Skip to main content
Als je op een link klikt en een aankoop doet, krijgen we mogelijks een kleine commissie. Lees ons redactiebeleid.

Animal Crossing: Happy Home Designer daagt je creativiteit uit

De Jan des Bouvrie onder de games.

In Animal Crossing: Happy Home Designer zijn de rollen eens omgedraaid. Je hoeft ditmaal niet maandenlang te zwoegen om een torenhoge schuld bij Tom Nook af te betalen, maar slaat de handen ineen. Uitgedost in een rode blazer en met een flinke dosis creativiteit ga je voor hem aan de slag als interieurontwerper bij Nook's Homes.

Op je gemak je hengel in de vijver uitslaan of rondslenteren in het lokale museum zit er dus niet in. Het is hard werken om de verlangens van de ludieke dierlijke inwoners van het dorp te verwezenlijken. Home Designer is namelijk in tegenstelling tot New Leaf geen sociale simulatiegame, maar breidt juist een belangrijk aspect van de serie uit: het inrichten van woningen.

Volgens Animal Crossing-regisseur Aya Kyogoku weerspiegelt de gameplay in Home Designer het ontwerpproces van de verschillende Animal Crossing-games. Zo werd er van tevoren nagedacht over wat voor leven het dier zou leiden en hoe dit zich in de inrichting van de woning zou uiten. Hoewel je de complete vrijheid krijgt om je creatieve geest op de wensen van de dieren los te laten, word je niet helemaal aan je lot overgelaten. Ze hebben namelijk elk hun specifieke voorkeuren.

Bekijk op YouTube

Na het inklokken op je werk ga je buiten op zoek naar potentiële klanten. Daar loop je een olifant tegen het lijf die luidkeels verkondigt dat ze door een hoop groen omringd wil worden, of een roze aap die graag in een sereen parkje wil wonen om daar elke dag zijn lunch te eten. Of je krijgt misschien wel de vreemde opdracht om een angstaanjagend spookhuis in te richten voor het konijn Genji.

Aan de hand van de smaak van deze vrolijke wezens richt je nu hun woning in. In het geval van de olifant Eloise is dat niet zo heel lastig. Haar liefde voor groen betekent dat vrijwel alles in die kleur wel in de smaak valt. Of het nou een groene bank is, een mooie plant of een groen nieuwjaarshoedje; het is allemaal mogelijk. Wel staan er drie dozen voor je te wachten in de woonkamer met haar favoriete spullen die hoe dan ook een plekje in het huis moeten krijgen. Verder krijg je geheel de vrije hand.

Je kiest in eerste instantie een vloer en een gewenst patroon voor de muur, maar later speel je meer opties zoals ramen en gordijnen vrij. Qua inrichting varieert het van bedden en kasten tot woonaccessoires en zelfs een bubbelbad. Alles is categorisch ingedeeld, maar is ook gemakkelijk op trefwoorden of kleur te zoeken. Daarbij geeft de game je ook een lijstje met spullen die bij het thema passen als je niet zo creatief bent.

In vergelijking met New Leaf wordt het je in Home Designer een stuk gemakkelijker gemaakt om diverse meubelstukken in de woning te plaatsen. Op het onderste scherm van je Nintendo 3DS staat een plattegrond van de woonkamer en met je stylus sleep je met gemak een bank van de ene hoek naar de andere. Ook de positie waarin je alles kunt plaatsen, is een stuk vrijer; je wurmt je nu door krappe openingen heen zodat je in de kamer nog meer met meubels kunt plaatsen.

Niet alleen woningen worden door jou onder handen genomen; later kun je ook het exterieur van het huis aanpassen, de tuin inrichten of speciale gebouwen naar smaak inrichten. Secretaresse Isabelle geeft je bijvoorbeeld de opdracht om een school van decor te voorzien of een café in te richten waar de inwoners op hun gemak wat koffie kunnen drinken.

Het is net zoals in de rest van de Animal Crossing-serie volstrekt willekeurig wat voor dieren je tegenkomt. Wil je hier toch enigszins invloed op hebben, dan kun je door middel van speciale Animal Crossing amiibo-kaarten je favoriete dierlijke vrienden in de game uitnodigen. Je kunt met deze kaarten ook hoogstens vier bewoners uitnodigen op een huisfeestje om je laatste creatie te vieren.

Animal Crossing: Happy Home Designer zet sterk op de creatieve geest van liefhebbers van de serie in. Was je eerst nog vrij gelimiteerd in het personaliseren van een woning, daar lijkt de game je nu genoeg opties in handen te geven om van elke vierkante meter echt iets bijzonders te maken. Maar of de game ook zulke lange benen als de hoofdserie heeft, is nog even afwachten.

Animal Crossing: Happy Home Designer lanceert op 2 oktober voor de Nintendo 3DS. Er komen ook Animal Crossing: Happy Home designer bundels op de markt.

Read this next