Het bekend talent in Portal 2

Sterren uit o.a. The Office en Spider-Man.

De kogel is door de kerk: de internationale pers is helemaal weg van Portal 2. Een uitmuntende sfeer, coole features en ongelofelijk slim ontworpen levels staan aan de basis van de torenhoge cijfer die het nieuwe wonderkind van Valve op z'n rapport ziet verschijnen. En ook de ontwikkelaar zelf zet qua budgetten duidelijk hoog in met het tweede bezoek aan Aperture Science.

We sommen hieronder de grote namen op die meegewerkt hebben aan de ontwikkeling van Portal 2, maar die je misschien niet meteen gaat opmerken tijdens het spelen. Uiteraard halen we personen als Doug Lombardi en Gabe Newell niet aan in dit artikel, maar het spreekt voor zich dat ook deze heren een grote invloed gehad hebben op het succesverhaal dat Portal is geworden.

Ellen McLain

Stem van GLaDOS

1
GLaDOS, met de stem van Ellen McLain.

Deze vrouw geeft gestalte aan GlaDOS, de enigmatische AI van Aperture Science die schrijver Wolpaw nog het liefst vergelijkt met Livia Soprano uit The Sopranos, zijnde "ongelofelijk passief-aggresief en een beetje sarcastisch". Een omschrijving waarmee iedereen het eens zal zijn wanneer ze Portal spelen. Voordat ze de rol van GLaDOS voor haar rekening nam konden we McLain al horen in Team Fortress 2 als de aankondiger, en in Half-Life 2 als de stem van de Combine overwatch.

Toen Portal uitkwam zong McLain het beroemde nummer 'Still Alive', terwijl ze voor Portal 2 het liedje 'Want you Gone' van - opnieuw - Jonathan Coulton verzorgde. McLain is gehuwd met John Patrick Lowrie, ook een acteur de regelmatig stemmen voor videogames, waaronder heel wat titel van Valve, inspreekt. Ander werk deed hij voor onder meer voor spellen als No One Lives Forever en The Suffering. Wanneer McLain geen stemmenwerk doet is ze operazangeres in Tennessee.

Eric Wolpaw, Chet Faliszek en Jay Pinkerton

Script- en dialoogschrijvers

Deze drie heren hebben de koppen bij elkaar gestoken om het spitsvondige script van Portal 2 te schrijven. We nemen het je niet kwalijk mocht dit trio aan namen geen belletje doen rinkelen, maar vanaf vandaag komt daar dus een einde aan.

Eric Wolpaw is pas dit jaar fulltime bij Valve beginnen werken, maar voordien was de man vooral bekend als één van de breinen achter Old Man Murry.com, een website die een relatief grote invloed had op de manier waarop dialogen in videogames behandeld moesten worden. Hij is echter geen groentje bij Valve, gezien Wolpaw ook al meewerkte aan de dialogen in Half-Life, Half-Life 2: Episode Two, Team Fortress 2 en het originele Portal te vinden waren. In een vroeger leven maakte Wolpaw nog deel uit van Double Fine Productions, waar hij gesprekken schreef die in de culthit Psychonauts te horen waren. Daarvoor ontving hij in 2006 nog een Developers Choice Award voor Best Writing.

Chet Faliszek werkte samen met Wolpaw mee aan Old Man Murry, maar tegenwoordig is hij werkzaam bij Valve als schrijver. Daar drukte hij recentelijk zijn stempel op het script van Portal 2, maar hij is ook mede-verantwoordelijk voor het verhaal van de twee Half-Life 2 episodes, Left 4 Dead en het originele Portal. Op de officiële website van Valve hangt men echter een nogal vreemde taakbeschrijving vast aan de man: "We proberen nog steeds te ontdekken wat Chet precies bij Valve doet, maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat hij een kantoor op de elfde verdieping in beslag neemt waar hij door het leven gaat als Mr. Awesome", aldus Valve.

Jay Pinkerton is waarschijnlijk het bekendste van de drie. Deze heer was vroeger een schrijver voor CRACKED.com en het Cracked magazine, maar nog daarvoor ging hij door het leven als de managing editor van NationalLampoon.com. Inderdaad, de website die hoort bij de vreselijke komedies. De man heeft duidelijk een gevoel voor humor, want zijn materiaal was ook al te zien op CollegeHumor en in het blad Jest Magazine. Tot voor kort werkte hij samen met Wolpaw en Faliszek aan de lichtere kant van het script van Portal 2 en diens voorganger.

Stephen Merchant

Stem van Wheatley

2
Stephen Merchent, die de stem van Wheatley doet.

Stephen Merchant kennen we natuurlijk - samen met Ricky Gervais - als het brein achter de Britse versie van The Office, Extras en An Idiot Abroad met Karl Pilkington. Ook schreef hij internet-geschiedenis als co-presentator van The Ricky Gervais Show, wat lange tijd 's werelds meest beluisterde podcast was en momenteel in geanimeerde vorm te zien is op HBO. Deze immens grote man afkomstig uit Bristol geeft gestalte aan Wheatley, het kleine robotje dat je tijdens de campagne van Portal 2 bijstaat.

Valve koos ervoor om Merchant in te schakelen omdat zijn stemgeluid perfect is om hem als de eveneens mechanische Wheatley te onderscheiden van de eerder kille GlaDOS. Ook vonden ze dat Merchant ideaal zou zijn om Wheatley een informeel, spontaan en licht chaotisch tintje mee te geven. Missie geslaagd als je het ons vraagt, want de zwevende metalen oogbal is nu al een van onze favoriete spelpersonages uit 2011.

The National

Uitvoerders Portal 2-song 'Exile Vilify'

Deze indie rock band is al meer dan tien jaar aan de slag, en nu zet The National haar eerste stappen binnen de videogames industrie door het nummer 'Exile Vilify' speciaal voor Portal 2 te schrijven. Dit stemmige pianonummer werd door Valve bevonden als perfect voor Portal 2 door de "ruwe en emotionele toon" die tijdens het luisteren bij de gamer gelijkaardige gevoelens moet opwekken als tijdens het spelen van Portal. 'Exile Vilify' staat tegenwoordig alvast bovenaan onze iPod-afspeellijst, al was het maar omdat we daardoor on the go automatisch aan Portal 2 moeten denken.

J.K. Simmons

Stem van Cave Johnson

3
J.K. Simmons a.k.a. Cave Johnson.

Wie J.K. Simmons is zou je sowieso moeten weten. Deze acteur was al te zien in Law & Order, Spin City, Hidalgo, The Ladykillers en The West Wing (om er enkele te noemen), maar zijn doorbraak bij het grote publiek kwam er als J. Jonah Jameson in de Spider-Man films. Valve maakte de samenwerking met Simmons tijdens 2011 PAX East bekend, een beurs die slechts een dikke maand geleden gaande was in Boston.

In Portal 2 vertolkt hij niemand minder dan de CEO van Aperture Science, Cave Johnson. Vreemd genoeg staat Simmons enkel in voor diens stem. Het gezicht van Johnson dat meermaals te zien is in Portal 2 is eigenlijk dat van Bill Fletcher, de lead animator die meewerkte aan het spel.

En daarmee is dit artikel tot z'n einde gekomen. We vragen ons nu al luidop af wie we allemaal terug zullen vinden Portal 3.....laat er alsjeblieft nog een derde deel komen!

Verwacht volgende week maandag de review van Portal 2 online op Eurogamer Benelux

Advertentie

Ga naar comments (3)

Over de auteur

Philip Cremers

Philip Cremers

Editor in Chief @ Eurogamer Benelux

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (3)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread