Onze gids die je volledig door The Last of Us 2 loodst.

Sims 4 cheats voor PS4, pc, Mac en Xbox One

Oneindig geld, onsterfelijkheid, carrières verbeteren, teleportatie en veel meer!

Red Dead Redemption 2 cheats voor PS4, pc en Xbox One

Welke codes zijn er in Red Dead Redemption 2 en wat is hun effect?

Minecraft cheats en commands

Achievements unlocken, XP krijgen, teleporteren en nog veel meer.

Fortnite Chapter 2 Season 3 - alle informatie over Season 13 verzameld

Alles wat je over Fortnite Chapter 2 Season 3 moet weten.

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread