Spider-Man - Release, gameplay en alles wat we weten

Doet geen vlieg kwaad.

door Michiel De Coninck. 20/02/2018

Superhelden kunnen quasi alles, maar de hoofdrol spelen in een goede videogame blijft een heikel punt. Lange tijd wisten superheldengames immers amper de middelmatigheid te overstijgen. Met de Batman Arkham-games toonde Rocksteady Studios echter dat het ook anders kan. Hoog tijd dus voor andere helden om in de voetsporen van The Dark Knight te treden. Insomniac Games onderneemt met Spider-Man alvast een moedige poging, maar wat weten we tot dusver over die game?

Spider-Man releasedatum

Sony heeft aangekondigd dat Spider-Man in 2018 exclusief voor de PlayStation 4 uitkomt, maar een exacte releasedatum is er nog niet. Een Zweedse webshop had even 28 september als releasedatum aangegeven, maar dat is vooralsnog niet bevestigd. Wel weten we dat de game reeds in een vergevorderd stadium van ontwikkeling zit. Hoofdontwikkelaar Brian Horton liet begin dit jaar via Twitter weten dat hij al meermaals de volledige game heeft gespeeld.

Advertentie

Laden...

Als je de game wilt spelen op de releasedag, kun je hem alvast pre-orderen om zeker een exemplaar te hebben.

Spider-Man verhaal en setting

Tijdens de Paris Games Week 2017 heeft Insomniac Games alvast het verhaal van Spider-Man toegelicht. In de game kruip je in de huid van een 23-jarige Peter Parker, die intussen al acht jaar zijn superkrachten bezit. Spider-Mans oorsprongsverhaal wordt dus overgeslagen, wat we ondertussen dankzij de verschillende films toch al voldoende kennen. Bij het begin van de game heeft Spider-Man de slechterik Kingpin achter slot en grendel gestoken, en probeert hij zijn leven als Peter Parker terug op orde te krijgen.

Dat is echter buiten Mister Negative gerekend, die met zijn bende Manhattan onveilig maakt. Mister Negative is vooral bekend van de comics, en kan onder andere mensen corrumperen door ze aan te raken. Ook andere slechteriken maken hun opwachting. Zo zit de Shocker in de game. Daarnaast onthult een aanplakbord in de Spider-Man E3 2016 trailer dat Norman of Harry Osborn in de game een gooi doet naar het burgemeesterschap, dus is er ook veel kans dat de Green Goblin in de game voorkomt.

Advertentie

Laden...

Dat tante May en Mary Jane Watson er eveneens in voorkomen, hoeft niet te verbazen. Opvallender is dat ook Miles Morales ten tonele verschijnt. Morales is de huidige Spider-Man in de comics, maar het is nog niet geweten welke rol hij in de game speelt.

Spider-Man gameplay

Insomniac Games heeft zich op meerdere vlakken laten inspireren door de Batman Arkham-games. Gotham City is ingeruild voor Manhattan, maar ook hier krijg je een open wereld voorgeschoteld waarin je vrij kunt rondlopen en -slingeren. Volgens de ontwikkelaar is de game 'vier tot zes keer zo groot als Sunset Overdrive', Insomniac Games' vorige openwereldgame. Je kunt bovendien de hele stad van bij het begin verkennen .

Ook op vlak van gameplay vind je elementen uit de Batman-games terug. Het vechtsysteem lijkt namelijk sterk gebaseerd op de Freeflow Combat uit die serie. Zo spring en rol je ritmisch tussen verschillende vijanden om gericht klappen uit te delen. Bovendien maak je gebruik van je web om vijanden tijdelijk te verlammen. Daarnaast speelt stealth een belangrijke rol. Vijanden die jou nog niet hebben gezien, schakel je bijvoorbeeld uit met een web strike takedown. De game bevat eveneens quick time events, maar Insomniac Games heeft al aangegeven dat die beperkt zijn en dat de nadruk op het vechten zelf ligt.

Hechte samenwerking met Marvel Comics

De game staat los van de recente Spider-Man-films, en biedt dus een volledig nieuw verhaal. Daarvoor werkt de ontwikkelaar nauw samen met Marvel Comics. Volgens Marvel-medewerker Bill Rosemann zitten beide partijen regelmatig samen om 'de wereld te tonen hoe fantastisch Spider-Man is'. Het organiseren van die bijeenkomsten verloopt trouwens bijzonder vlot, aangezien de kantoren van Insomniac Games en Marvel Comics op slechts een tiental minuten van elkaar liggen.

Spider-Man special editions

Voorlopig zijn er nog geen speciale edities van Spider-Man aangekondigd. Het is eveneens nog niet geweten of de game een season pass of DLC krijgt.

Delen op:

Loading…