Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Anthem - Release, demo, gameplay en alles wat we weten

Update: demo, special editions, gameplay, microtransacties.

BioWare heeft een prima staat van dienst, maar met de tegenvallende Mass Effect: Andromeda liep het imago van de ontwikkelaar wel wat deukjes op. Anthem is een compleet nieuwe IP die als looter shooter de concurrentie met onder meer Warframe, Destiny 2 en The Division 2 aangaat. Kan de game aan de hoge verwachtingen voldoen? Of belandt het als flop uiteindelijk op het kerkhof? Hier lees je alvast alles wat je over Anthem moet weten.

Inhoud

Anthem release

EA en BioWare laten weten dat Anthem op 22 februari lanceert. Anthem komt uit voor de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Anthem demo

De game krijgt voor de release twee verschillende demo's, namelijk de Anthem VIP Demo en Anthem Open Demo. Er zijn momenteel twee verschillende data die je in je agenda moet opschrijven:

 • Anthem VIP Demo - Vrijdag 25 januari 2019 tot en met zondag 27 januari 2019
 • Anthem Open Demo - Vrijdag 1 februari 2019 tot en met zondag 3 februari 2019

Anthem pre-order en special editions

Wil je Anthem op de dag van de release spelen? Dan vind je hieronder een handig overzicht van de verschillende edities van de game die je kunt bestellen.

Anthem Standard Edition

 • Game

Wanneer je een pre-order plaatst krijg je bij de Standard Edition ook nog:

 • Toegang tot de Anthem VIP Demo
 • Ranger: Legion of Dawn Legendary Armor Pack & Weapon
 • Founders Player Banner

Anthem Legion of Dawn Edition

 • Game
 • Ranger: Legion of Dawn Legendary Armor Pack & Weapon
 • Colossus: Legion of Dawn Legendary Armor Pack
 • Storm: Legion of Dawn Legendary Armor Pack
 • Interceptor: Legion of Dawn Legendary Armor Pack
 • Ranger Javelin Exosuit Legendary Gear Attachment
 • Anthem Digital Soundtrack

Wanneer je een pre-order plaatst krijg je bij de Legion of Dawn Edition ook nog:

 • Toegang tot de Anthem VIP Demo
 • Founders Player Banner
Anthem pre-order en special editions: Straks vlieg jij ook in stijl rond.

Anthem setting en verhaal

Anthem speelt zich af in de verre toekomst waarin de mensheid op een andere planeet probeert te overleven. In de allereerste trailer is te zien dat de mensheid binnen een ommuurde stad woont en dat alles buiten 'The Wall' voor een vroegtijdige dood zorgt. De stad heet Fort Tarsis en huisvest verschillende NPC's die jou proberen te helpen. Je maakt namelijk deel uit van de Freelancers: een groep helden die Exosuits genaamd Javelins gebruiken. Met dergelijke pakken krijg je de beschikking over bovenmenselijke vaardigheden, waardoor het buiten de muur een beetje veiliger wordt. Hier beleef je volgens BioWare dan ook aan de hand van verschillende missies een uniek verhaal.

De grote open wereld zit namelijk vol met hindernissen. De E3 2017-trailer liet exotische locaties zien met varens, gigantische bomen, begroeide ruïnes en ondergelopen gebieden. In ieder geval is er naar buiten gekomen dat Anthem meer een science fantasy game is dan 'hardcore science fiction'. "Je ziet in science fantasy heel veel fantastische dingen gebeuren, zonder dat er precies wordt uitgelegd waarom deze dingen gebeuren of wat de wetenschappelijke verklaring erachter is", zegt BioWare-medewerker Aaryn Flynn.

Het lijkt erop dat Flynn hint naar de Shaper Storm die in de trailer voorkomt. Die superstormen worden veroorzaakt door het conflict tussen de 'Anthem of Creation' en de 'Instruments of the Gods': het achtergelaten werk van de zogenoemde Shapers. De wereld van Anthem wordt door die strijd continu wreed aangetast. Verder is er niet veel van het verhaal bekendgemaakt, behalve dat BioWare-medewerker Drew Karpyshyn aan Anthem werkt. Hij is onder andere verantwoordelijk geweest voor het verhaal van Knights of the Old Republic, Mass Effect en Mass Effect 2.

Anthem gameplay

Je speelt Anthem vanuit een derdepersoonsperspectief. Met de verschillende Javelins vlieg je en duik je onder water, waardoor je de gebieden buiten Fort Tarsis gemakkelijker verkent. Volgens BioWare zijn die Javelins naar eigen wens aan te passen, waardoor je speelstijl aanzienlijk verandert. In de trailer zijn de Ranger en de Colossus getoond, waarvan de eerste een jack-of-all-trades en de tweede een Tank is. Daarnaast heb je nog de Storm en de Interceptor, waarvan de eerste voor zijn aanvallen van de verschillende elementen gebruik maakt en de tweede vooral snel en behendig is. Uiteindelijk moet iedere Javelin volledig anders spelen.

BioWare nodigt je uit om de grote open wereld te verkennen, aangezien het je voor het vinden van geheime ruïnes en andere verborgen locaties ervaringspunten krijgt. Ook is er uit de trailer op te maken dat er overal loot te vinden is, waarmee je je personage verbetert. Ook het voltooien van missies en evenementen zorgt voor nieuwe voorwerpen. Zo is er in de trailer te zien dat de Ranger een nieuw wapen krijgt.

Naast de grote open wereld zijn er diverse Strongholds te bezoeken. Dat zijn langere missies die je met een volledig team van vier Javelins moet voltooien. Iedere Stronghold bestaat uit puzzels en verschillende uitdagende vijanden. Aan het eind van iedere Stronghold vind je uiteindelijk een pittige eindbaas, waarbij je alles uit de kast moet trekken. In de Strongholds verdien je dan ook de allerbeste uitrustingen en aanpassingen voor de Javelins.

Om het zware werk te klaren, moet je samen met je teamgenoten goed gebruik maken van het combosysteem. Dat houdt in dat je de speciale aanvallen van de Javelins combineert om zo extra schade uit te oefenen. Daarom is het verstandig als een teamgenoot zich op Primers focust en de ander zich op Detonators richt. Primers zorgen er namelijk voor dat vijanden er klaar voor zijn om via Detonators flink wat schade te krijgen. Iedere Javelin beschikt uiteindelijk over zijn eigen unieke Primers en Detonators. Wel moet je hiervoor over de juiste uitrusting beschikken, anders kun je bepaalde vaardigheden niet inzetten. Reddit-gebruiker FireDragon04 heeft alvast een handig overzicht van de verschillende vaardigheden gemaakt.

Anthem gameplay: Reddit-gebruiker FireDragon04 heeft een handig overzicht van de Primers en Detonators gemaakt.

Anthem microtransacties

Het kan bijna niet anders, maar ook Anthem bevat microtransacties. Wel laat BioWare weten dat je altijd weet wat je koopt. Er zitten dus geen lootboxes in de game.

Javelins zijn namelijk te personaliseren aan de hand van nieuwe onderdelen, een nieuw likje verf en vinyl. Zo zijn er voor iedere Javelin nieuwe helmen, torso's, armen en benen te koop. Die nieuwe onderdelen koop je door middel van in-game valuta of met aangeschafte 'Shards'. Hoe de prijszetting van al die cosmetische voorwerpen eruit ziet is nog niet bekendgemaakt. BioWare is achter de schermen nog aan het experimenteren. Al laat onderstaande afbeelding vermoeden dat je vanaf release goed mag sparen.

Anthem microtransacties: Pimp my Javelin.
Over de auteur
Marcel de Jong avatar

Marcel de Jong

Avonturier

Marcel maakt zich helemaal druk om dingen die er niet toe doen. Hij droomt nog dagelijks over een bestaan als avonturier, maar beklimt alleen de pen. Het liefste wil hij van alles weten over motorolie, media en de andere kant van de wereld.

Reacties