Nintendo Land Review

Zo leuk als de Efteling?

Nintendo Land verhoudt zich tot Wii U zoals Wii Sports zich indertijd verhoudde tot de Wii. Een sterk softwarepakket dat op originele wijze de nieuwe kunstjes van Nintendo's nieuwkomer demonstreert: het aanraakscherm in je handen in combinatie met je tv, de gyroscopen in de Gamepad, de asymetrische multiplayermogelijkheden. Niets makkelijker dan gewoon het Nintendo Land-schijfje in te steken en de Gamepad in de handen van vrienden te proppen om hen te tonen waar het systeem toe in staat is.

Nintendo heeft ook geleerd van de enorme hype die rond Wii Sports hing en besloot er meteen maar de beste Nintendo-advertentie ooit van te maken. Nintendo Land staat, misschien meer nog dan de Super Smash Bros.-reeks, volledig in het teken van de speelgoedbouwer. Bijna alle mini-games zijn gebaseerd op de talloze franchises die Nintendo in de afgelopen dertig jaar heeft gecreëerd. Zoals pretparken een spookhuis of een heuse waterval simuleren, simuleert Nintendo Land een ervaring met games als Mario, Pikmin, F-Zero, Metroid, Donkey Kong, Luigi's Mansion, en The Legend of Zelda. De basisgameplay loopt gelijk maar het is allemaal wat veiliger, toegankelijker en multiplayer-vriendelijker gemaakt.

In de Legend of Zelda-attractie is elke speler Link bijvoorbeeld. Degenen met een Wiimote hanteren zwaarden en maken de weg vrij terwijl de speler met het scherm van de Gamepad de torens en muren afschuimt om vijanden neer te schieten met pijl en boog. In Capt. Falcon's Twister Race doe je aan time-trials en ontwijk je obstakels door de Gamepad verticaal te houden en naar links of rechts te kantelen. In Luigi's Ghost Mansion moeten de spelers op de televisie samenwerken om in een doolhof een spook te vangen. De speler met de Gamepad is uiteraard dat spook en moet op zijn eigen schermpje andere spelers te stuipen op het lijf zien te jagen.

Wanneer je een mini-game speelt krijg je munten die je vervolgens kunt uitgeven om Nintendo standbeelden in je Nintendo Land te krijgen. Deze doen nog het meest denken aan de trophies van Super Smash Bros.; dankzij de uitleg die bij deze standbeelden verschijnt worden nieuwkomers helemaal wegwijs in de wereld van Nintendo en wordt het ouder publiek nog een keertje overstelpt met nostalgie.

Het pretpark-thema is ook terug te zien in de grafische stijl. De graphics hebben nog het meeste weg van Banjo-Kazooie: Nuts and Bolts en dat is een groot compliment. Achtergronden zijn gemaakt met houten panelen of doeken, je ziet vijzen en moeren en soms zijn de wieltjes niet zo goed verstopt. Het zorgt niet alleen voor die pretparks-feer, het zorgt ook voor eenheid tussen de verschillende franchises die buiten Nintendo Land helemaal niet zoveel gemeen hebben.

1

Helaas is niet elke attractie even interessant. Zo zijn drie attracties (Mario Chase, Animal Crossing Sweet Day en Luigi's Mansion) varianten op tikkertje die gebruik maken van de asymmetrische multiplayermogelijkheden van de Wii U. Enorm leuke varianten, dat wel, al zal Luigi's Ghost Mansion het meeste aandacht krijgen. Anderen, zoals Yoshi's Fruit Cart en Balloon Trip Breeze zijn dan weer zodanig eenvoudig dat je ze al snel aan de kant legt. Uiteindelijk zijn het vooral de attracties waarin je in een team speelt met andere spelers, zoals Legend of Zelda: Battle Quest en Pikmin Adventure, die ervoor zorgen dat je Nintendo Land over enkele maanden af en toe nog eens in je Wii U steekt.

Nintendo Land is tevens diverser dan Wii Sports ooit was, maar is daardoor misschien ook wel minder tijdloos en universeel. Grootste kwaal van het aanbod aan activiteiten en een iets complexere structuur is dat er meer uitleg vereist is. Niet alleen krijg je te maken met Monita, de gastheer/vrouw, die te pas en te onpas nuttige tips geeft en veel te traag praat, elke mini-game moet tevens uitgelegd worden aan nieuwe spelers. Geen ramp, maar in vergelijking met de vanzelfsprekendheid van bijvoorbeeld Wii Sports, toch een bijkomende hindernis. De andere kant van de zaak is natuurlijk dat Nintendo Land wel een stuk meer inhoud heeft. Het zal zeker een hele tijd duren voordat je het gevoel krijgt dat je heel Nintendo Land nu wel gezien hebt.

En dat maakt van Nintendo Land natuurlijk een uitstekende pack-in game. Maar de game is ook apart te krijgen voor de gamers die een Wii U Basic Pack gekocht hebben. Voor mensen die weinig vrienden hebben is de game moeilijker aan te raden: in je eentje verveel je je toch al snel. Want zelfs de solo-attracties zijn uiteindelijk leuker met mensen naast je. Voor wie echter regelmatig een groep vrienden over de vloer krijgt of in een groot gezin woont is Nintendo Land zeker een aankoop waard.

8 /10

De review van Nintendo Land doorgenomen, en je hebt wel zin om het spel in huis te halen? De game is nu verkrijgbaar op Wii U!

Advertentie

Waarom zie je hier geen score?

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Jasper Segers

Jasper Segers

Heel Belangrijk  |  Yahsper

Jasper nadert een decennium-lange carrière bij Eurogamer en leidt tegenwoordig dit zooitje ongeregeld. Staat zowel bekend om zijn gebrek aan geduld met games als om zijn liefde voor The Witness en Europa Universalis. Ook heeft hij veel sterke meningen over films.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread