Skip to main content

Apple verwijdert Fortnite uit de App Store

Is er een betalingsoorlog gaande?

Fortnite is niet langer te koop voor iPhone en iPad. De game is vandaag verwijderd uit de Apple App Store. Dat doet Apple als reactie op een beslissing van Epic Games om V-Bucks vanaf nu 20 procent goedkoper aan te bieden via Epic Games' eigen betalingssysteem in plaats van via de App Store.

Standaard moeten ontwikkelaars 30 procent van de inkomsten uit de verkoop van apps en in-app aankope afstaan aan Apple. Met andere woorden, telkens wanneer iemand V-bucks in de App Store kocht, moest Epic een deel van het geld afstaan aan Apple.

De laatste tijd komt er echter steeds meer kritiek op dit systeem. Apple zou ontwikkelaars van games oneerlijk behandelen en misbruik maken van zijn positie. Apple laat immers niet toe dat ontwikkelaars alternatieve betalingsmethodes toevoegen aan apps.

Epic stuurde eerder vandaag dus een duidelijk signaal: tegen de wil van Apple in voegden ze een eigen betalingssysteem toe dat de App Store omzeilt en waar V-bucks goedkoper zijn, aangezien er geen deel van de inkomsten naar Apple doorvloeien.

Apple reageerde kordaat, enkele uren later was Fortnite verwijderd uit de App Store. "Vandaag nam Epic Games de jammere stap om de richtlijnen van de App Store te breken. Die regels zijn van toepassing op elke ontwikkelaar en zijn er om gebruikers te beschermen. Het gevolg is dat de Fortnite app verwijderd is uit de App Store. Epic liet een feature toe in de app die niet goedgekeurd is door Apple, en deed dit met de bedoeling om de App Store richtlijnen met betrekking op in-app betalingen te breken," aldus Apple in een officieel statement.

"Epic heeft reeds een decennium lang apps in de App Store en heeft voordeel gehaald uit onder andere de verschillende tools, testomgeving en distributie die Apple geeft aan alle ontwikkelaars. Epic ging akkoord met de App Store richtlijnen en we zijn blij dat het bedrijf een succesvolle business hebben opgebouwd. Dat zijn interesse nu ligt in het krijgen van een speciale regeling verandert niets aan het feit dat die richtlijnen er zijn om alle developers dezelfde kansen te geven en de winkel veilig te houden voor alle gebruikers. We zullen alles aan het werk stellen om samen met Epic Fortnite terug in de App Store te krijgen."

Wie Fortnite al heeft geïnstalleerd op zijn iPad of iPhone, heeft geluk. In dat geval heb je nog steeds toegang tot de game, en kun je zelfs nog steeds de goedkopere V-bucks aanschaffen. De nieuwe maatregelen van Apple heeft dus enkel effect op nieuwe spelers die de game willen aanschaffen. Het is verder niet mogelijk om Fortnite op iOS te downloaden.

Naast Epic had vooral Microsoft in het verleden al kritiek op Apples aanpak. Zo kan je geen abonnement nemen op Game Pass via de iPhone app en heeft Microsoft besloten Game Streaming niet naar iOS te brengen. Apple wou namelijk eerst elke afzonderlijke game op de streamservice apart goedkeuren, wat het proces van games uitbrengen op Game Pass aanzienlijk zou vertragen.

Read this next