Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Apex Legends - Release, wapens, crossplay, tips en alles wat we weten

UPDATE: wapens, characters, crossplay, pc systeemeisen.

Apex Legends zet sinds zijn lancering de gamewereld op zijn kop. Binnen een week tijd hebben al 25 miljoen spelers zich aan de free-to-play shooter gewaagd. Op Twitch ontstaat een kleine exodus richting Respawn's battle royale-game. En de aandelen van Electronic Arts krijgen een flinke opleving. Is dit dé game van 2019? Hier lees je in ieder geval alles wat je moet weten.

Inhoud


Apex Legends release

Apex Legends is vanaf 4 februari 2019 volledig gratis beschikbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One. De consoleversies is direct vanuit de store te downloaden. Op de pc heb je de Origin client van EA nodig. De game is niet via Steam verkrijgbaar, maar je kunt wel je Steam-account koppelen zodat de mensen op je vriendenlijst je eenvoudig op Origin kunnen vinden.

Op de vraag of Apex Legends ook naar Android, iOS of de Nintendo Switch komt, geeft Respawn Entertainment aan dat daar momenteel geen concrete informatie over te geven is. Wel laat de studio weten dat ze in de platforms geïnteresseerd zijn. Ook heeft Apex Legends momenteel geen crossplay, hoewel er wel plannen op tafel liggen om dat aan de game toe te voegen. Cross-progress en cross-purchases zijn echter nooit mogelijk, vanwege de manier hoe de systemen in een vroeg stadium volledig ontwikkeld zijn.

Bekijk op YouTube

Wil je meer weten? Start eens bij de 55 Apex Legends tips die we voor je hebben. Ook maken we je wegwijs in de Apex Legends map en vertellen we je alles over de Apex Legends characters. Op zoek naar de beste loot? Hier vind je de beste wapens en attachments in Apex Legends of de beste gear, granaten en health items in Apex Legends.


Apex Legends setting

Apex Legends is een battle royale game in het Titanfall-universum. Respawn breidt hiermee het verhaal uit, voorbij 'het zwart-witte gevecht tussen de IMC en de militia, naar het grijze gebied van het wilde westen van deze wereld'. Dat wilde westen heet the Outlands, waar de Legends strijden in een bloederige vechtsport. De game speelt zich ongeveer dertig jaar na de gebeurtenissen van Titanfall 2 af.

Op dit moment werkt het Titanfall-team volledig aan Apex Legends, wat inhoudt dat Titanfall 3 momenteel niet in ontwikkeling is. Mogelijk heeft dat ook deels te maken met het feit dat de verkoopcijfers van Titanfall 2 beneden de verwachting lagen. Het feit dat Apex Legends wel de wereld uitdiept, is een teken dat Respawn nog niet klaar is met deze serie.


Apex Legends gameplay

Apex Legends is onderdeel van het Titanfall-universum en dat is direct merkbaar in de gameplay. De game heeft dezelfde vloeiende gunplay die Carl in zijn Titanfall 2 review omschreef, met wel een paar aanpassingen.

Zo zijn er geen Titans in de game, alsook geen mogelijkheid voor wallrunning of double jumps. Deze keuze komt volgens Respawn vanuit intensieve playtesting en de wens om een 'strategische, leerbare, diepgaande game' te maken. De Titans bleken zelfs nadelig te zijn voor een Battle Royale setting, omdat het spelers te gemakkelijk de overhand krijgen. 'Een Battle Royale game is als een Pokermatch, waar elke speler met dezelfde mogelijkheden aan tafel zit. Als we bovendien de Titan dan zo balanceren dat ze niet een allesvernietigende kracht op het veld zijn, doen we de power fantasy uit de vorige games tekort. Dat was het niet waard.'

In Apex Legends speel je in een squad van 3 spelers, wat overigens de enige manier is om de game te spelen. Momenteel is er geen mogelijkheid voor Solo- of Duospel. Jij strijdt met jouw team tegen negentien andere groepen, in totaal 57 andere spelers. Blijft jouw team als laatste over, word je tot kampioen gekroond. De hoogst scorende speler wordt in zijn nieuwe match tot Champion gekroond, en is daarmee een gewild doelwit voor de anderen. Weet je hem te verslaan, krijg je extra XP.

Je landt zonder uitrusting, waardoor het zaak is dat je zo snel mogelijk vuurwapens, munitie, granaten, health en armor vindt. Ook kun je een Knockdown Shield bemachtigen, waarmee je jezelf kunt beschermen wanneer je bent neergeschoten. Maar zelfs als je dan sterft, kunnen je teamgenoten jou bij een Respawn Beacon reviven. Zo heb je altijd de kans het tij te keren.

Spelers kiezen een Legend, oftewel een personage met zijn of haar eigen unieke vaardigheden: een passive, een active en een ultimate ability. Zo heeft de Combat Medic Lifeline een Heal Drone en de mogelijkheid om zeldzame loot op te roepen. Gibraltar is meer een Tank en roept met zijn passive ability een schild op als hij zijn wapen aanlegt. Zaken als springhoogte, health, rensnelheid en beschikbare wapens zijn voor elk personage gelijk, ongeacht de abilities. Zo wordt het verschil tussen spelers niet te groot en blijft volgens Respawn de balans behouden.

Volgens Respawn willen ze 'de problemen van het Battle Royale genre oplossen' door extra mogelijkheden voor communicatie en samenspel toe te voegen. Wanneer de game begint is een van je teamleden de Jumpmaster, die bepaalt naar welk gedeelte van de map het team springt. Dat moet voorkomen dat je teamleden er op eigen houtje vandoor gaan. Er is ook een ping-systeem, vergelijkbaar met hoe Battlefield het in het verleden aanpakte. Spelers kunnen elkaar op de hoogte houden door voorwerpen, locaties en vijanden in de omgeving te pingen. Dat doe je eenvoudig met de middelste muisknop of de rechterbumper/R1 op de consoles. De Legends praten ook met elkaar over belangrijke evenementen, zoals hoe ver ze van de cirkel zijn of een waarschuwing dat het team niet bij elkaar loopt. Deze functies komen het samenspel met onbekenden ten goede, omdat de game een groot gedeelte van de communicatie voor zijn eigen rekening neemt.


Apex Legends personages

In tegenstelling tot Fortnite en PUBG heb je in Apex Legends unieke personages. Elke Legend heeft een andere rol op het slagveld. Zo is de een gespecialiseerd in het healen van teamgenoten, terwijl de ander zichzelf juist onderscheidt in het opsporen van vijanden. Je kunt de Legends prima vergelijken met de Heroes uit Overwatch of Specialists uit Call of Duty: Black Ops 4.

Aan het begin van elke match selecteer je een van de beschikbare personages. Als squad wordt eerst op willekeurige wijze de volgorde bepaald waarin iedereen zijn of haar character kiest; je hebt dus nooit dezelfde Legends in een squad.

Elk personage is in de basis even sterk en snel, maar heeft onderscheidende vaardigheden. Die zijn onderverdeeld in een Passive Ability, Tactical Ability en Ultimate Ability. De eerste vaardigheid werkt vanzelf, terwijl de andere twee abilities enige hersteltijd nodig hebben.

Vanaf de release van de game zijn er zes personages direct beschikbaar, maar je kunt er ook nog twee vrij spelen (zie kopje Microtransacties). In de toekomst wordt het rooster verder uitgebreid. Zoek je meer uitleg over alle personages? Hier vind je een handig overzicht van alle Apex Legends Characters.


Apex Legends map

Het eialdn Kings Canyon waarop je speelt in Apex Legends is van middelgrote omvang en bevat enkele zones geïnspireerd op klassieke Titanfall maps. De map is gevarieerd en bevat bijvoorbeeld geen grote open vlaktes vanwaar je gemakkelijk met een sniper rifle neergeschoten wordt. Het gebrek aan wallrunnen wordt gecompenseerd door ziplines, waarmee je eenvoudig naar hoger gelegen gebieden komt. Ook zijn er een hoop gebouwen waarin je intense close quarters-gevechten houdt.

Ondanks de gevarieerde omgevingen en hoogteverschillen is het eenvoudig om steeds opnieuw naar de krimpende cirkel te rennen. De Legends houden elkaar op de hoogte, met de eerder genoemde ziplines leg je grote afstanden snel af en via Jump Towers kun je zelfs naar een andere punt op de map springen. Tenslotte kun je ook rap van hellingen glijden en is er geen fall damage als je toch snel van een berg af moet springen.

Momenteel is Kings Canyon de enige map in Apex Legends. Respawn sluit echter niet uit dat er in de toekomst meer maps beschikbaar komen.


Apex Legends crossplay

Heeft Apex Legends crossplay? Kunnen pc-, PlayStation 4- en Xbox One-spelers net als in Fortnite tegen elkaar spelen. Het antwoord is vooralsnog 'nee'.

Toch staat er een kiertje naar cross platform support in Apex Legends open. In een interview met onze Britse collega's van Eurogamer zegt Respawn Entertainment 'plannen waarbij spelers tegen hun vrienden op andere platforms spelen' te hebben, maar er 'helaas geen tijdspanne' is. Het is dus niet de vraag of er crossplay komt, maar wanneer.

Nu kan het zijn dat je bijvoorbeeld eerst op de Xbox One bent gaan spelen, maar later de overstap naar de pc maakt. In dat geval kun je niet je progressie meenemen.

Of Apex Legends uiteindelijk ook op de Switch speelbaar wordt of op Android en iOS uitkomt, blijft vooralsnog gissen. De ontwikkelaar heeft daar namelijk nog geen uitspraken over gedaan. Gezien het grote succes lijkt ook dat uiteindelijk een kwestie van tijd te zijn.


Apex Legends loot boxes en microtransacties

Momenteel bevat Apex Legends een tamelijk complexe economie, met verschillende systemen voor het vergaren van cosmetische loot en Legends. Het is in geen geval mogelijk om iets te kopen dat je qua gameplay een streepje voor geeft. Op dit moment zijn de Legends Mirage en Caustic alleen verkrijgbaar via de shop.

Apex Packs

Dit zijn de loot boxes van Apex Legends. Hierin vind je cosmetische items zoals skins, voice lines en crafting material. De kans op zeldzame items wordt in de game weergegeven, je kunt geen dubbele items krijgen en als je dertig Apex Packs opent krijg je gegarandeerd een extreem zeldzaam item. Je verdient Apex Packs onder andere wanneer je een level stijgt.

Crafting Material

Met crafting material kun je direct skins voor wapens of Legends ontgrendelen. De prijs van de skin hangt af van de zeldzaamheid. Crafting Material vind je in Apex Packs.

Legend Tokens

Deze munten kun je verdienen wanneer je een level stijgt en zelfs periodiek na het bereiken van het maximale level. Met Legend Tokens kun je nieuwe Legends en unieke wapenskins aanschaffen. Het is belangrijk om te weten dat toekomstige Legends allemaal op deze manier ontgrendeld moeten worden, of met Apex Coins.

Apex Coins

Dit zijn de munten die je met echt geld koopt. Hiermee koop je onder andere Apex Packs, tijdelijk beschikbare items uit de rotating shop en nieuwe Legends.

Rotating Shop

In de rotating shop kun je direct items aanschaffen die je normaliter alleen in Apex Packs vindt, of alleen met Crafting Material kunt maken. Hier vind je ook de unieke wapenskins, Legendary Recolors genaamd. In de Rotating Shop kun je geen items aanschaffen die je alleen met een Battle Pass kunt krijgen.

Battle Pass

De Battle Pass werkt ongeveer als die in Fortnite. Je levelt de Battle Pass, waardoor je unieke loot en Apex Packs verdient. Sommige van deze beloningen zijn echter zonder Battle Pass verkrijgbaar. De Battle Pass bevat ongeveer honderd items, en bij elk seizoen moet je een nieuwe aanschaffen. De items die je hebt ontgrendeld mag je houden, maar alles dat je niet hebt ontgrendeld is niet langer beschikbaar. Ook is het niet mogelijk om Legends te ontgrendelen via de Battle Pass. De eerste Apex Legends Battle Pass verschijnt in maart.


Apex Legends updates

Nu dat Apex Legends beschikbaar is, zit Respawn niet stil. Er is namelijk een Apex Legends roadmap onthuld, waarin het team laat zien wat de plannen voor de komende maanden zijn. Het plan is om de game in seizoenen van drie maanden op te delen, en na elk seizoen wordt de game geüpdatet met nieuwe wapens, skins en loot. Het doel is om spelers telkens opnieuw uit te nodigen om de game te spelen, zelfs als je slechts zijdelings aandacht aan de game geeft.


Apex Legends pc systeemeisen

Hieronder vind je de systeemeisen van Apex Legends:

Minimale systeemeisen

 • Besturingssysteem: 64-bits Windows 7
 • Processor: Intel Core i3 6300 / AMD FX 4350
 • Werkgeheugen: 6 GB DDR3
 • Videokaart : AMD Radeon HD 7730 / Nvidia GeForce GT 640
 • Harde schijfruimte: 22 GB
 • Overige: DirectX 11, minimaal 512 KBPS internetverbinding

Aanbevolen systeemeisen

 • Besturingssysteem: 64-bits Windows 7
 • Processor: Ryzen 5 of Intel Core i5 3570K
 • Werkgeheugen: 8 GB DDR3
 • Grafische kaart AMD Radeon R9 290 of Nvidia GeForce GTX 970
 • Harde schijfruimte: 22 GB
 • Overige: DirectX 11, minimaal 512 KBPS internetverbinding

Voor de pc-versie heb je overigens EA's Origin nodig om de game te kunnen spelen. Hier lees je alles over Apex Legends downloaden (ook voor de PlayStation 4 en Xbox One).

Read this next