Final Fantasy IV: Complete Collection

Een tijdloze klassieker.

Er zijn goede games, heel goed games en games die een genre bepalen. Final Fantasy IV behoort tot die laatste categorie. De game kwam oorspronkelijk uit in 1991 voor de SNES en werd later geport naar de PlayStation. Met zijn plot en voor die tijd nieuwe technieken, werd de game genrebepalend. En nu is er dan de remake/re-release. Maar die zou niet zomaar de titel 'complete' erop geplakt krijgen, als er ook niet wat extra's bijzaten. De originele game kreeg een grafische update, hier en daar een CGI-cutscene (weliswaar overgenomen uit de DS remake van een tijd terug), een lichtjes aangepaste soundtrack en een gallery mode om al dat moois nog eens apart te bekijken.

Daarnaast staan er eigenlijk nog twee andere games op het PSP-schijfje: Final Fantasy IV: The After Years en Final Fantasy IV: Interlude. The After Years is een sequel die oorspronkelijk alleen in Japan verscheen op mobiele platformen, maar later geport werd naar de Wii. Interlude is een gloednieuw stukje dat het verhaal tussen het origineel en The After Years moet verbinden.

Het hoofdpersonage van alle games is Cecil, een dark knight. Hij is kapitein van de elite eenheid de Red Wings van het koninkrijk Baron. Het spel begint wanneer hij terugkomt van een opdracht om een kristal te halen bij een naburig koninkrijk. Hij heeft hiervoor onschuldige burgers moeten doden en voelt zich er slecht bij. Hij wil zijn koning, die hem tot de man maakte die hij nu is, echter niet ontrouw zijn. Wanneer hij zijn twijfels uit tegenover de koning wordt hij gedegradeerd en op opdracht gestuurd naar een klein dorpje.

Het blijkt echter een valstrik te zijn: ongewild vernietigt Cecil het dorpje (dat niet toevallig een centrum van de summoners was) en al zijn bewoners. Een klein meisje overleeft de aanval, en Cecil neemt haar onder zijn hoede. Van hieruit begint het verhaal echt, en geleidelijk aan bouw je ook een party op. Maar meer verklap ik niet. Dat het iets met de kristallen te maken heeft, en dat je de wereld zal moeten redden spreekt voor zich...

De gameplay is nog altijd standaard Final Fantasy. Je loopt rond op een wereldmap en komt regelmatig een groep monsters tegen waarna er een turnbased gevechtje begint. Er zijn verschillende classes: mages, warriors, monks enzovoort. In een gevecht kan je een standaard mêlee aanval uitvoeren, of een magische spreuk casten: de formule heeft ondertussen weinig uitleg meer nodig. De game ziet er door de opgefriste graphics trouwens zeer goed uit.

Handig is dat de Select-knop een auto-attack functie inschakelt zodat je snel wat kan trainen (wel letten op de health bars natuurlijk!) en dat je via de schouderknoppen snel kunt wegvluchten. De vele willekeurig opduikende gevechten kun je immers snel beu raken. De soundtrack verdient een speciale vermelding, want die is nog steeds één van de beste in gamesland en is bovendien mooi opgefrist.

Interlude en The After Years zijn aardig tussendoortjes die meer van hetzelfde bieden, maar nooit het niveau van het origineel halen, zeker qua verhaal. Echt noodzakelijk zijn ze niet, zeker gezien je al veel tijd kan steken in het origineel (twintig tot dertig uur tot je het hoofdverhaal hebt uitgespeeld). Is het dan nog de moeite om dit pakket in huis te halen? Wel, de hoofdgame blijft natuurlijk van dezelfde tijdloze kwaliteit als altijd. Als je de game nog nooit gespeeld hebt, kan het zeker geen kwaad om dit aan te kopen: dan heb je immers het volledige pakket voor een zacht prijsje. Ben je al een superfan die alles van Final Fantasy IV in huis heeft, dan ga je hier best aan voorbij.

Re-releases van klassiekers zijn tegenwoordig in, en dat kunnen we alleen maar toejuichen, maar helaas zijn ze zeer moeilijk te beoordelen. Mijn score is hoog, maar dit is vooral gebaseerd op de kwaliteit van de game, waar in deze heruitgave natuurlijk weinig aan veranderd is. Deze bundeling biedt een mooi totaalpakket, maar enkel als je het spel nog nooit gespeeld hebt zul je er iets aan hebben.

9 /10

Zin om na het lezen van de review van Final Fantasy IV: The Complete Edition het spel in huis te halen? Dat kan, want de game is vanaf nu beschikbaar voor de PSP

ADVERTENTIE

Waarom zie je hier geen score?

Ga naar comments (0)

Over de auteur

Korneel Deschamp

Korneel Deschamp

Editor Eurogamer Benelux

Korneel is een redacteur van Eurogamer die zich vooral met PC games bezighoudt, al neemt hij ook wel eens een DS vast. Voor dansgames doet hij vlug een stap opzij, al mag je zijn tactisch brein altijd inzetten voor een RTS.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (0)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread