Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

AOC AGON AGM600 review - Kopie met minder features

Huiswerk afkijken.

De AOC AGON AGM600 muis is een solide gebouwde kopie van de Logitech G502, maar dan met minder features.

In de AOC AGON AGM600 review heeft Joël last van déjà vu (Geschreven door Joël Nicola)

De AGM600 is de poging van AOC AGON om de populairste muisvorm op de markt over te nemen. Deze bekabelde asymmetrische muis met RGB is volgens AGON bedoeld ‘voor e-sportsfanaten en hardcoregamers’ die ‘de ranglijst‘ willen ‘veroveren’. En dat alles voor de zachte prijs van 49 euro. Is dit dé budgetmuis voor zulke ambities? Of kun jij, nu het kwik daalt, je geld deze maand beter aan je energierekening spenderen?

Aan de veren kent men de vogel: de AOC AGON AGM600 lijkt als twee druppels water op de populaire Logitech G502. Het is een middelgrote muis die in de hand iets kleiner aanvoelt dan de G502. Het grootste verschil is dat de AGM600 geen omhoogstaande rand heeft waarop je ringvinger kan rusten. In plaats daarvan buigt de rechtermuisknop om en zit er wat ruimte tussen de onderkant en de knop. Bijgevolg heb je (zeker als je grote handen hebt) nagenoeg geen plek om je ringvinger neer te zetten. De rand onderaan is namelijk veel te klein. Wanneer je je ringvinger zijwaarts op de knop neerzet, vinden dan ook veel onbedoelde knopactuaties plaats. Ten opzichte van de Logitech G502 zijn de vormveranderingen van de AOC AGON AGM600 dan ook ontoereikend en worden gebruikers met grote vingers zelfs volledig uitgesloten van gebruik.

AOC AGON AGM600 review - Mooie maar bekende vormgeving

De knopindeling van de AOC AGON AGM600 is soortgelijk aan diens inspiratiebron. Boven het iconische plateau voor je duim vind je een ‘sniper’-knop, onder het scrollwiel zitten er twee knoppen en linksboven de linkermuisknop vind je nog twee extra knoppen. De knoppen onder het scrollwiel verhogen en verlagen de DPI, terwijl de knoppen op de linkermuisknop standaard als een volumeregelaar fungeren. Hoewel het handige functies zijn, is het gebrek aan een scrollwiel dat blijft draaien (zoals bij de G502) een groot gemis. Het is juist die functie die de AOC AGON AGM600 niet enkel goed voor gaming maar ook voor productiviteitstaken had gemaakt.

Qua bouwkwaliteit verdient de AOC AGON AGM600 lof. Het is namelijk een extreem solide muis die op geen enkele manier rammelt of kraakt. Ook de matte rubberen coating die de rug van de muis bedekt, is uitstekend. Die voelt zeer kwalitatief aan en geeft je het gevoel dat de muis vastgelijmd in je hand ligt. De zijkanten van de muis bevatten dan weer reliëfstukken met een afwijkende coating die minder tot zijn recht komt. Die coating is toegevoegd voor meer houvast maar bewerkstelligt het tegenovergestelde. Zo zullen je duim en pink snel over deze stukken glijden. Ondanks de coating op de zijkant is de algehele bouwkwaliteit goed, met een van de beste rugcoatings momenteel beschikbaar.

AOC AGON AGM600 review - De coating op de rug is fantastisch

De AOC AGON AGM600 mag dan wel voor ‘e-sportsfanaten’ gebouwd zijn, maar in de praktijk merk je daar weinig van. Zo is het gewicht van 115 gram te zwaar voor de hierboven genoemde doelgroep. Dat gewicht wijkt namelijk weinig af van de G502 die in de muiscommunity’s liefkozend ‘de baksteen’ genoemd wordt. E-sportsfanaten hebben dan ook doorgaans een voorkeur voor muizen rond de 60 gram, de helft van het gewicht van de AOC AGON AGM600. Het helpt de AGM600 ook niet dat de kabel merkbaar zwaar en stug is, hoewel die omhoog staat. Dat alles in combinatie met de teflon muisvoeten die niet afgerond zijn, zorgen ervoor dat de AGM600 moeizaam te bewegen is voor hardcoregamers en eigenlijk niet ideaal is voor e-sports.

Ook de implementatie van switches verdient een pluim dankzij zowel de linker- als rechtermuisknop die een Kailh 8.0-switch die op geslaagde wijze is geïmplementeerd. Hoewel mijn reviewexemplaar over iets te veel speling in de linkerknop beschikte, voelen de veerkrachtige klikken goed aan. Hetzelfde geldt voor de zijknoppen, die mede dankzij een gezonde hoeveelheid ‘pretravel’ aangenaam veerkrachtig en ‘clicky’ zijn. Daarnaast werkt de Pixart 3389-sensor uitstekend. Zelfs op de Artisan Raiden - een notoire muismat waarop sensoren vaak falen - is er geen mankement te melden. Zowel de sensor- als switchimplementatie zijn dan ook keurig.

AOC AGON AGM600 review - De switches zijn uitstekend

Hoewel de AOC AGON AGM600 zich profileert als een muis voor e-sportfanaten, klopt dat niet. Het bovengenoemde euvel met de rechtermuisknop staat het gebruikscomfort enorm in de weg. De blauwdruk waarop de AGM600 zich baseert is bovendien reeds zes jaar oud én bevat meer features.Toch is dit wel een solide gebouwde muis met een goede switchimplementatie voor een bescheiden prijs. De AGM600 roept bijgevolg gemengde gevoelens op. Het is alsof je huiswerk kopieert, maar toch enkele fouten maakt. Voor een soortgelijk prijspunt zijn er concurrenten die meer bieden.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Joël Nicola avatar

Joël Nicola

Online Zweter

Reacties