Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

E3 2011 vooruitblik: Sega

Sonic, en nieuwe franchises!

45.600 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2010, samen afkomstig uit 90 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 300 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2010 konden maken? In de aanloop naar de E3 2011 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Sega voor ons in petto heeft op de E3 van 2011.

De E3 van 2010 voor Sega

Sega had één grote aankondiging vorig jaar, Shogun 2. De booth was mooi versierd met een grote Japanse shogun in wapenuitrusting en logischerwijze waren veel gamers enthousiast. Dat we nog een goede negen maanden moesten wachten deerde ons amper. De Total War reeks had nood aan vernieuwing en Shogun was de ideale kandidaat om die te brengen.

Een trailer voor het geniaal leuke Sonic the Hedgehog 4.

Minder vernieuwing viel er te bespeuren in de onmiddellijke nabijheid van de Shogun stand. De blauwe egel die de laatste jaren minder snel voort rolde dan de verwachtingen van gamers (hij wordt ook al een jaartje ouder uiteraard). Sonic kreeg drie titels, duidelijk dus nog een belangrijke naam voor Sega om in te blijven investeren. We weten ondertussen allemaal dat Sonic Free Riders voor de Kinect geen groots vervolg gaat kennen, maar de Sonic the Hedgehog 4 episodical content op PSN en X360 was dan weer wel een geslaagde zet. Ook Sonic Colours wist zowel op de DS als op de Wii aardig te verrassen door een innovatieve kijk op de traditionele gameplay.

Sega had nog een andere focus, namelijk Conduit 2 die de verwachtingen van de Wii FPS gamers moest overtreffen. De eerste game werd met gemengde reacties ontvangen, de tweede verbetert op enkele vlakken, maar is nog steeds geen succesnummer. De vraag die op ieders lippen brandt is of Sega nogmaals het risico wil lopen op slechte verkoopscijfers om in een derde poging wel alles goed te doen. Het wordt zeker niet makkelijk om een serie die slecht gestart is in goede banen te leiden, maar Sega heeft best wel een ingesteldheid waardoor ze voor haar series en merken blijft zorgen. Getuige daarvan waren vorig jaar Yakuza 4, Football Manager 2011, een nieuwe Monkey Ball en Phantasy Star Portable 2 Infinity. Zet zich dit ook verder naar deze E3?

De E3 van 2011 voor Sega

Uiteraard wel! Op dit moment is er nog niets bekend over de titels die Sega zal tonen, maar als je zoals wij met een ervaren team redacteurs zit (zeg gerust mensen die al een jaartje ouder worden) dan leer je de trucs van het beestje wel. Wat zouden de meest voordelige zaken zijn dat een bedrijf als Sega kan doen? Uiteraard haar merken onderhouden, afgewisseld met hier en daar een titel met klasse. Bayonetta 2 om te starten. Sega zou gek zijn als geen vervolg zou breien aan het monstersucces van het eerste deel. Het team verantwoordelijk voor het origineel heeft al laten weten dat de ontwikkeling gaande is, nu enkel nog de vraag wanneer ze ons de nieuwe details vertellen...E3 of de Tokyo Game Show? Er doen geruchten de ronde dat er een nieuw hoofdpersonage zou zijn - andere geruchten spreken dan weer over een spin-off - maar ook een nieuwe titel met klassedame van dienst Bayonetta zelf zou binnen de mogelijkheden liggen.

Volgende game van dienst is zonder twijfel één uit de Valkyria reeks. Voor de onwetenden: dit betreft een sublieme tactical turn-based combatgame met een ijzersterk verhaal, uitgebreide customization mogelijkheden, enorm veel tactische opties en reeds beschikbaar op PS3 en PSP. De laatste telg is reeds uit op de PSP in Japan, en een release date voor Europa en de VS zit er denkelijk aan te komen. Maar waarom zouden de ontwikkelaar al niet denken aan de toekomst met een nieuwe game, misschien zelfs al voor de PSP2/NGP...Wij hopen er alvast iets van te zien!

De eerste footage van Sonic Generations.

Eerder haalden we ook Sonic 4: Episode 1 aan, een titel die zonder twijfel terug een deel van de oude Sonic charme terug op het scherm wist te brengen. Een titel waarin episode 1 staat, doe denken aan een vervolg in de vorm van Sonic the Hedgehog: Episode 2...wij vragen ons enkel af of het meer van hetzelfde wordt of een nieuwe ervaring. Lees: enkele nieuwe personages is geen voldoende voor een nieuwe ervaring. Tijd brengt raad, we zien het in Los Angeles. Meer Sonic? Ok, Sonic Generations biedt spelers een kijk op de rijkgevulde geschiedenis van de Sonic games. De game bevat drie spelmodes en evenveel personages: de oude Sonic, Dreamcast Sonic en de moderne Sonic. Je speelt dus de leukste levels uit alle Sonic games opnieuw met 2D gameplay in de oude versie en meer 3D-features in de laatste mode. E3 wordt de eerste keer dat we de game zullen kunnen testen, verwacht je dus zeker maar aan een groot artikel rond deze titel die ter ere van Sonic's 20ste verjaardag wordt uitgebracht.

Nog op de agenda: Mario & Sonic at the Olympic Games 2012. Onze helden komen naar London voor de Olympische spelen. Na hun winteravontuur wordt het terug tijd om ons om de oren te slaan met leuke minigames en een heel wat aspecten om het competitieve geheel in de verf te zetten. Een andere titel die bereid is te vechten om jouw aandacht is Samurai Bloodshow. Enkele dagen geleden deed het nieuws nog de ronde over de aanmaak van een handelsmerk waarin we een Mexicaans-Spaanse titel verwachten, met denkelijk heel wat Japanse invloeden. Niemand weet op welke consoles het spel zal verschijnen, maar een game in het Wilde Westen met het woord "Bloodshow" in de titel kan gewoon niet missen.

Grauwe gameplay uit Anarchy Reigns.

Shining, de fantasy-RPG/RTS/Action serie van Sega zal ook een extra titel krijgen. Aangezien we effectief een persbericht lazen over een nieuwe titel zijn we zeker benieuwd aangezien de vorige games haast enkel in Japan uitkwamen...Gaat het om een nieuwe titel voor alle regio's, gaat het om een herlancering van enkele oude games of is het iets helemaal anders? Wait and see!

Herinner je je MadWorld op de Wii, de overdreven geweldadige doch artistieke game waarin je vijanden op heel wat brutale manieren om het leven kon brengen. Verwelkom haar opvolger alvast, deze maal voor de PS3 en Xbox 360, genaamd Anarchy Reigns. Veel gegevens zijn er nog niet bekend behalve dan dat het verhaal dezelfde personages bevat als MadWorld (wel buiten diegene die reeds een pijnlijke dood zijn gestorven) en dat het om een online (!) beat'em up gaat.

Gezien de enorm positieve reacties kunnen we misschien ook een uitbreidingspakket voor Shogun 2 terugvinden, vast iets met aardbevingen en tsunami's dan. Voor een nieuwe game lijkt het ons vroeg, maar in het verleden zaten we hier ook fout na de release van Empire en de aankondiging van Napoleon.

Vanquish lijkt ons ook een typische game voor een vervolg, de X360- en PS3-shooter van vorig jaar oogstte goede kritieken en leent zich tot een vervolg. Dat kunnen we ook zeggen over Yakuza, alhoewel die een andere richting lijkt uit te gaan. Recent nieuws toont aan dat het team bezig is aan nog een andere actietitel, Binary Domain. Bekijk zeker de trailer hierboven, met daarin een lange reeks actiescènes waarin elementen van een team-based actietitel met ook hints naar een dieper verhaal te zien zijn.

De teaser trailer voor Renegade Ops.

Een laatste titel waar we toch wel lichtjes wild van worden is Renegade Ops. Avalanche, het team achter de Just Cause reeks, is verantwoordelijk voor deze downloadable titel. Explosies en ongeziene verwoesting waren al twee van de kernwoorden waardoor we weten dat het team heel wat ervaring heeft. De game zou ook vol voertuigen zitten plus een heel aantal wapens, en bovendien ga je samen verderf kunnen zaaien met enkele vrienden. Nu zie je waarom wij vol verwachting uitkijken naar meer nieuws.

Voorspelling

SEGA heeft altijd enkele troeven achter de hand en je kan haast niet naast de vele kwalitatieve series kijken. Total War, Football Manager, Valkyrie Chronicles, Virtua Tennis, Sonic. De vraag is uit welke reeksen de nieuwe titels zullen komen. Daarnaast verwachten we minstens nog twee nieuwe titels die een oude reeks terug tot leven brengen, hopelijk Bayonetta 2. SEGA heeft de laatste jaren een beetje als underdog moeten werken in Europa en de VS, het heeft een heel andere evolutie gekend dan EA of Ubisoft die veel duidelijker hun stempel op de titels hebben gedrukt. Of dit goed of slecht is, wens ik me zeker niet over uit te spreken...maar jaar na jaar was E3 voor Sega steeds een goede zaak. Het aanwezige publiek ontdekt er werk van heel wat ervaren studio's en tal van reeksen die doorheen de jaren hun eigen fanbase hebben gekregen.

E3 2011 > E3 2010

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Over de auteur
Michaël Desloover avatar

Michaël Desloover

Senior Editor

Reacties