Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Anti-piraterijgroep BREIN aangeklaagd voor schending copyright.

Gebruikte BREIN muziek zonder toestemming?

De Nederlandse anti-piraterijgroep BREIN is in een wel heel vervelende zaak verwikkeld. Een Nederlandse musicus heeft de organisatie namelijk aangeklaagd voor inbreuk op zijn copyright: BREIN zou zijn muziek zonder toestemming verspreid hebben.

Musicus Melchior Rietveldt accepteerde in 2006 een opdracht van BREIN om een muziekje te maken, dat enkel op een plaatselijk muziekfestival zou gespeeld worden. In 2007 ontdekte Rietveldt dat de muziek echter gebruikt was op verschillende DVD's in Nederland. Hij eiste achterstallige royalties (die volgens zijn adviseur opliepen tot 1 miljoen euro) van Buma/Stemra, de Nederlandse variant van Sabam. Jochem Gerrits, voorzitter van Buma/Stemra raakte erbij betrokken en zou naar verluid aangeboden hebben om de royalties te storten, als hij zelf 33 procent mocht houden. De conversatie tussen Gerrits en Rietveldt werd echter opgenomen door die laatste, en Gerrits heeft zichzelf voorlopig op non-actief gezet.

Dit verhaal van corruptie in de anti-piraterij kringen doet alvast veel stof opwaaien op internet. Verscheidene pro-piraterij sites (zoals torrentfreak) schreven alvast een scherpe veroordeling.

Over de auteur

Korneel Deschamp avatar

Korneel Deschamp

Editor Eurogamer Benelux

Korneel is een redacteur van Eurogamer die zich vooral met PC games bezighoudt, al neemt hij ook wel eens een DS vast. Voor dansgames doet hij vlug een stap opzij, al mag je zijn tactisch brein altijd inzetten voor een RTS.

Reacties

More Nieuws

Meest recente artikelen