Pro Cycling Manager 2012 Review

Een steile klim.

Het zijn goede tijden om sportliefhebber te zijn. Het Europees kampioenschap voetbal is in volle gang, Wimbledon is net begonnen en tegen de tijd dat we daar mee klaar zijn maken we ons alweer op voor de Olympische Spelen en de Tour de France. Een heerlijke sportzomer dus. Voor wie niet louter passief op de bank wil hangen om urenlang wedstrijden, analyses en samenvattingen te kijken, komen er genoeg bijbehorende games uit. Zo ook Pro Cycling Manager 2012.

Zoals de naam al doet vermoeden ben jij de baas van een wielrennersploeg. Aan jou de taak om in de simulatiegame je team naar grote hoogten te stuwen en de grote prijzen in de wacht te slepen. Hier heb je flink wat middelen voor. Trainingsschema's voor individuele renners vastleggen, trainingskampen beleggen of het zorgvuldig plannen van wie van jouw ploeg welke koersen gaan rijden. Sprinters een wedstrijd laten rijden in de bergen is bijvoorbeeld niet slim, maar dat is nu beter dan tevoren uit te stippelen. Dat zijn nog maar enkele voorbeelden van wat je kan instellen om ervoor te zorgen dat je ploeg het optimale rendement behaald. Handig daarbij is dat je in de nieuwste versie van Pro Cycling Manager nu al vanaf het begin kan instellen voor welke wedstrijden je mensen inschrijft en zo dus een zorgvuldige planning maken. Zo kan je vanaf het begin af aan al zorgen dat je team op en top in vorm is voor de Vuelta, de Giro d'Italia of natuurlijk de Tour de France.

screen2
Pro Cycling Manager 2012

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de wedstrijden zelf. Er zijn zoveel tactieken die je kunt toepassen dat het soms wat overweldigend wordt. Van het tijdig bijvullen van je drinkbidon tot het inzetten van die beslissende sprint, het is allemaal mogelijk. Wat dat betreft is het diepgaand genoeg en doet het in dat opzicht denken aan game der alle managergames: Football Manager. Helaas kleeft er aan dat pluspunt ook een negatieve kant. De instapdrempel voor deze game is gewoon best hoog. Zonder veel verstand van de fietssport ga je in Pro Cycling Manager 2012 geen leuke game vinden. Klinkt misschien logisch, maar waar je in bijvoorbeeld een Euro 2012, NBA 2k12 of zelfs in Football Manager de draad redelijk makkelijk oppakt, is dat hier niet het geval. Weet jij niets van demarrages, positie behouden in het peloton of een treintje maken in de massasprint? Laat dan deze game aan je voorbijgaan.

Ten opzichte van de vorige versies van Pro Cycling Manager vallen een aantal dingen op. Prettig is de uitbreiding van het aantal ploegen en koersen. Twintig nieuwe teams en veertig nieuwe etappes geven de game een compleet gevoel mee. Jammer genoeg moeten we dan wel constateren dat de licenties nog steeds niet helemaal in orde zijn. Een op de vijf renners rijdt niet met hun echte naam, terwijl de in werkelijkheid geschorste Alberto Contador juist weer regelmatig aan kop rijdt. Ontwikkelaar Cyanide staat om deze luiheid bekend en helaas zal PCM 2012 daar geen verandering in brengen.

Wat wel verbeterd is, is de interface. De menuutjes van voorgaande edities leken ontzettend op elkaar, maar nu voelt het weer iets frisser aan. Samen met een nieuwe soundtrack, die op zichzelf niet heel boeiend is, doet dit de game goed.

Managergames staan nooit bekend om hun grafische pracht en ook hier is dat niet het geval. Hoewel er voor een goede pc een aantal aardige opties zijn aan te vinken, is Pro Cycling Manager 2012 gewoon niet mooi. Gelukkig draait de game daar ook niet om, maar het zou je wel helpen om (met name in de 3D-races) je als speler meer de game in te trekken. Nu heb je nog te veel het idee dat je naar wat matig geanimeerde poppetjes zit te kijken die je aanstuurt. De races worden gesimuleerd in verschillende modi. Verreweg het interessantst is natuurlijk de carrière waarin je een bestaand team naar glorie moet leiden of je eigen team vanaf de grond af opbouwt. Dat neemt niet weg dat je ook even tussendoor een losse wedstrijd kunt rijden in een andere modus.

Al met al moet je jezelf even goed afvragen of je wielrennen écht leuk vind en bereid bent om tijd te steken in Pro Cycling Manager 2012. Is je antwoord op beide vragen ja? Dan vind je in de game diepgaande managermogelijkheden en een game die je lang bezig zal houden. Wanneer je slechts af en toe de laatste twintig kilometer van een etappe kijkt, zul je moeite hebben met de hoge instapdrempel. Hoe dan ook, het is geen slecht spel. Maar alleen echt leuk voor de (ik durf het bijna niet te zeggen) fans van het genre én de sport.

7 /10

De review van Pro Cycling Manager 2012 doorgenomen, en je hebt wel zin om het spel in huis te halen? Dat kan want de game is nu verkrijgbaar op PC!

Advertentie

Waarom zie je hier geen score?

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Thomas Mak

Thomas Mak

Editor Eurogamer Benelux

Thomas is een gamer met een lichte identiteitscrisis. Hij speelt het liefst een point and click adventure om daarna verder te gaan met een sportgame. Vervolgens schuift hij een singleplayer shooter in zijn 360 om de dag of te sluiten met een action-adventure met rpg elementen. Thomas speelt alles, behalve een Japanse rpg. Tsja, je moet ergens een grens trekken.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread