Nintendo Wii en Nintendo 3DS

3DS-games én een gloednieuwe console!

45.600 bezoekers waren aanwezig op de E3 in 2010, samen afkomstig uit 90 verschillende landen om gedurende drie dagen in totaal 300 verschillende standhouders af te werken. Het was vorig jaar een extreem drukke editie van de Electronic Entertainment Expo te Los Angeles, maar hoe zal de beurs dit jaar verlopen? En weten alle grote uitgevers en ontwikkelaars zichzelf te overtreffen in vergelijking met de impact die ze al dan niet in 2010 konden maken? In de aanloop naar de E3 2011 proberen wij op die vraag een antwoord te geven. Ons oordeel baseren we deels op feiten, deels op speculatie. Of onze voorspellingen al dan niet zullen uitkomen weten we jullie in de eerste helft van juni te vertellen, wanneer het belangrijkste gamespektakel ter wereld losbarst met de eerste grote persconferenties, en Eurogamer Benelux in Californië ter plaatse is om verslag uit te brengen.

Vandaag analyseren we wat Nintendo voor ons in petto heeft op de E3 van 2011.

De E3 van 2010 voor Nintendo

Het Japanse bedrijf dat al sinds jaar en dag garant staat voor heel wat magische spelervaringen wist ons vorig jaar werkelijk uit onze sokken te blazen. Dat was ook nodig, want in 2009 kende Nintendo in vergelijking met vorig jaar een redelijk brave E3. Begrijp ons niet verkeerd: de onthullingen van Super Mario Galaxy 2, Metroid: Other M en The Legend of Zelda: Spirit Tracks waren prachtig, maar ze moesten de schijnwerpers delen met de Wii Vitality Sensor, Wii Sports Resort, Wii Fit Plus en een hoop DS-titels waar eigenlijk niemand op zat te wachten.

De voorbije E3 kende gelukkig een andere invulling. Wii-bezitters deden het bijna in hun broek toen bleek dat Retro Studios (de jongens achter de Metriod Prime-reeks) aan het werken waren aan Donkey Kong Country Returns. De terugkeer van de knuffelbare roze veelwraat in Kirby: Epic Yarn deed ieders hart smelten, en de nieuwe beelden van Metroid: Other M konden rekenen op enthousiast gejuich. Minder interessant waren Wii Party en Mario Sports Mix, maar dat nemen we Nintendo niet kwalijk door de onthulling van The Legend of Zelda: Skyward Sword. Zelfs third-party ontwikkelaars leken opnieuw de weg naar de Wii gevonden te hebben met de remake van GoldenEye en Disney's Epic Mickey!

Rond de DS bleef het tijdens de E3 van 2010 opvallend stil, met enkel grote aandacht voor Golden Sun: Dark Dawn en Dragon Quest IX. Het leek wel alsof Nintendo met deze twee RPG-kanonnen de DS stilaan afzwaaide, en enkele minuten later mochten we ontdekken waarom. Niemand minder dan Iwata stelde namelijk de gloednieuwe, revolutionaire en veelbesproken 3DS aan, een handheld die 3D-graphics kon weergeven zonder dat je daarvoor een brilletje op je neus moet zetten. Enkele journalisten vielen flauw, maar eigenlijk kwam de grootste verrassing pas toen Nintendo liet zien wat voor spellen er allemaal voor de opvolger van DS zouden verschijnen. Namen als Kid Icarus: Uprising, Paper Mario, Professor Layton, Metal Gear Solid, Resident Evil, Mario Kart, Street Fighter, Nintendogs+Cats, Pilotwings, Ninja Gaiden, Kingdom Hearts, Splinter Cell en nog veel meer doken op in een snelle montage, wat de E3 2010 een van de beste edities voor Nintendo ooit maakte. Maar valt zo'n bombast ooit nog te evenaren ?

De E3 van 2011 voor Nintendo

Na een overweldigende E3 in 2010 heeft Nintendo dit jaar toch nog een heleboel te bewijzen. Het lijkt wel alsof we dat elk jaar zeggen, maar deze keer moet The Big N dat vooral tegenover de hardcore gamer doen. Sinds de voorbije E3 heeft Nintendo heel wat van haar toen aangekondigde games uitgebracht, en als we heel eerlijk zijn wisten enkel Donkey Kong Country Returns, Golden Sun: Dark Dawn en Dragon Quest IX de honger van de doorwinterde gamer te stillen. De line-up voor de 3DS stelt - hoewel enkele degelijke review scores - nog niet veel voor, en we hebben nog steeds geen releasedatum voor het ondertussen jarenlang in ontwikkeling zijnde console avontuur van Link.

De kans is dan ook groot dat Nintendo - net zoals vorig jaar - The Legend of Zelda: Skyward Sword hun persconferentie laat openen, en dat ze eindelijk een definitieve release datum op het spel plakken. We hebben er nu lang genoeg op moeten wachten! En wie weet haalt Nintendo deze keer opnieuw een Twilight Princess achtige streek uit door Skyward Sword op twee consoles tegelijk uit te brengen? "Wat zeg je daar?!?". Straks lees je er meer over! Hoogstwaarschijnlijk stopt het Wii-aanbod daar nog niet, want ook Dragon Quest X komt naar de huidige console van Nintendo. We verwachten de eerste beelden van deze immens belangrijke RPG te zien, en hopelijk een releasedatum.

Nog een grote kanshebber om voor het eerst op te duiken is de nieuwe Kirby-game voor de Wii waarvan een tijdje terug de eerste beelden gelekt zijn. Er hangt nog geen definitieve titel aan het spel vast (voorlopig heet 'ie Kirby Adventures), maar insiders laten weten dat de gameplay zou aanleunen tegen die van Kirby 64, wat wil zeggen dat het eindelijk terug mogelijk zal worden om vijanden te inhaleren.

En eigenlijk zijn de bovenstaande drie titels de enige "zekerheden" die op dit moment verbonden kunnen worden aan het Wii-gedeelte van de E3. We betwijfelen of de in 2009 onthulde Wii Vitality Sensor zijn terugkeer zal maken, en mocht dat zo zijn lijkt het ons logisch dat Nintendo het dingetje zal bundelen met een nieuwe editie van Wii Fit. Mocht Mario nog eens terugkeren naar de witte console, dan zal dat waarschijnlijk in de vorm van New Super Mario Bros. Wii 2 zijn. Nintendo haalde hetzelfde al uit met een onverwacht vervolg voor Super Mario Galaxy, en gezien de voorkoopcijfers van zowel dat tweede deel als het originele New Super Mario Bros. Wii zou een aankondiging van een vervolg er best wel eens kunnen aankomen.

Een groot deel van de persconferentie zal echter uitgaan naar de toekomstige 3DS line-up, al heeft Nintendo eigenlijk al voor een groot stuk in haar kaarten laten kijken tijdens de onthulling van de handheld op de E3 van 2010. We verwachten dat eigen ontwikkelde titels als Paper Mario 3DS, Kid Icarus: Uprising, Animal Crossing 3DS, Mario Kart 3DS en Star Fox 64 3DS opnieuw de revue zullen passeren, terwijl ook de third-party ontwikkelaars aan het feest deel zullen nemen met onder andere Metal Gear Solid: Snake Eater 3D, Ninja Gaiden, Professor Layton and The Mask of Miracle, Time Travellers, Kingdom Hearts en Resident Evil: Revelations.

Maar als we eerlijk zijn zou het opnieuw aanhalen van al deze titels een wrang gevoel bij ons achterlaten. Wij willen - naast enkele definitieve releasedata - nieuwe 3DS-software zien! Zonder enige twijfel zal Super Mario 3DS één van de nieuwe kleppers van Nintendo worden. Qua gameplay is het nu al bekend dat deze game een mix zal worden tussen Mario 64 en Super Mario Galaxy, wat bij ons alvast voor natte dromen heeft kunnen zorgen. Daarnaast zou het Japanse blad Famitsu binnen enkele weken, nog vóór de E3 dus, een nieuwe Pokémon game onthullen die hoogstwaarschijnlijk in 2012 voor de 3DS gaat verschijnen. De zakmonsters in combinatie met de uitgebreide online capaciteiten van de gloednieuwe handheld? Ons exemplaar is alvast gereserveerd!

1
De enige beelden tot nu toe van Mario 3DS, inclusief Iwata.

En dan rest ons niet veel anders dan te gaan speculeren over al het moois wat de knappe koppen bij Nintendo in het geheim aan het klaarstomen zijn. Dé grote kanshebber om tijdens de E3 van 2011 voor het eerst op te duiken is Pikmin 3. Volgens de laatste geruchten had Nintendo oorspronkelijk plannen om de titel al tijdens de voorbije E3 te tonen, maar doordat er al zoveel te zien was verschoven ze de terugkeer van Captain Olimar op het laatste momentje naar de E3 van 2011. We gokken dat het spel niet voor de Wii, maar voor de 3DS uit zal komen. En wie weet maakt de titel wel gebruik van Augmented Reality? Stel je maar eens voor hoe vet het zou zijn mocht je met je 3DS buiten in het gras op zoek kunnen gaan naar de Pikmin!

Waar ook geen twijfel over bestaat is dat men op dit moment aan het sleutelen is aan een Metroid-game voor de 3DS. De geruchten rond het langverwachte Metriod Dread doen al sinds de lancering van de DS de ronde, maar ons lijkt het logischer dat Nintendo het draagbare avontuur van Samus gewoon voor hun nieuwe 3DS uitbrengt. En wat dacht je van Kirby 3DS? Nu de mascotte van Nintendo weer helemaal relevant is door Epic Yarn en de aankomende Wii-game lijkt een nieuwe queeste op een handheld niet uit den boze. Als laatste usual suspect zetten we er een redelijke som geld op in dat we dit jaar de terugkeer van Advance Wars op de 3DS mogen vieren. Nintendo zou dom zijn mochten ze het niet doen!

En dan zijn er nog vier 3DS-gerelateerde dingen die gewoon om een aankondiging smeken. Allereerst - en dit is een no-brainer - willen we meer informatie over spellen die voor de eShop verschijnen. De dienst waarmee je spellen uit de catalogus van de GameBoy (Color), GameGear en TurboGrafx zal kunnen downloaden is al vanaf volgende maand beschikbaar, maar wij willen weten welke meesterwerktjes uit het verleden nog allemaal in het verschiet liggen!

Een 3DS-titel die als een grote verrassing zou komen, maar simpelweg een nieuw deel verdient, is F-ZERO. De laatste draagbare editie van deze snelle racer is alweer geleden sinds de GBA, en de 3D-graphics van de handheld lijken ons ideaal voor een veel te lang uitgestelde terugkeer. Minder spannend, maar minstens even leuk, zou de negende editie van Mario Party voor de 3DS zijn. Maar als er één game is die Nintendo van ons mag overbrengen naar hun verse handheld, dan is het wel Super Smash Bros.! Nog nooit verscheen er een versie die niet op een home console werd uitgebracht, maar met de sterke hardware van de 3DS én de verbeterde internet capaciteiten lijkt dit het perfecte moment om daar verandering in te brengen.

Al het bovenstaande zou echter compleet naar de achtergrond geschoven kunnen worden wanneer Nintendo de door zichzelf bevestigde onthulling van de opvolger voor de Wii, momenteel beter bekend als Project Cafe, laat doorgaan op haar persconferentie. Klik snel door naar de volgende pagina, waar we onze verwachtingen rond deze nieuwe console uit de doeken doen.

Advertentie

Ga naar comments (4)

Over de auteur

Philip Cremers

Philip Cremers

Editor in Chief @ Eurogamer Benelux

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (4)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread