Skip to main content

Apex Legends groeit steeds meer uit zijn battleroyale-jasje

Alles over de Legacy Update voor Season 9.

Apex Legends kwam twee jaar geleden als een duveltje uit een doosje. De game stond direct na de release als een huis en behoorde al razendsnel tot de gevestigde orde binnen het battleroyale-genre. Inmiddels staat Season 9 voor de deur met onder meer een nieuwe gamemodus, een extra personage en een fonkelnieuw wapen. Hier lees de belangrijkste zaken van de Apex Legends Legacy Update op een rijtje.

Arenas is de meest in het oog springende toevoeging van het komende seizoen. In de nieuwe 3v3-modus nemen twee teams het in rondes tegen elkaar op. De opzet is gelijkwaardig aan die van Counter-Strike en Valorant. Elke ronde begint namelijk met een korte fase waarin je met in-gamevaluta (materials) wapens, upgrades en consumables kunt kopen. Om scheefgroei enigszins te beperken, begint iedereen elke ronde met een schone lei en zijn ook Tacticals en Ultimates slechts in beperkte hoeveelheid te koop. Dankzij kills kun je wel extra geld bij elkaar sprokkelen. Nieuwe ronde, nieuwe kansen dus.

Bekijk op YouTube

Na deze fase wordt elk team aan een kant van de map gedropt. Dit is niet in een van de grote mappen zoals je gewend bent, maar in speciaal ingerichte mappen die snelle confrontaties garanderen. De maprotatie bestaat in eerste instantie uit bewerkingen van herkenbare gedeelten uit grote mappen, namelijk Artillery van Kings Canyon, Thermal Station van World's Edge en Golden Gardens van Olympus. Daarnaast zijn Party Crasher en Phase Runner twee nieuwe custom maps. In de toekomst zal het aanbod verder groeien, zo belooft ontwikkelaar Respawn Entertainment.

Het doel in Arenas is om het andere team te elimineren om zo een punt binnen te slepen. Je kunt tijdens de matches medespelers wel 'reviven', maar kunt in tegenstelling tot de battleroyale-modus niet respawnen. In elke map vind je Supply Bins en naarmate de ronde vordert, betreden ook Care Packages de arena. Hoewel de rondes relatief snel verlopen, is er ook in Arenas een steeds kleiner wordende cirkel om de druk op te voeren. Het team dat uiteindelijk als eerste drie overwinningen (met een verschil van twee) weet bij te schrijven, komt als winnaar uit de strijd. Mocht het op een 4-4 tussenstand uitkomen, dan geeft een allesbeslissende 'sudden death' de doorslag.

Bekijk op YouTube

Naast een nieuwe modus betreedt in Apex Legends Season 9 ook een nieuwe Legend het strijdtoneel. Valkyrie heeft haar roots in het Titanfall-universum; ze is namelijk de dochter van de notoire Titan-piloot Vyper. Ze behoort tot de Recon-klasse, wat inhoudt dat ze als perk Survey Beacons kan activeren en de locatie van de volgende Ring kan zien. Haar meest opvallende tool is echter een jetpack. Bij een 'double jump' activeer je Valkyries Jets en zweef je boven het slagveld uit. Dat lijkt op papier 'overpowered', maar in de praktijk zijn er wel wat beperkingen om het eerlijk te houden. Zo kun je met de Jets aan niet schieten, heb je een beperkte hoeveelheid brandstof en is er een timer voor hergebruik.

Naast haar Passive beschikt Valkyrie over nog meer vaardigheden. Als Tactical beschikt ze namelijk over een Missile Swarm. Net als Overwatch' Pharah schiet je een salvo aan miniraketten af, maar met een kleine twist: bij impact 'stun' je namelijk tegenstanders. Daarnaast beschikt de nieuwe Legend uiteraard over een Ultimate. Met de Skyward Dive lanceer je jezelf en teamgenoten in de buurt hoog de lucht in, ideaal om te ontsnappen wanneer het te heet onder de voeten wordt. Valkyrie belooft op deze manier echt de reddende engel van het team te worden.

Ontwikkelaar Respawn Entertainment voegt naast een nieuwe gamemodus en personage ook een nieuw wapen toe. De Bocek Bow is een precisiewapen voor middellange afstanden dat krachtig en relatief stil is. Als munitie gebruik je Arrows die niet alleen door de map heen verspreid liggen, maar je ook weer kunt oppakken voor hergebruik. Het wapen heeft daarnaast twee slots met ruimte voor 'hop-ups'. Met Deadeye's Tempo kun je met de juiste timing sneller pijlen afschieten, terwijl je met Shatter Caps 'burst shots' kunt afschieten en je de Bocek daarmee als een soort van shotgun kunt gebruiken. Beide 'hop-ups' kun je tevens op respectievelijk de Sentinel en 30-30 Repeater zetten. Al met al is de pijl en boog een compleet nieuw wapen dat voor het nodige elan zorgt.

Tot slot krijgt Apex Legends Season 9 nog enkele andere tweaks. Zo heeft de studio de map Olympus onder handen genomen. Een gestrand ruimteschip heeft als ongewenste gast een parasitische plant meegenomen die zich over de map verspreidt. Dode lichamen in en rondom The Icarus bevatten bovendien keycards die toegang tot interessante loot geven. In Ranked is World's Edge aan de eerste split besteed, terwijl in de tweede split Olympus het competitieve slagveld vertegenwoordigt. Met de Legacy Battle Pass kun je de nodige unieke beloningen in de vorm van skins, emotes, XP-boosts en nog veel meer verwachten. Samen met de nog niet aangekondigde lijst van buffs en nerfs van Legends zet de studio dus weer de puntjes op de i.

Ontwikkelaar Respawn Entertainment kijkt al langer breder dan Battle Royale en dat komt nu tot uiting in een volwaardige, nieuwe 3v3-modus Arenas. Dankzij de snelle actie en toekomstige toevoeging van Ranked matches staat de deur voor een attractieve e-sportskandidaat op een kiertje. Hoewel spelers reikhalzend naar Titans uitkijken, lijkt de jetpack van Valkyrie een mooi alternatief dat vooral voor meer verticaliteit op het slagveld zorgt. Samen met de Bocek Bow, herziening van Olympus en nog vele andere tweaks doet de studio er nog steeds alles aan om de apex van de battleroyale-piramide te zijn.

Read this next