Pro Cycling Manager 2011

Koersen zonder gesneden brood en wespen.

Het moment waar wielerliefhebbers wereldwijd op hebben gewacht is weer aangebroken. Gisteren ging de 98ste editie van de Tour de France van start. De Belgen werden al meteen getrakteerd op een schitterende prestatie van onze nationale trots Philippe Gilbert. Denk jij dat je het nog beter kan? Probeer dan eens Pro Cycling Manager 2011 en kruip zelf in de huid van een ploegleider in La Grande Boucle, de Ronde van Vlaanderen en nog vele andere grote rondes en eendagskoersen.

Met maar liefst zes verschillende spelmodi ontbreekt het je alvast niet aan keuze. De grootste van allemaal is de Carrière waar je zelf fungeert als ploegleider. Je bouwt zelf een ploeg uit, zoekt naar talent, neemt deel aan zowat alle wielerwedstrijden en houdt ondertussen nog eens de financiën in de gaten. Laat ons duidelijk stellen dat je er toch wel even voor nodig hebt om dit onder de knie te krijgen.

Voor mensen met minder tijd en een leven buiten videogames, is er ook nog Seizoen, waar je geen rekening moet houden met trainingen en - zoals de naam al doet vermoeden - gewoon een seizoen afwerkt. Wie gewoon een rit wil rijden gaat dan weer voor Etappe of Klassieker, waar je één rit uit een ronde of een gewone eendagskoers rijdt. De Contador's onder ons kiezen dan weer voor het rijden van een grote Ronde. Voor het betere werk op de piste is er Baan, met enkele spectaculaire disciplines uit deze speciale vorm van wielrennen.

Zoals altijd zijn er drie manieren waarop je een koers rijdt. Er is de snelle simulatie waarbij je alle tactieken bepaalt op voorhand en binnen een paar seconden de uitslag van de rit krijgt. Daarnaast heb je de gedetailleerde simulatie. Zo krijg je gedurende de rit informatie via teksten, maar je kan niet ingrijpen tijdens de rit zelf. Je beschik wel over een paar tactische opties bij het bepalen van je strategie.

Wie echter compleet wil genieten van het wielergebeuren en de chaos van het peloton kiest voor 3D-simulatie. Hierbij grijp je daadwerkelijk in tijdens de race door jou renners opdrachten te geven. Wat er opvalt is dat de renners minder vaak door een andere renner knallen en dus daadwerkelijk om iemand heen rijden. Vooral in de chaos van een spurt moet je er met je hoofd bijblijven, want anders geraak je al snel ingesloten.

Qua muziekkeuze werd er geopteerd voor wat elektronische muziek die totaal niet bij de koers past. De makers hadden beter geopteerd voor de stijl aan te passen aan het land en de streek waar je bent, maar dit had waarschijnlijk teveel van het budget geëist. De Engelse commentaren zijn ook niet bepaald van een hoog niveau en voelen nogal zielloos aan.

Grafisch moet je geen hoge verwachtingen koesteren. Dit nieuwste deel ziet er wel beter uit dan zijn voorgangers, maar de kans dat je een renner daadwerkelijk herkent in zijn virtuele dubbelganger zit er niet in. Een realistische weergave van het parcours, het publiek of de volgauto's zit er ook niet in. Wel worden de fietsen en truitjes zeer goed weergegeven.

Helaas blijft PCM 2011 lijden aan een klassieke ziekte van de reeks: het lijkt alsof alle achttien ploegen uit de UCI World Tour aanwezig zijn, maar dat is niet zo. De handige mensen bij Cyanide verdoezelen dit nog wel met namen als Gamin-Carvelo, Guepard-Trik en Team Catyoucha. En wat dacht je van renners als Philippe Gulbert, Andy Schlick en Tyler Furrar? Gelukkig is dit zelf aanpasbaar via de databasemanager of je zoekt gewoon naar een reeds bestaande patch.

Cyanide heeft wel duidelijk geluisterd naar hun fans door te opteren voor een geïntegreerde multiplayer en door geen externe applicatie meer te gebruiken. Behalve de carrière zijn alle andere modi online speelbaar, dus je hebt alvast geen gebrek aan keuze. Tot twintig spelers kunnen de uitdaging aangaan.

Pro Cycling Manager 2011 blijft een game voor de echte wielerliefhebber door de steile leercurve. Hoewel er de optie is voor een 3D-simulatie is deze van zo'n bedroevende kwaliteit dat je meestal gewoon voor de makkelijkste optie kiest: een snelle of gedetailleerde simulatie. Het is nu niet de makkelijkste sport om je virtueel in te leven, maar Cyanide heeft nog veel werk voor de boeg om dit een absolute topper te maken.

6 /10

De review van Pro Cycling Manager 2011 doorgenomen, en je hebt zin om het spel in huis te halen? Dat kan, want de game ligt ondertussen in de winkelrekken voor de PS3 en PC.

ADVERTENTIE

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread