Het brak alle Kickstarter-records mogelijk. Op enkele uren tijd haalde het de gevraagde 950.000 dollar binnen, het verkocht in een recordtempo de 1000 pre-order modellen uit en stijgt momenteel nog steeds met meer dan 100.000 dollar aan giften per uur. Het internet heeft de nieuwste console al in de armen gesloten, en met reden. U kent de OUYA nog niet? Dan is het nu hoog tijd!

OUYA wilt een nieuwe speler op de consolemarkt worden, maar heeft geen plannen om een rechtstreekse concurrent te worden voor Microsoft, Nintendo en Sony. De nieuwe console gaat een heel andere weg op dan de huidige Grote Drie. Er wordt nog steeds met een klassieke controller gespeeld op een tv-scherm waarop je de OUYA mag aansluiten, maar daar stoppen dan ook meteen alle gelijkenissen met de concurrentie.

Zo draait de OUYA bijvoorbeeld op het Android OS, momenteel vooral gekend als grote concurrent van Apple's besturingssysteem op de mobiele markt. Dit wil onder meer zeggen dat iedereen die er iets van af weet, software kan schrijven voor de console en die relatief makkelijk uit kan brengen op de console. Grote namen in de industrie zoals Prince of Persia-bedenker Jordan Mechner en Minecraft-maker Notch hebben hun zegen al gegeven.

Daarnaast is de console volledig aanpasbaar. De ontwikkelaar moedigt mensen aan om zowel met de soft- als hardware te prutsen (op eigen risico, natuurlijk) en deze naar gelieve aan te passen. Dit zou volgens de makers niet al te moeilijk zijn en vaak zelfs de garantie op het toestel niet teniet doen.

Ook zal de OUYA een volledig nieuw beleid omtrent games en hun kostprijs hanteren. Veel spelletjes zullen gratis zijn of microtransacties bevatten. Ontwikkelaars die hun games op de marktplaats van de console willen gooien, kunnen zowel gratis als betalende versies aanbieden, dlc en extra's toevoegen of een E-Sports kanaal van hun game aanmaken, als ze dat willen.

De console zal 99 dollar kosten. Daarvoor krijg je onder meer een quad core-processor, een gigabyte ramgeheugen, 8 GB flashgeheugen, een usb-poort, een draadloze controller en veel meer. Het is dan misschien geen supercomputer, maar de OUYA zal op hardwaregebied vast en zeker zijn mannetje kunnen staan.

Als alles goed gaat ( en met nu al 3.5 keer het vooropgestelde bedrag bereikt lijkt het wel goed te gaan) zal de console al in april volgend jaar verschijnen. Voor meer info en een leuk filmpje verwijzen we je graag door naar de Kickstarter pagina van dit veelbelovende product.

ADVERTENTIE

Over de auteur

Niels Jani

Niels Jani

Tekstspuier

Niels heeft een ongezonde obsessie voor alles wat met gamen te maken heeft. Zijn therapeut raadde hem dan ook aan om voor Eurogamer te beginnen schrijven.

Meer artikels van Niels Jani