Sam & Max Episode 202: Moai Better Blues

Sam & Max op hun paasbest.

Sam & Max hebben al een rijkelijk en succesvol gameverleden achter de rug en volgens ontwikkelaars Telltale zijn ze nog steeds niet uitgeteld. Momenteel moeten we het echter stellen met heruitgaves voor nieuwe platformen. Sam & Max Beyond Time and Space was de opvolger van diens 18 maanden jongere succesvolle voorganger Sam & Max Save The World, maar wordt wel als eerste beschikbaar gemaakt voor iOS-toestellen.

Moai Better Blues is het rechtstreekse vervolg op Ice Station Santa, het eerste deel van de Beyond Time and Space-reeks. In deze tweede episode achtervolgt een vreemde vliegende driehoek Sybil. Sam & Max moeten op onderzoek gaan om te weten te komen wat het voorwerp is en hoe ze het tot stilstand kunnen brengen. De driehoek zal als portaal dienen tussen hun bekende omgeving en de exotische locatie Paaseiland, waar onze helden een grote ramp te wachten staat.

Sam & Max Beyond Time and Space dateert al van eind 2007 en werd uitgebracht voor PC en Mac. Het spel - al dan niet in afzonderlijke episodes - werd later ook beschikbaar gemaakt voor Wii, Xbox Live Arcade en PlayStation Network. Een diepere introductie hoeft dus zeker niet meer en de reeks is bij de fans gekend als één van de beste en humoristische games in het point & click-genre.

Wat de puzzels voor Moai Better Blues betreft, krijg je enkele harde noten te kraken. Je moet je volledig onderdompelen in het wereldje van Sam & Max en aandachtig de nuttige informatie van de nutteloze kunnen onderscheiden. Er zijn een hoop gesprekken die je kunt aangaan en voorwerpen die je kunt bekijken, maar de overgrote deel daarvan zijn amusante randanimaties. Sam & Max zullen er ongetwijfeld een goeie grap over hebben, maar puzzelgewijs geraak je geen sikkepit verder. De overdaad aan mogelijke informatie stoort echter niet, maar een goede datafilter is dus nodig.

Episode 2 is opgebouwd uit ruwweg een viertal onderdelen. In het eerste deel moet je de wild rondvliegende driehoek tot rust brengen. In deel twee en drie bevind je je op Paaseiland en zul je de moeilijkste uitdagingen voorgeschoteld krijgen. In de uiteindelijke finale van deze episode dien je de op komst zijnde ramp te voorkomen. Meer spoilers geef ik liever niet weg.

Zoals al vermeld is de humor zoals vanouds tip top in orde en ook de grafische omzetting van een PC-game naar de iPhone liet maar weinig mankementen zien. De nodige laadtijden neem ik er graag bij. Hier dien ik enkel de kanttekening te plaatsen dat ondanks de fijngevoeligheid van de iPhone, het niet altijd evident is om de kleinere voorwerpen exact aan te raken, laat staan te dubbeltappen. Als oplossing hebben de makers een soort voorwerpenwiel rechtsonder in het scherm voorzien. Hiermee kun je door links of rechts te draaien een cursus over alle in beeld zijnde voorwerpen laten bewegen. Eén enkele klik op het wiel verschaft je dan de nodige informatie. Helaas werkt ook deze methode niet altijd even exact met soms enkele frustrerende momenten tot gevolg. Gelukkig is dat meteen het enige echte minpunt aan deze versie.

Voor de rest zijn we een goede vier à vijf uur bezig geweest met het uitdokteren van de voorgeschotelde puzzels. Het was al weer enige tijd geleden dat we ons nog zo goed met een point & click game amuseerden. De humor, geluid, graphics en puzzels zijn top. Enkel de soms onhandige manier van zaken aanklikken - wat in dit genre nogal essentieel is - kost deze iOS-versie wat punten. Dat weerhoudt ons echter niet om vol ongeduld te wachten tot de rest van de afleveringen op de App Store verschijnen.

8 /10

De review van Sam & Max Episode 202: Moai Better Blues doorgenomen, en je hebt wel zin om het spel in huis te halen? Dat kan want deze iOS-versie is nu verkrijgbaar op de App Store!

Advertentie

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread