Wat mag je verwachten van F.A.C.T.S. 2011?

Een samenvatting van Benelux' grootste conventie.

Op zaterdag 22 oktober is het alweer zo ver! Dan opent de F.A.C.T.S.-beurs opnieuw zijn deuren om een weekend lang meer dan 16.000 liefhebbers van science-fiction, anime, comics en videogames te verwelkomen. Met maar liefst tien cult-acteurs, veertien grootse tekenaars en meer dan 150 dealers die van over heel Europa afzakken naar Flanders Expo te Gent kan het niet anders dan dat de grootste conventie van de Benelux zichzelf weer eens zal overtreffen. Eurogamer Benelux kan daar natuurlijk niet aan ontbreken. Daarom zijn we net als vorig jaar standhouder én mediapartner van F.A.C.T.S. zodat we ter plaatse verslag kunnen uitbrengen van dit prachtige evenement.

Voor wie na twintig edities nog steeds niet weet waar F.A.C.T.S voor staat: letterlijk is het Fantasy, Animation, Comics, Toys en Space, maar anno 2011 betekent het zoveel meer dan dat. Voor duizenden mensen is de F.A.C.T.S.-beurs het hoogtepunt van het jaar. Twee dagen lang kunnen ze zich onderdompelen in hun hobby's en interesses. Meer dan 12.000m² is gevuld met toonbanken vol merchandise van films, Japanse animeseries, videogames, cultseries en comics. Tussen al die dealers heen zwerven gelijkgezinden met open ogen op zoek naar zeldzame action figures, schattige accessoires, coole filmposters uit de jaren '50, al dan niet authentieke Japanse zwaarden en replica's van props uit films en series.

Nog iets dat op F.A.C.T.S. sinds jaar en dag te vinden is, is de cosplay. Heel wat bezoekers besteden vele maanden aan het maken van een outfit (of kopen er eentje op internet) zodat ze verkleed als hun favoriet personage kunnen rondlopen. Elk jaar weer zijn al die kostuums een prachtig zicht met als grote finale elke dag een cosplay wedstrijd waarbij mensen hun creaties op het podium kunnen voorstellen. Ook kunnen ze langsgaan bij een fotograaf om een professionele foto te laten trekken. Bezoekers mogen natuurlijk zelf ook kiekjes maken, maar wees wel vriendelijk en vraag het eerst aan de desbetreffende persoon! De cosplayers maken tegenwoordig zo'n deel uit van de vibe van de beurs dat de organisatie alle gekostumeerden twee euro korting geeft op het toegangsticket.

Om alle bezoekers met hun tassen vol merchandise wat meer ademruimte te geven is er voor het eerst ook een speciale chill-out zone gemaakt waar je even kunt uitblazen. De dorstigen kunnen zichzelf laven in één van de drie barzones en omdat het feit dat F.A.C.T.S 2011 groter zal zijn dan ooit tevoren heeft de organisatie extra aandacht besteed aan de flow van de wandelgangen zodat van punt A naar punt B gaan zo comfortabel mogelijk is.

Nog een vitaal onderdeel van F.A.C.T.S. is de Fanvillage, een gedeelte van de beursvloer waar fanclubs hun ding kunnen doen. Hier kun je gehele sets uit Star Wars nagebouwd vinden, zij het in een miniatuur LEGO-vorm maar ook op een indrukwekkende 1:1 schaal. Verschillende radiogestuurde C3PO's (eveneens op ware grootte) rijden rond tussen de Storm Troopers en vorig jaar vloog zelfs een opblaasbare USS Enterprise uit Star Trek boven het publiek. Om maar te zeggen: F.A.C.T.S. zou F.A.C.T.S. niet zijn zonder dat enorme standbeeld van Jabba The Hut.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele beroemde gasten die elk jaar over de vloer komen. Voor dit jaar zijn er al tien acteurs bevestigd. Grootste naam is zonder twijfel Tom Felton, die Draco Malfoy speelt in de Harry Potter-films, maar velen kennen ongetwijfeld ook Charisma Carpenter, als het niet uit Buffy: The Vampire Slayer, Angel, Charmed, Veronica Mars of The Expendables is, dan wel uit de Playboy. Nog zo'n knappe stoot is Sherilyn Fenn, de femme fatale uit David Lynch's fantastische reeks Twin Peaks. En wie kan cultfiguur Lou Ferrigno vergeten? De man die in de jaren '70 gestalte gaf aan The Incredible Hulk in de gelijknamige tv-reeks moest twee jaar geleden op het laatste moment afzeggen maar nu bezoekt hij dan toch eindelijk Gent.

Dirk Benedict, ook wel bekend als 'Face' uit The A-Team vond het vorig jaar blijkbaar zo leuk op F.A.C.T.S. dat hij dit jaar nog een keertje terugkeert. Ook Julian Glover, wiens gezicht misschien bekender is dan zijn naam, zal aanwezig zijn. Hij speelde mee in topfilms als Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back, James Bondfilm 'For Your Eyes Only' en Indiana Jones and the Last Crusade. Recenter vertolkte hij ook de rol van grootmaester Pycelle in de HBO-reeks 'Game of Thrones'. Ook voor fans van sci-fi reeks Stargate Atlantis valt er wat te beleven. Torri Higginson, die de rol van Elizabeth Weir speelt, zal namelijk aanwezig zijn.

Deze namen zullen misschien enkel voor grote fans van Star Wars bekend in de oren klinken maar zowat elke persoon op deze planeet is ongetwijfeld bekend met hun rollen. Ken Colley speelde Admiral Piett in de originele trilogie en is vooral bekend als 'die kerel die Darth Vader's bevelen moest uitvoeren'. Ook Jeremy Bulloch zal er zijn. Hij vertolkte één van Star Wars' meest iconische personages: de bounty hunter Boba Fett. Hetzelfde geldt voor Kenny Baker, de man die in alle zes Star Wars-films in de metalen behuizing van robot R2D2 zat.

Alle bovenstaande acteurs zullen beschikbaar zijn voor signeersessies en je kan er ook mee op de foto gaan, al hangt er wel een prijs aan vast. Alle acteurs zullen beide dagen van de beurs aanwezig zijn.

Ook vele artiesten zullen aanwezig zijn. Keu Cha ontwierp posters voor films als American Gangster en art voor games als Spawn en Marvel Ultimate Alliance. Adi Granov werkte voor Marvel mee aan verschillende Iron Man-comics en werkte ook mee als een conceptual designer voor de Iron Man-films. Barry Kitson is vooral bekend van zijn werk aan The Amazing Spider-Man. Aleksi Briclot was jarenlang actief als artiest in de videogame-industrie. Zo was hij lead artist voor Ubisoft's Splinter Cell: Double Agent en tekende hij ook de prachtige banner voor Prince of Persia die op E3 2005 te zien was. Hij illustreerde ook vele fantasyboeken en magazines. Natuurlijk mag ook de Belgische Lectrr niet ontbreken, dit wordt zijn tiende F.A.C.T.S. op rij! Voor een volledige lijst van de artiesten die aanwezig zullen zijn kun hier kijken.

Sinds vorig jaar is er ook een vernieuwde Gamezone waar onder meer Eurogamer deel van uitmaakt. Erg veel mogen we momenteel nog niet verklappen over het game-gedeelte van F.A.C.T.S. 2011, maar wel dat oude getrouwe Ubisoft weer van de partij zal zijn. Zij hebben alvast bevestigd dat ze met Just Dance 3 weer ambiance in de zalen zullen brengen en ook Assassin's Creed: Revelations zal samen met het fantastische Rayman: Origins aanwezig zijn. En Ubisoft zou Ubisoft niet zijn zonder regelmatig goodies (letterlijk) weg te smijten. Ook Sony Computer Entertainment zal aanwezig zijn, maar wat ze precies zullen meebrengen is voorlopig nog een verrassing!

Onze eigen montage van de gamevloer op F.A.C.T.S. 2010.

PushStart neemt ook dit jaar weer het retro-gedeelte voor zijn rekening. Verwacht van hen dus rijen aan televisies met SNES'en, N64's, Mega Drives, Dreamcast's en andere consoles van weleer. Ook Vlaanderen's meest sympathieke gameshopeigenaar Tom van het Gentse Gameswap zul je daar aantreffen met een enorme collectie tweedehandse (retro)games.

Wie graag eens op TV zou verschijnen, moet zeker ook uitkijken naar onze goede vrienden van Gametown. Die gaan namelijk een aflevering opnemen op de beursvloer! Ook wij zullen met een camera op stap gaan en het hele weekend door verslag uitbrengen zodat de mensen die er niet bij kunnen zijn toch een beetje van de sfeer kunnen opsnuiven. Welke plannen we verder nog hebben voor onze Eurogamer-stand? Die kaarten houden we nog even dicht bij ons.

F.A.C.T.S 2011 gaat door op 22 en 23 oktober in Flanders Expo te Gent. Een toegangsticket kost 10 euro, met een korting van 2 euro voor wie in cosplay komt. Voor meer info en tickets, surf naar de officiële site van F.A.C.T.S.

Advertentie

Ga naar comments (6)

Over de auteur

Jasper Segers

Jasper Segers

Heel Belangrijk  |  Yahsper

Jasper nadert een decennium-lange carrière bij Eurogamer en leidt tegenwoordig dit zooitje ongeregeld. Staat zowel bekend om zijn gebrek aan geduld met games als om zijn liefde voor The Witness en Europa Universalis. Ook heeft hij veel sterke meningen over films.

Gerelateerde content

FIFA 22 Web App en Companion App - Alle info die je nodig hebt

Alles over FIFA 22 Web App en Companion App dat je moet weten.

Dit zijn de gratis PlayStation Plus games van oktober

De concurrentiestrijd is losgebarsten.

Feature | FIFA 22 release - Waar en wanneer kun je FIFA 22 kopen?

Alles over de launch, pre-order, edities en nog meer.

Verder op de site...

FIFA 22 Web App en Companion App - Alle info die je nodig hebt

Alles over FIFA 22 Web App en Companion App dat je moet weten.

Dit zijn de gratis PlayStation Plus games van oktober

De concurrentiestrijd is losgebarsten.

Feature | FIFA 22 release - Waar en wanneer kun je FIFA 22 kopen?

Alles over de launch, pre-order, edities en nog meer.

Reacties (6)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread