Wat mag je verwachten van F.A.C.T.S. 2010?

Onder andere een grote aanwezigheid van Eurogamer!

Eind oktober is het weer zover! Dan vindt de F.A.C.T.S.-beurs weer plaats in Flanders Expo te Gent. Twee dagen lang kunnen fans van Fantasy, Anime, Comics, Toys en Space hun geld inwisselen voor merchandise bij één van de talloze dealers, hun favoriete striptekenaars en cultacteurs ontmoeten, meedoen aan cosplaywedstrijden en videogames spelen.

Voor de organisatoren van de beurs is het een feestjaar. Het is ondertussen hun 20ste editie en hun geesteskindje groeit op. Vorig jaar verhuisde F.A.C.T.S. van het International Convention Center naar de zalen van Flanders Expo en de extra ademruimte deed hen goed. Met een recordaantal van 12.500 bezoekers werd nog maar eens bevestigd dat je in de Benelux geen betere beurs gaat vinden om je geekfix te verkrijgen.

Maar ook voor Eurogamer wordt F.A.C.T.S 2010 een speciale aangelegenheid. Zo zijn we standhouder op de vernieuwde Gamezone én zijn we exclusieve mediapartner van de beurs. Wat dat precies inhoudt vertellen we je later, eerst gaan we even dieper in op welke niet-game gerelateerde dingen er te beleven zijn op de beurs.

F.A.C.T.S. is het mekka voor de geek die zijn portemonnee lichter wil maken. Van over heel Europa komen winkeleigenaars naar Flanders Expo om de meest fantastische merchandise te verkopen. Enorme action figures, lightsabers, vintage filmposters, kostuums, modelbouwdozen, manga, t-shirts, je vindt het er allemaal. Het grootste gedeelte van de 12.000m² zaalruimte wordt ingenomen door deze standhouders.

1

Naast de standhouders vind je er ook het fanvillage. Hier kunnen fanclubs tonen wat ze waard zijn. Een groot deel van het karakter van F.A.C.T.S. is afkomstig van deze clubs. De talloze stormtroopers die er rondlopen bijvoorbeeld zijn afkomstig uit het fanvillage en zijn ondertussen niet meer weg te denken uit de beurs. Enorme constructies worden opgebouwd om scènes uit Star Wars na te bouwen maar om te bewijzen dat je niet altijd groot moet zijn om groots te zijn, maakte vorig jaar een fanaat de luchthaven van de Death Star na in LEGO.

Ook fans van cosplay komen aan hun trekken. Naast de korting van twee euro die ze aan de inkom krijgen mogen zij ook meedoen aan wedstrijden. In de categorieën 'kinderen', 'solo' en 'groep' kunnen cosplayers op een podium voor het oog van duizenden hun kostuums showen. Laat me je vertellen dat er een hoop zeer indrukwekkende kostuums tussen zitten! Cosplayers kunnen ook hun foto laten trekken door een professionele fotograaf.

Maar ook the real thing is aanwezig. Elk jaar zakken er een aantal acteurs af naar Gent om fans te ontmoeten en handtekeningen uit te delen. Zo waren in het verleden al Kevin Sorbo (Hercules), David Carradine (Kill Bill) en Jean-Claude Van Damme te gast op F.A.C.T.S. Dit jaar mogen we Dirk Benedict en Dwight Schultz uit cultreeks The A-Team, Robert Picardo uit Star Trek en persoonlijke favoriet Jewel Staite uit Firefly verwelkomen. Echte die-hard fans van The A-Team zullen zelfs met 'Face' en 'Murdock' samen met het bekende zwarte busje op de foto kunnen!

Comics represent! En hoe! Voor F.A.C.T.S. 2010 zijn er al maar liefst 9 artiesten gepland. Frank Cho tekende voor Marvel Comics al delen van New Avengers en Hulk. Greg Capullo staat vooral bekend als de main artist van Todd McFarlane's Spawn. De Franse Adrien Floch is tekenaar van stripreeksen Shloka en Ythaq. Anna Stokes' werk ben je ongetwijfeld al tegengekomen als je ooit al een Dungeons & Dragons Rulebook hebt opengeslaan. Brandon Peterson werkte al aan verschillende X-men reeksen. Ian Churchill is de man achter Superman, Superman/Batman en de nieuwe Supergirl. Romano Molenaar tekende de stripversie van videogame BloodRayne en Adam is auteur en tekenaar van gagreeks Game Over. Allemaal indrukwekkende namen maar de kers op de taart is toch wel de aanwezigheid van Dave Gibbons, de tekenaar die samen met Alan Moore verantwoordelijk was Watchmen, wereldwijd bekend als één van de beste en intelligentste strips ooit.

En dan zijn we eindelijk terug bij videogames aanbeland. Vorig jaar kenden videogames al een grotere aanwezigheid op de beurs met de Gamezone, een onderdeel van F.A.C.T.S. waar videogamecompetities werden gehouden en je tweedehandse games kon kopen. Ook had uitgever Ubisoft een eigen stand waar ze onder meer demonstraties gaven van het toen nog te verschijnen Assassin's Creed 2 en Just Dance.

Onze exclusieve reportage rond F.A.C.T.S. 2009

Dit jaar zal de Gamezone nog een heel stuk groter worden. Eurogamer gooit zich namelijk in de mix en zal aanwezig zijn met een grote stand. Hier zal je de nieuwste games kunnen spelen op PC's en consoles die tevens in LAN staan. Ook zullen er deze keer naast Ubisoft nog andere uitgevers aanwezig zijn op F.A.C.T.S., maar wie je precies mag verwachten, houden we voorlopig nog als verrassing. Wel kunnen we al verklappen dat deze uitgevers zowel gloednieuwe als nog te verschijnen games zullen tentoonstellen.

Dat Eurogamer dit jaar exclusieve mediapartner is, betekent dat je alles rond F.A.C.T.S. eerst op Eurogamer te lezen zult krijgen. We gaan het hele weekend coveren met Eurogamer TV, interviews afnemen met uitgevers, wedstrijden houden en meer. Kom dus zeker eens langs de Eurogamer booth. Je zal het je niet beklagen!

Dat is voorlopig alles wat tot nu toe bevestigd is voor F.A.C.T.S. 2010. De organisatoren beloven echter dat ze nog een aantal spectaculaire verrassingen in petto hebben voor hun 20ste editie. Wij kunnen alvast niet wachten. F.A.C.T.S. 2010 gaat door op 23 en 24 oktober. Tickets kosten 10 euro, cosplayers krijgen 2 euro korting. Kinderen jonger dan tien mogen gratis binnen mits begeleiding van een volwassene.

Alle info kun je uiteraard terugvinden op de officiële F.A.C.T.S.-site.

Advertentie

Ga naar comments (7)

Over de auteur

Jasper Segers

Jasper Segers

Heel Belangrijk  |  Yahsper

Jasper nadert een decennium-lange carričre bij Eurogamer en leidt tegenwoordig dit zooitje ongeregeld. Staat zowel bekend om zijn gebrek aan geduld met games als om zijn liefde voor The Witness en Europa Universalis. Ook heeft hij veel sterke meningen over films.

Gerelateerde content

Verder op de site...

Reacties (7)

Sorry! De reacties op dit artikel zijn gesloten.

Verberg laag-scorende commentaren
Sorteer op
Thread