Skip to main content

Apex Legends cross-platform releasedatum, hoe vrienden toevoegen en cross-platform lobby's uitgelegd

Hoe verschillende groepen spelers mixen - en het laatste nieuws over cross-progressie.

Apex Legends cross-platform ondersteuning was een van de meestgestelde vragen bij de release van de free-to-playshooter.

Gezien de release van Apex Legends op meerdere platformen tegelijkertijd, cross-platform multiplayer, dat het battleroyalegenre niet vreemd is (denk aan Fortnite), en het feit dat Apex Legends gewoonweg erg populair is, hoeft het niet te verbazen dat iedereen vol ongeduld wacht om samen met vrienden te spelen - ongeacht welk platform.

Het goede nieuws: Apex Legends cross-platform ondersteuning komt eraan - zo werkt het.

Op deze pagina:

Apex Legends cross-platform releasedatum: Wanneer krijgt Apex Legends cross-platform multiplayer?

Vanaf 6 oktober heeft Apex Legends cross-platform multiplayer. Dat is tevens de dag van het Aftermarket Collection event.

Bekijk op YouTube

Hoewel het hier om een bèta gaat - ontwikkelaar Respawn heeft nog geen datum voor de finale release van de feature bepaald - gaan we ervan uit dat cross-platform een blijvertje is.

Cross-platform multiplayer werd reeds voor de launch van de game geteased. In een interview met Eurogamer UK, liet Respawn namelijk weten dat cross-platform multiplayer onderweg was.

Een update kwam er tijdens een reveal tijdens EA Play 2020, met de aankondiging dat cross-platform play naar de PS4, Xbox One, pc en naderende Switch-versie zou komen.

Hoe Apex Legends' cross-platform multiplayer werkt

Cross-platform multiplayer in Apex Legends werkt als volgt:

  • Cross-platform play staat standaard aan.
  • Tijdens matchmaking spelen console-eigenaars dus tegen console-eigenaars, en pc-spelers tegen pc-spelers. "We willen er zeker voor zorgen dat spelers met een mouse en keyboard niet tegenover consolespelers komen te staan, omwille van voor de hand liggende redenen,” aldus Respawn.
  • Bestaat een party uit een mengeling van pc- en consolespelers? Dan wordt deze groep met een poule pc-spelers gematcht. “Zo zijn we zeker dat games tussen consolespelers geen pc-spelers bevatten, terwijl consolespelers nog steeds met hun pc-vrienden kunnen spelen als ze hiervoor kiezen."
  • Je kunt cross-platform matchmaking uitschakelen, namelijk in het opties-menu of via de Xbox zelf, met een “gelijkaardige optie”. Doe je dit, dan is er een “grote kans dat je je queue-tijden erg, erg lang maakt” aangezien de meeste spelers waarschijnlijk in gemengde lobby's vertoeven.
  • In-game is trouwens ook voice chat over verschillende platformen mogelijk.
  • Om met iemand op een ander platform te spelen, voeg je hem of haar eerst in-game toe als vriend - zie de volgende sectie hoe dit in zijn werk gaat.

Hoe vrienden toevoegen in Apex Legends' cross-platform multiplayer

Aangezien cross-platform multiplayer standaard staat ingesteld, moet je ze gewoon toevoegen als vrienden en dan hun party joinen. Zo begin je eraan:

  1. Ga naar 'Friends' en selecteer 'Find Friend', zoek dan hun username en stuur het vriendschapsverzoek. Vervolgens krijgen zij een notificatie en kunnen ze jouw verzoek accepteren.
  2. Eenmaal jullie vrienden zijn, verschijnen ze in jouw lijst met vrienden - ongeacht welk platform. Hun huidige platform staat overigens aangegeven in het overzicht met vrienden - handig als je op voorhand wil weten of je een console- of pc-lobby zult betreden.
  3. Dan stuur je een invite via het overzicht met vrienden. Let op dat als jullie via een verschillend platform spelen, de invite enkel in-game zal verschijnen en dus niet via het systeem zelf (bijvoorbeeld via Xbox Live, PSN, of Origin) - zorg er dus voor dat je de invite opmerkt.

Ondersteunt Apex Legends progressie en aankopen over verschillende platformen heen?

Hoewel Apex Legends cross-platform play ondersteunt, blijft je account en progressive aan één individueel platform gebonden.

Dat betekent dat jouw unlocks, aankopen en statistieken zich tot één individueel platform beperken. Je kunt dus niet op de PS4 beginnen en dan hetzelfde account via de pc gebruiken. Wees dus zeker van je gekozen platform vooraleer je er al te veel tijd of geld in steekt.

Gedurende de launch vertelde lead producer Drew McCoy aan Eurogamer UK dat er niet aan de feature werd gewerkt: “Progressie en aankopen over verschillende platformen heen zullen jammer genoeg nooit mogelijk zijn, wat een tegenvaller is. Omwille van de manier waarop de systemen initieel zijn gevormd, kunnen we dat nu ook niet meer veranderen.”

Bekijk op YouTube

Niettegenstaande deed Respawns update - als onderdeel van de aankondiging van de cross-platform bèta - uitschijnen dat deze feature misschien toch ooit mogelijk zal zijn. “Hoewel we dit een waardevolle feature achten, is het iets dat momenteel jammer genoeg niet beschikbaar is voor Apex Legends. Naar aanloop van onze Steam-launch later dit jaar kunnen we hier echter meer over kwijt."

Read this next