Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

AOC AGON AG275QZ review – Monitor voor de pro

Monster monitor voor naast je monster pc.

De AOC AGON AG275QZ is een snelle monitor met felle kleuren voor esporters die elke frame willen laten gelden.

De AOC AGON AG275QZ review van Joël stuit op een monster van een monitor.

Met de AOC AGON AG275QZ deelt AGON een flinke klap aan TN panelen uit. Door de snelle responstijden en hoge refreshrates zijn zulke panelen al jaren de eerste keus voor esports monitors. Daar komt nu verandering in. De AOC AGON AG275QZ is namelijk een indrukwekkend snelle 1440p IPS monitor met zeer levendige kleuren. Het is een waar monster van een monitor.

Qua uiterlijk mag de AOC AGON AG275QZ er wezen. Op het scherm vind je aan de onderzijde een tijdloze zwartmatte coating met daarin een subtiel roodgetint AGON logo. De resterende bezels zijn aangenaam dun. Dit alles is vervolgens op een brede, maar niet te diepe voet gemonteerd die je veel opties schenkt. Zo kun je de monitor draaien, kantelen, in hoogte verstellen of zelfs in zijn geheel verticaal gebruiken. Er zijn zeker monitors met een stabielere voet en de AG275QZ is daardoor gevoelig voor trillingen, maar het gebruiksgemak maakt heel veel goed.

AOC AGON AG275QZ review - Een stijlvolle, moderne look

Daarnaast heeft de AOC AGON AG275QZ een verbluffend hoge refreshrate van maar liefst 270 Hz. Dit komt wel met een kleine kanttekening, gezien dit in feite het scherm ‘overclockt’. Als je voor deze hoge refresh rate kiest, dan wordt het kleurformaat namelijk vastzet op YCbCr442 in plaats van de gebruikelijke RGB. De extra Hz gaan dus ten koste van je beeldkwaliteit. Gebruik je de monitor op 240 Hz, dan kun je toch genieten van het volledige kleurengamma van deze levendige monitor. Aan jou de keuze of die paar extra frames het waard zijn.

Het is echter nog maar de vraag of je veel zult merken van de verbluffende hoge refresh rates van de AOC AGON AG275QZ. De hoge verversingssnelheden aan een 1440p resolutie is zijn meest onderscheidende aspect, maar komt alleen tot zijn recht wanneer je een bijbehorend monster van een pc hebt of voornamelijk oudere competitieve games speelt. De gemiddelde pc spartelt en pruttelt om op 1440p games richting de 200 frames per seconde te slepen. Het is ook hoofdzakelijk door deze opzet dat de AOC AGON AG275QZ het dubbele kost ten opzichte van meer conventionele monitoren. Wees er dus zeker van dat je over de juiste hardware beschikt en hoe dan ook het maximale uit je framerates wilt halen.

AOC AGON AG275QZ review - De voet is stabiel, maar wel onderhevig aan trillingen

De AOC AGON AG275QZ is tevens HDR gecertificeerd maar dit is uiteindelijk de moeite niet waard. De monitor zit weliswaar een comfortabele 100 nits helderheid boven de vereisten van de HDR400 certificering maar dit kan niet tippen aan veel hogere HDR certificeringen, die kunnen oplopen tot HDR 1400. Bij het aanzetten van HDR merk je direct een sprong in helderheid en kleurbereik, maar dit gaat ten koste van je beeldbeleving gezien het beeld flets begint te ogen. Net als bij veel concurrerende monitoren kun je HDR dan ook beter uitzetten.

De Quantum Dot (QD) kleurfiltering techniek zorgt ervoor dat de AOC AGON AG275QZ ontzettend in het oog springende kleuren heeft. Deze kleurfiltering techniek werd lange tijd alleen gebruikt voor VA panelen, maar vind je nu in toenemende mate ook bij IPS panelen. Het is echter een polariserende keuze. Enerzijds hebben IPS panelen altijd al de beste kleuren gehad en vind je geen panelen met fellere kleuren dan in QD IPS. Anderzijds worden de kleuren zo fel dat ze haast neon beginnen te ogen. Dit is toegegeven zeer passend voor games met een sciencefiction setting maar oogt minder natuurlijk in games met een andere setting. De kleuren op de AOC AGON AG275QZ zijn dan ook intens levendig, maar beslis vooral zelf of je dit boven meer natuurlijk ogende kleurfilteringtechnieken zoals Nano IPS verkiest .

AOC AGON AG275QZ review - De kleuren zijn bijzonder levendig, soms zelfs iets te

De AOC AGON AG275QZ heeft nog talrijke ingebouwde opties om je beeldbeleving te optimaliseren. Zo kun je de eerder vermelde felle kleuren via de ‘color slider’ wat naar beneden stellen. Of je gebruikt de ‘RGB’ kleuroptie, hoewel dit wel je schermhelderheid op slot zet. Daarnaast is de ingebouwde Motion Blur Reduction (MBR) echt geweldig. Deze functie slaagt met vlag en wimpel in het verwijderen van elke vorm van ‘ghosting’ of ‘smearing’; bewegende beelden worden net haarscherp en makkelijk te identificeren. Het tilt zowel je immersie als je competitieve vaardigheden naar een hoger niveau. De talrijke aanpassingsopties van de AOC AGON AG275QZ zijn dan ook overtuigend.

Verder heeft de AOC AGON AG275QZ de FreeSync Premium en G-Sync Compatible certificeringen. Als lid van team rood betekent dit dat je door FreeSync Premium kan genieten van een variabele refreshrate van minimaal 120hz en tevens de lage-beeldsnelheid-compensatie meepakt. Leden van team groen missen hier de volledige G-Sync module maar kunnen desondanks ook een tearvrije ervaring verwachten.

De AOC AGON AG275QZ biedt veel voor veel geld. Het is een verbluffend snelle monitor met zeer intense kleuren. Het 240 Hz paneel in combinatie met Motion Blur Reduction maakt deze monitor zeer geschikt voor esporters. Echter, als je wat meer de hand op de knip hebt en zoekt naar een ‘gewone’ premium monitor, dan gaat de AOC AGON AG275QZ iets te ver. Ook de wat overdreven Quantum Dot kleurfiltering gooit roet in het eten. Dit is vooral het ideale scherm voor wie naast een monster pc ook een monster monitor wil zetten.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, newsletters, and more!

Ontdek hoe we te werk gaan met onze reviews door ons reviewbeleid te lezen.

Related topics
Over de auteur
Joël Nicola avatar

Joël Nicola

Online Zweter

Reacties