45.600 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2010, samen afkomstig uit 90 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 300 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2010 konden maken? In de aanloop naar de E3 2011 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Ubisoft voor ons in petto heeft op de E3 van 2011.

De E3 van 2010 voor Ubisoft

Vorig jaar kende Ubisoft een aan de ene kant een verrassende, maar aan de andere kant ook lichtjes teleurstellende E3. Laten we meteen het slechte nieuws aanhalen, zodat we kunnen overgaan naar de mooie kant van het nu ongeveer een jaar oude verhaal van deze Franse ontwikkelaar.

Allereerst was er vorig jaar geen enkel spoor te bekennen van I am Alive, de momenteel nog zeer enigmatische game van Ubisoft Shangai die vroeger nog onder de knappe vleugels van Jade Raymond zat. Ondertussen is gebleken dat we de game ten vroegste rond het einde van dit jaar mogen verwachten, maar daarover later meer in het tweede segment van dit artikel. De tweede grote afwezige was Beyond Good & Evil 2, de lieveling van de pers en gamers die pure kwaliteit herkennen wanneer ze het zien. Het was alweer sinds de UbiDays uit 2008 geleden dat de uitgever deze titel aankondigde, maar 2010 was duidelijk niet het jaar van de grote onthulling.

Wat we wél te zien kregen was gelukkig niet van de poes. Alle ogen werden uiteraard gericht op Assassin's Creed: Brotherhood, het onverwachtse vervolg op het reeds zeer degelijke tweede deel. Ook de plotse onthulling van Driver: San Francisco, de terugkeer van de PSX-klassieker, en opvolging binnen de Ghost Recon reeks met Future Soldier konden op klappende handjes rekenen. Dat de witte, gekke konijnen rond de kersperiode de Wii onveilig zouden maken in Rabbids: Travel in Time was geen verrassing, en eigenlijk zat niemand echt op Shaun White Skateboarding - dat is toch een snowboarder?!? - te wachten.

Met reeds vijf aangehaalde games zou je denken dat de E3-aanwezigheid van Ubisoft al goed volzat, maar niets is minder waar. Na het succes van Just Dance - en diens opvolger die ook op de E3 werd aangekondigd - had Ubisoft duidelijk de danskriebels goed te pakken. Daarom ook dat ze ons vorig jaar lieten weten dat ze Michael Jackson: The Experience zouden uitbrengen. Meer zelfs: het spel zou met de toen nog kakelverse PlayStation Move en Microsoft Kinect gespeeld kunnen worden.

Over de Kinect gesproken, wat dacht je van Child of Eden? Deze abstracte shooter op muziek ontpopte uit de geest van Tetsuya "Mr. Rez" Mizuguchi en zal te besturen zijn met enkel en alleen je handen en de sensor voor de X360. Genoeg vernieuwing zeg je? Niet volgens Ubisoft, want ze lieten op de E3 van 2010 ook nog eens From Dust zien, een aankomende downloadable game voor PS3 en X360 waarin je natuurkrachten mag controleren. Om af te sluiten was er nog Rayman: Origins, een titel die de terugkeer van de ledemaatloze ex-mascotte van Ubisoft moet gaan verzekeren. Grafisch ziet het spel er alvast er uniek uit, iets wat we niet kunnen zeggen van dé grap tijdens Ubisoft hun vorige persconferentie: Battle Tag. Ja, daar maken we liever geen woorden meer aan vuil. Op naar 2011!

De E3 van 2011 voor Ubisoft

Tien noemenswaardige titels liet Ubisoft vorig jaar op ons los, waarvan er momenteel slechts vier in de winkelrekken te vinden zijn. Dat doet ons geloven dat Diver: San Francisco, Child of Eden, From Dust, Rayman: Origins en Ghost Recon: Future Soldier allemaal opnieuw hun opwachting zullen maken op de beursvloer, maar in één adem laten we ook weten dat deze spellen niet de hoofdrol zullen vertolken op de E3 van 2011. Want net zoals vorig jaar lijkt Ubisoft ook deze keer weer een vrachtlading aan gloednieuwe spellen klaar te hebben.

Eentje waarvan we nu al weten dat de internationale pers alle informatie op zal smullen is Assassin's Creed: Revelations. We zullen voor de derde keer met vrouwenverslinder Ezio op pad moeten gaan, en deze keer doen we dat in het oude Istanbul. Hoogstwaarschijnlijk krijgen we op de E3 de eerste beelden van het spel te zien, terwijl ook een releasedatum niet ondenkbaar is (hoor ik daar november 2011?).

Nog een zekerheid is dat ANNO 2070 aan bod zal komen. Recentelijk presenteerde Ubisoft ons deze titel nog in Rotterdam, en het minste wat je ervan kan zeggen is dat ontwikkelaar Blue Byte het over een andere boeg zal gooien in deze aankomende RTS-game. Datzelfde verhaal verbinden we aan Call of Juarez: The Cartel. Ook met die game mocht Eurogamer Benelux al eens aan de slag gaan, en we hebben vooral onthouden dat de co-op ervaring in deze controversiële shooter de moeite lijkt te worden.

Laten we nog wat zekerheden aanhalen. We verwachten op de aankomende E3 de eerste concrete informatie over TrackMania 2 te ontvangen, gezien Ubisoft deze titel nog niet zo heel lang geleden aankondigde. Qua features ziet deze eerste, ware opvolger op de PC-hit uit 2003 er alvast niet onaardig uit! Dansfreaks mogen zich ongetwijfeld opmaken voor Just Dance 3, gezien deze franchise voor Ubisoft het equivalent is van een ezeltje dat gouden munten schijt. Ook zijn we er zo goed als zeker van dat er op de E3-booth een plekje gereserveerd is voor Might & Magic Heroes VI, de turn-based RPG die al sinds de jaren tachtig succes boekt.

Voor de Kinect heeft Ubisoft verder de eerder casual game PowerUP Heroes in de planning staan, terwijl de hardcore fans van de fantasy boeken 'Song of Ice and Fire' zich eventueel mogen opmaken voor de eerste beelden van A Game of Thrones: Genesis, het daarop gebaseerde videospel. Een niet met games verbonden aankondiging kan er eventueel komen op de persconferentie van Ubisoft, waar ze mogelijk gaan praten over hun plannen om de filmmarkt te domineren met hun eigen studio, genaamd Ubisoft Motion Pictures.

En dan blijven er nog vier - het stopt maar niet - titels over waarrond Ubisoft mogelijk op dit moment de eerste trailers aan het klaarstomen is. Een grote kanshebbers om onthuld te worden op de E3 van 2011 is Splinter Cell 6, een spel waaraan ze bij Ubisoft Toronto onder de leiding van Jade Raymond aan het werken zijn. Het bestaan ervan is zeker, maar de aankondiging binnen een maand nog niet. En wat zou er gaande zijn met Far Cry? Het tweede deel kwam alweer in 2008 uit, en tot nu toe hebben we enkel maar geruchten rond Far Cry 3 opgevangen. Eentje daarvan is dat de game op de E3 van 2011 aanwezig zou zijn. We kruisen onze vingers alvast!

Maar ondertussen doen diezelfde vingers al jaren pijn door te hopen op een teken van I am Alive en Beyond Good & Evil 2. Zal de aankomende E3 hét jaar van de waarheid worden? Is I am Alive überhaupt nog in leven? En was het uitbrengen van BG&E HD een hint van Ubisoft dat deeltje twee er wel degelijk aan zit te komen? Binnen minder dan een maand brengen we jullie de antwoorden!

Voorspelling

Ubisoft kende vorig op enkele kleinere missers na - Battle Tag, hoe komt men erop - een erg degelijke E3. Het hoofdvogel was ongetwijfeld de aankondiging van Brotherhood, maar dit jaar doen ze de lancering van die hypetrain nog eens over met Assassin's Creed: Revelations. Verder hebben ze nog steeds zes van de tien in 2010 aangekondigde titels op stal staan, terwijl ze nog kunnen stunten met de tochwel waarschijnlijke onthullingen van Splinter Cell 6 en Far Cry 3. Tel daarbij op dat het nu echt tijd gaat worden dat Ubisoft Beyond Good & Evil 2 en I am Alive gaat bovenhalen, en de onderstaande conclusie mag geen verrassing zijn.

E3 2011 > E3 2010

ADVERTENTIE

Reacties (0)

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread

Gerelateerde content