Skip to main content

AOC Agon AG405UXC review - Mag het wat meer zijn?

Biedt meer dan enkel zijn grootte.

Eurogamer.nl - Aanrader badge

De ideale keuze voor wie naast grootte ook helderheid en kleurnauwkeurigheid eist, voor een relatief lage prijs.

In deze AOC Agon AG405UXC review duikt Bruce dieper in hoe deze monitor je betovert met zijn grootte, helderheid en nauwkeurig kleurenpalet.

Het is vaak niet makkelijk om een monitor te vinden die naast grootte ook helderheid en kleurnauwkeurigheid biedt. Zeker niet tegen een relatief betaalbare prijs. De AOC Agon AG405UXC 40 inch ‘ultrawide’ monitor levert het allemaal. Met een resolutie van 3440x1440 op een 40-inchscherm en een refreshrate van 144Hz is dit echt een lust voor het oog.

De AOC Agon AG405UXC straalt pure kwaliteit uit. De monitor treft je met zijn robuuste bouw en verfijnde afwerking vanaf het moment dat je het uit de doos haalt. Het scherm zelf is stevig en blijft zonder enige trilling of wiebelen op zijn plaats: een bewijs van de superieure bouwkwaliteit. Of je nu de hoogte, kanteling of draaiing van het scherm wilt aanpassen, het is allemaal moeiteloos en nauwkeurig te regelen, waardoor je de perfecte kijkhoek altijd meteen vindt. Daardoor mis je ook het gebrek aan een ‘curved’ oppervlakte niet -mits je ver genoeg van de monitor zit.

Bovendien verdient het assemblageproces van de monitor lof. De monitor wordt namelijk met duidelijk gelabelde onderdelen en een eenvoudig te volgen handleiding geleverd. Je hebt zelfs geen extra gereedschap nodig om alle stappen te volgen. Het in elkaar zetten is dus een fluitje van een cent, zelfs voor degenen die niet technisch onderlegd zijn.

AOC Agon AG405UXC review - De monitor vanuit verschillende hoeken.

Daarnaast is de uitschuifbare koptelefoonhouder een fijne aanvulling. Het is een feature die je niet vaak ziet, maar duidelijk aantoont dat AOC oog voor detail heeft. Het is niet alleen een teken van het denken aan het gebruiksgemak, maar het zorgt er ook voor dat je gamingheadset altijd binnen handbereik is zonder dat deze onnodige ruimte op je bureau inneemt. De meegeleverde afstandsbediening is eveneens een praktische toevoeging en biedt een veel intuïtievere bediening dan de traditionele knoppen op de monitor zelf. Dat alles maakt het aanpassen van instellingen eenvoudiger en sneller.

Dat gebruiksgemak zet zich over de hele lijn door, want dankzij de vele I/O-poorten - met name HDMI en DisplayPort - ben je van veelzijdigheid verzekerd. De ingebouwde KVM-switch is dan weer een handige functie die naadloos schakelen tussen verschillende apparaten kinderspel maakt. Dat is vooral handig in combinatie met de Picture-by-Picture- en Picture-in-Picture-modi, waardoor multitasking tussen werk en gaming soepel verloopt.

In avontuurlijke RPG’s en realistische simulatiegames met een rijk kleurenpalet en duidelijke contrasten onthult de AOC Agon AG405UXC zijn ware potentieel. De scherpe resolutie zorgt er namelijk voor dat elk detail, van de lichtreflecties tot de fijnste textures, kristalhelder wordt weergegeven. Die levendigheid wordt verder geaccentueerd door de diepe zwarttinten en schitterende helderheid, waardoor kleuren niet alleen levendig maar ook ongelooflijk diep en verzadigd lijken.

AOC Agon AG405UXC review - De monitor heeft meer dan voldoende I/O-poorten.

Bij games die een snelle respons vereisen, zoals racegames of first-person shooters, kan er bij abrupte bewegingen soms een lichte bewegingsonscherpte optreden. Een veelvoorkomend fenomeen bij monitoren, dat in het geval van de AOC Agon AG405UXC echter relatief goed meevalt. Zo kun je dankzij het uitgebreide instellingenmenu deze onvolkomenheid met enkele aanpassingen aanzienlijk verminderen. Door bijvoorbeeld de overdrive-instelling te tweaken, kun je de prestaties van de monitor optimaliseren voor jouw specifieke game-ervaring. Configuraties van instellingen zijn overigens ook makkelijk op te slaan.

Gezien zijn prijs van ongeveer €650 biedt de AOC Agon AG405UXC een indrukwekkende balans tussen kost en kwaliteit. Het 40-inchscherm met een adembenemende resolutie van 3440 x 1440 zorgt in combinatie met de haarscherpe kleurweergave voor een uitmuntende visuele ervaring. Dankzij geavanceerde KVM-mogelijkheden kun je moeiteloos schakelen tussen verschillende aangesloten apparaten, wat de monitor ideaal voor multitasking maakt. De monitor is duidelijk ontworpen met zowel de gamer als de professional in gedachten en vormt dan ook een investering in een superieure game- en werkervaring.

Voor meer informatie, check aoc.com.

Read this next