Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2011 vooruitblik: Capcom

Het meeste wisten we eigenlijk al...

45.600 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2010, samen afkomstig uit 90 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 300 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2010 konden maken? In de aanloop naar de E3 2011 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Capcom voor ons in petto heeft op de E3 van 2011.

De E3 van 2010 voor Capcom

Capcom is een uitgever die wat betreft beurzen zijn eigen weg volgt, en afgelopen E3 was geen uitzondering. Het gros van de getoonde titels was namelijk allang geen nieuws meer voor ons, omdat ze een paar maanden daarvoor al op Captivate, Capcom's eigen evenement, waren onthuld.

De lanceringstrailer voor het zalige Marvel vs. Capcom 3.

Het was daarom ook niet raar dat ze al flink van te voren lieten weten dat Marvel vs. Capcom 3, Okamiden, Bionic Commando Re-Armed 2, Sengoku Basara, Ghost Trick, MotoGP 09/10 en Dead Rising 2 als de downloadable spin-off Case Zero aanwezig zouden zijn. Niks nieuws onder de zon, al gaf het veel internationale pers alsnog een eerste kans om zich aan de spellen te wagen - lang niet iedereen wordt uitgenodigd voor Captivate.

Dit betekende echter niet dat ze zonder verrassingen op de beursvloer arriveerden. Een nieuwe Devil May Cry, een reboot gemaakt door Ninja Theory (bekend van Enslaved en Heavenly Sword) werd uit de doeken gedaan. Het spel kreeg de nodige aandacht, maar deze was niet te danken aan puur enthousiasme van fans. Hoofdpersoon Danté had een metamorfose gekregen die niet bij iedereen in de smaak viel. De vergelijking met Twilight-ster Edward Cullen werd snel gemaakt.

De E3 van 2011 voor Capcom

De cyclus van Capcom herhaalt zich dit jaar, want ook dit keer stond Captivate voor de uitgever centraal voor al zijn spelaankondigingen. Het ontwikkelteam achter Devil May Cry 4 en Resident Evil 4 is druk bezig met Dragon's Dogma, een spel dat het best beschreven kan worden als een westerse RPG. Opmerkelijk voor een Japanse ontwikkelaar, maar Capcom richtte zich met de Lost Planet games ook al op een minder oosterse benadering. Mega Man, Lost Planet en Dead Rising-ontwikkelaar Keiji Inafune verklaarde op TGS in 2009 de Japanse game-industrie zelfs nog dood. Inafune heeft Capcom inmiddels verlaten, maar wellicht dat we hier zijn invloed terugzien.

Het opvallend westerse Dragon's Dogma in beeld.

Ook Asura's Wrath zagen we op Captivate en kunnen we daardoor op E3 verwachten. Het spel is qua look en feel een stuk traditioneler voor de studio, maar lijkt gameplaytechnisch Heavy Rain na te streven. Het spel volgt een veelarmige man die het in de getoonde trailer opneemt tegen een planeetgrote god. Capcom zegt met het spel de grenzen tussen gameplay en cinematografische tussenfilmpjes te willen verwijderen. Hoe dat in zijn werk gaat is nog niet helemaal helder. Wellicht dat een speelbare demo op de E3 uitkomst biedt.

Het lot van Capcom's blauwe bombardier stond nog nooit zo zeer op het spel als deze E3. Het ooit zo trots door Inafune onthulde Mega Man Universe is van de tafel geveegd en geluiden uit Japan suggereren dat de ontwikkeling van Mega Man Legends 3 ook wel eens stopgezet kan worden als de demo niet aanslaat. En zonder Inafune is het nog maar de vraag of een nieuwe Mega Man-game ooit het daglicht zou zien.

Op zijn Capcoms zijn er ook twee re-releases die we zullen zien: Dead Rising: Off the Record en Super Street Fighter IV: Arcade Edition. Die eerste is in essentie Dead Rising 2, maar dan met Frank West in een alternatieve hoofdrol. Street Fighter's Arcade Edition bestaat uit twee nieuwe personages en character balances die in de vorm van DLC aangeboden zullen worden.

De trailer voor Street Fighter x Tekken.

Street Fighter X Tekken werd in 2010 al op Captivate getoond, maar schitterde afgelopen E3 door afwezigheid. Dit jaar leek Capcom al een speelbare demo paraat te hebben, die we hoogstwaarschijnlijk op deze E3 mogen verwachten. Hopelijk volgt de Devil May Cry-reboot dit voorbeeld met gameplay beelden of een demo.

Het is nog de vraag of er nog onverwachte aankondigingen van de publisher uit Osaka op het menu staan. Ze lijken afgelopen jaar flink verknocht te zijn geraakt met Nintendo (Monster Hunter 3 op Wii, Super Street Fighter IV als 3DS launch-game), dus misschien dat er Capcom-spellen op de launchkaart van Project Cafe staan. Gezien de stilte die in het westen is gevallen rond Capcom's in Japan ontzettend populaire Monster Hunter-serie, kunnen we daar misschien ook nog wat van verwachten. Laten we het hopen.

Voorspelling

Ondanks Capcom zijn wat voorspelbare natuur als het gaat om E3, is dit jaar flink interessant. Captivate was gevuld met controversiële games die wij maar wat graag onder de loep nemen en het lot van Mega Man zou wel eens heel goed bepaald kunnen worden. Gooi daar de aankondiging van Nintendo's Project Cafe bovenop en je kunt eigenlijk wel een beetje rekenen op meer verrassingen dan we gewend zijn.

E3 2011 > E3 2010

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Over de auteur

Bastiaan Vroegop

Contributor

Reacties