Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Arms review - Met beide handen aan te pakken

Met beide handen aan te pakken.

Arms is een creatieve fighting game met uitstekende motion controls, diverse personages en gevarieerde modi. Op en top Nintendo.

Met zwierende, uittrekbare armen en een kleurrijke artstijl verschijnt Arms ten tonele, de nieuwste originele reeks voor de Nintendo Switch. Deze unieke boksgame is volgens Nintendo niet alleen ideaal voor fans van strategische fighting games, maar moet bovendien zeer goed te spelen zijn met motion controls. Haalt Arms het kampioenschap binnen of bokst het boven zijn gewichtsklasse?

De allergrootste prestatie van Arms is dat de motion controls zeer responsief zijn. Je houdt de Joy-Cons als stuurknuppels beet en beweegt je personage door ze te kantelen. Je slaat door een controller naar voren te stoten, en met met de schoudertoetsen onder je duimen kun je springen en ontwijken. Wild rondzwaaien met de Joy-Con zit er niet in. Het gevechtssysteem is namelijk ontworpen op zo een manier dat een kalme, gecontroleerde speler de overhand krijgt. Bovendien bepaal je de hoek van je stoten, waardoor je je tegenstander regelrecht je bokshandschoen in lokt. De gameplay en de besturing vullen elkaar perfect aan en zijn een schoolvoorbeeld van goed uitgevoerde motion controls.

Arms is ook zeer speelbaar met alle andere besturingsmogelijkheden die de Switch biedt. Daarmee verlies je wel de mogelijkheid om je armen in verschillende richtingen te stoten. De curve voor beide handschoenen wordt namelijk met de linker stick gemaakt. In ruil voor het gebrek aan precisie is het wel eenvoudiger om je vechter door de arena te sturen. Je reactievermogen is hoger dankzij de traditionele besturing via de Joy-Con in de Grip, of de Pro Controller. Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur en zijn alle besturingsmethoden prima geschikt om Arms te spelen.

Arms heeft een diverse groep vechters waaruit je kunt kiezen. Elk hebben ze een uniek ontwerp en speciale vaardigheid. Zo kan Twintelle inkomende slagen vertragen en kan Master Mummy genezen terwijl hij blokkeert. In plaats van een uitvoerige lijst van special moves, heb je de mogelijkheid jouw favoriete vechter uit te rusten met drie verschillende ARMS. Dat zijn bokshandschoenen met unieke attributen. Er zijn dertig ARMS beschikbaar waarover uiteindelijk alle vechters beschikken. Daarmee kun je eindeloos combineren en jouw favoriete personage helemaal op jouw wensen afstemmen. Zo is de game toch diepgaand zonder dat je een waslijst aan speciale moves moet leren, en is het een competitieve game voor casual en hardcore spelers.

De manier waarop je nieuwe ARMS krijgt, is wel enorm omslachtig. Allereerst moet je munten verzamelen in de verschillende off- en online modi. Die munten spendeer je in een minigame waarin je willekeurig ARMS voor andere personages ontgrendelt. Hoe meer geld je erin steekt, des te langer heb je de kans om ARMS te winnen. De hoeveelheid munten die je verdient is erg laag, waardoor het lang duurt voordat je überhaupt kans maakt op nieuwe ARMS. Dan is het ook nog maar de vraag of je de gewenste wapens krijgt voor het personage waarmee je het liefste speelt. Het hele systeem is volledig van kans afhankelijk en staat in de weg van de creatieve vrijheid die de game belooft.

Net zo divers als de personages zijn de gamemodi. Naast de Versus-modus en de Grand Prix-modus waarin je in tien rondes naar de overwinning vecht, zijn er ook creatievere modi om je tanden in te zetten. In V-Ball speel je een potje volleybal met een exploderende strandbal en in Hoops moet je je tegenstander grijpen en door een korf gooien. In Skillshot moet je niet je tegenstander, maar de meeste doelen raken en 1-on-100 is precies wat de titel impliceert. Bijna alle modi zijn alleen of met maximaal vier spelers te spelen en samen met de variatie is dat een recept voor een geslaagd middagje gamen met je maten.

De multiplayer-modi zijn ook volledig online te spelen. Party Match husselt alle speltypen door elkaar en gooit je in een willekeurige groep spelers, waarmee je in constant wisselende teams met en tegen elkaar speelt. Ranked Mode is voor de serieuze speler die zich een weg door de ranglijsten wil boksen. De game stelt je bovendien in staat om je eigen lobby op te zetten voor vrienden. De onlinefuncties staan als een huis en vertonen geen lag. Niets staat je in de weg om de beste Arms-speler ter wereld te worden.

Nintendo is erin geslaagd om een gevarieerde game neer te zetten, van de personages tot de gameplay. De motion controls zijn uitermate sterk en maken de game toegankelijk voor iedereen, maar laten spelers die liever traditioneel spelen niet in de kou. De omslachtige manier om nieuwe ARMS te ontgrendelen staat in de weg van het ontdekken van nieuwe strategieën en combinaties, maar de sterke kern van tactische gevechten staat als een huis en draagt het geheel met gemak. Arms is gemakkelijk in je armen te sluiten als nieuwe binnenkomer in het pantheon van Nintendo-toppers.

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Over de auteur
Sander van Leth avatar

Sander van Leth

Retrogamesnob

Sander speelt zo'n beetje alles wat los en vast zit, als het maar beweegt. Is er heilig van overtuigd dat er niets mooier klinkt dan de muziek van de SNES.

Reacties