Dit is Grand Theft Auto V

Eindelijk meer informatie over de grootste Rockstar game ooit.

cover
De drie hoofdrolspelers op een rij.

Gisteren gaf het magazine GameInformer ons een eerste blik op Grand Theft Auto V. De cover bleek de drie protagonisten van de game te bevatten. Nu de rest van het magazine uit is, compleet met een exclusieve preview van 18 pagina's, zijn er voor het eerst meer gameplay details beschikbaar. Een heleboel, zelfs.

Grand Theft Auto V kent voor het eerst in de serie verschillende protagonisten. Opvallend genoeg - en dit zal een grote rol in de game gaan spelen - bepaal je op ieder moment zelf als welk personage je wil spelen.

Michael is een ex-bankrover die met zijn gezin in het rijke Rockford Hills woont. Door het spendeergedrag van zijn vrouw wordt hij gedwongen weer de misdaad in te gaan. Het tweede personage heet Trevor en is een vriend van Michael. Hij is een junkie en een ex-militaire piloot met een kort lontje. Hij verblijft in Blaine Country, een woestijngebied met drugsverslaafden en motormuizen. Tenslotte is er nog Franklin. Hij is een twintiger en een oplichter die auto's 'verkoopt'. Hij woont in Vespucci Beach en wil meer aanzien krijgen. Hij komt in contact met Michael wanneer hij hem als doelwit ziet voor zijn oplichterij.

Met een snelmenu en een druk op de knop kun je de kaart uitzoomen a la Google Maps, waarna je een van de drie personages kan kiezen. De andere twee gaan daarna gewoon verder met hun leven, dus het is iedere keer weer een verrassing waar(in) je terecht komt.

In de missies zelf werkt het iets anders. Hier kies je op vaste punten uit welk personage je de missie wilt voortzetten. Dat werkt als volgt. In een van de missies moet het trio een doelwit oppikken, een persoon die ergens wordt uitgehoord. Trevor vliegt de helikopter, Michael klimt langs het gebouw met een touw de helicopter uit en Franklin zit aan de andere kant van de straat klaar met een sniper rifle. In eerste instantie speel je als Michael, totdat je het gebouw binnen springt en een menselijk schild neemt. Nu geeft de game je de keuze: wil je verder spelen als Michael, of wil je tegenstanders van veraf neerschieten als Franklin?

Tijdens de ontsnapping die volgt krijg je weer een keuze. Je kan de helikopter besturen als Trevor, als Michael de minigun gebruiken om je achtervolgers neer te knallen, of wederom als Franklin sniper support geven.

Dit alles speelt zich af in wat Rockstar 'de grootste wereld in een Rockstar game ooit' noemt, Los Santos dus. De wereld is groter dan San Andreas, Red Dead Redemption en Grand Theft Auto IV samen. Naast de grote stad is er nog een grote wildernis met een vrij te ontdekken Mt. Chiliad, een groot strandgebied, een militaire basis, en meer. Zelfs de oceaanbodem is helemaal in kaart gebracht, en ook die kun je ontdekken.

michael
Michael kijkt uit over Los Santos, de grootste spelwereld die Rockstar ooit gemaakt heeft. (screenshot namens GameInformer)

In deze wereld pik je missies's op door middel van een dynamisch missie systeem als in Red Dead Redemption. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een lijk en onderzoeken wat er de oorzaak van is, of het vangen van kleine criminelen, wat uitmondt in grotere missies. Daarnaast spelen uitgebreide bankovervalmissie's, geïnspireerd door de Three Leaf Clover missie uit Grand Theft Auto IV, een grote rol.

Als je even geen zin hebt in de missie's, zijn er nog een hoop andere dingen te ontdekken. Ieder personage heeft een eigen hobby die alleen hij kan uitoefenen. Er zijn allerlei activiteiten, zoals tennis, golf, een jetski, basejumping en yoga. Rockstar heeft ook plannen voor uitgebreidere minigames, zoals het pokeren uit Red Dead Redemption. De personages kunnen echter niet langer meer dikker, dunner of gespierder worden en het is ook niet meer mogelijk een vriendin te versieren. Je kan je personage niet sterker maken, RPG-style, omdat ieder personage zijn eigen skills en traits heeft. Anders zou het te ingewikkeld worden, volgens Rockstar.

vlieg
In Grand Theft Auto IV waren ze verdwenen, maar nu zijn ze gelukkig weer terug: bestuurbare vliegtuigen! (screenshot namens GameInformer)

En wat is een Grand Theft Auto zonder voertuigen? Volgens Rockstar is de feel van de auto's helemaal nieuw, de game zou nu meer aanvoelen als een racegame. Enkele bevestigde voertuigen zijn een BMX, mountainbike, dirtbike, helikopters, ATV's, verschillende auto's en vrachtwagens, jetski's en vliegtuigen.

Oh, en je kan je middelvinger opsteken naar anderen. Dat zal ze leren.

Rockstar heeft tevens bevestigd dat er een multiplayer component aanwezig zal zijn, maar die details worden later bekend gemaakt.

Grand Theft Auto IV komt in de lente van 2013 uit voor de PlayStation 3 en Xbox 360. 14 november brengt Rockstar een nieuwe trailer uit. Bekijk hier alvast de oude trailer nog even terug.

Advertentie

Ga naar comments (2)

Over de auteur

Randolf Bouwma

Randolf Bouwma

Typemachine

Schrijft de hele dag, elke dag. Geregeld over games en het liefst nog op papier. Vervangt dan ook nog steeds inktlinten. Ding!

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (2)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread