E3 2011 vooruitblik: Warner Bros.

Batman, maar wat verder nog?

45.600 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2010, samen afkomstig uit 90 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 300 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2010 konden maken? In de aanloop naar de E3 2011 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we - als laatste - wat Warner Bros. voor ons in petto heeft op de E3 van 2011.

De E3 van 2010 voor Warner Bros.

Warner Bros. Interactive Entertainment kende vorig jaar een relatief sterke E3. Hun line-up bestond uit allerhande spellen die samen zowat elk segment van de markt konden aanspreken. Of je nu een casual gamer bent of je hobby doodserieus neemt, Warner Bros. had het antwoord klaar. Laten we beginnen met hun aanbod aan spellen die voor de hele familie geschikt waren, en gezien onze familie ons niet veel kan schelen volledig aan ons voorbijgingen.

Op de E3 van 2010 toonde de uitgever Scooby Doo! And the Spooky Swamp, terwijl ook Game Party: TV Motion - een Kinect game - van de partij was. Of die laatste ooit bij ons uitgekomen is weten we eerlijk gezegd niet, maar het kan ons ook geen ene moer schelen.

Tussen casual en hardcore in lag The Lord of the Rings: Aragorn's Quest, een titel die ook al te zien was op de E3 van 2009 maar vorig jaar opnieuw aandacht kreeg door de toevoeging van Move-controls. Het spel bleek uiteindelijk niet onaardig te zijn, maar verbleekt bij het geweld dat ontwikkelaar Snowblind naar voren bracht met het interessant uitziende The Lord of the Rings: War in the North. Deze titel zal voor een groot stuk draaien rond coöperatieve gameplay, maar vorig jaar mocht de pers spijtig genoeg nog niet hands-on gaan met het spel.

Nog drie titels die tussen toegankelijk en speciaal voor de die-hard gamer lagen waren Super Scribblenauts, Batman: The Brave and the Bold en LEGO Harry Potter. Die eerste game bleek door de toevoeging van bijvoeglijke naamwoorden en een betere besturing zijn voorganger te overtreffen, terwijl het cartoony-uiterlijk van de Batman-game voor de Wii en DS slechts een façade was voor uitermate leuke - maar wat te simpele - gameplay. LEGO Harry Potter is naar goede gewoonte een van de guilty pleasures van onze redactieleden, en kon uiteindelijk rekenen op goede reacties van de wereldwijde pers.

En dan waren er nog twee titels binnen het portfolio van Warner Bros. die de echte hardcore gamer moesten verzadigen. Allereerst bracht de uitgever F.E.A.R. 3 mee, het derde deel binnen de griezelige FPS-reeks dat deze keer volop de co-op kaart trekt. Daarnaast was er de langverwachte terugkeer van Mortal Kombat, een game die zonder enige twijfel met de prijs van meest bloederige game op de E3 van 2010 ging lopen.

Maar de grote afwezige binnen de line-up en daardoor een lichte domper op de feestvreugde plaatste was Batman: Arkham City, toen nog beter bekend als Arkham Asylum 2. Men besloot om het spel tot het einde van 2010 in de schaduw te laten staan en pas op de Video Game Awards 2010 aan te kondigen, en sinds die dag heeft slechts een select groepje van de pers het spel al onder handen mogen nemen.

De E3 van 2011 voor Warner Bros.

Vorig jaar was The Dark Knight enkel in stripvorm terug te vinden op de E3, maar dit jaar verwachten we dat Warner Bros. groots uit zal pakken met het veelbelovende Batman: Arkham City. Wij willen nieuwe beelden zien, een mogelijkheid om hands-on te gaan met het spel en - als het even kan - te horen krijgen of ontwikkelaar Rocksteady al dan niet enige vorm van online gameplay aan hun toekomstige topper gaat toevoegen. Ach, wat maakt het ook uit - elk greintje informatie over deze titel maakt de E3 van 2011 voor Warner Bros. sowieso een succes. Maar dat wil niet zeggen dat 'ie meteen hun vorige aanwezigheid zal overtreffen...

...want naast Arkham City is er nog niet zo gek veel geweten over de line-up van deze uitgever. We gaan niet van onze stoel vallen mocht The Lord of the Rings: War in the North opnieuw een groot stuk van hun booth in beslag nemen, maar die game zal enkel nog indruk op ons maken als we er daadwerkelijk mee aan de slag mogen gaan. Verder zou het kunnen dat ze F.E.A.R. 3 nog eens voor een laatste keer laten opdraven, maar het spel ligt twee weken na de E3-beurs alweer in de winkel.

De kans is echter groot dat ontwikkelaar Monolith met een gloednieuwe game op de proppen komt. Een hooggeplaatst werknemer binnen de studio liet namelijk zopas weten dat ze druk bezig zijn met de productie van iets nieuws, dat binnenkort onthuld zal worden. E3 2011 lijkt ons het beste moment daarvoor!

Minder interessant voor de all-round gamer is het aankomende Rise of Isengard, alweer de derde grote uitbreiding voor de tegenwoordig free-to-play MMORPG The Lord of the Rings Online. Deze expansie zal de verhaallijn voortduwen richting de gebeurtenissen uit The Two Towers, het tweede boek van J.R.R. Tolkien. Of Warner Bros. hieraan veel E3-aandacht gaat schenken valt echter nog af te wachten.

En dan is het al tijd geworden om terug te vallen op pure speculatie. We schatten de kans erg klein in dat we ooit nog wat te horen zullen krijgen over het miljoenenproject This is Vegas, maar je weet het nooit in de videogames industrie. Ook doen tegenwoordig geruchten de ronde dat Warner Bros. de momenteel gesloten studio Surreal (bekend van onder andere The Suffering) opnieuw tot leven aan het wekken is, en het was net die studio die enkele jaren terug met de ontwikkeling van This is Vegas van start ging. Interessant...

Ook zou het kunnen dat fans van Batman meer op hun bord gaan krijgen dan verwacht. Warner Bros. liet namelijk een tijdje terug enkele vreemde domeinnamen die verbonden kunnen worden aan Gotham City vastleggen. Gaat het hier om DLC-packs? Of heeft een of andere ontwikkelaar plannen om een downloadable game rond Batman te ontwikkelen? Waarschijnlijk krijgen we het antwoord binnenkort te horen.

Toch is er nog één zekerheid aan Warner Bros. te verbinden, en dat is - of all things - Sesame Street: Once Upon a Monster. Wacht, niet meteen naar de volgende alinea scrollen, want we hebben toch wel wat interesse in dit spel. Niemand minder dan ontwikkelaar Double Fine (Brütal Legend, Stacking) staat namelijk aan het roer van deze downloadable game, wat misschien wil zeggen dat Sesamstraat ook voor oudere gamers wat in petto kan hebben.

Afsluiten doen we met Traveller's Tales (TT Games), want ook die ontwikkelaar die bekend staat om zijn LEGO-games maakt deel uit van de Warner Bros.-groep. Wij schatten de kans erg groot in dat ze een nieuwe filmreeks aan hun uit bouwblokken vervaardigde portfolio zullen toevoegen, en natuurlijk valt er nog altijd een nieuwe LEGO Harry Potter rond de laatste vier films aan te kondigen. Maar rond welke franchise zal de nieuwe LEGO-game dan draaien? Volgens onze informanten zijn er drie mogelijkheden: Shrek, Spongebob Squarepants en The Chronicles of Narnia. In hoeverre dat iets is om blij om te worden laten we volledig aan jullie over.

Voorspelling

Op dit moment is het vooral Batman: Arkham City die de line-up van Warner Bros. dit jaar spannend maakt. Ook The Lord of the Rings: War in the North is er eentje om in het oog te houden, maar gezien we die titel vorig jaar al te zien kregen telt deze eigenlijk niet meer mee. Of de uitgever met haar E3 line-up die van vorig jaar zal overtreffen hangt grotendeels af van nog onbekende factoren, waardoor we met spijt in het hart moeten concluderen dat het er op dit moment niet naar uitziet dat de toch wel sterke aanwezigheid van vorig jaar overtroffen gaat worden.

E3 2010 > E3 2011

Advertentie

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Philip Cremers

Philip Cremers

Editor in Chief @ Eurogamer Benelux

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread