Forza Motorsport 4

Besmettelijke liefde voor mechanica. 

Ik heb in mijn kindertijd veel wijze lessen geleerd. Ik heb nu eenmaal dàt soort vader. Ik zal je de meeste besparen maar op de Forza Motorsport-reeks is er alvast eentje van toepassing: het maakt niet uit wat je passie ook is, als je met diezelfde passie over dat onderwerp praat, kun je die met iedereen delen. Het was al een belangrijk punt in mijn review van Forza Motorsport 3 twee jaar geleden, maar met deel vier komt het nog eens extra sterk naar boven: de mensen bij Turn10 hebben zo'n overduidelijke passie voor auto's en alles wat ermee te maken heeft dat je tijdens het spelen van Forza 4 niet anders kan dan bekeerd worden.

Het zit hem vooral in de presentatie van de game. De warme vertelstem van Peter Egan die je begeleid op je World Tour (vroeger Season Play) slaagt erin het aankomende evenement zo te brengen dat je niet anders kan dan nieuwsgierig zijn. De warme muziek die opkomt wanneer je een nieuwe auto mag kiezen, Jeremy Clarkson die je de ins en outs vertelt van machtige sportwagens in Autovista, de haast verleidende manier waarop de belachelijk realistische carrosserie over het scherm zweeft wanneer je je garage bekijkt, en elke race die start in cockpit view en met brullende motoren. Ze werken allemaal hand in hand om je te overtuigen dat dit geen koude machines zijn, gemaakt om je zomaar van punt A naar punt B te brengen maar dat elk van de vijfhonderd bolides in de game een uniek mechanisch kunstwerkje is met een eigen persoonlijkheid.

Wat ook helpt is natuurlijk het feit dat Forza 4 voor iedereen toegankelijk is. Elke gamer die Turn10's boodschap wil horen is welkom en kan de gameplay volledig afstellen op zijn eigen voorkeur. Een lijn op het asfalt die je vertelt waar te rijden, wanneer te remmen en wanneer gas te geven, de A.I. die je helpt remmen in een bocht, bandenslijtage en schade aan je wagen die al dan niet een invloed hebben op je rijden, het zijn allemaal opties die je naar eigen wens kan aan- of uitzetten en de game straft je er ook niet voor. Je vooruitgang door de game verloopt wel trager, maar het is misschien maar beter dat een beginner niet meteen in de sportwagens gaat zitten.

Hetzelfde geldt voor het tunen van de auto's. Opnieuw is het mogelijk om elk onderdeel van je bolide te vervangen door een extensief arsenaal aan al dan niet betere alternatieven om de auto volledig aan je eigen rijstijl aan te passen. Of je drukt gewoon op één knop en het spel kiest automatisch de 'beste' specs voor die track. Forza Motorsport 4 is zo diep of oppervlakkig als je zelf kiest.

Het is een fantastisch totaalpakket en het valt dan ook een beetje tegen dat de meest geadverteerde nieuwe features van Forza 4 eigenlijk de minst interessante zijn. De licentie van de populaire tv-reeks Top Gear heeft het meeste in het nieuws gestaan, maar komt uiteindelijk neer op de toevoeging van de befaamde Top Gear-track in de game waarop je kan racen. Ook een aantal speciale events zijn uit te voeren, zoals het omverrijden van bowlingkegels voor punten, en de vertelstem van Jeremy Clarkson in de Autovista.

Over Autovista gesproken: zelf dat stelt een beetje teleur. Amper vierentwintig (maar wel prachtige, het moet gezegd worden) auto's staan tot je beschikking in die modus. Autovista staat dus niet garant voor uren speelplezier. Ook de Kinect-interface is wat te onhandig om de sportwagens mee te verkennen, je lichaam tilten om rond de auto te wandelen is niet optimaal en het openen van deuren is ook iets dat ik maar niet onder de knie kreeg. Gelukkig valt Autovista ook met de controller te spelen. Minder futuristisch misschien, maar wel comfortabel. Het is spijtig dat er zoveel aandacht werd besteed aan Autovista en de Top Gear-licentie terwijl het uiteindelijk weinig invloed heeft op het totaalpakket. Het is een begrijpbare zet natuurlijk, want 'met de stem van wereldster Jeremy Clarkson' klinkt nu eenmaal luider dan 'nu met nog realistischer rijgedrag dankzij een samenwerking met bandenfabrikant Pirelli'.

Leukere toevoegingen zijn dan weer de nieuwe online mogelijkheden. Het community-gevoel was altijd al belangrijk in de Forza-reeks en het moge dan ook niet verbazen dat alle bekende features zoals de auction house en de mogelijkheid om prachtige decals uit te wisselen terug zijn. Nieuw zijn de zogenaamde Car Clubs. Samen met vrienden kun je zo'n car club oprichten waarna je auto's deelt en kortingen krijgt op bepaalde onderdelen.

Daarbovenop komt het Rivals-systeem, wat eigenlijk het Autolog uit Need for Speed is. Wie online verbonden is wordt constant op de hoogte gehouden van de tijden die je vrienden neergezet hebben op bepaalde tracks. Met een druk op de knop dropt men je op het asfalt en kun je hun tijd weer verbeteren. Het voegt een fijne menselijke factor toe aan de game.

In de singleplayer blijft de World Tour de place to be. Deze is nu nog meer afgelijnd en op maat gemaakt van de speler waardoor het lijkt alsof alles buiten het racen vanzelf loopt. Het spel duwt je voort in je wereldtournee terwijl de stem van Peter Egan je warm maakt voor de ritje langs de Italiaanse kust, de prachtige sneeuwvlakes van de Bernese Alps, het prachtige zicht op Fuji in de Japanse Fujimi Kaido-track en de Spaanse bergen in Madeira. Gebaseerd op de auto die je momenteel gebruikt stelt het spel je drie verschillende events voor waar je achteraf driver experience en brand affinity voor krijgt. Regelmatige beloningen zoals kortingen op onderdelen, geheel nieuwe auto's, nieuwe tracks of een nieuw type evenement zorgen ervoor dat er toch nog altijd één race bij kan.

Er moet geen twijfel over bestaan: Forza Motorsport 4 is een regelrechte topper waar zelfs gamers die gewoon af en toe eens willen racen veel plezier aan kunnen beleven. De game is zo toegankelijk dat iedereen ermee weg kan en het is onmogelijk om niet meegesleept te worden door de liefde die de makers hebben voor auto's. Als het enige negatieve punt dat naar boven gebracht kan worden is dat sommige nieuwe extra's niet uitgebreid genoeg zijn, dan weet je dat je goed zit. Forza Motorsport 4 is dé racegame voor Xbox 360.

9 /10

De review van Forza Motorsport 4 doorgenomen, en je hebt wel zin om het spel in huis te halen? Dat kan vanaf 14 oktober, wanneer de game exclusief voor de Xbox 360 uitkomt.

Advertentie

Waarom zie je hier geen score?

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Jasper Segers

Jasper Segers

Heel Belangrijk  |  Yahsper

Jasper nadert een decennium-lange carričre bij Eurogamer en leidt tegenwoordig dit zooitje ongeregeld. Staat zowel bekend om zijn gebrek aan geduld met games als om zijn liefde voor The Witness en Europa Universalis. Ook heeft hij veel sterke meningen over films.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread