Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

In gesprek met Jeugdwerknet

Over workshops rond videogames.

De paasvakantie is nog maar net achter de rug, en het was een uitgelezen moment van rust voor leerlingen en studenten om even te ontsnappen aan hun drukke schoolleven. Maar niet voor iedereen boden deze twee weken een ogenblik van verademing. Zo draaide de redactie van Eurogamer Benelux op volle toeren door om jullie up-to-date te houden van de vele nieuwtjes uit het gamelandschap.

Tijdens ons vele opzoekingzwerk kwamen we terecht bij een VZW die videogameworkshops voor jongeren organiseert. Redenen genoeg om even onze benen te strekken en de kantoren te verlaten op zoek naar deze organisatie. Onze zoektocht leidde ons naar het zonovergoten Gent, studentenstad bij uitstek. Niet ver van het Sint Pietersstation vonden wij de dienst Jeugdwerknet, waar wij een afspraak hadden met Marieken Dewitte.

Eurogamer Benelux: Goedemiddag, kun je je kort even voorstellen voor de lezers?

Marieken: Mijn naam is Marieken Dewitte en ik ben coördinator van het vormingen- en workshopaanbod van Jeugdwerknet.

Eurogamer België: Kun je kort ook even schetsen wat Jeugdwerknet precies doet?

Marieken: Om de werking van Jeugdwerknet te begrijpen, moeten we even terug keren in de tijd. Het verhaal begint zo'n 15 jaar geleden, met de opkomst van het internet. Links en rechts zagen we verschillende diensten die van dit communicatiekanaal handig gebruik maakten om verschillende organisaties in contact te brengen met elkaar. Voor het jeugdwerk bleef dit echter uit, totdat enkele jeugdwerkers de handen in elkaar sloegen en zelf een platform op poten zetten. Jeugdwerknet.be was geboren. Onze voornaamste opdracht bestond er toen in om organisaties wegwijs te maken op het internet en andere ontwikkelingen op vlak van ICT.

Eurogamer België: Jullie hadden oorspronkelijk een soort forumfunctie?

Marieken: Inderdaad, nog altijd trouwens. Als organisatie kun je lid worden op onze website en allerlei informatie met soortgelijke organisaties uitwisselen. Zit je bijvoorbeeld in de lokale Scouts en zoek je een activiteit om te doen op een zonnige namiddag, dan kun je in onze spellendatabank op zoek naar allerlei buitenactiviteiten. Maar ook andere interessante zaken, zoals adressen van plaatselijke jeugddiensten, kun je op onze site terug vinden. Verder willen we ook een informatiepunt zijn voor het jeugdwerk en jongeren in zake alles wat te maken heeft met ICT. Een portaalsite voor en door het jeugdwerk dus.

Het Jeugdwerknet bestaat ondertussen al 15 jaar. We hebben daarom zonet een EG-taart met evenveel kaarsen aan een koerier gegeven, en hij zal deze aan Marieken bezorgen...of zelf opsmullen.

Eurogamer België: Jullie hebben naast jullie ontmoetingsplaatsfunctie dus ook een ICT-ondersteunende functie. Kun je deze even toelichten?

Marieken: Allereerst bieden wij enkele vormingen aan voor de ingeschreven organisaties zelf. Niettegenstaande we in een ver geëvolueerd digitaal landschap leven, weten niet alle jeugdwerkorganisaties de weg naar ICT-zaken te vinden. Wij bieden voor hen vormingen aan om hen te leren werken met programma's als dtp, digitale fotobewerking met GIMP, alsook hoe ze best een online nieuwsbrief opstellen of hoe ze een website voor hun organisatie moeten opmaken. Ook kunnen organisaties bij ons terecht als ze zelf een website willen. Die ontwerpen wij dan en hosten deze op onze servers.

Eurogamer België: Jeugdwerknet organiseert ook workshops voor kinderen en jongeren. Hoe gaat dit in zijn werk?

Marieken: Inderdaad. En nu wordt het echt interessant voor jullie lezers. Het is zo dat we een aantal workshops aanbieden aan kinderen en jongeren uit organisaties die ingeschreven zijn bij ons. Voor kinderen van 8 tot 12 jaar specifiek heb je bijvoorbeeld ons Internautenspel. Dit is een soort webquest waarin kinderen leren opgaan met zoekmachines als Google. Na iedere opdracht krijgen ze een code van de begeleider en kunnen ze verdergaan naar de volgende opdracht. Een andere workshop, voor de tieners, is het maken van een eigen animatiefilmpje. Hiervoor gebruiken we een simpele tool, Pivot Stickfigure Animator, wat wel leuke resultaten kan opleveren. Naast deze twee en nog enkele andere workshops, hebben we sinds kort ook twee workshops die zich volledig toespitsen op videogames. Games worden steeds populairder en hebben volledig hun plaatsje in het ICT-landschap ingenomen. En de interactieve en vaak teamgerichte opzet van vele games leek ons ideaal om spelenderwijs mee aan de slag te gaan bij jongeren.

Eurogamer België: Wat houden deze twee workshops dan precies in?

Marieken: Wel, eerst is er de workshop 'Gaming'. Hier gaan we aan de slag met een twaalftal laptops in een offline LAN-netwerk. We hebben een aanbod van enkele open source games. Het genre game wordt gekozen afhankelijk van de leeftijdscategorie van de kinderen. Voor de jongsten hebben we Trackmania, een gratis racegame. Willen de kinderen iets meer actie, dan kunnen ze het tegen elkaar opnemen met Paintball, een mindere bloederige First Person Shooter in een paintballjasje. Hebben we echter een oudere doelgroep voor ons, dan kunnen ze zich uitleven met de games Return to Castle Wolfenstein: Enemy Territory en F.E.A.R. Combat. Allebei gratis First Person Shooters die, ondanks niet van de jongste te zijn, nog altijd de jongeren aan hun computerscherm doen kluisteren.

Eurogamer België: Is het een bewuste keuze om voornamelijk met gratis games en andere software te werken?

Marieken: Jazeker. Ons budget laat het simpelweg niet toe om telkens er een nieuwe game uitkomt, deze aan te schaffen. Een Call of Duty: Black Ops zul je dus niet snel in ons aanbod vinden. Niettegenstaande hebben we toch enkele klassiekers die gratis zijn. Zo is Enemy Territory nog altijd een vaak gespeelde competitieve online game. Natuurlijk zijn we altijd op zoek naar nieuwe games om ons aanbod uit te breiden.

Eurogamer België: Misschien kan de nieuwe Battlefield Play4Free een aanwinst zijn?

Marieken: Zeker iets wat we zullen onderzoeken, bedankt voor de tip!

Eurogamer België: Er was ook een tweede gameworkshop. Wat houdt deze precies in?

Marieken: Vanwege het succes van de Wii zagen we ons genoodzaakt om ook hier iets rond te doen. Dankzij een goede samenwerking met Nintendo konden we twee Wii spelconsoles, alsook een verzameling partygames, bemachtigen. Deze twee consoles kunnen samen acht jongeren van vele uren speelplezier voorzien. Gewoon gamen voor het plezier, als ontspanning. De partygames uit Wii Party zijn enorm in trek, maar ook Wii Sports en Wii Sports Resport doen het zeer goed bij de jongeren. De grote afwisseling in soorten spelletjes blijft de jongeren boeien. Ook de gemakkelijke speelwijze met de Wii controller zorgt ervoor dat heel wat jongeren de besturing snel onder de knie hebben. Onlangs hebben we ook de game Just Dance aan ons assortiment toegevoegd. Deze dansgame bleek ook bij de meisjes in de smaak te vallen, de jongens bleven echter wat op hun honger zitten. [lach]

Eurogamer België: Zijn er ook plannen om met andere platformen aan de slag te gaan?

Marieken: We zijn volop aan het kijken wat de mogelijkheden hiertoe zijn. Zo lijkt een workshop met Microsoft Kinect ons alvast heel interessant.

Eurogamer België: Daarnet sprak je over Internauten, jullie webquestgame. Zijn er nog andere games die jullie zelf ontwikkelen?

Marieken: Momenteel zijn we, in het kader van ons Byte Me project, volop bezig aan M@ffiosi, een teamgericht puzzelspel in een maffiakleedje. Met dit spel trachten we specifiek maatschappelijk kwetsbare jongeren te bereiken, maar ook bijvoorbeeld scholen in het algemeen. Spelenderwijs gaan de kinderen aan de slag rond thema's als kritisch omgaan met info op het web en cyberpesten. Dit spel proberen we zo kosteloos mogelijk aan te bieden.

Eurogamer België: Jullie werken dus met vrijwilligers die de workshop in goede banen moeten leiden. Wat moeten geïnteresseerden precies doen om als vrijwilliger bij jullie aan de slag te gaan?

Marieken: Om te beginnen moeten geïnteresseerden minstens 18 jaar zijn. Deze vereiste stellen we hoofdzakelijk vanuit praktisch oogpunt. Voor bijvoorbeeld de Gaming workshop moeten de vrijwilligers vaak op locatie zien te raken met een dertiental laptops en andere toebehoren. Niettegenstaande het openbaar vervoer wel handig lijkt, is het in het bezit zijn van een auto altijd net iets praktischer. Wel moet ik zeggen dat we momenteel onze opties om vrijwilligers jonger dan 18 jaar in te schakelen voor de workshop met de Wii. Als je dus interesse hebt, neem je gewoon contact op met ons. Je stuurt een mailtje naar info@jeugdwerknet.be en dan maken we een afspraak voor een vrijblijvend contactmoment. Ben je geëngageerd om enkele workshops zelf te begeleiden, dan geven we je een korte scholing, alsook een leidraad per workshop. Als je natuurlijk al wat wegwijs bent in de ICT-wereld, is dat altijd mooi meegenomen. Vervolgens kun je aan de slag als vrijwilliger. En niet geheel oninteressant: je reiskosten worden volledig terugbetaald en je krijgt er een vrijwilligersvergoeding van € 25 bovenop. Geïnteresseerden kunnen natuurlijk ook altijd een kijkje nemen op onze site: www.jeugdwerknet.be.

Eurogamer België: Wat ons betreft alvast een aanrader. Marieken, bedankt voor de uiteenzetting!

Marieken: Graag gedaan!

Wil je meer informatie over Jeugdwerknet of heb je interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan, surf dan naar www.jeugdwerknet.be.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Over de auteur
Edelbert Masschelein avatar

Edelbert Masschelein

Professionele trol

Reacties